Persondataforordning
Den 25. maj 2018 træder EU’s persondataforordning i kraft. I den forbindelse har ROMU gennemgået de områder, hvor persondata håndteres og opbevares. I forlængelse heraf er arbejdsgange og sikkerhedsprocedurer blevet justeret. Grundlæggende har ROMU udredt på hvilket grundlag persondata anvendes samt hvordan jf. følgende vejledning: 

https://www.datatilsynet.dk/fileadmin/user_upload/dokumenter/Vejledninger/Captia_Generel_informationspjece__formateret___DOK446249_.pdf

Persondata behandles inden for en lang række områder på ROMU. Sikkerhedsprocedure og relevans for behandlingen varierer efter formål. Der er for de forskellige områder beskrevet efterfølgende procedurer. Ansatte på museet forpligtiger sig ved ansættelsen til at overholde museets retningslinjer jf. museets personalepolitik.

Dataansvar
ROMU behandler personoplysninger for at kunne varetage administrationen af driften af museet i overensstemmelse med formålet. Denne persondatapolitik forklarer, hvordan museet behandler persondata for både eksterne samarbejdspartnere, borgere og ansatte.

ROMU er dataansvarlig og har følgende kontaktoplysninger:
Museumskoncernen ROMU
Sankt Ols Stæde 3
4000 Roskilde
romu@romu.dk
+45 4631 6500

Museet behandler oplysninger i forbindelse med kontraktindgåelse, sagsbehandling, anvendelse af hjemmeside, tilmelding til nyhedsbrev og maillister, mødevirksomhed og generelle udviklings- og driftsopgaver.

Museet kan desuden på egen hånd indsamle og behandle opdaterede personoplysninger i forbindelse med kontrol af kontaktoplysninger og identitet for registranter samt validering af kontaktoplysninger ved opslag i CPR og CVR, se nærmere nedenfor. Dette er nødvendigt for at sikre, at de personoplysninger, vi behandler, er retvisende, hvilket er et krav ifølge bogføringslovgivningen mv.

Fair og transparent behandling af personoplysninger
Ved indsamlingen af persondata oplyser ansatte samt eksterne leverandører, samarbejdspartner m.v. om, hvilke oplysninger museet behandler og til hvilket formål. Man modtager oplysning herom på tidspunktet for indsamling af persondata.

Informationssikkerhed
På museet har sikkerhed høj prioritet. Vi har fokus på, hvordan vi beskytter vores data, systemer og service. Vores politik for informationssikkerhed er grundlaget i vores arbejde med at sikre vores systemer og services samt vores kunders data.
Vores høje standard for informationssikkerhed betyder blandt andet, at vi beskytter vores kritiske og følsomme informationer og informationssystemer mod kompromittering og anden uautoriseret anvendelse. Vi sikrer, at persondata ikke bliver tilintetgjort ved en fejl, går tabt, bliver ændret, offentliggjort uautoriseret samt at uvedkommende ikke får adgang eller kendskab til dem. Museet er underlagt Roskilde Kommunes IT-systemer og herigennem underlagt kommunens IT-politik og sikkerhed, dette omfatter at hver ansat har et H-drev, som kun den pågældende medarbejder har adgang til.

Databehandleraftale
Vi indgår altid en databehandleraftale med leverandører, der behandler personoplysninger på vores vegne, og vi sikrer, at vores databehandlere lever op til en høj standard for informationssikkerhed.

Sletning af personoplysninger
Vi sletter personoplysninger, når de ikke længere er nødvendige i forhold til de formål, som var grunden til vores indsamling, behandling og opbevaring af dem. Selv om man f.eks. opsiger sin aftale om at handle med os kan vi være forpligtet at opbevare dine oplysninger jf. bogføringsloven mv. i 5 år. Det er oplysninger, som er nødvendige for at kunne fastlægge vigtige handlinger foretaget af borgere, samarbejdspartnere m.v. eller museet i løbet af samarbejdsforholdet. Det kan f.eks. være oplysninger, som museet har brug for med henblik på at kunne fastlægge eventuelle retskrav, som måtte udspringe af et aftaleforhold mellem en registrant eller registrator og os. Vi gennemgår løbende vores behov for opbevaring af oplysninger, så vi ikke gemmer mere end højst nødvendigt.

Markedsføring eller kommerciel brug
ROMU udleverer ikke personoplysninger til tredjemand med henblik på markedsføring eller anden kommerciel brug

Indsigtsret
Man har til enhver tid ret til at få oplyst, hvilke personoplysninger, museet har registeret om egenperson. Ved henvendelse om indsigt i egne oplysninger, vil museet stille krav om dokumentation for din identitet (også et krav efter hvidvaskloven) for at sikre, at oplysninger kun udleveres til rette vedkommende.

Hvis man anmoder om det, kan museet oplyse pågældende om de oplysninger, museet behandler om vedkommende. Adgangen kan dog være begrænset af hensyn til andre personers privatlivsbeskyttelse, til forretningshemmeligheder eller immaterielle rettigheder.

Ved spørgsmål m.v. om indsigtsret fremsendes en mail til romu@romu.dk med angivelse af ”Indsigt i personoplysninger” som emne.

Adgang til sletning eller rettelse af dine personoplysninger
Hvis man mener, at de personoplysninger, museet behandler om egenperson, er unøjagtige, har man ret til at få dem rettet. Man skal henvende dig til hovedadressen og oplyse museet om, hvori unøjagtighederne består, og hvordan de kan rettes.

I nogle tilfælde har museet en forpligtelse til at slette respektive personoplysninger. Hvis man mener, at de pågældende persondata ikke længere er nødvendige i forhold til det formål, som museet indhentede dem til, kan man bede om at få dem slettet. Man kan også kontakte museet, hvis man mener, at de respektive persondata bliver behandlet i strid med lovgivningen eller andre retlige forpligtelser.

Når man henvender dig med en anmodning om at få rettet eller slettet dine personoplysninger, undersøger vi, om betingelserne er opfyldt, og gennemfører i så fald ændringer eller sletning så hurtigt som muligt.

Cookie- og Privatlivspolitk
De fleste hjemmesider bruger cookies – det gør vores også. De bruges til at få hjemmesiden til at fungere og til at indsamle statistik. Viden om hvordan hjemmesiden bruges, hjælper os med at optimere hjemmesiden. Du kan slå cookies fra på din PC/mobile enhed, hvis du ikke ønsker at blive talt med i statistik. Læs mere på hjemmesiden: www.MineCookies.org

Vi videregiver eller sælger ikke persondata til tredjepart.

Denne hjemmeside anvender cookies til følgende formål:
1: Trafikmåling, så vi ved hvor mange, der besøger vores hjemmeside.
2: Optimering af design af hjemmeside via generet webstatistik

Ved at benytte hjemmesiden www.romu.dk – samt tilhørende sider, accepterer du, at vi bruger cookies.

1: Hvad er cookies?
En cookie er en lille tekstfil, som gemmes på din computer. Cookies kan indeholde tekst og tal, herunder f.eks. datoer. Cookies tjener til, at en hjemmeside kan gemme specifikke oplysninger hos brugeren, således at hjemmesiden senere kan genkende brugeren eller indlæse disse oplysninger. Det kan f.eks. være login-oplysninger, oplysninger om tidligere besøg, og hvilke dele af hjemmesiden du har besøgt. En cookie er ikke et program og indeholder ikke virus eller lignende skadelige koder.

Cookies kan kun indlæses af den adresse (hjemmeside), som de er gemt fra. Almindelige cookies, som gemmes fra hjemmesiden, gemmes typisk fra den adresse, du kan se i browserens adresselinje. Men en hjemmeside kan også indeholde fragmenter og oplysninger, som hentes fra andre adresser end den, der vises i browserens adresselinje. Det kan f.eks. være bannerreklamer eller analyseværktøjer, men også almindeligt indhold. På denne måde kan der også gemmes cookies fra andre adresser via den hjemmeside du egentligt besøger – såkaldte tredjepartscookies.

Nogle cookies (såkaldte session cookies) gemmes kun i en browsersession, og de slettes, når browseren lukkes ned. Andre cookies (såkaldte persistent cookies) gemmes i et nærmere defineret tidsrum, og slettes først ved udløb af dette tidsrum.

2: Hvilke cookies bruger Websitet og hvorfor?
Optimering af brugerens oplevelse af sitet
Websitet er bygget i wordpress og hostet hos webfational.com. Websitet benytter cookies, som vi anvender til at analysere, hvordan du anvender vores hjemmeside. Disse cookies er nødvendige for, at vi kan optimere hjemmesiden således, at den leverer den bedst mulige oplevelse for slutbrugeren

Optimering af design af hjemmeside via generet webstatistik
Disse cookies bruges til at sikre den optimale brugeroplevelse på hjemmesiden. Det er f.eks. valgte præferencer såsom sprog eller valg, som gør navigation enklere. Der indsamles ingen personligt identificerbare data med denne type cookies.

AWStats:
Vi bruger AWStats for at analysere, hvordan brugerne anvender hjemmesiden. Du kan læse mere om AWStats her

Tredjeparts Cookies:

Youtube:
Videoer indlejret på siden er via YouTube. De bruger bl.a. cookies til at registrere hvilke video der vises og hvor meget af filmen du har set. Disse cookies er såkaldte Flash cookies.

Doubleclick.net:
Hjemmesiden bruger doubleclick.net cookies (DSID, IDE, _gads). Doubleclick.net er ejet af Google der bruger cookies til at huske brugernes oplysninger om besøg på websites, sprog samt andre indstillinger. Læs mere om googles cookie-politik her: https://policies.google.com/technologies/types

Drifts- og optimeringscookies
Disse cookies anvendes til driften af hjemmesiden. Det kan f.eks. være optælling af antallet af besøgende eller andre informationer, der skal bruges til analyse. De bruges også i forbindelse med spørgeskemaer. Disse cookies kan i begrænset omfang indsamle data, der kan henføres til den enkelte bruger.

Facebook:
Cookies fra Facebook bruges til at vise en “synes godt om” knap og information om hvilke af dine Facebook venner synes godt om. Facebook giver endvidere adgang til et statistik værktøj (Facebook Insights), der viser information omkring brugen af Facebook.

Brugerdefineret Facebook Feed:
Vi bruger et Facebook Feed-plugin til at vise indhold på socialt indhold på vores hjemmeside. Som et resultat udfører vores hjemmeside  anmodninger til Facebooks servere for at vise billeder og videoer. Disse anmodninger gør din IP-adresse synlig for Facebook, som kan bruge den i overensstemmelse med deres personoplysninger politik: https://www.facebook.com/about/privacy/update

Mailchimp
ROMU benytter Mailchimp til udseendelse af nyhedsbreve vedr. museets aktiviteter og events. Dette indebærer, at museets hjemmeside har et tilmeldingsmodul til nyhedsbrevet. Museet har indgået dataleverandøraftale med Mailchimp.

3: Hvordan kan jeg undgå brugen af cookies på Websitet?
Uanset hvilken browser du benytter, kan du i browseren indstille, at denne ikke skal gemme cookies. For nogle browsere kan du også indstille, at dette kun skal gælde for bestemte hjemmesider.

4: Hvordan kan jeg slette cookies?
Du kan altid afvise cookies på din computer ved at ændre indstillingerne i din browser. Hvor du finder indstillingerne afhænger af, hvilken browser du anvender. Du skal dog være opmærksom på, at hvis du gør det, er der mange funktioner og services, du ikke kan bruge, fordi de forudsætter, at hjemmesiden kan huske de valg, du foretager.

Du kan slette cookies i indstillingerne i din browser. Hjælp hertil findes enten i browseren eller på de tilhørende hjemmesider. Herunder finder du link til vejledning for de mest udbredte browsere: Se vejledning her: www.MineCookies.org

5: Yderligere information og klageadgang
Såfremt du har spørgsmål til Websitets brug af cookies, ønsker yderligere oplysninger eller ønsker at klage over Websitets brug af cookies, kan du henvende dig til dette websites indehaver – se ovenstående kontaktoplysninger.

Til top
post-2956

Vis mig dit stenalderfund!

BEGIVENHED

Vis mig dit stenalderfund!

EN aften i arkæologiens tegn

OM ARRANGEMENTET

Kalder alle flintsamlere! I samarbejde med Lejre Arkæologiske Forening byder Lejre Museum til en aften med ROMUs tre flintspecialister. Har du flere flotte flintgenstande liggende på hylder, i skuffer og lommerne? Eller har du netop fundet dit første flintfund? – og kunne du tænke dig at vise fundet frem og få en af museets arkæologer til at give deres syn på sagen? Så er dette arrangement lige noget for dig!

Aftenens tre eksperter er Astrid Wolff-Jensen (ældre stenalder), Emil Struve (yngre stenalder) og Jens Winther Johannsen (ældre stenalder, dolktid og bronzealder). De tre arkæologers samlede viden dækker den mere end 10.000 år lange periode af forhistorien, hvor flint udgjorde et primært materiale i fremstillingen af redskaber. Med deres brede viden, vil de være i stand til at kunne identificere og sammenligne fund samt sætte disse i både historisk og faglig kontekst. Der vil være mulighed for at gå i dialog med de tre arkæologer – og vi opfordrer til samtale mellem de tilstedeværende. Aftenen vil begynde med et kort oplæg fra hver af de tre specialister, hvor deres kerneområde præsenteres. Efterfølgende vil det være muligt at cirkulere og fremvise fund til én af de tre arkæologer ad gangen.

Vi gør opmærksom på, at der ikke er tale om en indsamling. De fund, som du tager med til museet, tager du med dig hjem igen. Alle flintgenstande og redskaber af andre stenarter samt evt. knoglemateriale eller genstande af tak med en formodet dateringen til stenalderen er velkomne.

PÅ AFTENEN MØDER DU MUSEETS ARKÆOLOGER:

Astrid Wolff-Jensen

Astrid Wolff-Jensen

Arkæolog

Jens Winther Johannsen

Jens Winther Johannsen

Arkæolog

Emil Struve

Emil Struve

Arkæolog

TID, PRIS, STED

15. maj, kl. 19:00 – 21:00
Gratis (adgang til udstillingen koster alm. entré)
Lejre Museum, Orehøjvej 4B, 4320 Lejre

post-2063

DANSK MØLLEDAG

BEGIVENHED

DANSK MØLLEDAG

16. juni, kl. 11:00 – 16:00

OPLEV VANDETS KRÆFTER

Tadre Mølle holder traditionen tro åbent på Dansk Mølledag denne 3. søndag i juni. Med deltagelse af mere end 100 vand- og vindmøller landet over er målet med den nationale mølledag at skabe opmærksomhed om vore gamle vand- og vindmøller – og forståelse for nødvendigheden af at bevare denne del af vores kulturarv.

På Tadre Mølle kan I besøge udstillingen ”Vandmøllernes dal”, gå på opdagelse på møllen, opleve det nyrestaurerede møllehjul og se den gamle vandmølle male korn. Besøg også caféen og butikken i stuehuset, hvor den forrige ejer Mølle-Marie boede og inviterede gæster indenfor. Her kan I forfriske jer med kaffe og kage og købe nymalet mel, møllebrød mm.

På www.danskmoellerforening.dk kan I få uddybende information om mølleriets historie i Danmark og se hvilke møller, der deltager på dagen.

TID, STED OG PRIS
16. juni, kl. 11:00 – 16:00
Entré: Gratis
Tadre Mølle, Tadre Møllevej 23, Hvalsø

post-2841

Kong Ejegod og den tidlige middelalder i Slangerup

BEGIVENHED

Omvisning i arkæologisk udgravning

Kong Ejegod og den tidlige middelalder i Slangerup

29. maj, kl. 16:00 – 17:00. Kirketorvet 6, 3550 Slangerup

Kom med på omvisning i arkæologisk udgravning midt i Slangerup by, hvor vi kigger nærmere på byens allertidligste middelalder historie. 

Frem til udgangen af maj måned 2019 udgraver et hold af arkæologer fra ROMU dele af en kirkegård fra den helt tidlige middelalder i Slangerup. ROMUs arkæologer regner med at skulle udgrave omkring 50 grave, de fleste af dem formentlig fra 1100-tallet.

Kirkegården, der ligger i det centrale Slangerup, har med alt sandsynlighed har hørt til den store frådstenskirke, som kong Erik Ejegod fik bygget i Slangerup i årene omkring 1095, og hvis rester er udgravet ved flere lejligheder lige syd for den aktuelle udgravning.

Kirken kommer fra slutningen af 1100-tallet til at indgå i et kloster, som efter reformationen i 1536 blev revet ned. Både kirke, kloster og kirkegård fortæller om Slangerups særlige betydning i den tidlige middelalder.

På dagen møder du arkæolog og udgravningsleder Nadja Mortensen, der fortæller om udgravningen, de fund der er gjort og hvad de kan fortælle om Slangerup i den tidlige middelalder. 

Baggrund:
Skriftlige kilder fortæller, at Erik Ejegod som konge (1095-1103 e.Kr.) lod en kirke opføre på sit fødested i Slangerup. Der var tale om en ca. 50 meter lang frådstenskirke, som kunne måle sig med de største kirker af denne type i Europa på dette tidspunkt. I 1175 blev kirken en del af et nonnekloster, som fungerede frem til reformationen i 1536, hvor bygningerne blev revet ned.

Tidligere arkæologiske udgravninger i området har bekræftet, at der har ligget en stor frådstenskirke i Slangerup, og ud fra udgravningernes resultater har det været muligt at rekonstruere kirkens grundplan. I dag er der ingen synlige spor efter kirken, men kirkens fundmenter er stadig bevaret under de nuværende huse i Svaldergade.

I forbindelse med kirken har der også været en kirkegård. Det fulde omfang af kirkegården kender vi ikke, men arkæologiske undersøgelser har påvist et større antal grave i Svaldergade, nord for kirken. I øjeblikket er arkæologer fra ROMU i gang med en undersøgelse af et udsnit af kirkegården umiddelbart nord for de tidligere undersøgte områder. Indtil videre har undersøgelserne afsløret ca. 40 grave, som indeholder skeletter fra både mænd og kvinder og individer i alle aldre inklusiv helt små børn. Vi er endnu ikke sikre på hvilken del af kirkens brugsperiode gravene stammer fra, men vi forventer, at de fleste kan føres tilbage til begyndelsen af 1100-tallet, før klosteret.

TID, PRIS, STED

Onsdag den 29. maj kl. 16:00 – 17:00

Mødested: Kirketorvet 6, Slangerup

Deltagelse koster 50 kr. Billetter købes på billetto.dk


post-49

Arkæologi

ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører og store såvel som små bygherrer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt

post-49

Vores viden

I ROMUs dækningsområde Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommune har vi en lang række enestående spor fra vores fortid af national og international betydning. Eksempelvis kongehaller og skibsætning i Lejre, den underjordiske kirkeruin Skt. Laurentius i Roskilde samt enestående spor og unikke fund fra livet omkring Roskilde Fjord fra oldtid, middelalder og nutid.