Persondataforordning
Den 25. maj 2018 træder EU’s persondataforordning i kraft. I den forbindelse har ROMU gennemgået de områder, hvor persondata håndteres og opbevares. I forlængelse heraf er arbejdsgange og sikkerhedsprocedurer blevet justeret. Grundlæggende har ROMU udredt på hvilket grundlag persondata anvendes samt hvordan jf. følgende vejledning: 

https://www.datatilsynet.dk/fileadmin/user_upload/dokumenter/Vejledninger/Captia_Generel_informationspjece__formateret___DOK446249_.pdf

Persondata behandles inden for en lang række områder på ROMU. Sikkerhedsprocedure og relevans for behandlingen varierer efter formål. Der er for de forskellige områder beskrevet efterfølgende procedurer. Ansatte på museet forpligtiger sig ved ansættelsen til at overholde museets retningslinjer jf. museets personalepolitik.

Dataansvar
ROMU behandler personoplysninger for at kunne varetage administrationen af driften af museet i overensstemmelse med formålet. Denne persondatapolitik forklarer, hvordan museet behandler persondata for både eksterne samarbejdspartnere, borgere og ansatte.

ROMU er dataansvarlig og har følgende kontaktoplysninger:
Museumskoncernen ROMU
Sankt Ols Stæde 3
4000 Roskilde
romu@romu.dk
+45 4631 6500

Museet behandler oplysninger i forbindelse med kontraktindgåelse, sagsbehandling, anvendelse af hjemmeside, tilmelding til nyhedsbrev og maillister, mødevirksomhed og generelle udviklings- og driftsopgaver.

Museet kan desuden på egen hånd indsamle og behandle opdaterede personoplysninger i forbindelse med kontrol af kontaktoplysninger og identitet for registranter samt validering af kontaktoplysninger ved opslag i CPR og CVR, se nærmere nedenfor. Dette er nødvendigt for at sikre, at de personoplysninger, vi behandler, er retvisende, hvilket er et krav ifølge bogføringslovgivningen mv.

Fair og transparent behandling af personoplysninger
Ved indsamlingen af persondata oplyser ansatte samt eksterne leverandører, samarbejdspartner m.v. om, hvilke oplysninger museet behandler og til hvilket formål. Man modtager oplysning herom på tidspunktet for indsamling af persondata.

Informationssikkerhed
På museet har sikkerhed høj prioritet. Vi har fokus på, hvordan vi beskytter vores data, systemer og service. Vores politik for informationssikkerhed er grundlaget i vores arbejde med at sikre vores systemer og services samt vores kunders data.
Vores høje standard for informationssikkerhed betyder blandt andet, at vi beskytter vores kritiske og følsomme informationer og informationssystemer mod kompromittering og anden uautoriseret anvendelse. Vi sikrer, at persondata ikke bliver tilintetgjort ved en fejl, går tabt, bliver ændret, offentliggjort uautoriseret samt at uvedkommende ikke får adgang eller kendskab til dem. Museet er underlagt Roskilde Kommunes IT-systemer og herigennem underlagt kommunens IT-politik og sikkerhed, dette omfatter at hver ansat har et H-drev, som kun den pågældende medarbejder har adgang til.

Databehandleraftale
Vi indgår altid en databehandleraftale med leverandører, der behandler personoplysninger på vores vegne, og vi sikrer, at vores databehandlere lever op til en høj standard for informationssikkerhed.

Sletning af personoplysninger
Vi sletter personoplysninger, når de ikke længere er nødvendige i forhold til de formål, som var grunden til vores indsamling, behandling og opbevaring af dem. Selv om man f.eks. opsiger sin aftale om at handle med os kan vi være forpligtet at opbevare dine oplysninger jf. bogføringsloven mv. i 5 år. Det er oplysninger, som er nødvendige for at kunne fastlægge vigtige handlinger foretaget af borgere, samarbejdspartnere m.v. eller museet i løbet af samarbejdsforholdet. Det kan f.eks. være oplysninger, som museet har brug for med henblik på at kunne fastlægge eventuelle retskrav, som måtte udspringe af et aftaleforhold mellem en registrant eller registrator og os. Vi gennemgår løbende vores behov for opbevaring af oplysninger, så vi ikke gemmer mere end højst nødvendigt.

Markedsføring eller kommerciel brug
ROMU udleverer ikke personoplysninger til tredjemand med henblik på markedsføring eller anden kommerciel brug

Indsigtsret
Man har til enhver tid ret til at få oplyst, hvilke personoplysninger, museet har registeret om egenperson. Ved henvendelse om indsigt i egne oplysninger, vil museet stille krav om dokumentation for din identitet (også et krav efter hvidvaskloven) for at sikre, at oplysninger kun udleveres til rette vedkommende.

Hvis man anmoder om det, kan museet oplyse pågældende om de oplysninger, museet behandler om vedkommende. Adgangen kan dog være begrænset af hensyn til andre personers privatlivsbeskyttelse, til forretningshemmeligheder eller immaterielle rettigheder.

Ved spørgsmål m.v. om indsigtsret fremsendes en mail til romu@romu.dk med angivelse af ”Indsigt i personoplysninger” som emne.

Adgang til sletning eller rettelse af dine personoplysninger
Hvis man mener, at de personoplysninger, museet behandler om egenperson, er unøjagtige, har man ret til at få dem rettet. Man skal henvende dig til hovedadressen og oplyse museet om, hvori unøjagtighederne består, og hvordan de kan rettes.

I nogle tilfælde har museet en forpligtelse til at slette respektive personoplysninger. Hvis man mener, at de pågældende persondata ikke længere er nødvendige i forhold til det formål, som museet indhentede dem til, kan man bede om at få dem slettet. Man kan også kontakte museet, hvis man mener, at de respektive persondata bliver behandlet i strid med lovgivningen eller andre retlige forpligtelser.

Når man henvender dig med en anmodning om at få rettet eller slettet dine personoplysninger, undersøger vi, om betingelserne er opfyldt, og gennemfører i så fald ændringer eller sletning så hurtigt som muligt.

Cookie- og Privatlivspolitk
De fleste hjemmesider bruger cookies – det gør vores også. De bruges til at få hjemmesiden til at fungere og til at indsamle statistik. Viden om hvordan hjemmesiden bruges, hjælper os med at optimere hjemmesiden. Du kan slå cookies fra på din PC/mobile enhed, hvis du ikke ønsker at blive talt med i statistik. Læs mere på hjemmesiden: www.MineCookies.org

Vi videregiver eller sælger ikke persondata til tredjepart.

Denne hjemmeside anvender cookies til følgende formål:
1: Trafikmåling, så vi ved hvor mange, der besøger vores hjemmeside.
2: Optimering af design af hjemmeside via generet webstatistik

Ved at benytte hjemmesiden www.romu.dk – samt tilhørende sider, accepterer du, at vi bruger cookies.

1: Hvad er cookies?
En cookie er en lille tekstfil, som gemmes på din computer. Cookies kan indeholde tekst og tal, herunder f.eks. datoer. Cookies tjener til, at en hjemmeside kan gemme specifikke oplysninger hos brugeren, således at hjemmesiden senere kan genkende brugeren eller indlæse disse oplysninger. Det kan f.eks. være login-oplysninger, oplysninger om tidligere besøg, og hvilke dele af hjemmesiden du har besøgt. En cookie er ikke et program og indeholder ikke virus eller lignende skadelige koder.

Cookies kan kun indlæses af den adresse (hjemmeside), som de er gemt fra. Almindelige cookies, som gemmes fra hjemmesiden, gemmes typisk fra den adresse, du kan se i browserens adresselinje. Men en hjemmeside kan også indeholde fragmenter og oplysninger, som hentes fra andre adresser end den, der vises i browserens adresselinje. Det kan f.eks. være bannerreklamer eller analyseværktøjer, men også almindeligt indhold. På denne måde kan der også gemmes cookies fra andre adresser via den hjemmeside du egentligt besøger – såkaldte tredjepartscookies.

Nogle cookies (såkaldte session cookies) gemmes kun i en browsersession, og de slettes, når browseren lukkes ned. Andre cookies (såkaldte persistent cookies) gemmes i et nærmere defineret tidsrum, og slettes først ved udløb af dette tidsrum.

2: Hvilke cookies bruger Websitet og hvorfor?
Optimering af brugerens oplevelse af sitet
Websitet er bygget i wordpress og hostet hos webfational.com. Websitet benytter cookies, som vi anvender til at analysere, hvordan du anvender vores hjemmeside. Disse cookies er nødvendige for, at vi kan optimere hjemmesiden således, at den leverer den bedst mulige oplevelse for slutbrugeren

Optimering af design af hjemmeside via generet webstatistik
Disse cookies bruges til at sikre den optimale brugeroplevelse på hjemmesiden. Det er f.eks. valgte præferencer såsom sprog eller valg, som gør navigation enklere. Der indsamles ingen personligt identificerbare data med denne type cookies.

AWStats:
Vi bruger AWStats for at analysere, hvordan brugerne anvender hjemmesiden. Du kan læse mere om AWStats her

Tredjeparts Cookies:

Youtube:
Videoer indlejret på siden er via YouTube. De bruger bl.a. cookies til at registrere hvilke video der vises og hvor meget af filmen du har set. Disse cookies er såkaldte Flash cookies.

Doubleclick.net:
Hjemmesiden bruger doubleclick.net cookies (DSID, IDE, _gads). Doubleclick.net er ejet af Google der bruger cookies til at huske brugernes oplysninger om besøg på websites, sprog samt andre indstillinger. Læs mere om googles cookie-politik her: https://policies.google.com/technologies/types

Drifts- og optimeringscookies
Disse cookies anvendes til driften af hjemmesiden. Det kan f.eks. være optælling af antallet af besøgende eller andre informationer, der skal bruges til analyse. De bruges også i forbindelse med spørgeskemaer. Disse cookies kan i begrænset omfang indsamle data, der kan henføres til den enkelte bruger.

Facebook:
Cookies fra Facebook bruges til at vise en “synes godt om” knap og information om hvilke af dine Facebook venner synes godt om. Facebook giver endvidere adgang til et statistik værktøj (Facebook Insights), der viser information omkring brugen af Facebook.

Brugerdefineret Facebook Feed:
Vi bruger et Facebook Feed-plugin til at vise indhold på socialt indhold på vores hjemmeside. Som et resultat udfører vores hjemmeside  anmodninger til Facebooks servere for at vise billeder og videoer. Disse anmodninger gør din IP-adresse synlig for Facebook, som kan bruge den i overensstemmelse med deres personoplysninger politik: https://www.facebook.com/about/privacy/update

Mailchimp
ROMU benytter Mailchimp til udseendelse af nyhedsbreve vedr. museets aktiviteter og events. Dette indebærer, at museets hjemmeside har et tilmeldingsmodul til nyhedsbrevet. Museet har indgået dataleverandøraftale med Mailchimp.

3: Hvordan kan jeg undgå brugen af cookies på Websitet?
Uanset hvilken browser du benytter, kan du i browseren indstille, at denne ikke skal gemme cookies. For nogle browsere kan du også indstille, at dette kun skal gælde for bestemte hjemmesider.

4: Hvordan kan jeg slette cookies?
Du kan altid afvise cookies på din computer ved at ændre indstillingerne i din browser. Hvor du finder indstillingerne afhænger af, hvilken browser du anvender. Du skal dog være opmærksom på, at hvis du gør det, er der mange funktioner og services, du ikke kan bruge, fordi de forudsætter, at hjemmesiden kan huske de valg, du foretager.

Du kan slette cookies i indstillingerne i din browser. Hjælp hertil findes enten i browseren eller på de tilhørende hjemmesider. Herunder finder du link til vejledning for de mest udbredte browsere: Se vejledning her: www.MineCookies.org

5: Yderligere information og klageadgang
Såfremt du har spørgsmål til Websitets brug af cookies, ønsker yderligere oplysninger eller ønsker at klage over Websitets brug af cookies, kan du henvende dig til dette websites indehaver – se ovenstående kontaktoplysninger.

Til top
post-1

BESØG RAGNAROCK

BEGIVENHED

Med musikken som omdrejningspunkt fortæller RAGNAROCK historien om ungdomskulturen fra 1950’erne og frem til nu. RAGNAROCK er et levende kulturhus med et ambitiøst eventprogram, en cafe, en spændende museumsshop og meget mere.

post-4609

VI SYNGER FORÅRET IND

BEGIVENHED

VI SYNGER FORÅRET IND

MORGENSANG PÅ ROSKILDE MUSEUM

k

Der er forår i luften og mulighed for at få rystet støvet at stemmebåndene, når Roskilde Museum synger foråret ind med endnu en gang morgensang.

Pianist og sanger Micael Lindberg styrer slagets gang ved tangenterne og museet bidrager med korte oplæg om sangene, deres tid og historie. Der er som sædvanligt rig mulighed for selv at ønske sange. I fællesskabets ånd må man være indstillet på at dele sangbog med sin sidemand eller -kvinde.

Medbring gerne egen højskolesangbog.

g

Tid, pris, sted

29. marts kl. 9-11
25 kr. Billetter købes på billetto.dk eller i Roskilde Museums butik. Begrænset antal billetter. 

Billetprisen er inkl. en lille servering tilpasset arrangementets tema.

Roskilde Museum, Sankt Ols Stræde 3, Roskilde

post-1022

Vægternissen Severin

BEGIVENHED

I perioden 25. november – 23. december 2017 kan du gå på nissejagt efter Vægternissen Severin i Sankt Laurentius krogede gange. Vægternissen Severin har arbejdet i Sankt Laurentius i mere end 500 år, faktisk lige siden tårnet blev bygget. Mens Roskilde sover, sørger Severin for god ro og orden. Ser han en brand, ringer han straks med den store klokke.

Før i tiden skulle Severin også synge klokken højt hver time hele natten, men i dag vil folk i Roskilde have deres nattesøvn, så nu nøjes han med at ringe med det lille timeur. Om dagen sidder Severin i tårnet og blunder i sin bløde lænestol, så han er frisk og ud-hvilet til nattens arbejde. Med mindre rotterne kommer og vækker ham!

Som alle andre nisser ser man kun sjældent Severin. Når der kommer mennesker i tårnet, gemmer han sig. Se om du kan finde Severins nissebo – og hvis du kigger godt efter, kan du måske også få et glimt af Severin? Se også, om du kan finde alle de rotter, som gemmer sig i tårnet. De har det nemlig også med at stikke af i en vældig fart, hvis der kommer mennesker!

Tid, pris, sted
25. november – 23. december. I museets åbningstid.
25 kr. Børn og unge under 18 år gratis
Sankt Laurentius, Stændertorvet, 4000 Roskilde

post-2835

PÅSKE PÅ LEJRE MUSEUM

BEGIVENHED

PÅSKE PÅ LEJRE MUSEUM

FOR HELE FAMILIEN

OM PÅSKEAKTIVITETEN

Æg har altid spillet en vigtig rolle i påsken. I gamle dage fik karle og piger på gårdene hårdkogte æg som en slags bonus, og de hårdkogte æg var en lækkerbisken efter en lang vinter, hvor hønsene ikke havde lagt æg. Ofte var æggene smukt dekorerede og kunne bruges som indsats i påskelege, hvor man kunne vinde æg fra hinanden.

Lejre Museum er i to dage fyldt med påskeaktiviteter. Bland dine egne farver med pigment og æggeblomme og mal påskeæg, prøv at puste æg og lav påskekort. Prøv ligeledes at ”trille æg” og gå på æggejagt efter de æg, som påskeharen har gemt!

TID, PRIS, STED

18. og 19. april. Begge dage kl. 12:00 – 15:00
Alm. entré. 50 kr. for voksne. Børn og unge under 18 år: Gratis.
Lejre Museum, Orehøjvej 4b, 4320 Lejre

post-1930

ELVERDAMSDALENS GRAVHØJE, HULVEJE OG GAMLE AGERSYSTEMER

BEGIVENHED

ELVERDAMSDALENS GRAVHØJE, HULVEJE OG GAMLE AGERSYSTEMER

FORTIDSMINDEDAG PÅ TADRE MØLLE

OM FORTIDSMINDEDAGEN

Kom med på fortidsmindedag i den fredede Elverdamsdal, hvor fmd. for Egnshistorisk Forening for Hvalsø, Bent Gottfredsen, tager dig med på en spændende kultur- og naturhistorisk vandring. Gottfredsen vil undervejs fortælle om både dalens særegne geologi, om de fredede fortidsminder og om de kulturspor, vi støder på undervejs.

Turen starter på Tadre Mølles P-plads, går ned over Aastrup Kloster til det gamle kalkleje, op til bronzealderhøjene Sneglehøj og Kikhøj og de omkringliggende diger, hulveje og agersystemer i skovparten Hestehaven på østsiden af dalen. Herfra går vejen hjemad gennem skoven til Tadre Mølle, hvor Bent Gottfredsen slutteligt vil orientere om de seneste istandsættelser på møllegården, og hvor man har mulighed for at købe kaffe og kage (bestilles inden turstart).

Fortidsmindedagen arrangeres i et samarbejde mellem Egnshistorisk Forening for Hvalsø, Tadre Mølles Venner og ROMU. Turens længde er ca. 6 km og vil være ca. 2 timer med efterfølgende mulighed for at nyde omgivelserne og stemningen i og omkring den gamle vandmølle.

TID, PRIS, STED

28. april, kl. 13-15.30
Gratis
Tadre Mølle, Tadre Møllevej 23, Hvalsø

Kontaktperson for yderligere informationer
Bent Gottfredsen
kbgottfredsen@gmail.com
+45 46 49 26 63 / +45 21 74 96 63

 

post-2708

Stefanie Høy Brink, ny museumsinspektør på Frederikssund Museum. Færgegården

BEGIVENHED

Stefanie Høy Brink

Fredag d. 1. marts fik Frederikssund Museum, Færgegården en ny museumsinspektør, da etnolog Stefanie Høy Brink startede på museet. Stefanie vil fremadrettet arbejde med museets udstillinger og arrangementer og vil desuden være ansvarlig for undersøgelser af områdets nyere historie.

Stefanie kommer fra en stilling som fagredaktør på det store bogværk Trap Danmark, men har også erfaring fra ansættelser i Slots- og Kulturstyrelsen og Københavns Museum, hvor hun bl.a. har arbejdet med bevaringsværdige bygninger og udstillingsopgaver. Under sin ansættelse hos Trap har Stefanie bl.a. været redaktør på det bind, som handler om Frederikssund, så hun har derfor allerede et godt indblik i den historie, som er særlig for kommunen.

”Med Stefanie har vi fået en både erfaren og dygtig medarbejder, som kan løfte de mange forskellige opgaver, som stillingen som museumsinspektør byder på. De kommende år skal vi gennemføre spændende undersøgelser af bl.a. Jægersprislejren, samt se nærmere på, hvordan Kronprinsesse Marys Bro vil påvirke livet i området. Derudover er vi i gang med en grundig gennemgang af museets samling – og så skal vi naturligvis fortsætte det gode arbejde med arrangementer, foredrag og familieaktiviteter, som de seneste år har trukket mange borgere til museet. Det er jeg helt sikker på, at Stefanie er den rette person til at løfte, og vi er derfor rigtig glade for, at hun har valgt at blive en del af museet”, udtaler museets vicedirektør Iben Bækkelund Jagd.

En af de første opgaver, som Stefanie skal i gang med, er en mindre udstilling om den nye broforbindelse, som også skal fortælle om de mange spændende arkæologiske fund, som museets har gjort i forbindelse med anlægsarbejdet.

Som museumsinspektør har man bl.a. samarbejde med mange af kommunens kulturaktører og foreninger, og det er et arbejde, som Stefanie ser rigtig meget frem til. Også museets frivillige bliver en del af Stefanies hverdag, og for at give dem og alle andre mulighed for at hilse på Stefanie, inviterer museet til:

Uformel velkomstreception

TORSDAG D. 21. MARTS KL. 14-16.

Arrangementet foregår på Frederikssund Museum, Færgegården, Færgelundsvej 1.


post-49

Arkæologi

ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører og store såvel som små bygherrer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt

post-49

Vores viden

I ROMUs dækningsområde Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommune har vi en lang række enestående spor fra vores fortid af national og international betydning. Eksempelvis kongehaller og skibsætning i Lejre, den underjordiske kirkeruin Skt. Laurentius i Roskilde samt enestående spor og unikke fund fra livet omkring Roskilde Fjord fra oldtid, middelalder og nutid.