God jul – og 1000 tak for historisk og løfterigt år

20.12.2022

Mens det sjældne, historiske håndskrift Liber Elienses kunne ses på Roskilde Museum, aflagde Hendes Majestæt Dronningen museet et mindeværdigt og opmuntrende besøg. Foto: Kristian Grøndahl.

2022 blev et mindeværdigt år med markant jubilæum for bispedømmet og byen Roskilde. Gæsterne strømmede til flere nye udstillinger og julemarkeder med hygge og charme. Museumsdirektør for ROMU gør status og sender hilsner til brugere og samarbejdspartnere

Af Morten Thomsen Højsgaard

En storsmilende majestæt besøgte i efteråret Roskilde Museum. Anledningen var også speciel. Efter lange og meget besværlige forhandlinger var det lykkedes for museet at få mulighed for at udstille det særdeles sjældne engelske håndskrift fra den tidlige middelalder, Liber Eliensis, også kaldet Ely-håndskriftet.

Håndskriftet sætter navn på den første kendte biskop i Roskilde, Gerbrand. Det nævner også byens navn, Roscylde, for første gang. Og så knytter håndskriftet byen og bispen sammen med danernes folk og datidens kongemagt, for det var selveste Knud den Store, der skrev under på den aftale fra 1022, der lå til grund for det hele.

Et scoop var det at få det håndskrift til byen netop i år 2022, hvor Roskilde Stift havde læst skriften på pergamentet og planlagt en storstilet fejring af 1000 års dansk bispehistorie med Roskilde som begyndelsespunkt.

At vores meget historisk interesserede og kyndige Dronning samtidig valgte at lægge vejen forbi både domkirke og museum i anledning af jubilæet, gjorde kun vingesuset større. I udstillingen om Roskildes middelalder på Sankt Ols Stræde kunne majestæten også se andre genstande – fra Grønland, Norge og Tyskland – som vidner om de vidtstrakte forbindelser, Roskilde havde i den tidlige middelalder, hvor grundstenene til den pompøse domkirke også blev lagt.

Mange besøg efter covid-19

Andre gæster fra nær og fjern har i år fulgt i Dronningens spor og besøgt Roskilde Museum, hvor der trods energikrise og nervøsitet over inflation har været solid fremgang at spore. Interessen har været stor også for andre udstillinger, blandt andet om det at bo i en by og om jagten på spor efter neandertalere.

Efter to år, der har været stærkt præget af restriktioner og frygt for covid-19, har det været en kæmpe glæde endelig i det meste af 2022 at kunne gennemføre planlagte aktiviteter og udstillinger ikke alene på Roskilde Museum, men på alle de ti besøgssteder, som museumsorganisationen ROMU driver.

Helt eventyrligt har det været at deltage i og opleve de traditionsrige julemarkeder, som i år i den grad har fået luft under vingerne.

På naturskønne Tadre Mølle strømmede folk til for at se nissen vågne og gøre en god handel. I den charmerende Lützhøfts Købmandsgaard har julemåneden budt på årets travleste dag med hestevogn og juleknas som i gamle markedsdage. I Frederikssund fungerer kombinationen af juletræssalg og museumsformidling på Færgegården, der ligger så smukt ved fjorden og Kronprins Frederiks Bro.

I den kreative bydel, Musicon, hvor Danmarks pop- og rockmuseum, RAGNAROCK, har til huse, er julemarkedet nu så stort, at det er ved at vokse ud af de eksisterende rammer. Det bidrager til tiltrækningskraften, at RAGNAROCK i år fik en stærk fornyelse i den permanente udstilling med lydstudiet ”Have a Cigar”, som et af Danmarks væsentligste popbands, TV-2, har indspillet flere af deres største hits på.

Museumsorganisation med mange opgaver

ROMU har ledelsesansvaret for arbejdet med verdensarv og turisme ved Roskilde Domkirke. Vi dyrker også pop, rock og ungdomskultur med et nationalt sigte. Vi har det kulturhistoriske ansvar i fire kommuner, Roskilde, Frederikssund, Lejre og Egedal. Vi fører tilsyn med fredede fortidsminder i det midt- og vestsjællandske område.

Vi indsamler genstande – fra et spektakulært moselig fundet nær Egedal Rådhus til gule plakater, der vidner om den sommerdag, da verdens største cykelløb kørte igennem vores ansvarsområde i overværelse af mere end 200.000 mennesker. Vi registrerer, vi bevarer, vi forvalter, vi formidler, vi forsker, vi kommunikerer både i autentiske fysiske rum og digitalt på hjemmesider, via sociale medier og i pressen.

At være museum i dag med så mange opgaver kræver adskillige, højt specialiserede medarbejdere med stærke kompetencer samt dygtige og dedikerede frivillige. Det har vi! At være museum i dag med meget omskiftelige vilkår forudsætter også mange og stærke samarbejder med kommuner, myndigheder, turismeorganisationer, andre uddannelses- og vidensinstitutioner, lokale foreninger samt flere forskellige fonde. Det er vi så heldige også at have.

Historie for borgernes skyld

Som noget ganske enestående er det i år lykkedes ROMU via disse samarbejder at medvirke til at rejse tilsagn om midler til nye kulturhistoriske projekter på samlet over 30 millioner kroner. Det er vi på en gang meget stolte af og dybt taknemlige over.

Først og sidst er vi som museumsorganisation til for borgernes skyld. Vi passer på den fælles kulturarv, der knytter os alle sammen i et historisk fællesskab, og vi elsker at dele oplevelser med og indsigter i kulturhistorien for store og små, majestæt og menigmand, turister og lokale borgere, til højtider som julen og på alle andre tidspunkter af året i så mange sammenhænge, vi overhovedet kan komme afsted med.

2022 blev et historisk og løfterigt år for ROMU med en 1000-års-begivenhed og med rigtig mange gæster, nye initiativer og gode tilsagn, der peger frem mod endnu bedre tider.

Mens højtiden stunder til, skal der på denne baggrund lyde et stort og hjerteligt TAK til alle, der har været i forbindelse med ROMU og bidraget til at udbrede kendskabet til historie og kulturarv også i 2022. Vi glæder os meget til mange gensyn!

RIGTIG GLÆDELIG JUL OG GODT NYTÅR!

I den charmerende Lützhøfts Købmandsgård har julemåneden budt på årets travleste dag med hestevogn og juleknas som i gamle markedsdage. Foto: Jakob Caspersen

Som en del af julemarkedet på Musicon, kunne gæsterne på RAGNAROCK bruge deres kreativitet på at dekorere deres helt egne julekugler.

Foto: Tine Moberg

På naturskønne Tadre Mølle strømmede folk til for at se nissen vågne og gøre en god handel.

Foto: Povlsen Photography

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV OG VIND PRÆMIER
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER DIREKTE I DIN INDBAKKE

FLERE ARTIKLER OG NYHEDER

D-A-D klar med jubilæumsplade til oktober

D-A-D klar med jubilæumsplade til oktober

2024 tilhører i den grad D-A-D, som både med musik og en udstilling på Nationalmuseet markerer deres 40-års jubilæum. Lørdag d. 23. marts løftede forsanger Jesper Binzer sløret for bandets kommende udgivelse til talk-festivalen ’Historien bag musikken’ på Danmarks rockmuseum, RAGNAROCK. Pladen udkommer 4. oktober.

Færgegården viser fantastiske fund og hylder de entusiastiske findere

Færgegården viser fantastiske fund og hylder de entusiastiske findere

Sporene efter fortiden findes over alt, hvis man har øjnene med sig. En ny spotudstilling på Frederikssunds Museum, Færgegården anerkender dem, som frivilligt går med næsen i jorden, metaldetektoren i hånden og nysgerrigheden uden på tøjet. For uden dem ville en stor del af vores fortidsminder sandsynligvis gå tabt.

Hiv familien med på museum i påsken

Hiv familien med på museum i påsken

Påskeferien er om hjørnet. Som optakt til højtiden slår flere af ROMUs museer og besøgssteder dørene op for en ny sæson, og flere steder er der udstillinger og aktiviteter for små og store.

Hop ombord i ny spotudstilling om Danmarks første jernbane

Hop ombord i ny spotudstilling om Danmarks første jernbane

Jernbanens indtog herhjemme revolutionerede folks opfattelse af tid, tempo og afstand. I Roskilde Museums nye spotudstilling mærker du suset fra lokomotivet Odins jomfrutur på den første jernbanestrækning i det nuværende Danmark. Christian 8. indviede strækningen mellem København og Roskilde i 1847.

Kvindernes kampdag på Danmarks rockmuseum

Kvindernes kampdag på Danmarks rockmuseum

Der er to stærke personligheder på programmet, når hele Danmarks rockmuseum, RAGNAROCK, inviterer til kampdagsarrangement, der rocker ved tidens opfattelser og stiller skarpt på ligestillingskampen. Både den, der stadig skal kæmpes, og de sejre, der allerede er vundet.

Stenløse Kulturhus udstiller Egedals kongelige øjeblikke

Stenløse Kulturhus udstiller Egedals kongelige øjeblikke

Danmark har taget afsked med en dronning gennem 52 år. I anledningen af tronskiftet kan man på Stenløse Kulturhus opleve en spotudstilling med kongelige øjeblikke. Blandt andet med billeder fra de to gange, dronningen har været i Egedal.

X
post-8437

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

BEGIVENHED

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

 

20.03.2024

Branden på Lindenborg kro i 1967. Foto: Gorm Grove

I anledningen af Roskilde Brandvæsens 150 års jubilæum åbner spot-udstillingen ’Roskilde brænder!’ 18. juni i den gamle brandstation, som i dag huser Roskilde Museum.

Glæd dig til, i udstillingen og på sommerens byvandringer, at få indblik i de store by-brande, der hærgede Roskilde i byens ældste historie – og se hvordan brandvæsnet har udviklet sig fra sin oprettelse i 1874 frem til i dag.

Du kan komme tæt på brandmændenes dramatiske historie om indsatser ved store brande, som du måske selv kan huske: branden i Roskilde Domkirke i 1968 og Solum-branden i 2021. Hele sommeren er der aktiviteter for børn og nysgerrige voksne.

På åbningsdagen fortæller beredskabsdirektør Lars Robétjé kl. 19-21 om branden i domkirken i 1968 og giver et indblik i brandvæsnet dengang og i dag. Omkring 250 mand deltog i slukningsarbejdet af branden – hvoraf pensioneret vicebrandinspektør Ebbe Bødker på foredragsaftenen vil dele beretninger og minder fra branden og livet på brandstationen.

Læs mere og køb billet her: Foredrag: Domkirken brænder! v/beredskabsdirektør Lars Robétjé | Billetter | Roskilde | Samfund & Kultur | Billetto — Denmark

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

post-6205

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

BEGIVENHED

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

26.05.2023

Et historisk teaterstykke udspiller sig på gårdspladsen et par gange i løbet af dagen, når Gl. Kongsgård fejrer begyndelsen på en ny sæson. Foto: ROMU

Sommeren begynder med en festlig og historisk sæsonåbning på Gl. Kongsgaard. Søndag den 4. juni fra 11-16 vil gården være fyldt med aktiviteter, håndværk, godt til ganen og hyggeligt samvær.

Gamle håndværk får et særligt fokus ved årets åbning. Her kan gæsterne opleve boder med salg af håndværksvarer og demonstration af b.la. plantefarvning, pilefletning, hørproduktion, båndvævning og produktion af strådyr.

”Der vil også være mulighed for at prøve kræfter med at slå med le og støbe sit eget lys. Så børnene kan få sig en sjov dag med gamle lege, og alle kan prøve lykken i en omgang hønsebingo. Det plejer at være ganske underholdende!” fortæller Maja Kvamm, der arbejder på Lejre Museum.

Gl. Kongsgaard er en fæstegård fra 1700-tallet, der ligger i hjertet af Gl. Lejre. Gårdens frivillige havehold, der hele sommeren holder gården åben med salg af kaffe og kage, vil vise rundt i den gamle gård med de smukke møbler og fortælle om den historiske have, som står med originale planter fra 1800-tallet. Hele dagen akkompagneres af lystig spillemandsmusik og et par gange vil et historisk teaterstykke udspille sig på gårdspladsen.

Lejre Museumsforening står for salg af sandwich, mens Gl. Kongsgårds frivillige sælger lækre kager og kaffe med på-tår.

Tag en dag ud af kalenderen og kom til en hyggelig sommerdag i Gl. Lejre.

”Vi glæder os alle sammen til at tage imod nye som gamle gæster til årets hyggelige sæsonåbning, og vi håber at gæsterne har lyst til at komme igen henover sommeren”, fortæller Else Kristiansen og Vivian Møller, der begge er medlemmer af det frivillige havehold.

Gl. Kongsgaard holder i sommersæsonen åbent torsdage og søndage kl. 13-16 i juni, juli og august med gratis adgang til det smukke stuehus og salg af kaffe og kage.

Tid, pris og sted

4. juni 2023, kl. 11:00-16:00

Gratis

Gl. Kongsgård, Orehøjvej 12, 4320 Lejre

OBS. Vær opmærksom på, at renoveringen af broen over Holbækmotorvejen (dvs. på Orehøjvej ved Gevninge) kan have betydning for din rute til Gl. Kongsgaard.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA LEJRE MUSEUM

Grundlovsdag på Lejre Museum

Grundlovsdag på Lejre Museum

På Grundlovsdag den 5. juni inviterer Roskilde Museum til hyggeligt samvær og fællessang, hvor vi med historiefortællinger og nærværet til Roskilde by omfavner grundloven gennem tale fra ROMUs direktør Morten Thomsen Højsgaard og musik akkompagneret af Line Rosenlund.

læs mere
LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

Ved du, hvor Harald Hildetand eftersigende er begravet? Eller kender du historien om gudinden Nerthus i Herthadalen? Lejreområdets naturskønne landskab er sprængfyldt med fascinerende historier – og hele sommeren kan du høre nogen af dem, når Lejre Museum i samarbejde med Lejre Museumsforening, Lejre Historiske forening og lokale lodsejere inviterer på gratis historiske vandreture i lejreområdet.

læs mere
[{ _i=”0″ _address=”4.0.0.0″ /]


post-49

Arkæologi

ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører og store såvel som små bygherrer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt

post-49

Vores viden

I ROMUs dækningsområde Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommune har vi en lang række enestående spor fra vores fortid af national og international betydning. Eksempelvis kongehaller og skibsætning i Lejre, den underjordiske kirkeruin Skt. Laurentius i Roskilde samt enestående spor og unikke fund fra livet omkring Roskilde Fjord fra oldtid, middelalder og nutid.