Fra das til dagligstue: Små hverdagstableauer viser 1940’ernes barndomshjem

Af: Lene Steinbeck

01/03-2023

Det er den 24. december om aftenen, og maden er klar. Køkkenet er pyntet med gran og nisser, lillemor har en nissehue på, og det må dufte fra det bugnende komfur. Foto: Lene Steinbeck/ROMU

En donation fra en flittig og kreativ Smørum-borger er med til at give områdets skolebørn et helt særligt indblik i, hvordan livet foregik i midten af 1900-tallet. Seks sirlige og detaljerige dioramaer blev Else Sørensens måde at mindes og genskabe sin barndom i 1940’erne – og de bringer glæde i Ledøje-Smørum Historisk Forening.

I køkkenet er julemaden ved at være klar: Fjerkræ og flæskesteg i ovnen, kartofler, medister og æbleskiver på komfuret. Klokken er lidt over seks, og det er ved at være spisetid den 24. december 1947. I hvert fald i én af de seks små bokse, som for nyligt er indleveret til Ledøje-Smørum Historisk Forening. Det er den nu afdøde Else M. Sørensen, der har lavet dem, og det er hendes familie, der har sørget for, at de nu er i gode hænder hos den historiske forening.

Boksene er små dioramaer, som det hedder – detaljerede miniaturerverdener, som øjnene kan gå på opdagelse i. Til sammen danner de seks små rum, fra das til dagligstue, et hjem anno 1947. På et natbord i soveværelset står et tandkrus med en tandbørste og en tube Colgate-tandpasta. På sofabordet ligger en Familie Journal, og ved gruekedlen står en æske VALO-vaskepulver. Alt sammen så småt, at man kun kan forestille sig arbejdet med at skabe og samle de små rum til et lille hjem. Det er lavet af alt fra FIMO-ler og pap til metal og tekstil. Else M. Sørensen har strikket, syet, samlet og banket det hele sammen i løbet af de sidste 6-7 år, hun levede.

”Det er hendes barndomshjem, som hun husker, at der så ud. Hun lavede et rum ad gangen, og bortset fra ganske få ting, har hun lavet alt fra bunden. Det betød nogle gange, at hun var nødt til at spise tre is for at få ispinde til at lave for eksempel senge af. Men det gik jo nok,” griner hendes søn Claus Friis.

Selv komfuret i det lille køkken har hun selv bukket i stål i sin ældste søns smedeværksted, så det kunne se ud præcis som hun gerne ville have det.

I vaskerummet er både vaskebræt, baljer og den store gruekedel. Vaskepulveret af mærket Valo var populært i Else M. Sørensens barndom, og der står selvfølgelig en æske på gruekedlen. Foto: Lene Steinbeck/ROMU

Børnene går på opdagelse

Da Line Ludvigsen første gang hørte, at der var blevet doneret ”seks dukkehuse” til Ledøje-Smørum Historisk Forening, tænkte hun ikke videre over det. Jo, måske at det var mange at få plads til i foreningens opholdssted på Smørum Gamle Skole, der i forvejen har fyldt hver en krog. Men da hun så de donerede huse, voksede begejstringen. Det var ikke dukkehuse. Det var små øjebliksbilleder.

”Det er virkelig udførligt. Hun må have haft en fest med at lave det, lige som vi har haft det med at gennemgå det hele, lave beskrivelser af alle rummene og opgaver til skoleklasserne, som kommer på besøg,” siger Line Ludvigsen, der er næstformand i Ledøje-Smørum Historisk Forening.

Opgaverne, som de har lavet til undervisningsforløb, har dog vist sig at være overflødige.

”Det er meget bedre bare at lade børnene gå på opdagelse og snakke med dem om, hvad de ser. For eksempel det lille spejl og sæbeskålen ved køkkenvasken, hvad kan det være til? Jo, det var fordi man gjorde sig i stand her, så det var nok her, at faren stod og barberede sig.”

Smørum Gamle Skole er, udover at huse forskellige lokale foreninger, også indrettet med forskellige udstillinger. Her kan man blandt andet træde ind i en stadsstue fra 1920’erne, et drengeværelse fra 1970’erne og et køkken fra 1920’erne. Og det er en fin forlængelse af det, eleverne ser i de seks dioramaer.

”Børnene snakker måske om, hvordan støbejernskomfuret virker med ringe på komfuret og to låger på siden af ovnen. Så kan vi gå ned i vores udstillede køkken og demonstrere, hvordan man lægger brænde ind i, tog aske ud og lagde ringe på komfuret,” siger Line Ludvigsen

Hun er begejstret over de gode snakke, børnene får, og al den læring der er i de små dioramaer. Også dasset, der måske er noget af det, der adskiller sig mest fra de moderne hjem. Alligevel var der børn, som kendte konceptet fra en spejdertur til Sverige, og på den måde får de draget paralleller til deres egen virkelighed.

Selv et lille das har Else M. Sørensen kreeret. Med papir og tønde – og endda en lille dør bag dasset til at tømme spanden, når det var så vidt. Foto: Lene Steinbeck/ROMU

Udstilling var Elses ønske

Else M. Sørensen var selv meget bekymret for, hvad der ville blive af hendes arbejde med barndomshjemmet, når hun ikke var her mere. Hun kom selv på ideen om, at det kunne udstilles, og inden Else M. Sørensen gik bort i marts sidste år, var de indledende snakke med Ledøje-Smørum Historisk Forening taget for at overlevere dioramaerne.

For nyligt har Claus Friis haft sin far og bror med på Smørum Gamle Skole for at se sin mors arbejde på udstilling, og de var glade for at se, at dioramaerne har fået et nyt og godt formål. Og Claus Friis er overbevist om, at hans mor ville have syntes det samme.

”Det ville hun have været ellevild med. Det er ærgerligt, at hun ikke selv nåede at opleve det, for det ville have været helt oppe på den store klinge,” fortæller han.

Else M. Sørensen gik bort 5. marts 2022, 86 år gammel.

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV OG VIND PRÆMIER
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER DIREKTE I DIN INDBAKKE

FLERE ARTIKLER OG NYHEDER

Hyld demokratiet sammen med ROMU

Hyld demokratiet sammen med ROMU

På grundlovsdag den 5. juni fejrer ROMU demokratiet i Lejre og Roskilde – med fællessang, godt til ganen og overraskende, væsentlige lokalhistorier. Roskilde var det danske demokratis vugge, og i Lejre blev der holdt gigantiske folkefester til ære for grundloven. Dét bliver afsættet, når ROMU markerer dagen med to gratis arrangementer.

Lær lejreområdet at kende på historiske sommervandreture

Lær lejreområdet at kende på historiske sommervandreture

Ved du, hvor Kong Hans hest er begravet? Eller kender du historien om gudinden Nerthus i Herthadalen? Lejreområdets naturskønne landskab er sprængfyldt med fascinerende historier – og hele sommeren kan du høre nogen af dem, når Lejre Museum i samarbejde med Lejre Museumsforening, Lejre Historiske forening og lokale lodsejere inviterer på gratis historiske vandreture i lejreområdet.

ROMU søger universitetspraktikant

ROMU søger universitetspraktikant

Er du vild med historie, kulturarv og formidling? Har du lyst til at lære mere om at gøre seriøs viden tilgængelig for mange mennesker? Læser du på en videregående uddannelse, hvor du skal i praktik? Så er det måske lige dig, museumsorganisationen ROMU søger til praktikforløb i efterårssemestret 2023

Roskilde Domkirke Verdensarvscentret og Kongernes Samling i stort samarbejde

Roskilde Domkirke Verdensarvscentret og Kongernes Samling i stort samarbejde

En netop indgået samarbejdsaftale sikrer, at Kongernes Samling skal være med i udviklingen af det kommende Roskilde Domkirke Verdensarvscenter. Bestyrelsesformand for fonden bag centret, Morten Langager, betragter partnerskabet som en blåstempling af visionerne og ser store muligheder for at skabe en helt unik besøgsoplevelse.

Fra æblerov til rovmord: Foredrag afdækker Venslevrøvernes vilde historie

Fra æblerov til rovmord: Foredrag afdækker Venslevrøvernes vilde historie

I 30 år fik en hel landsby lov til at gå under radaren, mens de snød, stjal og til sidst endte med at dræbe en familie. Mordet fik Venslevs forbrydersyndikat til at kollapse, og i alt 43 mennesker fra den lille by blev dømt for alt fra tyveri til mord. Journalist og forfatter Søren Møgelvang Nielsen opruller historien om Venslevrøverne til et foredrag på Egedal Rådhus.

Lützhøfts Købmandsgård tager en bid Roskilde-historie med til København

Lützhøfts Købmandsgård tager en bid Roskilde-historie med til København

I marts åbner Lützhøfts Købmandsgaard for en kort bemærkning en filial i hovedstaden. Det lille Roskilde-museum er nemlig for første gang med, når festivalen Historiske Dage bliver afviklet i Øksnehallen den 18.-19. marts. Her kan historieinteresserede fra hele landet få et indblik i livet bag disken i Roskildes gamle købmandsgård for 100 år siden.

ROMUs publikumschef: Vinterferien er som skabt til museumsoplevelser

ROMUs publikumschef: Vinterferien er som skabt til museumsoplevelser

Vinterferien står for døren, og nu er tiden der endelig til at være sammen med familie og venner. ROMUs publikumschef Isabella No’omi Fuglø opfordrer til, at man bruger pausen fra hverdagen til at hente energi i tankevækkende og vedkommende kulturoplevelser på et af Roskildes museer.

Gæsterne strømmede til ROMU i 2022

Gæsterne strømmede til ROMU i 2022

På trods af, at coronaens skygger strakte sig ind i begyndelsen af 2022, endte besøgstallet for museumsorganisationen ROMU næsten på niveau med rekordåret 2019. Faktisk er det organisationens tredjebedste år nogensinde, flere besøgssteder har sat publikumsrekord, og initiativer for at nå især de unge og nye målgrupper har båret frugt.

God jul – og 1000 tak for historisk og løfterigt år

God jul – og 1000 tak for historisk og løfterigt år

2022 blev et mindeværdigt år med markant jubilæum for bispedømmet og byen Roskilde. Gæsterne strømmede til flere nye udstillinger og julemarkeder med hygge og charme. Museumsdirektør for ROMU gør status og sender hilsner til brugere og samarbejdspartnere

Til top
X
post-6205

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

BEGIVENHED

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

26.05.2023

Et historisk teaterstykke udspiller sig på gårdspladsen et par gange i løbet af dagen, når Gl. Kongsgård fejrer begyndelsen på en ny sæson. Foto: ROMU

Sommeren begynder med en festlig og historisk sæsonåbning på Gl. Kongsgaard. Søndag den 4. juni fra 11-16 vil gården være fyldt med aktiviteter, håndværk, godt til ganen og hyggeligt samvær.

Gamle håndværk får et særligt fokus ved årets åbning. Her kan gæsterne opleve boder med salg af håndværksvarer og demonstration af b.la. plantefarvning, pilefletning, hørproduktion, båndvævning og produktion af strådyr.

”Der vil også være mulighed for at prøve kræfter med at slå med le og støbe sit eget lys. Så børnene kan få sig en sjov dag med gamle lege, og alle kan prøve lykken i en omgang hønsebingo. Det plejer at være ganske underholdende!” fortæller Maja Kvamm, der arbejder på Lejre Museum.

Gl. Kongsgaard er en fæstegård fra 1700-tallet, der ligger i hjertet af Gl. Lejre. Gårdens frivillige havehold, der hele sommeren holder gården åben med salg af kaffe og kage, vil vise rundt i den gamle gård med de smukke møbler og fortælle om den historiske have, som står med originale planter fra 1800-tallet. Hele dagen akkompagneres af lystig spillemandsmusik og et par gange vil et historisk teaterstykke udspille sig på gårdspladsen.

Lejre Museumsforening står for salg af sandwich, mens Gl. Kongsgårds frivillige sælger lækre kager og kaffe med på-tår.

Tag en dag ud af kalenderen og kom til en hyggelig sommerdag i Gl. Lejre.

”Vi glæder os alle sammen til at tage imod nye som gamle gæster til årets hyggelige sæsonåbning, og vi håber at gæsterne har lyst til at komme igen henover sommeren”, fortæller Else Kristiansen og Vivian Møller, der begge er medlemmer af det frivillige havehold.

Gl. Kongsgaard holder i sommersæsonen åbent torsdage og søndage kl. 13-16 i juni, juli og august med gratis adgang til det smukke stuehus og salg af kaffe og kage.

Tid, pris og sted

4. juni 2023, kl. 11:00-16:00

Gratis

Gl. Kongsgård, Orehøjvej 12, 4320 Lejre

OBS. Vær opmærksom på, at renoveringen af broen over Holbækmotorvejen (dvs. på Orehøjvej ved Gevninge) kan have betydning for din rute til Gl. Kongsgaard.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA LEJRE MUSEUM

Grundlovsdag på Lejre Museum

Grundlovsdag på Lejre Museum

På Grundlovsdag den 5. juni inviterer Roskilde Museum til hyggeligt samvær og fællessang, hvor vi med historiefortællinger og nærværet til Roskilde by omfavner grundloven gennem tale fra ROMUs direktør Morten Thomsen Højsgaard og musik akkompagneret af Line Rosenlund.

læs mere
LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

Ved du, hvor Harald Hildetand eftersigende er begravet? Eller kender du historien om gudinden Nerthus i Herthadalen? Lejreområdets naturskønne landskab er sprængfyldt med fascinerende historier – og hele sommeren kan du høre nogen af dem, når Lejre Museum i samarbejde med Lejre Museumsforening, Lejre Historiske forening og lokale lodsejere inviterer på gratis historiske vandreture i lejreområdet.

læs mere
[{ _i=”0″ _address=”4.0.0.0″ /]


post-49

Arkæologi

ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører og store såvel som små bygherrer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt

post-49

Vores viden

I ROMUs dækningsområde Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommune har vi en lang række enestående spor fra vores fortid af national og international betydning. Eksempelvis kongehaller og skibsætning i Lejre, den underjordiske kirkeruin Skt. Laurentius i Roskilde samt enestående spor og unikke fund fra livet omkring Roskilde Fjord fra oldtid, middelalder og nutid.