Del din lokale Corona-fortælling med ROMU

Nu kan du fortælle til vores fælles efterkommere, hvordan det var at leve i Roskilde, Frederikssund eller Lejre under Corona-krisen. Illustration: ROMU

ROMU indsamler fortællinger og genstande om livet under corona-krisen i Roskilde, Lejre og Frederikssund. Alle kan bidrage med deres historie.

Covid 19-epidemien har ramt verdenssamfundet, og vi oplever i disse uger den værste sundhedskrise i 100 år. Vi får daglige opdateringer på alle tænkelige platforme, og medier dokumenterer løbende krisens udvikling minut for minut. På alle måder, sundhedsmæssigt, socialt, økonomisk og menneskeligt, vil den sætte sig mærkbare spor i verden, i Danmark og i vores lokalsamfund.

Og netop de spor, som krisen sætter lokalt, er i fokus, når ROMU fra i dag indsamler fortællinger for eftertiden.

– Corona-krisen er verdensomspændende og vil få en plads i fremtidens historiebøger. Det er vigtigt for os som museum at dokumentere den udvikling, som foregår lige nu og her lokalt, og som den udspiller sig i folks hverdagsliv. Vi håber, at mange vil være med til at bidrage til at sikre den lokale fortælling i den store fortælling”, fortæller leder af Kulturarvsafdelingen Mette Høj, der står bag indsamlingen.

Fortæl om livet midt i krisen

Så bor eller arbejder du i Roskilde, Lejre eller Frederikssund kommuner, kan du nu skrive til ROMU og fortælle, hvordan krisen har berørt dig og dit liv. Hvilke tanker har den sat i gang? Hvordan har den ændret din hverdag? Og dit arbejdsliv? Hvad betyder ændringerne for dig – og din familie? Det er den slags beretninger, Mette Høj og hendes kolleger gerne vil høre om.

De hører gerne fra dig, der arbejder i frontlinjen og derfor er særlig berørt af situationen. Det kan være du arbejder på Sjællands Universitetshospital i Roskilde, hvor man behandler Covid-19-patienter, eller på et plejehjem med ansvar for ældre medborgere.

Det kan også være, at du er buschauffør, togmedarbejder, kassemedarbejder i et supermarked eller ansat andre steder, der holder hjulene i gang.

Måske du har en forretning, der er direkte berørt af krisen? Eller måske du er præst, der må afholde dåb, bryllupper og begravelser på alternative måder? Det kan også være du er skolelærer, der underviser eleverne online, mens skolerne er lukkede. Eller skoleelev, der får hjemmevisning. Fortæl din historie til ROMU, så eftertiden kan få et indtryk af netop disse besynderlige dage, uger og måneder.

Alle er velkomne til at bidrage!

Dit bidrag til museets indsamling kan være et håndskrevet brev eller en e-mail, hvor du beskriver dagligdagen og de udfordringer, tanker og bekymringer, du står med. Det behøver ikke være en lang tekst. Send gerne et foto med.

ROMU er også interesseret i genstande, som for dig knytter sig til krisen. Det kan være flasken med håndsprit, mundbind, engangshandsker eller plastikposen fra de udbragte dagligvarer. Når krisen er overstået, vil ROMU muligvis gerne kontakte dig for yderligere information.

Du kan sende din fortælling til ROMU, Sankt Ols Stræde 3, 4000 Roskilde eller udfylde formularen ved at klikke her.  

Museumskoncernen ROMU blev etableret i 2015 og udgøres i dag af besøgsstederne Roskilde Museum, Frederikssund Museum, Lejre Museum, RAGNAROCK – museet for pop, rock og ungdomskultur, Lützhøfts Købmandsgård, Håndværksmuseet, Sankt Laurentius, Gl. Kongsgård, Tadre Mølle og Domkirkemuseet.

Til top
X

post-49

Arkæologi

ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører og store såvel som små bygherrer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt

post-49

Vores viden

I ROMUs dækningsområde Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommune har vi en lang række enestående spor fra vores fortid af national og international betydning. Eksempelvis kongehaller og skibsætning i Lejre, den underjordiske kirkeruin Skt. Laurentius i Roskilde samt enestående spor og unikke fund fra livet omkring Roskilde Fjord fra oldtid, middelalder og nutid.