Åbent hus med grifler og avispapirbåde i Smørum Gamle Skole

Hvordan så en skolestue ud i 1950’erne? Det kan man opleve i Smørum Gamle Skole, og til åbent hus i anledningen af Ledøje-Smørum Historisk Forenings 50-års jubilæum kan man såmænd selv prøve kræfter med pen og blæk.
Der er mulighed for den helt store tur ned ad mindernes allé, når Ledøje-Smørum Historisk Forening inviterer til åbent hus. Anledningen er 50-året for foreningens oprettelse, og gæsterne kan genbesøge et drengeværelse anno 1970 eller stå skoleret som i 1950’erne
Søndag den 12. juni trækker Smørum Gamle Skole i festtøjet. Ledøje-Smørum Historisk Forening inviterer til åbent hus kl. 13-16 i skolens lokaler. Anledningen er, at det denne sommer er 50 år siden, foreningen blev stiftet.
Arrangementet er åbent for alle, der kunne tænke sig at blive lidt klogere på egnens nære historie. Skolen vil myldre med frivillige historiefortællere fra Ledøje-Smørum Historisk Forening, der vil vise gæsterne rundt i deres lokaler i den nedlagte skole i Smørum. Det kan være et besøg i stadsstuen, køkkenet, drengeværelset med skær af orange og ryatæpper eller en af de andre faste udstillinger. Man kan høre om skolegang i gamle dage, og ved pultene, der blandt andet stammer fra Smørum friskole, kan man forsøge sig som skribent med datidens skriveredskaber: med grifler på tavler eller pen og blæk.
I det hele taget er tiden skruet tilbage til en tid længe før iPads og Wifi, hvor en populær fritidsaktivitet kunne være at folde hatte og både af avispapir. Det kan man prøve kræfter med under kyndig vejledning af foreningens frivillige.
QR-koder skal være med til at stille nysgerrigheden
Foreningen holder altid åbent hus den første søndag i måneden, og til dette, der altså også markerer 50 års-jubilæet, er der en nyhed på programmet. Rundt i skolens lokaler er der nemlig blevet opsat en række QR-koder, som giver de besøgende mulighed for på deres egen telefon at læse historier om eksempelvis den gamle skolestue eller i køkkenet fra 1920’erne.
”Når vi har åbent hus, har vi tit så lynende travlt, at vi ikke kan nå at vise alle rundt,” siger Line Ludvigsen, der er næstformand i Ledøje-Smørum Historisk Forening.
”Men med QR-koderne kan man så bruge sin telefon og selv gå på opdagelse i historierne. For eksempel kan man læse, at vores skoleudstilling er et hjørne af den oprindelige skolestue, man kan læse om skolen historie og se, hvor inventaret kommer fra. Vi har for eksempel pulte fra Smørum Friskole og et kateder fra Grønland.”
Udover at få de gode historier fra de faste udstillinger, er der også på jubilæumsdagen mulighed for at komme med en tur i kulisserne. Foreningen har brugt corona-tidens nedlukninger til at rydde op på skolens førstesal, og den 12. juni åbnes den for gæsterne. Her kan man blandt andet se en lille film om, hvordan man afleverer genstande og historier til foreningen, så de kan komme til at indgå i lokalsamfundets store, fælles arkiv.
Arrangørerne håber på godt vejr, så kaffe og kage kan indtages i tørvejr på skolens parkeringsplads. Det er gratis at deltage, alle kan være med og det kræver ikke tilmelding.
Tid: Søndag den 12. juni kl. 13-16
Sted: Smørun Gamle Skole, Smørum Bygade 35, 2765 Smørum
Pris: Gratis. Tilmelding ikke nødvendig.
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER DIREKTE I DIN INDBAKKE
FLERE ARTIKLER OG NYHEDER
ROMUs publikumschef: Vinterferien er som skabt til museumsoplevelser
Vinterferien står for døren, og nu er tiden der endelig til at være sammen med familie og venner. ROMUs publikumschef Isabella No’omi Fuglø opfordrer til, at man bruger pausen fra hverdagen til at hente energi i tankevækkende og vedkommende kulturoplevelser på et af Roskildes museer.
Gæsterne strømmede til ROMU i 2022
På trods af, at coronaens skygger strakte sig ind i begyndelsen af 2022, endte besøgstallet for museumsorganisationen ROMU næsten på niveau med rekordåret 2019. Faktisk er det organisationens tredjebedste år nogensinde, flere besøgssteder har sat publikumsrekord, og initiativer for at nå især de unge og nye målgrupper har båret frugt.
God jul – og 1000 tak for historisk og løfterigt år
2022 blev et mindeværdigt år med markant jubilæum for bispedømmet og byen Roskilde. Gæsterne strømmede til flere nye udstillinger og julemarkeder med hygge og charme. Museumsdirektør for ROMU gør status og sender hilsner til brugere og samarbejdspartnere
Egedals borgmester: ”Vi finder hinanden bedst ved at acceptere, at vi er forskellige”
Man kan sagtens skabe et stærkt fællesskab i en kommune, der består af 17 unikke bysamfund. Det er en kæphest for Egedals borgmester, Vicky Holst Rasmussen, som sætter stor pris på forskelligheden. Det fortæller Vicky Holst Rasmussen i denne artikel, der er en del af ROMU’s lille serie om kulturarv i Egedal, Lejre, Roskilde og Frederikssund.
Nærkontakt på tværs af årtusinder: Moselig dukkede op under udgravning i Egedal
Under en arkæologisk forundersøgelse i Egedal dukkede dele af et skelet op af jorden. Det drejer sig om et menneske, der sandsynligvis blev ofret for tusindvis af år siden.
Julemarkedet er tilbage: Julen synges ind på Skenkelsø Mølle
Skenkelsø Mølle trækker for alvor i juletøjet, når møllens frivillige den 3. december afholder det traditionsrige julemarked. Og i julens ånd er en særlig gruppe inviteret med fribilletter – nemlig kommunens ukrainske flygtninge, der sandsynligvis for første gang skal holde jul i Danmark
Roskilde fejrer Verdensarvsdag med sang, debat og Domkirken som lysende midtpunkt
I Roskilde ligger en kirke med ”enestående værdi for hele menneskeheden”. Det markeres den 16. november, når Roskilde sammen med resten af verden fejrer, at Verdensarvskonventionen fylder 50 år. Både i selve Domkirken, i byrummet udenfor og på Roskilde Museum, hvor borgerne blandt andet kan blive klogere på det kommende Verdensarvscenter.
ROMU søger universitetspraktikanter
Er du vild med historie, kulturarv og formidling? Har du lyst til at lære mere om at gøre seriøs viden tilgængelig for mange mennesker? Læser du på en videregående uddannelse, hvor du skal i praktik? Så er det måske lige dig, museumsorganisationen ROMU søger til praktikforløb i forårssemestret 2023
Arkæolog Emil Winther Struve vil rykke ved vores forståelse af oldtiden
En dag på kontoret byder på alt fra skrivebordsarbejde til en udgravning i al slags vejr for arkæolog Emil Struve Winther, der står i spidsen for arkæologiske undersøgelser i Egedal Kommune. Men uanset hvor dagens kontor er, drives han af lysten til at gøre kulturarven levende og relevant.
Historien om Veksøhjelmene – et ikonisk oldtidsfund fra Brøns Mose
På Nationalmuseet i København kan man se to fornemt dekorerede hjelme fra bronzealderen. Et værdifuldt offer til guderne, der for præcis 80 år siden blev fundet i Brøns Mose ved Veksø. Veksøhjelmene fortæller en historie om religion og ritualer i bronzealderens Egedal, og mange årtier efter fundet er de stadig en stor del af identiteten i Veksø.