Artikel

Roskilde Museum inviterer sammen med Roskilde Universitet byens borgere og andre interesserede til at deltage i en offentlig høring om menneskerettigheder. “Vi vil som byens museum gerne tage del i aktuelle diskussioner, der vedrører byens liv og hverdag,” siger museumsinspektør Dorthe Godsk Larsen.

Det er Udenrigsministeriet og Institut for Menneskerettigheder, der i samarbejde med en række universiteter skal afholde høringer landet over, da Danmark skal aflevere en rapport til FN’s Menneskerettighedsråd i oktober i år.

 Og det er naturligt for Roskilde Museum at gå ind i et samarbejde med Roskilde Universitet om at afholde en høring og være i dialog med byens borgere. Det siger Dorthe Godsk Larsen, museumsinspektør på Roskilde Museum.

 “Vi vil meget gerne være en del af arrangementer som dette. Det giver mening i forhold til det, vi mener, et bymuseum kan og skal – netop at tage del i aktuelle diskussioner, der rører sig i byen,” forklarer hun.

 “Og her kan vi og universitetet arbejde sammen på en meningsfuld måde. For vi kan bidrage med noget forskelligt, når det kommer til at løfte opgaver angående dannelse, oplysning og demokrati,” siger Dorthe Godsk Larsen.

 “Vi er begge forsknings- og dannelsesinstitutioner, men Roskilde Universitet har som uddannelsesinstitution et langt bredere perspektiv end os, hvor vi har vores fokus rettet imod byens aktuelle udvikling og historie. Vi mener, at den synergi gør, at vi kan løfte dette arrangement på en interessant måde.”

 Tættere på Roskilde og virkeligheden

 Line Engbo Gissel, der er lektor på Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på Roskilde Universitet, forklarer, at samarbejdet med Roskilde Museum kan styrke universitetets position i lokalsamfundet.

 “Vi vil gerne trække universitetet lidt tættere på byen, skabe en sammenhæng mellem det, der sker herude, og det, der sker i byen. Det kan et samarbejde med Roskilde Museum være med til,” siger hun.

 Line Engbo Gissel peger på, at en høring som denne også rammer plet, når det kommer til universitetets mål.

 “Vi vil gerne være relevante for virkeligheden. Vi underviser til dagligt i FN’s system og i menneskerettighedssystemet, og der er studerende, der er med til at arrangere høringen. Så vi synes, at det kæder undervisningen rigtig godt sammen med noget, der foregår i virkeligheden,” forklarer hun.

At være relevante for virkeligheden er et mål som Roskilde Museum også kan tilskrive sig.

”Vi har her i foråret en arrangementsrække, der tager afsæt i FN’s verdensmål, netop for at understrege, at museet ikke kun har fokus på fortid, men også nutid og fremtid”, siger Dorthe Godsk Larsen.

 Vigtigt at inddrage borgerne

Christoffer Badse er monitoreringschef i Institut for Menneskerettigheder og er en af oplægsholderne. Han understreger vigtigheden af at diskutere et vigtigt emne som menneskerettigheder med borgerne.

“Det er virkelig relevant at blive ved med at diskutere menneskerettigheder. Det fylder i vores liv. Tænk på diskussioner om forsamlings- og ytringsfrihed, børns rettigheder, Tibetkommissionen, hvordan vi behandler folk i asylsystemet, kriminalisering af tiggeri, øget overvågning og mange andre ting.”

Her kan en høring, hvor aktører som Roskilde Museum og Roskilde Universitet engagerer det lokale, drage borgerne med ind i diskussionerne.

 “Vi håber, vi får yderligere inspiration fra borgermøderne til at tage problemstillinger op med myndighederne og det internationale samfund. Ikke bare for at gøre det, men med henblik på forandring,” slutter Christoffer Badse.

Udenrigsministeriet og Institut for Menneskerettigheder afholder en række borgermøder om menneskerettigheder landet over sammen med universiteterne.

Mødet i Roskilde bliver afholdt den 9. marts kl. 17-19 Byrådssalen, Stændertorvet 1, 4000 Roskilde.  

Der er gratis adgang. Begrænsede antal pladser og tilmelding nødvendig: https://events.ruc.dk/borgermoede-upr senest d. 8/3 kl. 22.00.

Læs flere artikler her

Til top
X
post-5385

DR2 JAGTER DEN FØRSTE DANSKE KONGE – OG SPORENE ENDER PÅ LEJRE MUSEUM

BEGIVENHED

DR2 jagter den første danske konge – og sporene ender på Lejre Museum

04.11.2021

Museumsinspektør Isabella No’omi Fuglø (tv) tager imod DR2-vært og historiker Cecilie Nielsen (th) på Lejre Museum, hvor jagten på den første danske konge ender. Foto: Nicki Sørensen/DR.

 

I DR2’s nye historiske serie ”Gåden om Danmarks første konge” rejser historiker Cecilie Nielsen rundt i kongeriget for at blive klogere på, hvorfor kongerækken ser ud, som den gør. Jagten fører hende i sidste afsnit til Lejre Museum, hvor en lille figur udfordrer den nationale selvforståelse – og viser, at der har været en kongemagt i Lejre før kristendommens indtog i Danmark

Lejre er et sted fyldt med sagn og mysterier – men de sidste 40 års arkæologiske udgravninger på egnen taler deres tydelige videnskabelige sprog og viser os, at de vilde historier ikke bare er grebet ud af den blå luft.

Før Gorm den Gamle og før Harald Blåtands kristning af danerne har der været en centraliseret magt i Lejre, og dén del af Danmarkshistorien får nu oprejsning i DR2’s nye serie ”Gåden om Danmarks første konge”. Historiker Cecilie Nielsen rejser land og rige rundt og besøger flere steder, hvor der er spor efter store konger.

Kongehallerne er en magtmanifestation
I sidste afsnit af serien, som lige nu kan ses i sin fulde længde på DRTV, møder Cecilie Nielsen museumsinspektør ved Lejre Museum, Isabella No’omi Fuglø, som hun har sat stævne ved kongehallen i Sagnlandet Lejre.

Kongehallen er en genskabelse af den største hal fra vikingetid, vi kender i Danmark, baseret på blandt andet Lejre Museum og ROMUs udgravninger og forskning. Sporene efter den blev fundet i 2009, og Isabella No’omi Fuglø peger på, hvordan den enorme hal, som måler over 60 meter fra gavl til gavl, er ét blandt flere vidnesbyrd om et magtcentrum i Lejre før Gorm den Gamle og hans efterkommere.

Odin fra Lejre udfordrer vores nationale selvfortælling
Isabella No’omi Fuglø inviterer også Cecilie Nielsen med ind på Lejre Museum, hvor man kan opleve sølvfiguren Odin fra Lejre, som blev fundet omkring kongehallen.

Ifølge Fuglø udfordrer tolkningen af denne unikke lille figur den danske selvforståelse som en nation, hvis historie først rigtig begynder ved Harald Blåtands kristning af danerne på Jellingestenen i ca. 965.

For Odin var gudernes konge og kongernes gud – derfor har figuren været meget værdifuld og en konge værdig. Så også dén vidner om en kongemagt i århundrederne, der gik forud for Gorm den Gamles og Harald Blåtands tid, forklarer Isabella No’omi Fuglø.

Hun mener, at der skal være mere plads i vores fælles bevidsthed til fortællingen om de kongemagter, der gik hånd i hånd med asatroen, og som havde deres langvarige storhedstid gennem flere århundreder, inden kristendommens indtog – og en væsentlig del af den historie begynder i Lejre.

Se hele serien ”Gåden om Danmarks første konge” på DRTV eller onsdage kl. 21.00 på DR2 fra 3. november. Afsnittet fra Lejre sendes på DR2 den 1. december.

Bliv klogere på, hvor Lejre er Kongerigets Vugge, og dyk dybere ned i historien om de første konger i udstillingen på Lejre Museum.

Læs mere om museet og se åbningstider og entrepriser.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.


post-49

Arkæologi

ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører og store såvel som små bygherrer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt

post-49

Vores viden

I ROMUs dækningsområde Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommune har vi en lang række enestående spor fra vores fortid af national og international betydning. Eksempelvis kongehaller og skibsætning i Lejre, den underjordiske kirkeruin Skt. Laurentius i Roskilde samt enestående spor og unikke fund fra livet omkring Roskilde Fjord fra oldtid, middelalder og nutid.