Artikel

Roskilde Museum inviterer sammen med Roskilde Universitet byens borgere og andre interesserede til at deltage i en offentlig høring om menneskerettigheder. “Vi vil som byens museum gerne tage del i aktuelle diskussioner, der vedrører byens liv og hverdag,” siger museumsinspektør Dorthe Godsk Larsen.

Det er Udenrigsministeriet og Institut for Menneskerettigheder, der i samarbejde med en række universiteter skal afholde høringer landet over, da Danmark skal aflevere en rapport til FN’s Menneskerettighedsråd i oktober i år.

 Og det er naturligt for Roskilde Museum at gå ind i et samarbejde med Roskilde Universitet om at afholde en høring og være i dialog med byens borgere. Det siger Dorthe Godsk Larsen, museumsinspektør på Roskilde Museum.

 “Vi vil meget gerne være en del af arrangementer som dette. Det giver mening i forhold til det, vi mener, et bymuseum kan og skal – netop at tage del i aktuelle diskussioner, der rører sig i byen,” forklarer hun.

 “Og her kan vi og universitetet arbejde sammen på en meningsfuld måde. For vi kan bidrage med noget forskelligt, når det kommer til at løfte opgaver angående dannelse, oplysning og demokrati,” siger Dorthe Godsk Larsen.

 “Vi er begge forsknings- og dannelsesinstitutioner, men Roskilde Universitet har som uddannelsesinstitution et langt bredere perspektiv end os, hvor vi har vores fokus rettet imod byens aktuelle udvikling og historie. Vi mener, at den synergi gør, at vi kan løfte dette arrangement på en interessant måde.”

 Tættere på Roskilde og virkeligheden

 Line Engbo Gissel, der er lektor på Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på Roskilde Universitet, forklarer, at samarbejdet med Roskilde Museum kan styrke universitetets position i lokalsamfundet.

 “Vi vil gerne trække universitetet lidt tættere på byen, skabe en sammenhæng mellem det, der sker herude, og det, der sker i byen. Det kan et samarbejde med Roskilde Museum være med til,” siger hun.

 Line Engbo Gissel peger på, at en høring som denne også rammer plet, når det kommer til universitetets mål.

 “Vi vil gerne være relevante for virkeligheden. Vi underviser til dagligt i FN’s system og i menneskerettighedssystemet, og der er studerende, der er med til at arrangere høringen. Så vi synes, at det kæder undervisningen rigtig godt sammen med noget, der foregår i virkeligheden,” forklarer hun.

At være relevante for virkeligheden er et mål som Roskilde Museum også kan tilskrive sig.

”Vi har her i foråret en arrangementsrække, der tager afsæt i FN’s verdensmål, netop for at understrege, at museet ikke kun har fokus på fortid, men også nutid og fremtid”, siger Dorthe Godsk Larsen.

 Vigtigt at inddrage borgerne

Christoffer Badse er monitoreringschef i Institut for Menneskerettigheder og er en af oplægsholderne. Han understreger vigtigheden af at diskutere et vigtigt emne som menneskerettigheder med borgerne.

“Det er virkelig relevant at blive ved med at diskutere menneskerettigheder. Det fylder i vores liv. Tænk på diskussioner om forsamlings- og ytringsfrihed, børns rettigheder, Tibetkommissionen, hvordan vi behandler folk i asylsystemet, kriminalisering af tiggeri, øget overvågning og mange andre ting.”

Her kan en høring, hvor aktører som Roskilde Museum og Roskilde Universitet engagerer det lokale, drage borgerne med ind i diskussionerne.

 “Vi håber, vi får yderligere inspiration fra borgermøderne til at tage problemstillinger op med myndighederne og det internationale samfund. Ikke bare for at gøre det, men med henblik på forandring,” slutter Christoffer Badse.

Udenrigsministeriet og Institut for Menneskerettigheder afholder en række borgermøder om menneskerettigheder landet over sammen med universiteterne.

Mødet i Roskilde bliver afholdt den 9. marts kl. 17-19 Byrådssalen, Stændertorvet 1, 4000 Roskilde.  

Der er gratis adgang. Begrænsede antal pladser og tilmelding nødvendig: https://events.ruc.dk/borgermoede-upr senest d. 8/3 kl. 22.00.

Læs flere artikler her

Til top
X
post-6038

Magisk vinterferie på Lejre Museum

BEGIVENHED

Magisk vinterferie på Lejre Museum

27.01.2023
Tæppe workshop

Mange familier benytter vinterferien til at være sammen om berigende museumsoplevelser. Det bliver der rig mulighed for på Lejre Museum denne vinterferie, når museet inviterer til et kig ind i ”Vølvens værksted”. Foto: Kristian Grøndahl

Hele familien kan opleve vølvernes forunderlige og magiske verden, når Lejre Museum inviterer til en kombineret rundvisning og kreativt værksted i vinterferien.

Af: Jens-Jørgen Krogh

 

I den nordiske mytologi var vølverne magikere, helbredersker og spåkvinder. Vølverne kunne spå om fremtiden, helbrede de syge og gå en i trance, også kaldet sejd, hvor de kunne rejse mellem forskellige verdner. De besad så mægtige kræfter, at selveste gudernes konge, Odin, gik til vølverne for råd og vejledning.

”Vølven er en interessant mytologisk og historisk figur at studere på Lejre Museum. Der er spændende forbindelser mellem Odin og vølver i de skiftlige kilder, fx i ”Vølvens spådom” fra Ældre Edda, hvor Odin blandt andet får en vølve til at fortælle om fremtiden,” fortæller Maja Kvamm, som er medarbejder på Lejre Museum.

”Den lille og meget spektakulære Odin-figur af sølv, der er fundet i Lejre, er hul indeni. Nogle mener, den kan have siddet for enden af en stav, måske en vølvestav, der blev brugt i forbindelse med sejd og kultiske handlinger”.

I vinterferien kan både børn og voksne lære meget mere om vølven. Både de vølver, der optræder i sagn og digte, og de vølver, der er fundet arkæologiske spor efter. Arrangementet består af en minirundvisning i udstillingen og et efterfølgende kreativt værksted med mulighed for at lave beskyttende vølveamuletter.

Oplevelsen er målrettet børn i alderen mellem 6 og 12 år, men voksne er særdeles velkomne.

TID, PRIS, STED

21., 22. og 23. februar kl. 11.00 og 13.00

Børn gratis. Voksne kr. 60,- (plus billetgebyr, billetter kan købes på Billetto)

Lejre Museum, Orehøjvej 4b, 4320 Lejre

Tæppe workshop

På Lejre Museum kan børn og deres voksne give vinterferien et ordentligt skud magi, når museet inviterer til ”Vølvens værksted”. Foto: ROMU

Episode 1: Kong Skjold driver i land, Kong Roars rædsel og Beowulfs ankomst i Lejre
Episode 2: Beowulfs kamp imod uhyret Grendel
Episode 3: Beowulf må igen slås for danernes land, og den store helts endeligt

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA ROSKILDE MUSEUM

Hvem var… runeristerne?

Hvem var… runeristerne?

Hvem var menneskene der levede, da Lejre var et kongesæde? Sådan spørger Lejre Museum i en foredragsrække, der løber i første halvdel af 2023. Arkæologiske spor, runer, amuletter, grave, våben og meget andet bliver indgangsvinkler til at forstå, hvem menneskene var i yngre jernalder og i vikingetid.
Den internationalt anerkendte runolog og ph.d., Lisbeth Imer fra Nationalmuseet, var første foredragsholder, og hendes arbejde med runeindskrifter skulle give svar på spørgsmålet ”Hvem var runeristerne?”

læs mere
Her er hvad verdensberømt digt kan fortælle om vikingetidens Lejre

Her er hvad verdensberømt digt kan fortælle om vikingetidens Lejre

Det angelsaksiske kvad om helten Beowulfs strabadser er kendt i hele verden. Det inspirerede Tolkien til Ringenes Herre og Hobbitten, og har stået på pensumlisten for mange engelske skolebørn gennem generationer. Herhjemme er det derimod næsten ukendt. Og det er egentlig mærkeligt. For selv om kvadet ikke konkret kan fortælle om livet i vikingetidens Lejre, så knytter det sig tæt til stedet – og rummer nøglen til en forståelse af Lejre som et mystisk og sagnomspundet sted.

læs mere


post-49

Arkæologi

ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører og store såvel som små bygherrer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt

post-49

Vores viden

I ROMUs dækningsområde Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommune har vi en lang række enestående spor fra vores fortid af national og international betydning. Eksempelvis kongehaller og skibsætning i Lejre, den underjordiske kirkeruin Skt. Laurentius i Roskilde samt enestående spor og unikke fund fra livet omkring Roskilde Fjord fra oldtid, middelalder og nutid.