Cyklende borgere skal sammen skabe lyskunst på Stændertorvet
14.01.2022

Sidste år blev Stændertorvet og Byens hus lyst op af ’Viften’. I år kan de forbipasserende selv sætte deres præg på værket. Ved at træde i pedalerne på en række opsatte motionscykler kan man se, hvordan værket ændrer sig. Foto: Sanne Aabjerg Kristiansen.
Et fransk cykelløb, et savn efter aktiviteter og socialt samvær og en Lysfest for alle – det er nogle af ingredienserne i et værk, der skal oplyse Stændertorvet under Kulturstrøgets Lysfest. Og værket får brug for hjælp fra borgere, der med et godt råd skal lyse torvet op
Hvordan kan få folk til at skabe et kunstværk sammen i en tid, hvor vi skal holde afstand og passe på hinanden? Det giver INSP! Sound et bud på, når de den 24. januar blænder op for deres installation ’Lys af bevægelse’ på Stændertorvet i Roskilde. Den skal hver aften under Kulturstrøgets Lysfest pryde torvet midt i byen.
”Det er jo et fedt sted at få lov til at lave noget, lige midt i Roskilde, hvor der kommer rigtig mange mennesker forbi. Derfor vil vi gerne lave noget, der fanger folk og skaber leg og spil i gadebilledet,” siger Christopher Grønskov fra INSP! Sound.
Men faktisk er det ikke INSP! Sound alene, der skal skabe værket. De får brug for al den hjælp, der sidder i benene på Lysfestens besøgende.
Borgerne skal hjælpe med lysværket
Som en del af værket skal en række motionscykler lokke nysgerrige forbi-passerende til at træde i pedalerne. Den energi, de skaber, bliver omsat til lys, som projekteres op på Skt. Laurentii kirketårn ved Byens hus. Alt efter hvor mange, der cykler, og hvor hurtigt hjulene drejer, vil værket skifte udtryk og farve. Derfor vil der hele tiden være noget nyt, som øjnene kan udforske.
”Det har helt klart været højt på vores ønskeliste at lave noget interaktivt for dem, som kommer og besøger Lysfesten. Og der er jo et vist cykelløb, der lægger vejen forbi Roskilde til sommer. Derfor var det oplagt, at vi lavede noget med cykler,” siger Christopher Grønskov med henvisning til årets Tour de France.
Løbets 2. etape har i år start i Roskilde, og at byen for en stund har hele verdens bevågenhed, bliver ivrigt markeret under årets Lysfest. Blandt andet vil borgmester Tomas Breddam ved indvielsen af Lysfesten den 24. januar kl. 17 cykle med Tour de France-trofæet fra Stændertorvet til Roskilde Bibliotek, hvor det skal udstilles. Derudover vil ARGO Energitårn på Lysfestens første dag lyse gult over byen med en reference til førertrøjen i verden største cykelløb.
Et samlingspunkt for mennesker – og cykelglæde
Og kærligheden til de tohjulede har INSP! Sound altså også grebet. Motionscyklerne stammer fra Orange Makers, en medlemsdrevet forening for gode ideer og opfindelser, som holder til i Musicon. De har tidligere været med på Roskilde Festival, hvor festivalgængere ved at træde i pedalerne kunne få strøm på deres telefoner. Med et par ændringer kan cyklerne under Lysfesten altså i stedet lade motionisterne skabe et lysværk sammen.
Hos INSP! Sound har Christopher Grønskov helt fra begyndelsen arbejdet for at imødekomme noget, publikum kan se sig selv være med i. Selve ideen til værket kom fra Agger Laursen fra INSP! Sound, og afsættet for ideen afspejler den tid, vi lever i.
”Alle savner aktiviteter og at være en del af noget socialt. Vi drømmer om, at det her under Lysfesten kan blive et samlingspunkt for mennesker. Vi synes, det er en super fed tanke, at alle i Roskilde kan være fælles om at skabe noget i stedet for bare at gå rundt hver for sig,” siger Christopher Grønskov.
Skulle der være mangel på cyklister har INSP! Sound sørget for en form for pauseskærm, så der altid er lys i gaden.
FAKTA
Kulturstrøgets Lysfest afholdes for 10. gang den 24.-30. januar, alle dage kl 17-22. Lysfesten afholdes udendørs og over flere aftener for at følge myndighedernes anbefalinger om afstand.
Temaerne for årets arrangement vil, udover lyset, være den kommende fejring af 1000-året for Roskilde Stift samt sommerens besøg af Tour de France den 2. juli.
Når programmet er klar, kan du finde det på Kulturstrøgets hjemmeside.
TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER DIREKTE I DIN INDBAKKE
FLERE ARTIKLER OG NYHEDER
Gæsterne strømmede til ROMU i 2022
På trods af, at coronaens skygger strakte sig ind i begyndelsen af 2022, endte besøgstallet for museumsorganisationen ROMU næsten på niveau med rekordåret 2019. Faktisk er det organisationens tredjebedste år nogensinde, flere besøgssteder har sat publikumsrekord, og initiativer for at nå især de unge og nye målgrupper har båret frugt.
God jul – og 1000 tak for historisk og løfterigt år
2022 blev et mindeværdigt år med markant jubilæum for bispedømmet og byen Roskilde. Gæsterne strømmede til flere nye udstillinger og julemarkeder med hygge og charme. Museumsdirektør for ROMU gør status og sender hilsner til brugere og samarbejdspartnere
Egedals borgmester: ”Vi finder hinanden bedst ved at acceptere, at vi er forskellige”
Man kan sagtens skabe et stærkt fællesskab i en kommune, der består af 17 unikke bysamfund. Det er en kæphest for Egedals borgmester, Vicky Holst Rasmussen, som sætter stor pris på forskelligheden. Det fortæller Vicky Holst Rasmussen i denne artikel, der er en del af ROMU’s lille serie om kulturarv i Egedal, Lejre, Roskilde og Frederikssund.
Nærkontakt på tværs af årtusinder: Moselig dukkede op under udgravning i Egedal
Under en arkæologisk forundersøgelse i Egedal dukkede dele af et skelet op af jorden. Det drejer sig om et menneske, der sandsynligvis blev ofret for tusindvis af år siden.
Julemarkedet er tilbage: Julen synges ind på Skenkelsø Mølle
Skenkelsø Mølle trækker for alvor i juletøjet, når møllens frivillige den 3. december afholder det traditionsrige julemarked. Og i julens ånd er en særlig gruppe inviteret med fribilletter – nemlig kommunens ukrainske flygtninge, der sandsynligvis for første gang skal holde jul i Danmark
Roskilde fejrer Verdensarvsdag med sang, debat og Domkirken som lysende midtpunkt
I Roskilde ligger en kirke med ”enestående værdi for hele menneskeheden”. Det markeres den 16. november, når Roskilde sammen med resten af verden fejrer, at Verdensarvskonventionen fylder 50 år. Både i selve Domkirken, i byrummet udenfor og på Roskilde Museum, hvor borgerne blandt andet kan blive klogere på det kommende Verdensarvscenter.
ROMU søger universitetspraktikanter
Er du vild med historie, kulturarv og formidling? Har du lyst til at lære mere om at gøre seriøs viden tilgængelig for mange mennesker? Læser du på en videregående uddannelse, hvor du skal i praktik? Så er det måske lige dig, museumsorganisationen ROMU søger til praktikforløb i forårssemestret 2023
Arkæolog Emil Winther Struve vil rykke ved vores forståelse af oldtiden
En dag på kontoret byder på alt fra skrivebordsarbejde til en udgravning i al slags vejr for arkæolog Emil Struve Winther, der står i spidsen for arkæologiske undersøgelser i Egedal Kommune. Men uanset hvor dagens kontor er, drives han af lysten til at gøre kulturarven levende og relevant.
Historien om Veksøhjelmene – et ikonisk oldtidsfund fra Brøns Mose
På Nationalmuseet i København kan man se to fornemt dekorerede hjelme fra bronzealderen. Et værdifuldt offer til guderne, der for præcis 80 år siden blev fundet i Brøns Mose ved Veksø. Veksøhjelmene fortæller en historie om religion og ritualer i bronzealderens Egedal, og mange årtier efter fundet er de stadig en stor del af identiteten i Veksø.
RAGNAROCK og Roskilde Museum giver unge fri adgang en hel uge
Er du mellem 18 og 27 år, kan du hele uge 37 besøge Roskilde Museum og RAGNAROCK uden at skulle have penge op af lommen. De to museer er nemlig en del af Golden Days-initiativet K7, som har til formål at give unge over hele landet kulturhistoriske oplevelser – helt gratis.