Egedals frivillige glæder sig til at genåbne for lokalhistorien
Af: Lene Steinbeck
13.04.2021

Egedal Kommune afholder hvert forår den historiske festival Svenske Slaget, men det bliver nu for andet år i træk aflyst. Billedet her stammer fra tidligere år, hvor corona endnu ikke havde krammet på sværdkampe og dans. Foto: Finn Jørgensen, Egedal Arkiver og Museum.
I Egedal står en gruppe ildsjæle og tripper for at få lov til at åbne. De frivillige i tre lokalhistoriske foreninger længes efter at mødes med andre frivillige og glæder sig over, at det forhåbentligt snart er muligt igen at udbrede de lokale historier.
Aflysninger og udskydelser af arrangementer kan forhåbentlig snart erstattes af foredrag, udflugter og et samarbejde om kulturen på tværs af kommunen. Det er håbet blandt de frivillige i Egedal, der lige som resten af landet ikke rigtig har lignet sig selv det seneste år. De tre lokalhistoriske foreninger i Egedal Kommune glæder sig over udsigten til at formidle de nære historier til borgerne.
Den ene holder til i en gammel mølle, den anden i en nedlagt skole og den tredje deler tag med byens lokalarkiv. Fælles for de historiske foreninger i Ølstykke, Ledøje-Smørum og Stenløse er, at de er drevet af frivillige og af en trang til at bevare og formidle lokalhistorien.
Vandreture binder kommunen sammen
”Vi glæder os rigtig meget til at mødes igen. Os frivillige har ikke kunnet komme på møllen, og vores lørdage med aktiviteter har vi ikke kunnet afholde. Det har påvirket os rigtig meget,” fortæller Hanne Mogensen.
Hun er formand for Ølstykke Historiske Forening, som holder til i Skenkelsø Mølle, der både fungerer som mølle og som museum.
Hanne Mogensen glæder sig blandt andet til at være en del af projektet ’Hold hjernen frisk’. Det er et tilbud rettet mod kommunens seniorer og tilbyder et godt miks af motion, kultur og socialt samvær. I kraft af sin rolle som formand for Ølstykke Historiske Forening skal Hanne Mogensen føre an på en vandretur.
”Her skal jeg stå for en tur, der går gennem Ølstykke by, forbi Skenkelsø Mølle og gennem Sperrestrup Skov. Det bliver en kulturfortælling, så på den måde får vi formidlet Ølstykkes historie til hele kommunen.”
Genoptager arrangementer til efteråret
I Stenløse har man besluttet sig for at udskyde alle arrangementer til efter sommerferien.
”Vi holder bestyrelsesmøde i juni, hvor vi skal planlægge efterårets arrangementer. Så kan de komme med i den udgave af vores medlemsblad, som kommer 1. august. Vores blade er nemlig udkommet som de plejer,” siger formand for Stenløse Historiske Forening, Steffen Erichsen.
Stenløse Historiske Forenings medlemsblad udkommer en gang i kvartalet med artikler og annonceringer af arrangementer. Desværre har de fleste arrangementer det seneste år været aflyst eller udskudt, og derfor er der nok at glæde sig til i efteråret.
”Vi har nogle foredrag, som vi vil prøve at få afviklet. Vi har stadig aftaler med foredragsholderne, så nu håber vi, at de kan gennemføres. De har jo været annonceret,” fortæller Steffen Erichsen, der er foreningens formand.
Det sociale aspekt
I Ledøje-Smørum glæder formand Finn Sølvbjerg Hansen sig også til at verden bliver lidt mere fri.
”Det må jeg nok sige, ja. Der er meget at samle op på, fordi vi ikke har måttet samles. Der ligger et projekt med at få ryddet op i de indleverede museumsgenstande, som vi plejer at mødes for at registrere hver 14. dag. At få gang i det igen – og så det sociale, det glæder vi os til.”
Han sætter selv samværet højt, og foreningen oplever generelt stor tilslutning og opbakning, når de arrangerer noget. Det gælder også en tur, som Finn Sølvbjerg Hansen krydser fingre for kan afvikles som planlagt den 20. juni.
”Da har vi en udflugt til andelslandsbyen Nyvang. Det er lidt af et tilløbsstykke med morgenmad og kaffe, og så står den på mad og guidede ture i andelslandsbyen.”
En kommune, tre foreninger
De tre historiske foreninger mødes et par gange om året for at følge med i, hvad de hver især har gang i. De har et rigtig fint samarbejde – for med Steffen Erichsens ord stopper historien ikke ved kommunegrænsen. For eksempel arrangerede de i fællesskab et foredrag om arkæologiske fund omkring Værebro Å, der løber gennem alle tre områder.
”Nu hvor vi er én kommune kan vi samarbejde på tværs. Det gør vi også. Men vi er stadig tre foreninger. Lokalhistorierne i de tre kommuner er jo forskellige,” siger Hanne Mogensen.
Derfor er der heller ingen planer om at slå foreningerne sammen.
”Specielt når det kommer til lokalarkiverne, der hører under kommunen, er det bedst at holde det lokalt. Hvis folk gerne vil indlevere noget, skal der ikke være for langt at køre. Så kommer de ikke. Man skal have nem adgang, og folk skal kende os,” siger Steffen Erichsen.
Links:
Stenløse Historiske Forening: http://www.stenlosehistorie.dk/
Ølstykke Historiske Forening: http://olstykkehistorisk.dk/
Ledøje-Smørum Historisk Forening: https://www.lshist.dk/
Fakta:
Egedals fælles kulturhistorie varetages af den kommunale institution Egedal Arkiver og Museum, som består af tre lokalarkiver og det kulturhistoriske museum Skenkelsø Mølle Museum og samarbejder med Kommunearkivet. Arkiver og museum drives i høj grad af frivillige og af de tre historiske foreninger Stenløse Historiske Forening, Ølstykke Historiske Forening og Ledøje-Smørum Historisk forening. Alle tre er private foreninger drevet af frivillige kræfter.
TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV OG VIND PRÆMIER
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER DIREKTE I DIN INDBAKKE
FLERE ARTIKLER OG NYHEDER
ROMUs publikumschef: Vinterferien er som skabt til museumsoplevelser
Vinterferien står for døren, og nu er tiden der endelig til at være sammen med familie og venner. ROMUs publikumschef Isabella No’omi Fuglø opfordrer til, at man bruger pausen fra hverdagen til at hente energi i tankevækkende og vedkommende kulturoplevelser på et af Roskildes museer.
Gæsterne strømmede til ROMU i 2022
På trods af, at coronaens skygger strakte sig ind i begyndelsen af 2022, endte besøgstallet for museumsorganisationen ROMU næsten på niveau med rekordåret 2019. Faktisk er det organisationens tredjebedste år nogensinde, flere besøgssteder har sat publikumsrekord, og initiativer for at nå især de unge og nye målgrupper har båret frugt.
God jul – og 1000 tak for historisk og løfterigt år
2022 blev et mindeværdigt år med markant jubilæum for bispedømmet og byen Roskilde. Gæsterne strømmede til flere nye udstillinger og julemarkeder med hygge og charme. Museumsdirektør for ROMU gør status og sender hilsner til brugere og samarbejdspartnere
Egedals borgmester: ”Vi finder hinanden bedst ved at acceptere, at vi er forskellige”
Man kan sagtens skabe et stærkt fællesskab i en kommune, der består af 17 unikke bysamfund. Det er en kæphest for Egedals borgmester, Vicky Holst Rasmussen, som sætter stor pris på forskelligheden. Det fortæller Vicky Holst Rasmussen i denne artikel, der er en del af ROMU’s lille serie om kulturarv i Egedal, Lejre, Roskilde og Frederikssund.
Nærkontakt på tværs af årtusinder: Moselig dukkede op under udgravning i Egedal
Under en arkæologisk forundersøgelse i Egedal dukkede dele af et skelet op af jorden. Det drejer sig om et menneske, der sandsynligvis blev ofret for tusindvis af år siden.
Julemarkedet er tilbage: Julen synges ind på Skenkelsø Mølle
Skenkelsø Mølle trækker for alvor i juletøjet, når møllens frivillige den 3. december afholder det traditionsrige julemarked. Og i julens ånd er en særlig gruppe inviteret med fribilletter – nemlig kommunens ukrainske flygtninge, der sandsynligvis for første gang skal holde jul i Danmark
Roskilde fejrer Verdensarvsdag med sang, debat og Domkirken som lysende midtpunkt
I Roskilde ligger en kirke med ”enestående værdi for hele menneskeheden”. Det markeres den 16. november, når Roskilde sammen med resten af verden fejrer, at Verdensarvskonventionen fylder 50 år. Både i selve Domkirken, i byrummet udenfor og på Roskilde Museum, hvor borgerne blandt andet kan blive klogere på det kommende Verdensarvscenter.
ROMU søger universitetspraktikanter
Er du vild med historie, kulturarv og formidling? Har du lyst til at lære mere om at gøre seriøs viden tilgængelig for mange mennesker? Læser du på en videregående uddannelse, hvor du skal i praktik? Så er det måske lige dig, museumsorganisationen ROMU søger til praktikforløb i forårssemestret 2023
Arkæolog Emil Winther Struve vil rykke ved vores forståelse af oldtiden
En dag på kontoret byder på alt fra skrivebordsarbejde til en udgravning i al slags vejr for arkæolog Emil Struve Winther, der står i spidsen for arkæologiske undersøgelser i Egedal Kommune. Men uanset hvor dagens kontor er, drives han af lysten til at gøre kulturarven levende og relevant.
Historien om Veksøhjelmene – et ikonisk oldtidsfund fra Brøns Mose
På Nationalmuseet i København kan man se to fornemt dekorerede hjelme fra bronzealderen. Et værdifuldt offer til guderne, der for præcis 80 år siden blev fundet i Brøns Mose ved Veksø. Veksøhjelmene fortæller en historie om religion og ritualer i bronzealderens Egedal, og mange årtier efter fundet er de stadig en stor del af identiteten i Veksø.