ERROR: Please select a event archive page in eventON Settings > Events Paging > Select Events Page

Til top
X
post-6038

Magisk vinterferie på Lejre Museum

BEGIVENHED

Magisk vinterferie på Lejre Museum

27.01.2023
Tæppe workshop

Mange familier benytter vinterferien til at være sammen om berigende museumsoplevelser. Det bliver der rig mulighed for på Lejre Museum denne vinterferie, når museet inviterer til et kig ind i ”Vølvens værksted”. Foto: Kristian Grøndahl

Hele familien kan opleve vølvernes forunderlige og magiske verden, når Lejre Museum inviterer til en kombineret rundvisning og kreativt værksted i vinterferien.

Af: Jens-Jørgen Krogh

 

I den nordiske mytologi var vølverne magikere, helbredersker og spåkvinder. Vølverne kunne spå om fremtiden, helbrede de syge og gå en i trance, også kaldet sejd, hvor de kunne rejse mellem forskellige verdner. De besad så mægtige kræfter, at selveste gudernes konge, Odin, gik til vølverne for råd og vejledning.

”Vølven er en interessant mytologisk og historisk figur at studere på Lejre Museum. Der er spændende forbindelser mellem Odin og vølver i de skiftlige kilder, fx i ”Vølvens spådom” fra Ældre Edda, hvor Odin blandt andet får en vølve til at fortælle om fremtiden,” fortæller Maja Kvamm, som er medarbejder på Lejre Museum.

”Den lille og meget spektakulære Odin-figur af sølv, der er fundet i Lejre, er hul indeni. Nogle mener, den kan have siddet for enden af en stav, måske en vølvestav, der blev brugt i forbindelse med sejd og kultiske handlinger”.

I vinterferien kan både børn og voksne lære meget mere om vølven. Både de vølver, der optræder i sagn og digte, og de vølver, der er fundet arkæologiske spor efter. Arrangementet består af en minirundvisning i udstillingen og et efterfølgende kreativt værksted med mulighed for at lave beskyttende vølveamuletter.

Oplevelsen er målrettet børn i alderen mellem 6 og 12 år, men voksne er særdeles velkomne.

TID, PRIS, STED

21., 22. og 23. februar kl. 11.00 og 13.00

Børn gratis. Voksne kr. 60,- (plus billetgebyr, billetter kan købes på Billetto)

Lejre Museum, Orehøjvej 4b, 4320 Lejre

Tæppe workshop

På Lejre Museum kan børn og deres voksne give vinterferien et ordentligt skud magi, når museet inviterer til ”Vølvens værksted”. Foto: ROMU

Episode 1: Kong Skjold driver i land, Kong Roars rædsel og Beowulfs ankomst i Lejre
Episode 2: Beowulfs kamp imod uhyret Grendel
Episode 3: Beowulf må igen slås for danernes land, og den store helts endeligt

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA ROSKILDE MUSEUM

Hvem var… runeristerne?

Hvem var… runeristerne?

Hvem var menneskene der levede, da Lejre var et kongesæde? Sådan spørger Lejre Museum i en foredragsrække, der løber i første halvdel af 2023. Arkæologiske spor, runer, amuletter, grave, våben og meget andet bliver indgangsvinkler til at forstå, hvem menneskene var i yngre jernalder og i vikingetid.
Den internationalt anerkendte runolog og ph.d., Lisbeth Imer fra Nationalmuseet, var første foredragsholder, og hendes arbejde med runeindskrifter skulle give svar på spørgsmålet ”Hvem var runeristerne?”

læs mere
Her er hvad verdensberømt digt kan fortælle om vikingetidens Lejre

Her er hvad verdensberømt digt kan fortælle om vikingetidens Lejre

Det angelsaksiske kvad om helten Beowulfs strabadser er kendt i hele verden. Det inspirerede Tolkien til Ringenes Herre og Hobbitten, og har stået på pensumlisten for mange engelske skolebørn gennem generationer. Herhjemme er det derimod næsten ukendt. Og det er egentlig mærkeligt. For selv om kvadet ikke konkret kan fortælle om livet i vikingetidens Lejre, så knytter det sig tæt til stedet – og rummer nøglen til en forståelse af Lejre som et mystisk og sagnomspundet sted.

læs mere

post-17044

ALLEHELGEN PÅ FÆRGEGÅRDEN – EN EFTERÅRSFERIE FYLDT MED GYS, GENGANGERE OG GRUMME VÆSENER

BEGIVENHED

Ved du, hvordan man forhindrer en død i at gå igen?
Eller hvordan man beskytter sig mod bjergfolket i skoven?
NEJ?? Så må du hellere komme til Allehelgen på Færgegården i efterårsferien! (Hvis du altså tør..)

Når det bliver halloween (Alle helgen), er alle de overnaturlige væsener, gespenster og gengangere ude efter dig. Åmanden venter utålmodigt i vandet på et drukneoffer, Ellefolket vil holde dig fanget i den dybe mørke skov, heksen vil ødelægge alle dine ting, og de døde stiger op fra deres grav….

Heldigvis er der meget, man kan gøre for at beskytte sig mod de onde kræfter. Så kom til Allehelgen på Færgegården, hvor vi gennem en række udfordringer og opgaver finder ud af, om vi med fortidens tips og tricks kan vinde kampen mod de onde væsener og uhyggelige genfærd.

Hver time begynder en tur rundt i museumshaven, hvor en gys-og-gru-ekspert vil tage jer med ud på en mission for at afværge det onde. Turen tager ca. 1-1,5 time.


Hvorfor fejrer Færgegården halloween?
Folkelige traditioner har det med at vandre over grænser og være foranderlige. Fx er de fleste af vores juletraditioner indvandret fra Tyskland. Det er også fra Tyskland, vi har fået traditionen med at sætte en heks på bålet til Sankt Hans. Men i århundreder fejrede danskerne Sankt Hans uden heks, bål og midsommervise.

I 2000’erne er det ikke længere så meget Tyskland, vores nye traditioner kommer fra. Nu er det USA. Halloween er en af dem. Vores danske forfædre fejrede ikke halloween. Til gengæld skulle de ikke kun værge sig mod gys, gengangere og grumme væsener én aften om året. For dem, var det en del af hverdagen. Naturen var befolket af overnaturlige væsener, som man hele skulle værge sig imod.

På Færgegården udforsker vi de folkelige traditioner og deres foranderlighed – derfor fejrer vi Halloween-Allehelgen i efterårsferien, hvor fortid, nutid og fremtid smelter sammen.


Alle hverdage i efterårsferien (uge 42) kl. 11.00-14.30

Gratis 0-18 år, 50 kr. for voksne (+billetgebyr)

Billetter købes via billetto.dk

Frederikssund Museum Færgegården, Færgelundsvej 1, 3630 Jægerspris

post-17042

TV-2 – JAGTEN PÅ DEN FEDE LYD

BEGIVENHED

Træd indenfor i TV-2s lydstudie. Studiet der op gennem 90’erne og starten af 00’erne, var base og kreativt værksted for bandet TV-2. Lige her er nogle af dansk popmusiks allerstørste hits blevet til, og nu får du mulighed for at komme helt tæt på.

Du kommer også med på en rejse gennem lydindspilningens historie, i jagten på den fede lyd. Fra de rå og knitrende optagelser på toiletter og i garager, til den finpudsede lyd i de helt store pladestudier.

 

Tid, pris, sted:

Mandag-fredag i uge 42. kl. 14.00

160 kr. (+billetgebyrer) Billetten giver også adgang til den øvrige udstilling. Billetter købes på billetto.dk

RAGNAROCK, Rabalderstræde 16, 4000 Roskilde

post-16942

Efterårsferie: Rååårk råååårk – ravnene kommer!

BEGIVENHED

Prøv kræfter som Odins trofaste følgesvende i efterårsferien, når Lejre Museum inviterer hele familien på besøg i Hugin og Munins verden d. 18., 19. og 20. oktober.

Odin fra Lejre sidder på højsædet Lidskjalv med Hugin og Munin ved sin side. I den nordiske mytologi var Hugin og Munin Odins flyvende efterretningstjeneste: ved daggry fløj de to ravne ud til alle verdens afkroge for at indsamle efterretninger. Vel hjemme igen satte de sig på Odins skulder og fortalte ham alt, hvad de havde set og hørt.

Hele familien kan opleve udstillingen ”Sagnkongernes Lejre” fra fugleperspektiv, når vi i efterårsferien omdanner den til Hugin og Munins verden. I vil blive sendt afsted på mission blandt Lejres vikinger af selveste Odin! Vores ravneekspert står klar mellem kl. 11 og 14 til at klæde jer på, fortælle vilde historier og introducere jer for gudernes konge.

Obs: det kræver en smartphone, der kan læse QR-koder, at deltage i aktiviteten.

Efteråret på Lejre Museum står i Odin, Hugin og Munins tegn. D. 29. september byder vi velkommen til sagaforsker Annette Lassen og foredraget ”Odins mange ansigter” og efterårsferien står på ravne-aktiviteter for hele familien og særrundvisningen ”Odin, Hugin og Munin”.

Tid, pris og sted
18., 19. og 20. oktober kl 11-14. Missionen tager 30-45 minutter at gennemføre.
Pris: voksne: 60 kr. Børn under 18: gratis. Tilmelding på forhånd er ikke nødvendig.
Sted: Orehøjvej 4B, 4320 Lejre

post-16940

EFTERÅRSFERIE PÅ TADRE MØLLE

BEGIVENHED

Gå ikke glip af en oplevelsesrig efterårsferie, når Tadre Mølle hver dag i hele ferien holder den gamle mølle åben for både store og små! 

Hver dag i efterårsferien har familien den perfekte anledning til at tage turen til Tadre Mølle i den eventyrlige og naturskønne Elverdamsdal. I et samarbejde mellem ROMU og Tadre Mølles Venner inviterer vi til aktiviteter, hygge og sjov for hele familien alle ni dage i ferien.

Gå på opdagelse i naturen, prøv kræfter med bagning af møllens eget mel og lav kreationer med brug af naturens skattekammer. Most æbler, gå i træværkstedet og tag familien med en tur langs trampestien.

Der er nok at tage sig til ved Tadre Mølle og hver dag kan I opleve det store møllehjul bruse for fulde drøm og omdanne vandets kræfter til nymalet mel. I kan også opleve udstillingen i laden om møllehistorien og Elverdamsdalens natur samt nyde lækre fornøjelser i Café Maries Minde.

Program

Lørdag 15/10: krea-naturværksted
Søndag 16/10: krea-naturværksted
Mandag 17/10: træværksted
Tirsdag 18/10: træværksted
Onsdag 19/10: æblemostning, medbring selv flasker og æbler (5 kg)
Torsdag 20/10: æblemostning, medbring selv flasker og æbler (5 kg)
Fredag 21/10: bagedag
Lørdag 22/10: bagedag
Søndag 23/10: bål-hyggedag med skumfiduser


Tid, pris og sted

15.-23. oktober, kl. 12-16
Alm. entré. 35 kr. for voksne. Børn og unge under 18 år: Gratis.
Tadre Mølle, Tadre Møllevej 23, 4330 Hvalsø

Det er muligt at betale med kontanter og MobilePay.


post-49

Arkæologi

ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører og store såvel som små bygherrer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt

post-49

Vores viden

I ROMUs dækningsområde Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommune har vi en lang række enestående spor fra vores fortid af national og international betydning. Eksempelvis kongehaller og skibsætning i Lejre, den underjordiske kirkeruin Skt. Laurentius i Roskilde samt enestående spor og unikke fund fra livet omkring Roskilde Fjord fra oldtid, middelalder og nutid.