november, 2021

20nov10:0011:00BONDESTENALDERENS ”FIRST MOVERS” I KILDEDAL NORDMød arkæologerne i felten

Mere

Detaljer

Mød arkæologerne i felten og hør om bondestenalderens first movers ved Værebro Ådal.

ROMUs museumsinspektør og arkæolog Emil Winther Struve guider på området Kildedal Nord og fortæller om livet på kanten af ådalen omkring 2.500 f.Kr. med udgangspunkt i fundet af Knardrupgraven – en helt særlig grav fra Sjællands sene bondestenalder.

Knardrupgraven, som blev fundet i 1992, da man anlagde den nuværende Knardrupvej, dateres til tiden omkring 2.500 f.Kr. Det var en periode med store kulturelle omvæltninger, som kan spores over det meste af Europa, og graven er et af ganske få eksempler på, at forandringerne også nåede Sjælland.

DNA studier har påvist store migrationer og nye befolkningsgruppers indtog i Skandinavien i denne periode. Med sig bragte de nye befolkninger en anderledes idéverden, som kan ses gennem udformninger af økser og keramik men også ved ændringer i levemåde og begravelsesritualer.

Med ændringerne begyndte en udvikling, som ledte frem til den efterfølgende bronzealder. Bronzealderen fandt naturligvis også vej til Sjælland, men her er det svært at få øje på den tidlige introduktion af de nye ideer. På Sjælland har man åbenbart i længere tid fastholdt gamle levemåder – måske fordi der ikke skete en indvandring, men fordi den eksisterende befolkning i et langsommere tempo tog ideerne til sig?

Området omkring Værebro Ådal har i den sene stenalder huset en befolkning, som var åbne for nye tanker omkring deres samfunds organisering og måden at leve på. Har Kildedal Nord dengang været beboet af tilflyttere eller lokale, der ville være med på den nyeste mode?

Egedal Kommune byudvikler på området Kildedal Nord, og før anlægsarbejde kan begynde, skal det sikres, at fortidsminder ikke destrueres. Derfor er ROMU for tiden i gang med en arkæologisk forundersøgelse af arealerne. Og netop fordi Knardrupgraven er så særlig, er de aktuelle udgravninger i Kildedal Nord ekstra spændende for ROMUs arkæologer, som håber at finde yderligere spor efter stenalderens mennesker og måske blive klogere på, bondestenalderens ”first movers.

Så tag med på tur i det kuperede terræn og oplev det landskab, der dannede ramme om introduktionen af nye ideer i stenalderen.

Hør museumsinspektør og arkæolog Emil Winther Struve fortælle om de foreløbige arkæologiske undersøgelser ved Kildedal Nord og bliv klogere på, hvordan arkæologerne arbejder og på de videnskabelige perspektiver, som ligger til grund for undersøgelsen.

Vi mødes på marken syd for Kalveholmvej, 3660 Stenløse. Husk fornuftig beklædning og fodtøj.

RESERVER BILLETTER

Tid, pris og sted

20. november kl. 10.00-11.00

Gratis men tilmelding nødvendig

Billetter reserveres via billetto.dk

Kildedal Nord, marken syd for Kalveholmvej, 3660 Stenløse

Tidspunkt

(Lørdag) 10:00 - 11:00

Adresse

Kildedal Nord

Kalveholmvej

Indsend Kommentar

Til top
X
post-6038

Magisk vinterferie på Lejre Museum

BEGIVENHED

Magisk vinterferie på Lejre Museum

27.01.2023
Tæppe workshop

Mange familier benytter vinterferien til at være sammen om berigende museumsoplevelser. Det bliver der rig mulighed for på Lejre Museum denne vinterferie, når museet inviterer til et kig ind i ”Vølvens værksted”. Foto: Kristian Grøndahl

Hele familien kan opleve vølvernes forunderlige og magiske verden, når Lejre Museum inviterer til en kombineret rundvisning og kreativt værksted i vinterferien.

Af: Jens-Jørgen Krogh

 

I den nordiske mytologi var vølverne magikere, helbredersker og spåkvinder. Vølverne kunne spå om fremtiden, helbrede de syge og gå en i trance, også kaldet sejd, hvor de kunne rejse mellem forskellige verdner. De besad så mægtige kræfter, at selveste gudernes konge, Odin, gik til vølverne for råd og vejledning.

”Vølven er en interessant mytologisk og historisk figur at studere på Lejre Museum. Der er spændende forbindelser mellem Odin og vølver i de skiftlige kilder, fx i ”Vølvens spådom” fra Ældre Edda, hvor Odin blandt andet får en vølve til at fortælle om fremtiden,” fortæller Maja Kvamm, som er medarbejder på Lejre Museum.

”Den lille og meget spektakulære Odin-figur af sølv, der er fundet i Lejre, er hul indeni. Nogle mener, den kan have siddet for enden af en stav, måske en vølvestav, der blev brugt i forbindelse med sejd og kultiske handlinger”.

I vinterferien kan både børn og voksne lære meget mere om vølven. Både de vølver, der optræder i sagn og digte, og de vølver, der er fundet arkæologiske spor efter. Arrangementet består af en minirundvisning i udstillingen og et efterfølgende kreativt værksted med mulighed for at lave beskyttende vølveamuletter.

Oplevelsen er målrettet børn i alderen mellem 6 og 12 år, men voksne er særdeles velkomne.

TID, PRIS, STED

21., 22. og 23. februar kl. 11.00 og 13.00

Børn gratis. Voksne kr. 60,- (plus billetgebyr, billetter kan købes på Billetto)

Lejre Museum, Orehøjvej 4b, 4320 Lejre

Tæppe workshop

På Lejre Museum kan børn og deres voksne give vinterferien et ordentligt skud magi, når museet inviterer til ”Vølvens værksted”. Foto: ROMU

Episode 1: Kong Skjold driver i land, Kong Roars rædsel og Beowulfs ankomst i Lejre
Episode 2: Beowulfs kamp imod uhyret Grendel
Episode 3: Beowulf må igen slås for danernes land, og den store helts endeligt

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA ROSKILDE MUSEUM

Hvem var… runeristerne?

Hvem var… runeristerne?

Hvem var menneskene der levede, da Lejre var et kongesæde? Sådan spørger Lejre Museum i en foredragsrække, der løber i første halvdel af 2023. Arkæologiske spor, runer, amuletter, grave, våben og meget andet bliver indgangsvinkler til at forstå, hvem menneskene var i yngre jernalder og i vikingetid.
Den internationalt anerkendte runolog og ph.d., Lisbeth Imer fra Nationalmuseet, var første foredragsholder, og hendes arbejde med runeindskrifter skulle give svar på spørgsmålet ”Hvem var runeristerne?”

læs mere
Her er hvad verdensberømt digt kan fortælle om vikingetidens Lejre

Her er hvad verdensberømt digt kan fortælle om vikingetidens Lejre

Det angelsaksiske kvad om helten Beowulfs strabadser er kendt i hele verden. Det inspirerede Tolkien til Ringenes Herre og Hobbitten, og har stået på pensumlisten for mange engelske skolebørn gennem generationer. Herhjemme er det derimod næsten ukendt. Og det er egentlig mærkeligt. For selv om kvadet ikke konkret kan fortælle om livet i vikingetidens Lejre, så knytter det sig tæt til stedet – og rummer nøglen til en forståelse af Lejre som et mystisk og sagnomspundet sted.

læs mere


post-49

Arkæologi

ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører og store såvel som små bygherrer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt

post-49

Vores viden

I ROMUs dækningsområde Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommune har vi en lang række enestående spor fra vores fortid af national og international betydning. Eksempelvis kongehaller og skibsætning i Lejre, den underjordiske kirkeruin Skt. Laurentius i Roskilde samt enestående spor og unikke fund fra livet omkring Roskilde Fjord fra oldtid, middelalder og nutid.