juni, 2022

19jun10:3016:00DE VILDE BLOMSTERS DAG VED LEJRE MUSEUM

Mere

Detaljer

Lejre Museum, Nationalpark Skjoldungernes Land og Dansk Botanisk Forening inviterer til ’De Vilde Blomsters Dag’ I og omkring den historiske skibssætning ved Gl. Lejre.

Kom til en oplevelsesrig dag i Gammel Lejres smukke landskab og lær om de mange spændende og vigtige planter og blomster som vi omgiver os med. Det er midt i sæsonen og blomsterne står på yndig vis og lokker insekter og nysgerrige øjne til sig. Ved Gl. Lejre har vi et særligt overdrev og en god gruset istids ås med god næringsfattig og uopdyrket jord, hvor de gamle og sjældne planter har gode forhold. At jorden ikke er dyrket og at der har gået græssende dyr har sørget for at forholdene er helt i orden for nogle planter der ellers har det rigtig svært i vores opdyrkede og næringsrige jord.

Dagen er for alle aldre og der vil være aktiviteter, guidede ture og oplevelser for en hver med interesse for smukke og særlige blomster, du kan også slå med le som er et gammelt håndværk som fremmer biodiversiteten, du kan være kreativ i blomster børne-workshoppen, eller tage på guidede kultur historiske vandringer i et meget spændende landskab fuldt af gode fortællinger.

Vi glæder os meget til at se jer.

Medbring gerne en picnic kurv og et tæppe til frokost i det grønne.

Der er mulighed for at købe is, drikkelse, kage mm ved Lejre museum og Kongsgården.

11:00 – 16:00: Lejre Museum er åben

13:00-16:00: Gl. Kongsgård er åben

10:30-12:00 og 13:00-15:30: Slå med Le og lær om skånsom naturpleje for de Vilde blomster, de vigtige insekter og små dyr og ikke mindst om et godt håndværk bag Leen. Danmarks Naturfredningsforenings kyndige le svinger, Erik Olsen, står klar med leer og instruktion for både store og små.

10:30-15:30: Krible krable og Blomstertryk

Undersøg naturen og alle dens små krible krable dyr og indsaml blade, blomster eller andet og lav smukke plante tryk på lærred eller dit helt eget Herbarium.

Naturvejlederen vil tage godt imod jer og sørge for masser af grej og vejledning til jeres helt egen opdagelsesrejse ud i naturens micro-univers.

11:00-13:00: Vandring med Botanisk Forening – V. Naturformidler, biolog og skolelære, Lise Mcalpine Kristiansen.

Kom med på en vandring med Lise og lær om de vilde blomster der nyder det særlige overdrev og det næringsfattige kultur landskab i Gl. Lejre.

13:00 – 14:00: Historisk Vandring med Lejre Museums formidler

En rundtur omkring Landskabets oldtidsmonumenter med en snak om hvorfor netop dette sted er så særligt vigtigt for vores lokal- og Danmarkshistorie og hvilken værdi det har i dag.

14:00-16:00: Vandring med Botanisk forening – V. Botaniker og biolog – Søren Grøntved.

Her kan du lære om de mange særlige og mere kendte blomster vi omgiver os her i nationalparken. Søren har stor viden om områdets mangfoldighed og har specialiseret sig b.la inden for sommerfugle og bestøver som har en altafgørende betydning for botanikken og diversiteten.

Det er gratis at deltage i aktiviteterne på dagen.

Entré til udstillingen på Lejre Museum koster 60kr for voksne og er gratis for alle under 18 år.

Tid, pris og sted

19. juni kl. 10:30 – 16:00

Skibssætningen ved Lejre Museum, Orehøjvej 4b, 4320 Lejre.

Tidspunkt

(Søndag) 10:30 - 16:00

Adresse

Lejre Museum

Orehøjvej 4B, 4320 Lejre

Indsend Kommentar

Til top
X
post-6038

Magisk vinterferie på Lejre Museum

BEGIVENHED

Magisk vinterferie på Lejre Museum

27.01.2023
Tæppe workshop

Mange familier benytter vinterferien til at være sammen om berigende museumsoplevelser. Det bliver der rig mulighed for på Lejre Museum denne vinterferie, når museet inviterer til et kig ind i ”Vølvens værksted”. Foto: Kristian Grøndahl

Hele familien kan opleve vølvernes forunderlige og magiske verden, når Lejre Museum inviterer til en kombineret rundvisning og kreativt værksted i vinterferien.

Af: Jens-Jørgen Krogh

 

I den nordiske mytologi var vølverne magikere, helbredersker og spåkvinder. Vølverne kunne spå om fremtiden, helbrede de syge og gå en i trance, også kaldet sejd, hvor de kunne rejse mellem forskellige verdner. De besad så mægtige kræfter, at selveste gudernes konge, Odin, gik til vølverne for råd og vejledning.

”Vølven er en interessant mytologisk og historisk figur at studere på Lejre Museum. Der er spændende forbindelser mellem Odin og vølver i de skiftlige kilder, fx i ”Vølvens spådom” fra Ældre Edda, hvor Odin blandt andet får en vølve til at fortælle om fremtiden,” fortæller Maja Kvamm, som er medarbejder på Lejre Museum.

”Den lille og meget spektakulære Odin-figur af sølv, der er fundet i Lejre, er hul indeni. Nogle mener, den kan have siddet for enden af en stav, måske en vølvestav, der blev brugt i forbindelse med sejd og kultiske handlinger”.

I vinterferien kan både børn og voksne lære meget mere om vølven. Både de vølver, der optræder i sagn og digte, og de vølver, der er fundet arkæologiske spor efter. Arrangementet består af en minirundvisning i udstillingen og et efterfølgende kreativt værksted med mulighed for at lave beskyttende vølveamuletter.

Oplevelsen er målrettet børn i alderen mellem 6 og 12 år, men voksne er særdeles velkomne.

TID, PRIS, STED

21., 22. og 23. februar kl. 11.00 og 13.00

Børn gratis. Voksne kr. 60,- (plus billetgebyr, billetter kan købes på Billetto)

Lejre Museum, Orehøjvej 4b, 4320 Lejre

Tæppe workshop

På Lejre Museum kan børn og deres voksne give vinterferien et ordentligt skud magi, når museet inviterer til ”Vølvens værksted”. Foto: ROMU

Episode 1: Kong Skjold driver i land, Kong Roars rædsel og Beowulfs ankomst i Lejre
Episode 2: Beowulfs kamp imod uhyret Grendel
Episode 3: Beowulf må igen slås for danernes land, og den store helts endeligt

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA ROSKILDE MUSEUM

Hvem var… runeristerne?

Hvem var… runeristerne?

Hvem var menneskene der levede, da Lejre var et kongesæde? Sådan spørger Lejre Museum i en foredragsrække, der løber i første halvdel af 2023. Arkæologiske spor, runer, amuletter, grave, våben og meget andet bliver indgangsvinkler til at forstå, hvem menneskene var i yngre jernalder og i vikingetid.
Den internationalt anerkendte runolog og ph.d., Lisbeth Imer fra Nationalmuseet, var første foredragsholder, og hendes arbejde med runeindskrifter skulle give svar på spørgsmålet ”Hvem var runeristerne?”

læs mere
Her er hvad verdensberømt digt kan fortælle om vikingetidens Lejre

Her er hvad verdensberømt digt kan fortælle om vikingetidens Lejre

Det angelsaksiske kvad om helten Beowulfs strabadser er kendt i hele verden. Det inspirerede Tolkien til Ringenes Herre og Hobbitten, og har stået på pensumlisten for mange engelske skolebørn gennem generationer. Herhjemme er det derimod næsten ukendt. Og det er egentlig mærkeligt. For selv om kvadet ikke konkret kan fortælle om livet i vikingetidens Lejre, så knytter det sig tæt til stedet – og rummer nøglen til en forståelse af Lejre som et mystisk og sagnomspundet sted.

læs mere


post-49

Arkæologi

ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører og store såvel som små bygherrer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt

post-49

Vores viden

I ROMUs dækningsområde Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommune har vi en lang række enestående spor fra vores fortid af national og international betydning. Eksempelvis kongehaller og skibsætning i Lejre, den underjordiske kirkeruin Skt. Laurentius i Roskilde samt enestående spor og unikke fund fra livet omkring Roskilde Fjord fra oldtid, middelalder og nutid.