september, 2020

This is a repeating event

07sep10:0012:00DEN NØDVENDIGE MODSTANDWorkshop for unge

Mere

Detaljer

SAMFUNDSENGAGEMENT ELLER CIVIL ULYDIGHED?

Gratis udstillingsbesøg og workshop (1½-2 timer) for unge på Roskilde Museum d. 7., 8. (fuldt booket), 9. og 10. september kl. 10 eller kl. 13. Kom selv, sammen med din klasse eller sammen med andre unge.

Tilmelding og mere info: dorthegodsk@romu.dk

Har du civilcourage? Modstandsfolkene under besættelsen udviste civilcourage (civil ulydighed) ved at yde modstand og sætte deres liv på spil. Det fortæller den svenske kunstner Anna Kristensen om i særudstillingen ‘Grethe – en våbenmodtagelse’. Hun gik på opdagelse sin fars historie som modstandsmand syd for Roskilde.

Kom og se udstillingen og få derefter trænet jeres mobiliseringsmuskel til demokrati-fitness, hvor vi diskuterer, om der findes situationer, hvor det er nødvendigt at yde modstand, selvom det både kan være ulovligt og livstruende.

Læs mere om udstillingen her: https://romu.dk/grethe/

DEMOKRATI-FITNESS
Hvad er demokrati-fitness? Demokrati-Fitness er et aktivt og motiverende træningsprogram, som består af udvalgte træningssessioner. Hver session tager 30 minutter og fokuserer på en specifik “demokratimuskel”.
På Roskilde Museum skal vi træne mobiliseringsmusklen, der har fokus på, at i et demokrati skal du have andre med. Du skal kunne tale fra dit eget hjerte til andres.

Demokrati-Fitness er udviklet i et partnerskab mellem Foreningen Demokratiscenen, det kommunale demokrati-hus, Byens hus, i Roskilde og virksomheden We Do Democracy

Workshoppen er en del af Golden Days Festivalens kampagne K7: www.goldendays.dk/k7

Tidspunkt

(Mandag) 10:00 - 12:00

Adresse

Roskilde Museum

Sankt Ols Stræde 3, 4000 Roskilde

Future Event Times in this Repeating Event Series

7. september 2020 13:009. september 2020 10:009. september 2020 13:0010. september 2020 10:0010. september 2020 13:00

Indsend Kommentar

Til top
X
post-5385

DR2 JAGTER DEN FØRSTE DANSKE KONGE – OG SPORENE ENDER PÅ LEJRE MUSEUM

BEGIVENHED

DR2 jagter den første danske konge – og sporene ender på Lejre Museum

04.11.2021

Museumsinspektør Isabella No’omi Fuglø (tv) tager imod DR2-vært og historiker Cecilie Nielsen (th) på Lejre Museum, hvor jagten på den første danske konge ender. Foto: Nicki Sørensen/DR.

 

I DR2’s nye historiske serie ”Gåden om Danmarks første konge” rejser historiker Cecilie Nielsen rundt i kongeriget for at blive klogere på, hvorfor kongerækken ser ud, som den gør. Jagten fører hende i sidste afsnit til Lejre Museum, hvor en lille figur udfordrer den nationale selvforståelse – og viser, at der har været en kongemagt i Lejre før kristendommens indtog i Danmark

Lejre er et sted fyldt med sagn og mysterier – men de sidste 40 års arkæologiske udgravninger på egnen taler deres tydelige videnskabelige sprog og viser os, at de vilde historier ikke bare er grebet ud af den blå luft.

Før Gorm den Gamle og før Harald Blåtands kristning af danerne har der været en centraliseret magt i Lejre, og dén del af Danmarkshistorien får nu oprejsning i DR2’s nye serie ”Gåden om Danmarks første konge”. Historiker Cecilie Nielsen rejser land og rige rundt og besøger flere steder, hvor der er spor efter store konger.

Kongehallerne er en magtmanifestation
I sidste afsnit af serien, som lige nu kan ses i sin fulde længde på DRTV, møder Cecilie Nielsen museumsinspektør ved Lejre Museum, Isabella No’omi Fuglø, som hun har sat stævne ved kongehallen i Sagnlandet Lejre.

Kongehallen er en genskabelse af den største hal fra vikingetid, vi kender i Danmark, baseret på blandt andet Lejre Museum og ROMUs udgravninger og forskning. Sporene efter den blev fundet i 2009, og Isabella No’omi Fuglø peger på, hvordan den enorme hal, som måler over 60 meter fra gavl til gavl, er ét blandt flere vidnesbyrd om et magtcentrum i Lejre før Gorm den Gamle og hans efterkommere.

Odin fra Lejre udfordrer vores nationale selvfortælling
Isabella No’omi Fuglø inviterer også Cecilie Nielsen med ind på Lejre Museum, hvor man kan opleve sølvfiguren Odin fra Lejre, som blev fundet omkring kongehallen.

Ifølge Fuglø udfordrer tolkningen af denne unikke lille figur den danske selvforståelse som en nation, hvis historie først rigtig begynder ved Harald Blåtands kristning af danerne på Jellingestenen i ca. 965.

For Odin var gudernes konge og kongernes gud – derfor har figuren været meget værdifuld og en konge værdig. Så også dén vidner om en kongemagt i århundrederne, der gik forud for Gorm den Gamles og Harald Blåtands tid, forklarer Isabella No’omi Fuglø.

Hun mener, at der skal være mere plads i vores fælles bevidsthed til fortællingen om de kongemagter, der gik hånd i hånd med asatroen, og som havde deres langvarige storhedstid gennem flere århundreder, inden kristendommens indtog – og en væsentlig del af den historie begynder i Lejre.

Se hele serien ”Gåden om Danmarks første konge” på DRTV eller onsdage kl. 21.00 på DR2 fra 3. november. Afsnittet fra Lejre sendes på DR2 den 1. december.

Bliv klogere på, hvor Lejre er Kongerigets Vugge, og dyk dybere ned i historien om de første konger i udstillingen på Lejre Museum.

Læs mere om museet og se åbningstider og entrepriser.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.


post-49

Arkæologi

ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører og store såvel som små bygherrer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt

post-49

Vores viden

I ROMUs dækningsområde Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommune har vi en lang række enestående spor fra vores fortid af national og international betydning. Eksempelvis kongehaller og skibsætning i Lejre, den underjordiske kirkeruin Skt. Laurentius i Roskilde samt enestående spor og unikke fund fra livet omkring Roskilde Fjord fra oldtid, middelalder og nutid.