april, 2022

23apr10:0012:00FORTIDSMINDEDAG: Opmaling af skåltegn ved Domkirkepladsen

Mere

Detaljer

FORTIDSMINDEDAG: Opmaling af skåltegn ved Domkirkepladsen

Oplev en helleristningssten blive opmalet i anledningen af den nationale fortidsmindeweekend.

Lørdag d. 23. april vil bronzealderekspert Flemming Kaul fra Nationalmuseet invitere os ind i helleristningernes og bronzealderens verden. Imens vil Gerhard Milstreu fra Tanums Hällristningsmuseum opmale skåltegn på en to meter høj sten ved Domkirkepladsen. Milstreu har mange års erfaring i at se på forskellige typer af helleristninger og er ekspert i at markere ristningerne med lindoliemaling, så de bliver synlige for alle.

På den ene af de to sten, som står foran Rektorboligen ud til Domkirkepladsen, ses nogle cirkulære fordybninger, der er indhakket af mennesker i bondestenalderen eller den efterfølgende bronzealder. Disse små fordybninger vil ROMU sammen eksperter markere med farve, så vi tydeligt kan opleve fortidens spor.

Den to meter høje sten blev oprindeligt fundet i Bondetinget. Flere store sten blev fundet her og der har formodentlig været tale om resterne fra en jættestue (et gravkammer). De fleste sten blev overladt til en stenhugger, men to blev i 1931 rejst udfor Skolegade nr. 3. Den ene sten har omkring 20 skåltegn hugget ind i overfladen, og det er den, som vi sætter fokus på i anledningen af fortidsmindeweekenden.

Fortidsmindeweekenden er et initiativ, som Slots- og Kulturstyrelsen introducerede i 2016, for at sætte fokus på vores fælles kulturarv. Formålet med denne dag er at øge kendskabet og interessen for danmarkshistorien. ROMU inviterer i år til denne helt unikke fortidsmindeoplevelse i hjertet af Roskilde.

Tid, pris og sted
Lørdag d. 23. april kl. 10-12
Gratis
Skolegade 3, 4000 Roskilde (foran Rektorboligen ved Domkirkepladsen).

Tidspunkt

(Lørdag) 10:00 - 12:00

Adresse

Rektorboligen

Skolegade 3, 4000 Roskilde

Indsend Kommentar

Til top
X
post-5385

DR2 JAGTER DEN FØRSTE DANSKE KONGE – OG SPORENE ENDER PÅ LEJRE MUSEUM

BEGIVENHED

DR2 jagter den første danske konge – og sporene ender på Lejre Museum

04.11.2021

Museumsinspektør Isabella No’omi Fuglø (tv) tager imod DR2-vært og historiker Cecilie Nielsen (th) på Lejre Museum, hvor jagten på den første danske konge ender. Foto: Nicki Sørensen/DR.

 

I DR2’s nye historiske serie ”Gåden om Danmarks første konge” rejser historiker Cecilie Nielsen rundt i kongeriget for at blive klogere på, hvorfor kongerækken ser ud, som den gør. Jagten fører hende i sidste afsnit til Lejre Museum, hvor en lille figur udfordrer den nationale selvforståelse – og viser, at der har været en kongemagt i Lejre før kristendommens indtog i Danmark

Lejre er et sted fyldt med sagn og mysterier – men de sidste 40 års arkæologiske udgravninger på egnen taler deres tydelige videnskabelige sprog og viser os, at de vilde historier ikke bare er grebet ud af den blå luft.

Før Gorm den Gamle og før Harald Blåtands kristning af danerne har der været en centraliseret magt i Lejre, og dén del af Danmarkshistorien får nu oprejsning i DR2’s nye serie ”Gåden om Danmarks første konge”. Historiker Cecilie Nielsen rejser land og rige rundt og besøger flere steder, hvor der er spor efter store konger.

Kongehallerne er en magtmanifestation
I sidste afsnit af serien, som lige nu kan ses i sin fulde længde på DRTV, møder Cecilie Nielsen museumsinspektør ved Lejre Museum, Isabella No’omi Fuglø, som hun har sat stævne ved kongehallen i Sagnlandet Lejre.

Kongehallen er en genskabelse af den største hal fra vikingetid, vi kender i Danmark, baseret på blandt andet Lejre Museum og ROMUs udgravninger og forskning. Sporene efter den blev fundet i 2009, og Isabella No’omi Fuglø peger på, hvordan den enorme hal, som måler over 60 meter fra gavl til gavl, er ét blandt flere vidnesbyrd om et magtcentrum i Lejre før Gorm den Gamle og hans efterkommere.

Odin fra Lejre udfordrer vores nationale selvfortælling
Isabella No’omi Fuglø inviterer også Cecilie Nielsen med ind på Lejre Museum, hvor man kan opleve sølvfiguren Odin fra Lejre, som blev fundet omkring kongehallen.

Ifølge Fuglø udfordrer tolkningen af denne unikke lille figur den danske selvforståelse som en nation, hvis historie først rigtig begynder ved Harald Blåtands kristning af danerne på Jellingestenen i ca. 965.

For Odin var gudernes konge og kongernes gud – derfor har figuren været meget værdifuld og en konge værdig. Så også dén vidner om en kongemagt i århundrederne, der gik forud for Gorm den Gamles og Harald Blåtands tid, forklarer Isabella No’omi Fuglø.

Hun mener, at der skal være mere plads i vores fælles bevidsthed til fortællingen om de kongemagter, der gik hånd i hånd med asatroen, og som havde deres langvarige storhedstid gennem flere århundreder, inden kristendommens indtog – og en væsentlig del af den historie begynder i Lejre.

Se hele serien ”Gåden om Danmarks første konge” på DRTV eller onsdage kl. 21.00 på DR2 fra 3. november. Afsnittet fra Lejre sendes på DR2 den 1. december.

Bliv klogere på, hvor Lejre er Kongerigets Vugge, og dyk dybere ned i historien om de første konger i udstillingen på Lejre Museum.

Læs mere om museet og se åbningstider og entrepriser.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.


post-49

Arkæologi

ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører og store såvel som små bygherrer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt

post-49

Vores viden

I ROMUs dækningsområde Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommune har vi en lang række enestående spor fra vores fortid af national og international betydning. Eksempelvis kongehaller og skibsætning i Lejre, den underjordiske kirkeruin Skt. Laurentius i Roskilde samt enestående spor og unikke fund fra livet omkring Roskilde Fjord fra oldtid, middelalder og nutid.