december, 2020

08dec18:0021:00HER BLEV DANMARK FØDT! STRIDEN OM HISTORIENForedrag v. historiker og ph.d. Peter Johan Yding Brunbech

Mere

Detaljer

Det er tid til at få sat gang i tankerne, debatten og få udfordret vores forståelse.
Gennem foredragsrækken “Her blev Danmark født” har Lejre Museum haft besøg af de mest diskuterede og imponerende magtcentre fra den tidligste Danmarkshistorie.

Men denne aften når museet åbner dørene for det sidste foredrag i rækken, skal vi undersøge, hvad det egentlig er, der er på spil, når vi skændes om, hvor Danmark blev født.
Kampen om at være Danmarks vugge handler ikke kun om arkæologisk og historisk forskning. Det er også en kamp om by-branding, besøgstal på museer og om at kunne sælge pressemeddelelser til en dagspresse, der skal have en fængende overskrift, hvis de skal have deres læsere til at gide læse noget om historie.

Men kampen er også et spejl, der viser os nationens sjæl. Og der skal derfor meget mere end arkæologiske fund til, hvis det skal lykkes Lejre at få vippet Jelling af pinden og få udskiftet Jellingestenen i rødbedepasset med Odin-figuren fra Lejre. Det vil kræve en ny nøglefortælling, der kan fænge bredt i befolkningen og konkurrere med den utroligt stærke retoriske figur, der ligger i ideen om Jellingestenen som ”Danmarks dåbsattest”.

Aftenens foredragsholder er historiker og ph.d. Peter Johan Yding Brunbech. Han er forhenværende forsker, projektleder og udviklingsansvarlig for formidlingsprojektet danmarkshistorien.dk under Aarhus Universitet og har siden 2014 været leder af Nationalt Videncenter for Historie- og Kulturarvsformidling.

Foredraget udbydes i samarbejde med Lejre Museumsforening

Om foredragsrækken “Her blev Danmark født!”

“Historien om kongeriget Danmark begynder her i Lejre”. Sådan står der, når du træder ind i udstillingen ‘Sagnkongernes Lejre’ på Lejre Museum. Med fund som Danmarks største kongehal og den spektakulære Odin-figur fra vikingetid har Lejre for alvor meldt sig ind i danmarkshistorien som Danmarks vugge. Flere steder i Danmark (og tidligere danske besiddelser) byder sig dog frem som dansk arnested. Med foredragsrækken ‘HER BLEV DANMARK FØDT!’ inviterer Lejre Museum kolleger fra konkurrerende lokaliteter indenfor og giver dem mulighed for at kaste lys over deres område, unikke fund og historie.

Foredraget er en del af rækken ‘HER BLEV DANMARK FØDT!’, der løber på Lejre Museum fra sommeren 2019 til sommeren 2020. Følg med på lejremuseum.dk eller på facebook.

Tid, pris og sted

8. december, 19-21. Dørene åbnes 18.30

75 kr. + billetgebyr. Billetter købes på billetto.dk

Der er et begrænset antal billetter

Lejre Museum, Orehøjvej 4b, 4320 Lejre

Tidspunkt

(Tirsdag) 18:00 - 21:00

Adresse

Lejre Museum

Orehøjvej 4B, 4320 Lejre

Indsend Kommentar

Til top
X

post-49

Arkæologi

ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører og store såvel som små bygherrer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt

post-49

Vores viden

I ROMUs dækningsområde Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommune har vi en lang række enestående spor fra vores fortid af national og international betydning. Eksempelvis kongehaller og skibsætning i Lejre, den underjordiske kirkeruin Skt. Laurentius i Roskilde samt enestående spor og unikke fund fra livet omkring Roskilde Fjord fra oldtid, middelalder og nutid.