Evig undgom indtager Roskilde

Gennem to en halv uge undersøger Kulturstrøget, RAGNAROCK og Golden Days ungdom som fænomen, følelse, tilstand og troldspejl. Foto: Nis Klamer, Ida Rud og ROMU

Kulturstrøget, RAGNAROCK og Golden Days står sammen bag en lang stribe arrangementer i september måned under titlen ”Forever Young”. Gennem to en halv uge undersøger adskillige af byens kulturinstitutioner ungdom som fænomen, følelse, tilstand og troldspejl.

Når kulturfestivalen Golden Days spænder af den 4. – 20. september er Roskildes kulturinstitutioner klar med et lokalt program med mange stærke tilbud til roskildenserne. Hele 22 arrangementer byder sig til i Roskildes Golden Days program – det er flere end dobbelt så mange som sidste år, hvor Kulturstrøget deltog i kulturfestivalen for første gang. Der bliver derfor masser af muligheder for at dykke ned i årets festivaltema ”Forever Young” – også uden at tage turen til København.

Roskilde Bibliotekerne, Roskilde Museum, Roskilde Kloster, Roskilde Domkirke, Museet for Samtidskunst, Byens Hus og Algade 31, der alle er en del af Kulturstrøget, bliver i år flankeret af RAGNAROCK. Sammen sætter de mange aktører fokus på ungdommen i al sin mangfoldighed – som den udspiller sig lige nu, og som den har manifesteret sig gennem tiden.

Forbandet og fortryllet ungdom

Ungdommen er idealiseret, foragtet og evigt eftertragtet. Ungdommen er den forbandede og fortryllende mellemsta­tion mellem barndom og voksenliv. Ungdommen er en dannelsesproces af førstegangsoplevelser, hormoner, weltschmerz, forelskelser og oprør mod tidligere tiders traditioner og autorite­ter – i spændet mellem rosenrødt og tåkrummende pinligt.

”Vi er jo alle sammen unge i hjertet. – Også vi, der er blevet lidt grå i toppen. Ungdommen følger os og præger os hele vores liv, og der er uendeligt mange måder at gå på opdagelse i det vilde og modsætningsfyldte felt, som ungdommen er. Derfor er programmet virkelig mangfoldigt og fuld af forskellige indgange ind i ’ungdommen’. Der er noget for alle – og for alle aldre”, forklarer Sidsel Risted Staun, formidlingschef på Roskilde Museum og talsperson for styregruppen bag Kulturstrøget.

Programmet spænder lige fra skaterfest på Stændertorvet for dem, som aldrig bliver gamle, over fællessang på den røde løber ved RAGNAROCK, til foredrag om blandt andet ungdommelige konger, frihedskæmpere og den umulige krop.

Gå på opdagelse i udstillinger, events og workshops langs Kulturstrø­get og på Ragnarock.

Se det samlede program for ”Forever Young” i Roskilde.

K7: Unge under 27 gratis på museum under en del af Golden Days-perioden

Med Golden Days’ landsdækkende initiativ ’K7’ får alle under 27 gratis adgang til 70 museer, kunsthaller og oplevelsescentre over hele landet – heriblandt Museet for Samtidskunst, RAGNAROCK og Roskilde Museum. Over 7 dage i starten af september – nemlig i uge 37 – kan alle under 27 tage sine venner under armen og få en solid kulturinsprøjtning efter flere måneder med lukkede museer over hele landet.

Læs mere om K7.

Yderligere information, på vegne af Kulturstrøgets styregruppe:

Sidsel Risted Staun, Formidlings- og kommunikationschef i ROMU
sidselrs@romu.dk
Dir.: 46 31 65 19
Mobil: 29 47 25 35

X
post-8437

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

BEGIVENHED

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

 

20.03.2024

Branden på Lindenborg kro i 1967. Foto: Gorm Grove

I anledningen af Roskilde Brandvæsens 150 års jubilæum åbner spot-udstillingen ’Roskilde brænder!’ 18. juni i den gamle brandstation, som i dag huser Roskilde Museum.

Glæd dig til, i udstillingen og på sommerens byvandringer, at få indblik i de store by-brande, der hærgede Roskilde i byens ældste historie – og se hvordan brandvæsnet har udviklet sig fra sin oprettelse i 1874 frem til i dag.

Du kan komme tæt på brandmændenes dramatiske historie om indsatser ved store brande, som du måske selv kan huske: branden i Roskilde Domkirke i 1968 og Solum-branden i 2021. Hele sommeren er der aktiviteter for børn og nysgerrige voksne.

På åbningsdagen fortæller beredskabsdirektør Lars Robétjé kl. 19-21 om branden i domkirken i 1968 og giver et indblik i brandvæsnet dengang og i dag. Omkring 250 mand deltog i slukningsarbejdet af branden – hvoraf pensioneret vicebrandinspektør Ebbe Bødker på foredragsaftenen vil dele beretninger og minder fra branden og livet på brandstationen.

Læs mere og køb billet her: Foredrag: Domkirken brænder! v/beredskabsdirektør Lars Robétjé | Billetter | Roskilde | Samfund & Kultur | Billetto — Denmark

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

post-6205

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

BEGIVENHED

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

26.05.2023

Et historisk teaterstykke udspiller sig på gårdspladsen et par gange i løbet af dagen, når Gl. Kongsgård fejrer begyndelsen på en ny sæson. Foto: ROMU

Sommeren begynder med en festlig og historisk sæsonåbning på Gl. Kongsgaard. Søndag den 4. juni fra 11-16 vil gården være fyldt med aktiviteter, håndværk, godt til ganen og hyggeligt samvær.

Gamle håndværk får et særligt fokus ved årets åbning. Her kan gæsterne opleve boder med salg af håndværksvarer og demonstration af b.la. plantefarvning, pilefletning, hørproduktion, båndvævning og produktion af strådyr.

”Der vil også være mulighed for at prøve kræfter med at slå med le og støbe sit eget lys. Så børnene kan få sig en sjov dag med gamle lege, og alle kan prøve lykken i en omgang hønsebingo. Det plejer at være ganske underholdende!” fortæller Maja Kvamm, der arbejder på Lejre Museum.

Gl. Kongsgaard er en fæstegård fra 1700-tallet, der ligger i hjertet af Gl. Lejre. Gårdens frivillige havehold, der hele sommeren holder gården åben med salg af kaffe og kage, vil vise rundt i den gamle gård med de smukke møbler og fortælle om den historiske have, som står med originale planter fra 1800-tallet. Hele dagen akkompagneres af lystig spillemandsmusik og et par gange vil et historisk teaterstykke udspille sig på gårdspladsen.

Lejre Museumsforening står for salg af sandwich, mens Gl. Kongsgårds frivillige sælger lækre kager og kaffe med på-tår.

Tag en dag ud af kalenderen og kom til en hyggelig sommerdag i Gl. Lejre.

”Vi glæder os alle sammen til at tage imod nye som gamle gæster til årets hyggelige sæsonåbning, og vi håber at gæsterne har lyst til at komme igen henover sommeren”, fortæller Else Kristiansen og Vivian Møller, der begge er medlemmer af det frivillige havehold.

Gl. Kongsgaard holder i sommersæsonen åbent torsdage og søndage kl. 13-16 i juni, juli og august med gratis adgang til det smukke stuehus og salg af kaffe og kage.

Tid, pris og sted

4. juni 2023, kl. 11:00-16:00

Gratis

Gl. Kongsgård, Orehøjvej 12, 4320 Lejre

OBS. Vær opmærksom på, at renoveringen af broen over Holbækmotorvejen (dvs. på Orehøjvej ved Gevninge) kan have betydning for din rute til Gl. Kongsgaard.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA LEJRE MUSEUM

Grundlovsdag på Lejre Museum

Grundlovsdag på Lejre Museum

På Grundlovsdag den 5. juni inviterer Roskilde Museum til hyggeligt samvær og fællessang, hvor vi med historiefortællinger og nærværet til Roskilde by omfavner grundloven gennem tale fra ROMUs direktør Morten Thomsen Højsgaard og musik akkompagneret af Line Rosenlund.

læs mere
LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

Ved du, hvor Harald Hildetand eftersigende er begravet? Eller kender du historien om gudinden Nerthus i Herthadalen? Lejreområdets naturskønne landskab er sprængfyldt med fascinerende historier – og hele sommeren kan du høre nogen af dem, når Lejre Museum i samarbejde med Lejre Museumsforening, Lejre Historiske forening og lokale lodsejere inviterer på gratis historiske vandreture i lejreområdet.

læs mere
[{ _i=”0″ _address=”4.0.0.0″ /]


post-49

Arkæologi

ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører og store såvel som små bygherrer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt

post-49

Vores viden

I ROMUs dækningsområde Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommune har vi en lang række enestående spor fra vores fortid af national og international betydning. Eksempelvis kongehaller og skibsætning i Lejre, den underjordiske kirkeruin Skt. Laurentius i Roskilde samt enestående spor og unikke fund fra livet omkring Roskilde Fjord fra oldtid, middelalder og nutid.