Evig undgom indtager Roskilde

Gennem to en halv uge undersøger Kulturstrøget, RAGNAROCK og Golden Days ungdom som fænomen, følelse, tilstand og troldspejl. Foto: Nis Klamer, Ida Rud og ROMU

Kulturstrøget, RAGNAROCK og Golden Days står sammen bag en lang stribe arrangementer i september måned under titlen ”Forever Young”. Gennem to en halv uge undersøger adskillige af byens kulturinstitutioner ungdom som fænomen, følelse, tilstand og troldspejl.

Når kulturfestivalen Golden Days spænder af den 4. – 20. september er Roskildes kulturinstitutioner klar med et lokalt program med mange stærke tilbud til roskildenserne. Hele 22 arrangementer byder sig til i Roskildes Golden Days program – det er flere end dobbelt så mange som sidste år, hvor Kulturstrøget deltog i kulturfestivalen for første gang. Der bliver derfor masser af muligheder for at dykke ned i årets festivaltema ”Forever Young” – også uden at tage turen til København.

Roskilde Bibliotekerne, Roskilde Museum, Roskilde Kloster, Roskilde Domkirke, Museet for Samtidskunst, Byens Hus og Algade 31, der alle er en del af Kulturstrøget, bliver i år flankeret af RAGNAROCK. Sammen sætter de mange aktører fokus på ungdommen i al sin mangfoldighed – som den udspiller sig lige nu, og som den har manifesteret sig gennem tiden.

Forbandet og fortryllet ungdom

Ungdommen er idealiseret, foragtet og evigt eftertragtet. Ungdommen er den forbandede og fortryllende mellemsta­tion mellem barndom og voksenliv. Ungdommen er en dannelsesproces af førstegangsoplevelser, hormoner, weltschmerz, forelskelser og oprør mod tidligere tiders traditioner og autorite­ter – i spændet mellem rosenrødt og tåkrummende pinligt.

”Vi er jo alle sammen unge i hjertet. – Også vi, der er blevet lidt grå i toppen. Ungdommen følger os og præger os hele vores liv, og der er uendeligt mange måder at gå på opdagelse i det vilde og modsætningsfyldte felt, som ungdommen er. Derfor er programmet virkelig mangfoldigt og fuld af forskellige indgange ind i ’ungdommen’. Der er noget for alle – og for alle aldre”, forklarer Sidsel Risted Staun, formidlingschef på Roskilde Museum og talsperson for styregruppen bag Kulturstrøget.

Programmet spænder lige fra skaterfest på Stændertorvet for dem, som aldrig bliver gamle, over fællessang på den røde løber ved RAGNAROCK, til foredrag om blandt andet ungdommelige konger, frihedskæmpere og den umulige krop.

Gå på opdagelse i udstillinger, events og workshops langs Kulturstrø­get og på Ragnarock.

Se det samlede program for ”Forever Young” i Roskilde.

K7: Unge under 27 gratis på museum under en del af Golden Days-perioden

Med Golden Days’ landsdækkende initiativ ’K7’ får alle under 27 gratis adgang til 70 museer, kunsthaller og oplevelsescentre over hele landet – heriblandt Museet for Samtidskunst, RAGNAROCK og Roskilde Museum. Over 7 dage i starten af september – nemlig i uge 37 – kan alle under 27 tage sine venner under armen og få en solid kulturinsprøjtning efter flere måneder med lukkede museer over hele landet.

Læs mere om K7.

Yderligere information, på vegne af Kulturstrøgets styregruppe:

Sidsel Risted Staun, Formidlings- og kommunikationschef i ROMU
sidselrs@romu.dk
Dir.: 46 31 65 19
Mobil: 29 47 25 35

Til top
X
post-5385

DR2 JAGTER DEN FØRSTE DANSKE KONGE – OG SPORENE ENDER PÅ LEJRE MUSEUM

BEGIVENHED

DR2 jagter den første danske konge – og sporene ender på Lejre Museum

04.11.2021

Museumsinspektør Isabella No’omi Fuglø (tv) tager imod DR2-vært og historiker Cecilie Nielsen (th) på Lejre Museum, hvor jagten på den første danske konge ender. Foto: Nicki Sørensen/DR.

 

I DR2’s nye historiske serie ”Gåden om Danmarks første konge” rejser historiker Cecilie Nielsen rundt i kongeriget for at blive klogere på, hvorfor kongerækken ser ud, som den gør. Jagten fører hende i sidste afsnit til Lejre Museum, hvor en lille figur udfordrer den nationale selvforståelse – og viser, at der har været en kongemagt i Lejre før kristendommens indtog i Danmark

Lejre er et sted fyldt med sagn og mysterier – men de sidste 40 års arkæologiske udgravninger på egnen taler deres tydelige videnskabelige sprog og viser os, at de vilde historier ikke bare er grebet ud af den blå luft.

Før Gorm den Gamle og før Harald Blåtands kristning af danerne har der været en centraliseret magt i Lejre, og dén del af Danmarkshistorien får nu oprejsning i DR2’s nye serie ”Gåden om Danmarks første konge”. Historiker Cecilie Nielsen rejser land og rige rundt og besøger flere steder, hvor der er spor efter store konger.

Kongehallerne er en magtmanifestation
I sidste afsnit af serien, som lige nu kan ses i sin fulde længde på DRTV, møder Cecilie Nielsen museumsinspektør ved Lejre Museum, Isabella No’omi Fuglø, som hun har sat stævne ved kongehallen i Sagnlandet Lejre.

Kongehallen er en genskabelse af den største hal fra vikingetid, vi kender i Danmark, baseret på blandt andet Lejre Museum og ROMUs udgravninger og forskning. Sporene efter den blev fundet i 2009, og Isabella No’omi Fuglø peger på, hvordan den enorme hal, som måler over 60 meter fra gavl til gavl, er ét blandt flere vidnesbyrd om et magtcentrum i Lejre før Gorm den Gamle og hans efterkommere.

Odin fra Lejre udfordrer vores nationale selvfortælling
Isabella No’omi Fuglø inviterer også Cecilie Nielsen med ind på Lejre Museum, hvor man kan opleve sølvfiguren Odin fra Lejre, som blev fundet omkring kongehallen.

Ifølge Fuglø udfordrer tolkningen af denne unikke lille figur den danske selvforståelse som en nation, hvis historie først rigtig begynder ved Harald Blåtands kristning af danerne på Jellingestenen i ca. 965.

For Odin var gudernes konge og kongernes gud – derfor har figuren været meget værdifuld og en konge værdig. Så også dén vidner om en kongemagt i århundrederne, der gik forud for Gorm den Gamles og Harald Blåtands tid, forklarer Isabella No’omi Fuglø.

Hun mener, at der skal være mere plads i vores fælles bevidsthed til fortællingen om de kongemagter, der gik hånd i hånd med asatroen, og som havde deres langvarige storhedstid gennem flere århundreder, inden kristendommens indtog – og en væsentlig del af den historie begynder i Lejre.

Se hele serien ”Gåden om Danmarks første konge” på DRTV eller onsdage kl. 21.00 på DR2 fra 3. november. Afsnittet fra Lejre sendes på DR2 den 1. december.

Bliv klogere på, hvor Lejre er Kongerigets Vugge, og dyk dybere ned i historien om de første konger i udstillingen på Lejre Museum.

Læs mere om museet og se åbningstider og entrepriser.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.


post-49

Arkæologi

ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører og store såvel som små bygherrer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt

post-49

Vores viden

I ROMUs dækningsområde Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommune har vi en lang række enestående spor fra vores fortid af national og international betydning. Eksempelvis kongehaller og skibsætning i Lejre, den underjordiske kirkeruin Skt. Laurentius i Roskilde samt enestående spor og unikke fund fra livet omkring Roskilde Fjord fra oldtid, middelalder og nutid.