Evig undgom indtager Roskilde

Gennem to en halv uge undersøger Kulturstrøget, RAGNAROCK og Golden Days ungdom som fænomen, følelse, tilstand og troldspejl. Foto: Nis Klamer, Ida Rud og ROMU

Kulturstrøget, RAGNAROCK og Golden Days står sammen bag en lang stribe arrangementer i september måned under titlen ”Forever Young”. Gennem to en halv uge undersøger adskillige af byens kulturinstitutioner ungdom som fænomen, følelse, tilstand og troldspejl.

Når kulturfestivalen Golden Days spænder af den 4. – 20. september er Roskildes kulturinstitutioner klar med et lokalt program med mange stærke tilbud til roskildenserne. Hele 22 arrangementer byder sig til i Roskildes Golden Days program – det er flere end dobbelt så mange som sidste år, hvor Kulturstrøget deltog i kulturfestivalen for første gang. Der bliver derfor masser af muligheder for at dykke ned i årets festivaltema ”Forever Young” – også uden at tage turen til København.

Roskilde Bibliotekerne, Roskilde Museum, Roskilde Kloster, Roskilde Domkirke, Museet for Samtidskunst, Byens Hus og Algade 31, der alle er en del af Kulturstrøget, bliver i år flankeret af RAGNAROCK. Sammen sætter de mange aktører fokus på ungdommen i al sin mangfoldighed – som den udspiller sig lige nu, og som den har manifesteret sig gennem tiden.

Forbandet og fortryllet ungdom

Ungdommen er idealiseret, foragtet og evigt eftertragtet. Ungdommen er den forbandede og fortryllende mellemsta­tion mellem barndom og voksenliv. Ungdommen er en dannelsesproces af førstegangsoplevelser, hormoner, weltschmerz, forelskelser og oprør mod tidligere tiders traditioner og autorite­ter – i spændet mellem rosenrødt og tåkrummende pinligt.

”Vi er jo alle sammen unge i hjertet. – Også vi, der er blevet lidt grå i toppen. Ungdommen følger os og præger os hele vores liv, og der er uendeligt mange måder at gå på opdagelse i det vilde og modsætningsfyldte felt, som ungdommen er. Derfor er programmet virkelig mangfoldigt og fuld af forskellige indgange ind i ’ungdommen’. Der er noget for alle – og for alle aldre”, forklarer Sidsel Risted Staun, formidlingschef på Roskilde Museum og talsperson for styregruppen bag Kulturstrøget.

Programmet spænder lige fra skaterfest på Stændertorvet for dem, som aldrig bliver gamle, over fællessang på den røde løber ved RAGNAROCK, til foredrag om blandt andet ungdommelige konger, frihedskæmpere og den umulige krop.

Gå på opdagelse i udstillinger, events og workshops langs Kulturstrø­get og på Ragnarock.

Se det samlede program for ”Forever Young” i Roskilde.

K7: Unge under 27 gratis på museum under en del af Golden Days-perioden

Med Golden Days’ landsdækkende initiativ ’K7’ får alle under 27 gratis adgang til 70 museer, kunsthaller og oplevelsescentre over hele landet – heriblandt Museet for Samtidskunst, RAGNAROCK og Roskilde Museum. Over 7 dage i starten af september – nemlig i uge 37 – kan alle under 27 tage sine venner under armen og få en solid kulturinsprøjtning efter flere måneder med lukkede museer over hele landet.

Læs mere om K7.

Yderligere information, på vegne af Kulturstrøgets styregruppe:

Sidsel Risted Staun, Formidlings- og kommunikationschef i ROMU
sidselrs@romu.dk
Dir.: 46 31 65 19
Mobil: 29 47 25 35

Til top
X

post-49

Arkæologi

ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører og store såvel som små bygherrer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt

post-49

Vores viden

I ROMUs dækningsområde Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommune har vi en lang række enestående spor fra vores fortid af national og international betydning. Eksempelvis kongehaller og skibsætning i Lejre, den underjordiske kirkeruin Skt. Laurentius i Roskilde samt enestående spor og unikke fund fra livet omkring Roskilde Fjord fra oldtid, middelalder og nutid.