Evig undgom indtager Roskilde

Gennem to en halv uge undersøger Kulturstrøget, RAGNAROCK og Golden Days ungdom som fænomen, følelse, tilstand og troldspejl. Foto: Nis Klamer, Ida Rud og ROMU

Kulturstrøget, RAGNAROCK og Golden Days står sammen bag en lang stribe arrangementer i september måned under titlen ”Forever Young”. Gennem to en halv uge undersøger adskillige af byens kulturinstitutioner ungdom som fænomen, følelse, tilstand og troldspejl.

Når kulturfestivalen Golden Days spænder af den 4. – 20. september er Roskildes kulturinstitutioner klar med et lokalt program med mange stærke tilbud til roskildenserne. Hele 22 arrangementer byder sig til i Roskildes Golden Days program – det er flere end dobbelt så mange som sidste år, hvor Kulturstrøget deltog i kulturfestivalen for første gang. Der bliver derfor masser af muligheder for at dykke ned i årets festivaltema ”Forever Young” – også uden at tage turen til København.

Roskilde Bibliotekerne, Roskilde Museum, Roskilde Kloster, Roskilde Domkirke, Museet for Samtidskunst, Byens Hus og Algade 31, der alle er en del af Kulturstrøget, bliver i år flankeret af RAGNAROCK. Sammen sætter de mange aktører fokus på ungdommen i al sin mangfoldighed – som den udspiller sig lige nu, og som den har manifesteret sig gennem tiden.

Forbandet og fortryllet ungdom

Ungdommen er idealiseret, foragtet og evigt eftertragtet. Ungdommen er den forbandede og fortryllende mellemsta­tion mellem barndom og voksenliv. Ungdommen er en dannelsesproces af førstegangsoplevelser, hormoner, weltschmerz, forelskelser og oprør mod tidligere tiders traditioner og autorite­ter – i spændet mellem rosenrødt og tåkrummende pinligt.

”Vi er jo alle sammen unge i hjertet. – Også vi, der er blevet lidt grå i toppen. Ungdommen følger os og præger os hele vores liv, og der er uendeligt mange måder at gå på opdagelse i det vilde og modsætningsfyldte felt, som ungdommen er. Derfor er programmet virkelig mangfoldigt og fuld af forskellige indgange ind i ’ungdommen’. Der er noget for alle – og for alle aldre”, forklarer Sidsel Risted Staun, formidlingschef på Roskilde Museum og talsperson for styregruppen bag Kulturstrøget.

Programmet spænder lige fra skaterfest på Stændertorvet for dem, som aldrig bliver gamle, over fællessang på den røde løber ved RAGNAROCK, til foredrag om blandt andet ungdommelige konger, frihedskæmpere og den umulige krop.

Gå på opdagelse i udstillinger, events og workshops langs Kulturstrø­get og på Ragnarock.

Se det samlede program for ”Forever Young” i Roskilde.

K7: Unge under 27 gratis på museum under en del af Golden Days-perioden

Med Golden Days’ landsdækkende initiativ ’K7’ får alle under 27 gratis adgang til 70 museer, kunsthaller og oplevelsescentre over hele landet – heriblandt Museet for Samtidskunst, RAGNAROCK og Roskilde Museum. Over 7 dage i starten af september – nemlig i uge 37 – kan alle under 27 tage sine venner under armen og få en solid kulturinsprøjtning efter flere måneder med lukkede museer over hele landet.

Læs mere om K7.

Yderligere information, på vegne af Kulturstrøgets styregruppe:

Sidsel Risted Staun, Formidlings- og kommunikationschef i ROMU
sidselrs@romu.dk
Dir.: 46 31 65 19
Mobil: 29 47 25 35

Til top
X
post-6038

Magisk vinterferie på Lejre Museum

BEGIVENHED

Magisk vinterferie på Lejre Museum

27.01.2023
Tæppe workshop

Mange familier benytter vinterferien til at være sammen om berigende museumsoplevelser. Det bliver der rig mulighed for på Lejre Museum denne vinterferie, når museet inviterer til et kig ind i ”Vølvens værksted”. Foto: Kristian Grøndahl

Hele familien kan opleve vølvernes forunderlige og magiske verden, når Lejre Museum inviterer til en kombineret rundvisning og kreativt værksted i vinterferien.

Af: Jens-Jørgen Krogh

 

I den nordiske mytologi var vølverne magikere, helbredersker og spåkvinder. Vølverne kunne spå om fremtiden, helbrede de syge og gå en i trance, også kaldet sejd, hvor de kunne rejse mellem forskellige verdner. De besad så mægtige kræfter, at selveste gudernes konge, Odin, gik til vølverne for råd og vejledning.

”Vølven er en interessant mytologisk og historisk figur at studere på Lejre Museum. Der er spændende forbindelser mellem Odin og vølver i de skiftlige kilder, fx i ”Vølvens spådom” fra Ældre Edda, hvor Odin blandt andet får en vølve til at fortælle om fremtiden,” fortæller Maja Kvamm, som er medarbejder på Lejre Museum.

”Den lille og meget spektakulære Odin-figur af sølv, der er fundet i Lejre, er hul indeni. Nogle mener, den kan have siddet for enden af en stav, måske en vølvestav, der blev brugt i forbindelse med sejd og kultiske handlinger”.

I vinterferien kan både børn og voksne lære meget mere om vølven. Både de vølver, der optræder i sagn og digte, og de vølver, der er fundet arkæologiske spor efter. Arrangementet består af en minirundvisning i udstillingen og et efterfølgende kreativt værksted med mulighed for at lave beskyttende vølveamuletter.

Oplevelsen er målrettet børn i alderen mellem 6 og 12 år, men voksne er særdeles velkomne.

TID, PRIS, STED

21., 22. og 23. februar kl. 11.00 og 13.00

Børn gratis. Voksne kr. 60,- (plus billetgebyr, billetter kan købes på Billetto)

Lejre Museum, Orehøjvej 4b, 4320 Lejre

Tæppe workshop

På Lejre Museum kan børn og deres voksne give vinterferien et ordentligt skud magi, når museet inviterer til ”Vølvens værksted”. Foto: ROMU

Episode 1: Kong Skjold driver i land, Kong Roars rædsel og Beowulfs ankomst i Lejre
Episode 2: Beowulfs kamp imod uhyret Grendel
Episode 3: Beowulf må igen slås for danernes land, og den store helts endeligt

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA ROSKILDE MUSEUM

Hvem var… runeristerne?

Hvem var… runeristerne?

Hvem var menneskene der levede, da Lejre var et kongesæde? Sådan spørger Lejre Museum i en foredragsrække, der løber i første halvdel af 2023. Arkæologiske spor, runer, amuletter, grave, våben og meget andet bliver indgangsvinkler til at forstå, hvem menneskene var i yngre jernalder og i vikingetid.
Den internationalt anerkendte runolog og ph.d., Lisbeth Imer fra Nationalmuseet, var første foredragsholder, og hendes arbejde med runeindskrifter skulle give svar på spørgsmålet ”Hvem var runeristerne?”

læs mere
Her er hvad verdensberømt digt kan fortælle om vikingetidens Lejre

Her er hvad verdensberømt digt kan fortælle om vikingetidens Lejre

Det angelsaksiske kvad om helten Beowulfs strabadser er kendt i hele verden. Det inspirerede Tolkien til Ringenes Herre og Hobbitten, og har stået på pensumlisten for mange engelske skolebørn gennem generationer. Herhjemme er det derimod næsten ukendt. Og det er egentlig mærkeligt. For selv om kvadet ikke konkret kan fortælle om livet i vikingetidens Lejre, så knytter det sig tæt til stedet – og rummer nøglen til en forståelse af Lejre som et mystisk og sagnomspundet sted.

læs mere


post-49

Arkæologi

ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører og store såvel som små bygherrer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt

post-49

Vores viden

I ROMUs dækningsområde Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommune har vi en lang række enestående spor fra vores fortid af national og international betydning. Eksempelvis kongehaller og skibsætning i Lejre, den underjordiske kirkeruin Skt. Laurentius i Roskilde samt enestående spor og unikke fund fra livet omkring Roskilde Fjord fra oldtid, middelalder og nutid.