
Grethe Lyndby-Jensen har siden 2010 været frivillig i Gl. Kongsgårds have. Privatfoto
Da sognepræst Grethe Lyndby-Jensen gik på pension, valgte hun at flytte fra Jylland og tilbage til hjemegnen på Midtsjælland. Her fandt hun nye venner og udviklede grønne fingre som frivillig i haveholdet ved Gl. Kongsgård.
“Ja, tænk engang. Jeg startede her i efteråret 2010, så jeg har lige haft 10-års jubilæum,” siger Grethe Lyndby-Jensen.
Grethe voksede op i Osted præstegård, syd for Lejre. Mens hendes karriere tog hende langt væk hjemmefra, for ligesom sin far valgte hun præstegerningen. Hun tog til Århus for at studere teologi og fik så embede som sognepræst i Lindknud i Sydjylland.
Her levede Grethe og hendes mand lige til pensionsalderen, hvor de måtte flytte fra præsteboligen:
“Vi begyndte at tale om at flytte til Midtsjælland. Der havde jeg stadig min familie. Og min mand, som er historiker, vidste at det var et område fyldt med spændende historie og lokalhistoriske foreninger,” siger Grethe Lyndby-Jensen.

Grethe Lyndby-Jensen har siden 2010 arbejdet som frivillig i haven ved Gl. Kongsgård.
(Foto: Morten Thomsen Højsgaard)
Det var også museumsverdenen der fik parret engageret i lokalmiljøet, efter flytningen til Midtsjælland.
“Min mand tog kontakt til Lejre lokalhistoriske Arkiv, og der mødte han én, der var med i Museumsforeningen. Det var Vivian Møller. Da hun hørte, at vi var tilflyttere kommet hertil fra Jylland, syntes hun, at jeg skulle melde mig som frivillig i haveholdet ved Gl. Kongsgård. Og det gjorde jeg så,” siger Grethe Lyndby-Jensen.
Netop havearbejde gav god mening for Grethe:
“Som præst havde jeg slet ikke tid til frivilligt arbejdet, men jeg havde lidt tid til at pusle i haven ved præsteboligen. Her kunne jeg ‘lufte hovedet’ og lade tankerne flyve,” siger Grethe Lyndby-Jensen.
Og Grethe blev hurtig glad for både havearbejdet og sine medfrivillige:
“Som tilflytter var det en rigtig stor gave pludselig at være med i en gruppe, som dengang talte 15-16 stykker. Jeg lærte dem langsomt at kende. Og jeg synes, at kombinationen af praktisk arbejde og socialt samvær giver nogle rigtig gode venskaber,” siger Grethe Lyndby-Jensen.
Især det sociale kunne Grethe godt savne i præstegerningen. For selvom hun som præst havde en tæt kontakt med sin menighed, stod hun alene med mange af de opgaver, som en sognepræst har.
I haveholdet deler de deres viden og hjælper hinanden gennem hele sæsonen.
“Vi har hver vores område eller bed, men vi hjælper ofte hinanden, og har også nogle områder, som vi er fælles om. Vi sørger for at holde Gl.Kongsgårds stuehus rent og pænt, og holder det åbent for besøgende, ligesom vi også drive en café, der er åben hver torsdag og søndag i højsæsonen,” siger Grethe Lyndby-Jensen
Havesæsonen går fra midt april til udgangen af oktober, hvor holdet arbejder i haven hver torsdag. Holdet mødes også jævnligt til planlægningsmøder – både i sommertiden men også i vintertiden.
“Sidste vinter talte vi en del om, hvordan vi skal formidle haven og huset for de besøgende gæster. Vi samlede den viden, vi har om de historiske planter og om husets historie, så vi alle føler os klædt på til at give den viden videre til stedets gæster,“ siger Grethe Lyndby-Jensen.
I år kunne den forhenværende præst både fejre sin 75 års fødselsdag og 10 år som pensionist. Men Grethes arbejde er langt fra færdig:
“Jeg har faktisk netop talt med en god veninde. Vi blev enige om, at selvom vi har en høj alder, vil vi da gerne have ihvertfald 10 år mere! Og for mig vil det være en gave og en stor fornøjelse at være en del af Haveholdet i fremtiden,“ siger Grethe Lyndby-Jensen
“Det er en udsøgt fornøjelse at arbejde sammen med Grethe. Hendes frivillighed på stedet er en stor gevinst for museet. Jeg sætter personligt stor pris på Grethes inspirerende overblik og nysgerrighed på formidlingen af den rige kulturhistorie i vores fælles hjerterum midt i Gl. Lejre., ” siger Isabella No’omi Fuglø.
Portræt af en frivillig:
- Grethe Lyndby-Jensen
- Bor i hus i Lejre.
- Født i 1945 og vokset op i Osted præstegård.
- Studeret teologi i Aarhus og har arbejdet som sognepræst i Lindknud i Jylland.
- Har siden 2010 været en del af Haveholdet ved Gl. Kongsgård
Vil du også være en del af fællesskabet?
Meld dig som frivillig ved et af ROMUs besøgssteder i Frederikssund, Lejre eller Roskilde. Skriv til vores frivillighedskoordinator Isabella No’omi Fuglø på mail: isabellaf@romu.dk
TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV OG VIND PRÆMIER
– OG FÅ LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I INDBAKKEN
FLERE ARTIKLER OG NYHEDER
ÉT ÅR EFTER PATIENT NUL: ROMU HAR SIKRET HISTORIERNE OM CORONA-KRISEN FOR EFTERTIDEN
Lige siden corona-epidemien ramte Danmark, har ROMU’s samlingsmedarbejdere arbejdet ihærdigt med at indsamle lokale genstande og fortællinger om krisen. Det har ikke været uden udfordringer.
FONDENE BAG BESØGSCENTER VED ROSKILDE DOMKIRKE ØGER SAMARBEJDET MED ROMU
De to organisationer ser begge frem til samarbejdet, der indebærer, at ROMU fremover skal drive fondenes sekretariat og tage ansvar for projektudvikling af kommende besøgscenter ved domkirken.
ROMU SØGER KONSERVATOR TIL HALVT ÅRS PROJEKTANSÆTTELSE
ROMU søger en kulturhistorisk konservator, uddannet fra Konservatorskolen eller tilsvarende, til en tidsbegrænset projektansættelse.
TINA KAN IKKE VENTE, TIL GÆSTERNE MÅ KOMME IGEN
I museumsbutikken på Roskilde Museum prøver butiksansvarlig Tina Sundling at holde hænderne beskæftiget og humøret oppe, mens museet må holde lukket. Men det er svært, når det vigtigste mangler: Den daglige, livgivende kontakt med museets gæster.
PÅ VEGNE AF FREMTIDEN: MUSEERNES MAGASINER BESKYTTER UVURDERLIGE SKATTE
PERSPEKTIV. Museernes magasiner er vældige skatkamre af viden. Også viden, som først om mange år med fremtidens metoder vil kunne lirkes ud af de bevarede genstande. ROMUs chef for forskning og kulturarv, Lars K. Christensen fortæller om en del af museerne, som de færreste skænker en tanke – men som er hjertet i museernes virke.
ROMU ÅBNER MUSEER FOR UNDERVISNING FOR DE YNGSTE ELEVER
Fra mandag den 8. februar bliver det igen muligt at inddrage et museumsbesøg i undervisningen for 0. – 4. klasse i Lejre, Roskilde og Frederikssund kommuner. ROMU åbner tre af sine besøgssteder for netop denne særlige gruppe af besøgende.
LYSFEST 2021 GAV GÅTUREN ET NYT FORMÅL
Som alt andet var årets Lysfest en anderledes oplevelse. Men når intet er som det plejer, opstår nye muligheder. Lysfest2021 blev en dejlig, lang og meningsfuld fest, som gav et mål for de efterhånden mange gåture.
SEJLEDE VERDEN RUNDT SOM SKIBSDRENG: NU ARBEJDER HANS-OLE MED VETERANSKIBET SOMMERFLID I FREDERIKSSUND
69-årige Hans-Ole er frivillig i ROMU, hvor han arbejder i Skibslauget Sommerflid i Frederikssund. Her trækker han på sin erfaring fra en karriere, der har foregået både til lands, til vands og i luften.
HISTORIEN FINDER VI PÅ BUNDEN AF ET LATRIN I ROSKILDE
Hvad var der på middagsbordet hos den kirkelige elite i middelalderen? Og hvornår begyndte vi at spise eksotiske varer som agurk og figner her i Danmark? Svarene skal vi ikke lede efter i de skriftlige kilder, men i affaldsbunker og 1000 år gamle latriner.
SE DE FINESTE ØJEBLIKKE FRA LYSFESTEN 2021
Lysfesten 2021 er blevet afviklet under anderledes coronasikrede former – men det har stadig været en fest, og lysene har kastet håb over Roskilde. Se pletskud fra lysfesten her – og husk at du kan nyde lysene i aften med.