Roskilde Museumscafé Klai slår dørene op 1. august. Her ses ejerne af Klai’s Kitchen, ægteparet Jonas og Klai foran Roskilde Museum, hvor der vil være mulighed for udendørsservering. Fotokredit: Daniel Tarkan Nacak Rasmussen, Museumskoncernen ROMU.

Snart vil duften af kaffe og friskbagt brød brede sig ved Roskilde Museum. Der er nemlig fundet en forpagter til caféen, der 1. august genåbner som Roskilde Museumscafé Klai.

Der er noget i gære i Sankt Ols Stræde. I cafélokalerne, der har stået tomme siden marts, begynder grønne planter at dukke op, der er indkøbt service, og borde og stole står klar til at tage imod forventningsfulde gæster.

De bliver budt velkommen 1. august, hvor caféen genåbner som Roskilde Museumscafé Klai.

Museumsorganisationen ROMU har været på jagt efter en forpagter til caféen, der har stået tom siden corona-nedlukningen i marts. Interessen har været overvældende, og i koret af begejstrede bejlere var Jonas og Klai Phithakkiat. Forretnings- og ægteparret, der sammen driver cateringfirmaet Klai’s Kitchen, faldt pladask for stedet, da de så det første gang.

– Her kunne vi mærke, at vi tabte vores hjerter. Der er en helt speciel atmosfære, et smukt rum og sympatiske mennesker, som vi har lyst til at omgås, fortæller Jonas Phithakkiat. 

Forelskelsen var gengældt, og Klai’s Kitchen overtager nu forpagtningen. Parret er allerede godt i gang med at skabe en oase midt på Roskildes kulturstrøget. Gæster kan glæde sig til god mad og en uhøjtidelig stemning i lokalerne, som de indretter med stor æstetisk sans og respekt for det eksisterende rum. Inventaret er holdt i afdæmpede toner, mens porcelænet er indkøbt i alle de farver, som duoens æstetiker, Klai, kunne komme i nærheden af.

Smørrebrød med moderne tvist

De farvestrålende tallerkner vil snart bugne af blandt andet a la carte-brunch, hvor man selv sammensætter sin mad-oplevelse.

– Og så har vi et frokostkort, der tilbyder klassisk smørrebrød med et moderne tvist. Det kan være med ramsløg- eller dildmayonnaise i stedet for en almindelig mayo. Om aftenen er vi en restaurant, hvor vi de fleste dage vil have en dagens ret. Det bliver lidt a la et folkekøkken, fortæller Klai Phithakkiat.

Hos Roskilde Museum, der sidste år havde over 40.000 mennesker ind og ud ad dørene, har man oplevet et godt forløb med mange af de interesserede forpagtere. Men valget faldt på Klai’s Kitchen, fordi de har erfaring med både a la carte-serveringer og selskaber til mange mennesker. De står nemlig for mad til privatflyene i Roskilde Lufthavn, hvor de driver kantine, café og catering.

– Og så er de helt enormt entusiastiske, fortæller ROMU’s kommercielle chef, Anette Gade Kristensen, om valget af Klai’s Kitchen.

– De kom med mange ideer og et stort drive, som er uvurderligt, når man skal åbne en ny cafe. Det er rart med nogle, der er lige så begejstret som vi selv er. Og så har de en rigtig god kemi med museet og den daglige ledelse, så vi forventer super godt samarbejde.

Ankomst med et brag

Det kommer ikke til at gå stille for sig, når Klai’s Kitchen slår dørene op. Caféens gæster vil kunne deltage i konkurrencer, der præmierer vinderne med en helikoptertur over Roskilde eller en middag i Roskilde Lufthavns eksklusive VIP-lounge

Derudover er der planer om at genoplive en gammel forretning, hvor parret har lavet gourmet-is. Under brandet ’Ispind’ har Jonas og Klai Phithakkiat tidligere produceret håndlavet og håndpakket is af høj kvalitet, og dem vil man med tiden kunne smage i Sankt Ols Stræde.

Caféen holder åbent alle ugens dage, og bortset fra søndag og mandag, hvor kaffemaskinerne slukkes kl. 16, vil der fem dage om ugen være serveringer til kl. 20. I caféen er opsat et højbord, hvor det er tanken, at unge skal få lyst til at hænge ud og spille brætspil. Stedet skal afspejle dét kulturrum, som museet er, og hvor rigtig mange forskellige mennesker samles om oplevelser.

– Vi vil gerne prøve at ramme et bredt publikum. Målet er med tiden at fylde cafeen hver dag og at tiltrække kunder med god mad til konkurrencedygtige priser, siger Jonas Phithakkiat.

Museumscaféen, der er udsmykket med originale værker af den anerkendte, danske kunster Peter Brandes. Fotokredit: Daniel Tarkan Nacak Rasmussen, Museumskoncernen ROMU

Lokaler til alle lejligheder

Også møde- og selskabslokalerne, som hører til caféen, håber de kommer til at summe af liv.

– Vi har stor erfaring med at lave mad til konfirmationer, bryllupper og lignende. Tidligere har vi afleveret den tilberedte mad eller lavet den på stedet. Men nu har vi mulighed for at huse folk på stedet og tilbyde en samlet arrangementspakke, siger Jonas Phithakkiat.

De har allerede fået bookninger på lokalerne i august, og de håber, at der fortsat vil være interesse for at bruge cafeens områder – både inde og ude – til alt fra møder til bryllupper og begravelser.

Hos Roskilde Museum er man glad for planerne for den nye café.

– Vi synes, det er fantastisk, at huset bliver bragt i spil om aftenen. Det bliver et kulturelt brændpunkt – men også et gastronomisk tilbud. Hvad enten du er børnefamilie eller klassisk kultur-forbruger, vil der være noget at komme efter. Det er ikke kun for museumsgæster – det er for alle borgere i Roskilde By og omegn, siger Anette Gade Kristensen.

Roskilde Museumscafé Klai åbner 1. august. Se åbningstider her.

Se mere og book bord

X
post-8437

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

BEGIVENHED

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

 

20.03.2024

Branden på Lindenborg kro i 1967. Foto: Gorm Grove

I anledningen af Roskilde Brandvæsens 150 års jubilæum åbner spot-udstillingen ’Roskilde brænder!’ 18. juni i den gamle brandstation, som i dag huser Roskilde Museum.

Glæd dig til, i udstillingen og på sommerens byvandringer, at få indblik i de store by-brande, der hærgede Roskilde i byens ældste historie – og se hvordan brandvæsnet har udviklet sig fra sin oprettelse i 1874 frem til i dag.

Du kan komme tæt på brandmændenes dramatiske historie om indsatser ved store brande, som du måske selv kan huske: branden i Roskilde Domkirke i 1968 og Solum-branden i 2021. Hele sommeren er der aktiviteter for børn og nysgerrige voksne.

På åbningsdagen fortæller beredskabsdirektør Lars Robétjé kl. 19-21 om branden i domkirken i 1968 og giver et indblik i brandvæsnet dengang og i dag. Omkring 250 mand deltog i slukningsarbejdet af branden – hvoraf pensioneret vicebrandinspektør Ebbe Bødker på foredragsaftenen vil dele beretninger og minder fra branden og livet på brandstationen.

Læs mere og køb billet her: Foredrag: Domkirken brænder! v/beredskabsdirektør Lars Robétjé | Billetter | Roskilde | Samfund & Kultur | Billetto — Denmark

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

post-6205

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

BEGIVENHED

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

26.05.2023

Et historisk teaterstykke udspiller sig på gårdspladsen et par gange i løbet af dagen, når Gl. Kongsgård fejrer begyndelsen på en ny sæson. Foto: ROMU

Sommeren begynder med en festlig og historisk sæsonåbning på Gl. Kongsgaard. Søndag den 4. juni fra 11-16 vil gården være fyldt med aktiviteter, håndværk, godt til ganen og hyggeligt samvær.

Gamle håndværk får et særligt fokus ved årets åbning. Her kan gæsterne opleve boder med salg af håndværksvarer og demonstration af b.la. plantefarvning, pilefletning, hørproduktion, båndvævning og produktion af strådyr.

”Der vil også være mulighed for at prøve kræfter med at slå med le og støbe sit eget lys. Så børnene kan få sig en sjov dag med gamle lege, og alle kan prøve lykken i en omgang hønsebingo. Det plejer at være ganske underholdende!” fortæller Maja Kvamm, der arbejder på Lejre Museum.

Gl. Kongsgaard er en fæstegård fra 1700-tallet, der ligger i hjertet af Gl. Lejre. Gårdens frivillige havehold, der hele sommeren holder gården åben med salg af kaffe og kage, vil vise rundt i den gamle gård med de smukke møbler og fortælle om den historiske have, som står med originale planter fra 1800-tallet. Hele dagen akkompagneres af lystig spillemandsmusik og et par gange vil et historisk teaterstykke udspille sig på gårdspladsen.

Lejre Museumsforening står for salg af sandwich, mens Gl. Kongsgårds frivillige sælger lækre kager og kaffe med på-tår.

Tag en dag ud af kalenderen og kom til en hyggelig sommerdag i Gl. Lejre.

”Vi glæder os alle sammen til at tage imod nye som gamle gæster til årets hyggelige sæsonåbning, og vi håber at gæsterne har lyst til at komme igen henover sommeren”, fortæller Else Kristiansen og Vivian Møller, der begge er medlemmer af det frivillige havehold.

Gl. Kongsgaard holder i sommersæsonen åbent torsdage og søndage kl. 13-16 i juni, juli og august med gratis adgang til det smukke stuehus og salg af kaffe og kage.

Tid, pris og sted

4. juni 2023, kl. 11:00-16:00

Gratis

Gl. Kongsgård, Orehøjvej 12, 4320 Lejre

OBS. Vær opmærksom på, at renoveringen af broen over Holbækmotorvejen (dvs. på Orehøjvej ved Gevninge) kan have betydning for din rute til Gl. Kongsgaard.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA LEJRE MUSEUM

Grundlovsdag på Lejre Museum

Grundlovsdag på Lejre Museum

På Grundlovsdag den 5. juni inviterer Roskilde Museum til hyggeligt samvær og fællessang, hvor vi med historiefortællinger og nærværet til Roskilde by omfavner grundloven gennem tale fra ROMUs direktør Morten Thomsen Højsgaard og musik akkompagneret af Line Rosenlund.

læs mere
LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

Ved du, hvor Harald Hildetand eftersigende er begravet? Eller kender du historien om gudinden Nerthus i Herthadalen? Lejreområdets naturskønne landskab er sprængfyldt med fascinerende historier – og hele sommeren kan du høre nogen af dem, når Lejre Museum i samarbejde med Lejre Museumsforening, Lejre Historiske forening og lokale lodsejere inviterer på gratis historiske vandreture i lejreområdet.

læs mere
[{ _i=”0″ _address=”4.0.0.0″ /]


post-49

Arkæologi

ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører og store såvel som små bygherrer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt

post-49

Vores viden

I ROMUs dækningsområde Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommune har vi en lang række enestående spor fra vores fortid af national og international betydning. Eksempelvis kongehaller og skibsætning i Lejre, den underjordiske kirkeruin Skt. Laurentius i Roskilde samt enestående spor og unikke fund fra livet omkring Roskilde Fjord fra oldtid, middelalder og nutid.