Købmandsgården søger frivillige

Af: Stine Blegvad

10.09.2021

En træskomager skulle lave ti træsko på en dag, for at holde sulten fra døren. Helt så hurtigt går det ikke på Håndværksmuseet, hvor der er god tid til en snak, når de gamle fag bliver demonstreret. Foto: Daniel Tarkan Nacak Rasmussen/ROMU.

Lützhøfts Købmandsgård, Slagtermuseet og Håndværksmuseet søger frivillige – ikke bare til at formidle historien – men til at gøre den lyslevende. Har du mod på æblefest, skurvognshygge og hønsepasning? Så er det måske nu, du skal blive en del af fællesskaberne et helt særligt sted på bykortet. 

I den gamle købmandsgård i Ringstedgade finder du hele tre museer under samme tag: Slagtermuseet, Håndværksmuseet og Lützhøfts Købmandsgård. Her kan du mærke duften i den gamle købmandsbutik, opleve gamle håndværk, og fornemme stemningen i en 100 år gammel slagterbutik.

Og tit og ofte kan du møde en frivillig.

Museumsinspektør Jakob Caspersen er ikke i tvivl om, hvad de frivillige betyder for de tre museer:

”De fortæller ikke bare historien. De gør den lyslevende.”

De tre museer har brug for flere frivillige. For eksempel til at tage hånd om den store samling træværktøj, der er udstillet i den tidligere magasinbygning. Og til at tage det gamle værktøj i brug.

Drillerier og fuglehuse

”Det er er skurvognen om igen.”

Sådan siger Villy Olsen, der er tovholder for de frivillige på Håndværksmuseet. Her demonstrerer de, hvordan forskellige håndværk foregik i gamle dage – fra træskomageren over karetmageren til drejeren og billedskæreren. Det hele foregår i en munter stemning.

”Vi har et hyggeligt samvær, fordi vi er gamle håndværkere. Vi har vores jargon.” siger Ole Vang Pedersen, der ligesom Villy er pensioneret håndværker. ”Ja, Ole driller mig lidt, og så driller jeg ham lidt tilbage.”

Når der er arrangementer i gården hjælper håndværkerne også børn i gang med at prøve de gamle redskaber. En storsællert til den årlige æbleuge i efterårsferien er et særligt æblefoderhus, som børnene selv sætter sammen, efter de frivillige har gjort materialerne klar.

”Når vi laver noget, så arbejder vi på livet løs.” siger Ole. ”Det kører derudad.”

Spegepølser og et fantastisk kammeratskab

På den anden side af gården holder Slagtermuseet til. Siden 1993 har de udviklet og drevet museet, der kører helt på frivillig basis. Her møder vi bl.a. Finn Mortensen, der er formand for museet. Sammen med andre frivillige slår han hver lørdag dørene til butikken op. Den er indrettet som i 1920’erne, med alt man skulle bruge for at gøre varerne klar til salg.

”Hovedformålet er at fortælle om butikken. Hvordan den var, hvad der er for nogle maskiner, og hvad der skete i gamle dage.” Og så sælger slagterne selvfølgelig den hjemmelavede spegepølse.

Museet har også et stort bibliotek, hvor man kan gå på opdagelse i slagternes historie. Her kan man ofte møde Frans Lerche Biessy, der har skrevet meget om slagterhistorie. Og ligesom hos håndværkerne er stemningen i top: ”Vi har et fantastisk kammeratskab” siger han med et stort smil.

Bowlerhatten og de hvide kitler er på plads, når Slagtermuseet byder indenfor. Til gengæld er der ikke længere gennemtræk døgnet rundt. Nu tager køleskabet sig af at holde kødet koldt. Foto: Daniel Tarkan Nacak Rasmussen/ROMU.

Æbleskiver og hønsehold

Tilbage i den gamle købmandsbutik fortæller Jakob Caspersen om, hvad man kan lave som frivillig for købmandsgården.

”Til vores arrangementer står købmandsgården på den anden ende. Her har vi brug for mange hænder til at fortælle historien med smage, dufte og ved at mærke tingene. Fx er det frivillige, der serverer en kop kaffe med Rich’s og gammeldags æbleskiver med æblestykker i.”

Mens de frivillige oftest har været at finde til de store arrangementer, så har museet også planer for at skabe plads til frivilligt arbejder i hverdagene: ”Som en rigtig købmandsgård har vi fritgående høns i gården. Vi kunne godt bruge lidt assistance til at passe dem. Så kvitterer vi til gengæld med frisklagte æg, når de er blevet lidt større.”

Fakta:

  • Der har været købmandsforretning på Lützhøfts Købmandsgård siden 1892. Fra 1982 har det været et museum.
  • Købmandsgården vil gerne i kontakt med enhver frivillig, der kunne tænke sig at lægge 1-3 dages arbejde ifm. arrangementer, eller som har lyst til at passe høns, fortrinsvis søndage og mandage. Henvendelse til Jakob Caspersen, 2932 7542 eller jakobc@roskilde.dk
  • Håndværksmuseet viser en stor samling værktøj til træarbejde, der blev indsamlet af Børge Dahl. Museet slog dørene op i 2002.
  • Håndværksmuseet vil gerne i kontakt med tidligere eller nuværende håndværkere indenfor byggebranchen, der kunne tænke sig at arbejde frivilligt 1-3 dage ifm. arrangementer. Der er hyggelige fællesmøder hver måned samt løbende opgaver som omvisninger. Henvendelse til Villy Olsen, 5120 8179 eller dogvolsen@os.dk
  • Håndværksmuseet og Lützhøfts Købmandsgård er en del af museumsorganisationen ROMU. Som tak inviterer ROMU til en frivilligdag hvert år. Desuden får man gratis adgang til ROMUS 7 museer, og 20% rabat i museumsbutikkerne.
  • Slagtermuseet åbnede i 1993, og driver en slagterudsalgsforretning anno 1920.
  • Slagtermuseet vil gerne i kontakt med tidligere eller nuværende håndværkere indenfor slagterfagene, der har lyst til at arbejde frivilligt med at holde slagterbutkken åben og hjælpe til ved arrangementer med 1-3 arbejdsdage.
  • Frivillige på Slagtermuseet får 20 % rabat i Lützhøfts Købmandsgård samt udvalgte delikatesser på Slagtermuseet.

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV OG VIND PRÆMIER 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER DIREKTE I DIN INDBAKKE

FLERE ARTIKLER OG NYHEDER

“MIT BARNEBARN SKAL MED IND OG SE, HVAD JEG HAR VÆVET”

“MIT BARNEBARN SKAL MED IND OG SE, HVAD JEG HAR VÆVET”

Spraglet, broget og formuldet – Roskilde-borgere har sammen med to kunstnere vævet et otte meter langt tæppe af tøjrester fra byens genbrugsbutikker. ”Det formuldede tæppe” bliver det første, man møder som museumsgæst, når man fra 30. september går ind til udstillingen ”Forvandlinger – fortællinger om affald”

SPOTLIGHT PÅ SKRALDESPANDENS SKJULTE SKATTE

SPOTLIGHT PÅ SKRALDESPANDENS SKJULTE SKATTE

Udstillingen ’Forvandlinger – fortællinger om affald’ begynder i disse dage at tage form på Roskilde Museum. Mød Rune Fjord og Esben Horn, der er udstillingsdesignere på udstillingen – og bliv klogere på, hvordan man ’tryller’ affald om til udstillingsgenstande

SLÆGTSFORSKERE KAN SNART GÅ PÅ OPDAGELSE I PJÆK OG MARKARBEJDE

SLÆGTSFORSKERE KAN SNART GÅ PÅ OPDAGELSE I PJÆK OG MARKARBEJDE

I et skab på Smørum gamle Skole gemmer sig en lang række guldkorn om områdets skolebørn. Lokalarkivet er i gang med at digitalisere gamle skoleprotokoller, så nysgerrige på jagt efter sin egen historie kan komme et skridt nærmere oldemor eller tipoldefars tid på skolebænken.

ROMU SAMLEDE OG HYLDEDE DE FRIVILLIGE

ROMU SAMLEDE OG HYLDEDE DE FRIVILLIGE

De mange frivillige udgør en uvurderlig del af ROMUs besøgssteder. Det er dem, der sørger for, at haven ved Gammel Kongsgaard står i flor, det er dem, der svinger æbleskivepanden i Lützhøfts Købmandsgård, og de sørger for, at det gode skib Sommerflid hviler smukt i fjorden ved Frederikssund. Mandag d. 23. august samledes de til sommerfrokost på Lejre Museum

NYT HOLD I BESTYRELSEN SKAL STYRKE KULTURARV VED KONGELIG GRAVKIRKE

NYT HOLD I BESTYRELSEN SKAL STYRKE KULTURARV VED KONGELIG GRAVKIRKE

Roskilde Domkirke står på UNESCOs liste over umistelig verdensarv, er kongelig gravkirke og en af landets store turistattraktioner. Fondsorganisationen, der driver formidlingen af den enestående kulturarv fra domkirken, har sat nyt hold i bestyrelsen, der samtidig får ny formand og ny næstformand

VI TABTE UDE, MEN KAN STADIG VINDE HJEMME

VI TABTE UDE, MEN KAN STADIG VINDE HJEMME

SOMMERHILSEN Skuffelse over nederlag kan dulmes ved at søge svar på vigtige spørgsmål i det hjemlige, nære og lokale, skriver museumsdirektør for ROMU i sommerhilsen, der tager afsæt i fodboldspilleren, der scorede til 1-0 på Wembley og tændte en dansk drøm, der så alligevel brast forleden.

ROSKILDES BORGERE HAR HISTORIEN BRUSENDE I BLODET

ROSKILDES BORGERE HAR HISTORIEN BRUSENDE I BLODET

I Roskilde går kommunens lange historie aldrig af mode, og traditioner for landbrug, handel og fiskeri er stadig nøgleord i området omkring Roskilde Fjord. Kulturarv er domkirke og vikingemuseum – men den lever i høj grad i og i kraft af borgene. Det fortæller Roskildes borgmester, Tomas Breddam, i denne artikel, som er en del af en serie, hvor ROMU tager temperaturen på kulturarven i Egedal, Lejre, Roskilde og Frederikssund kommuner.

DE FRIVILLIGE HAR SAVNET HINANDEN – OG DEN GAMLE MØLLE

DE FRIVILLIGE HAR SAVNET HINANDEN – OG DEN GAMLE MØLLE

Efter en lang corona-nedlukning kan de frivillige ved Skenkelsø Mølle se en ende på den ufrivillige isolation. Det er nemlig ikke bare møllen, historien og formidlingen, der lokker dem til at engagere sig i møllen. Det er i lige så høj grad det sociale samvær med de andre frivillige. Og det har været savnet.

FREDERIKSSUND ER EN DEL AF FJORDENS UENDELIGE HISTORIE

FREDERIKSSUND ER EN DEL AF FJORDENS UENDELIGE HISTORIE

I Frederikssund Kommune er naturen en meget aktiv del af at skabe et fællesskab i kommunen. Faktisk guider borgmesteren selv tilflyttere rundt i landskabet med et håb om, at de vil falde til, finde ro og føle sig som en del af kommunen. Vi har taget en snak borgmester John Schmidt Andersen om kulturarv og ikke mindst natur i denne artikel, der er en del af ROMU’s sommerserie om kulturarv i Egedal, Lejre, Roskilde og Frederikssund.

Til top
X

post-49

Arkæologi

ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører og store såvel som små bygherrer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt

post-49

Vores viden

I ROMUs dækningsområde Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommune har vi en lang række enestående spor fra vores fortid af national og international betydning. Eksempelvis kongehaller og skibsætning i Lejre, den underjordiske kirkeruin Skt. Laurentius i Roskilde samt enestående spor og unikke fund fra livet omkring Roskilde Fjord fra oldtid, middelalder og nutid.