Købmandsgården søger frivillige

Af: Stine Blegvad

10.09.2021

En træskomager skulle lave ti træsko på en dag, for at holde sulten fra døren. Helt så hurtigt går det ikke på Håndværksmuseet, hvor der er god tid til en snak, når de gamle fag bliver demonstreret. Foto: Daniel Tarkan Nacak Rasmussen/ROMU.

Lützhøfts Købmandsgård, Slagtermuseet og Håndværksmuseet søger frivillige – ikke bare til at formidle historien – men til at gøre den lyslevende. Har du mod på æblefest, skurvognshygge og hønsepasning? Så er det måske nu, du skal blive en del af fællesskaberne et helt særligt sted på bykortet. 

I den gamle købmandsgård i Ringstedgade finder du hele tre museer under samme tag: Slagtermuseet, Håndværksmuseet og Lützhøfts Købmandsgård. Her kan du mærke duften i den gamle købmandsbutik, opleve gamle håndværk, og fornemme stemningen i en 100 år gammel slagterbutik.

Og tit og ofte kan du møde en frivillig.

Museumsinspektør Jakob Caspersen er ikke i tvivl om, hvad de frivillige betyder for de tre museer:

”De fortæller ikke bare historien. De gør den lyslevende.”

De tre museer har brug for flere frivillige. For eksempel til at tage hånd om den store samling træværktøj, der er udstillet i den tidligere magasinbygning. Og til at tage det gamle værktøj i brug.

Drillerier og fuglehuse

”Det er er skurvognen om igen.”

Sådan siger Villy Olsen, der er tovholder for de frivillige på Håndværksmuseet. Her demonstrerer de, hvordan forskellige håndværk foregik i gamle dage – fra træskomageren over karetmageren til drejeren og billedskæreren. Det hele foregår i en munter stemning.

”Vi har et hyggeligt samvær, fordi vi er gamle håndværkere. Vi har vores jargon.” siger Ole Vang Pedersen, der ligesom Villy er pensioneret håndværker. ”Ja, Ole driller mig lidt, og så driller jeg ham lidt tilbage.”

Når der er arrangementer i gården hjælper håndværkerne også børn i gang med at prøve de gamle redskaber. En storsællert til den årlige æbleuge i efterårsferien er et særligt æblefoderhus, som børnene selv sætter sammen, efter de frivillige har gjort materialerne klar.

”Når vi laver noget, så arbejder vi på livet løs.” siger Ole. ”Det kører derudad.”

Spegepølser og et fantastisk kammeratskab

På den anden side af gården holder Slagtermuseet til. Siden 1993 har de udviklet og drevet museet, der kører helt på frivillig basis. Her møder vi bl.a. Finn Mortensen, der er formand for museet. Sammen med andre frivillige slår han hver lørdag dørene til butikken op. Den er indrettet som i 1920’erne, med alt man skulle bruge for at gøre varerne klar til salg.

”Hovedformålet er at fortælle om butikken. Hvordan den var, hvad der er for nogle maskiner, og hvad der skete i gamle dage.” Og så sælger slagterne selvfølgelig den hjemmelavede spegepølse.

Museet har også et stort bibliotek, hvor man kan gå på opdagelse i slagternes historie. Her kan man ofte møde Frans Lerche Biessy, der har skrevet meget om slagterhistorie. Og ligesom hos håndværkerne er stemningen i top: ”Vi har et fantastisk kammeratskab” siger han med et stort smil.

Bowlerhatten og de hvide kitler er på plads, når Slagtermuseet byder indenfor. Til gengæld er der ikke længere gennemtræk døgnet rundt. Nu tager køleskabet sig af at holde kødet koldt. Foto: Daniel Tarkan Nacak Rasmussen/ROMU.

Æbleskiver og hønsehold

Tilbage i den gamle købmandsbutik fortæller Jakob Caspersen om, hvad man kan lave som frivillig for købmandsgården.

”Til vores arrangementer står købmandsgården på den anden ende. Her har vi brug for mange hænder til at fortælle historien med smage, dufte og ved at mærke tingene. Fx er det frivillige, der serverer en kop kaffe med Rich’s og gammeldags æbleskiver med æblestykker i.”

Mens de frivillige oftest har været at finde til de store arrangementer, så har museet også planer for at skabe plads til frivilligt arbejder i hverdagene: ”Som en rigtig købmandsgård har vi fritgående høns i gården. Vi kunne godt bruge lidt assistance til at passe dem. Så kvitterer vi til gengæld med frisklagte æg, når de er blevet lidt større.”

Fakta:

  • Der har været købmandsforretning på Lützhøfts Købmandsgård siden 1892. Fra 1982 har det været et museum.
  • Købmandsgården vil gerne i kontakt med enhver frivillig, der kunne tænke sig at lægge 1-3 dages arbejde ifm. arrangementer, eller som har lyst til at passe høns, fortrinsvis søndage og mandage. Henvendelse til Jakob Caspersen, 2932 7542 eller jakobc@roskilde.dk
  • Håndværksmuseet viser en stor samling værktøj til træarbejde, der blev indsamlet af Børge Dahl. Museet slog dørene op i 2002.
  • Håndværksmuseet vil gerne i kontakt med tidligere eller nuværende håndværkere indenfor byggebranchen, der kunne tænke sig at arbejde frivilligt 1-3 dage ifm. arrangementer. Der er hyggelige fællesmøder hver måned samt løbende opgaver som omvisninger. Henvendelse til Villy Olsen, 5120 8179 eller dogvolsen@os.dk
  • Håndværksmuseet og Lützhøfts Købmandsgård er en del af museumsorganisationen ROMU. Som tak inviterer ROMU til en frivilligdag hvert år. Desuden får man gratis adgang til ROMUS 7 museer, og 20% rabat i museumsbutikkerne.
  • Slagtermuseet åbnede i 1993, og driver en slagterudsalgsforretning anno 1920.
  • Slagtermuseet vil gerne i kontakt med tidligere eller nuværende håndværkere indenfor slagterfagene, der har lyst til at arbejde frivilligt med at holde slagterbutkken åben og hjælpe til ved arrangementer med 1-3 arbejdsdage.
  • Frivillige på Slagtermuseet får 20 % rabat i Lützhøfts Købmandsgård samt udvalgte delikatesser på Slagtermuseet.

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV OG VIND PRÆMIER 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER DIREKTE I DIN INDBAKKE

FLERE ARTIKLER OG NYHEDER

Arkæolog Emil Winther Struve vil rykke ved vores forståelse af oldtiden

Arkæolog Emil Winther Struve vil rykke ved vores forståelse af oldtiden

En dag på kontoret byder på alt fra skrivebordsarbejde til en udgravning i al slags vejr for arkæolog Emil Struve Winther, der står i spidsen for arkæologiske undersøgelser i Egedal Kommune. Men uanset hvor dagens kontor er, drives han af lysten til at gøre kulturarven levende og relevant.

Historien om Veksøhjelmene – et ikonisk oldtidsfund fra Brøns Mose

Historien om Veksøhjelmene – et ikonisk oldtidsfund fra Brøns Mose

På Nationalmuseet i København kan man se to fornemt dekorerede hjelme fra bronzealderen. Et værdifuldt offer til guderne, der for præcis 80 år siden blev fundet i Brøns Mose ved Veksø. Veksøhjelmene fortæller en historie om religion og ritualer i bronzealderens Egedal, og mange årtier efter fundet er de stadig en stor del af identiteten i Veksø.

RAGNAROCK og Roskilde Museum giver unge fri adgang en hel uge

RAGNAROCK og Roskilde Museum giver unge fri adgang en hel uge

Er du mellem 18 og 27 år, kan du hele uge 37 besøge Roskilde Museum og RAGNAROCK uden at skulle have penge op af lommen. De to museer er nemlig en del af Golden Days-initiativet K7, som har til formål at give unge over hele landet kulturhistoriske oplevelser – helt gratis.

ROMU SØGER ARKÆOLOG

ROMU SØGER ARKÆOLOG

Museumsorganisation søger en alsidig og selvstændig medarbejder med erfaring inden for middelalderarkæologi til to års projektansættelse med base i Roskilde

KOM OG LAV VILD MAD PÅ SKENKELSØ MØLLE

KOM OG LAV VILD MAD PÅ SKENKELSØ MØLLE

I sommerferien inviterer Egedal Kommune til vild mad i børnehøjde, og børnene skal selv sanke urter, der skal bruges som smagsgiver. Derudover skal der kærnes smør og males mel som i gamle dage. Også børn med en lille arkæolog i maven kan få stillet deres nysgerrighed

UDSTILLING FORLÆNGET: LÜTZHØFTS KØBMANDSGÅRD FORTÆLLER ROSKILDES CIKELHISTORIE

UDSTILLING FORLÆNGET: LÜTZHØFTS KØBMANDSGÅRD FORTÆLLER ROSKILDES CIKELHISTORIE

Tour de France-feberen raser i Roskilde, og Lützhøfts Købmandsgaard er med helt fremme i feltet med spotudstillingen ’Roskilde set gennem et cykelhjul’. Her er samlet et væld af anekdoter om cykler og cyklister – og så er der mulighed for at komme i lære som cykelbud. Udstillingen er blot en af mange oplevelser, som ROMU har forberedt til tour’en

MØLLER ERIKSENS BUKSER KAN ALTID GODT LAPPES LIDT MERE

MØLLER ERIKSENS BUKSER KAN ALTID GODT LAPPES LIDT MERE

Den sidste møller på Skenkelsø mølle fylder stadig stedet med sin ånd. Møllen gemmer på finurlige historier og efterladte genstande fra en mand, der var prisbevidst og ordentlig, men også drev en mølle med plads til leg, gæster og glæde

Til top
X
post-5385

DR2 JAGTER DEN FØRSTE DANSKE KONGE – OG SPORENE ENDER PÅ LEJRE MUSEUM

BEGIVENHED

DR2 jagter den første danske konge – og sporene ender på Lejre Museum

04.11.2021

Museumsinspektør Isabella No’omi Fuglø (tv) tager imod DR2-vært og historiker Cecilie Nielsen (th) på Lejre Museum, hvor jagten på den første danske konge ender. Foto: Nicki Sørensen/DR.

 

I DR2’s nye historiske serie ”Gåden om Danmarks første konge” rejser historiker Cecilie Nielsen rundt i kongeriget for at blive klogere på, hvorfor kongerækken ser ud, som den gør. Jagten fører hende i sidste afsnit til Lejre Museum, hvor en lille figur udfordrer den nationale selvforståelse – og viser, at der har været en kongemagt i Lejre før kristendommens indtog i Danmark

Lejre er et sted fyldt med sagn og mysterier – men de sidste 40 års arkæologiske udgravninger på egnen taler deres tydelige videnskabelige sprog og viser os, at de vilde historier ikke bare er grebet ud af den blå luft.

Før Gorm den Gamle og før Harald Blåtands kristning af danerne har der været en centraliseret magt i Lejre, og dén del af Danmarkshistorien får nu oprejsning i DR2’s nye serie ”Gåden om Danmarks første konge”. Historiker Cecilie Nielsen rejser land og rige rundt og besøger flere steder, hvor der er spor efter store konger.

Kongehallerne er en magtmanifestation
I sidste afsnit af serien, som lige nu kan ses i sin fulde længde på DRTV, møder Cecilie Nielsen museumsinspektør ved Lejre Museum, Isabella No’omi Fuglø, som hun har sat stævne ved kongehallen i Sagnlandet Lejre.

Kongehallen er en genskabelse af den største hal fra vikingetid, vi kender i Danmark, baseret på blandt andet Lejre Museum og ROMUs udgravninger og forskning. Sporene efter den blev fundet i 2009, og Isabella No’omi Fuglø peger på, hvordan den enorme hal, som måler over 60 meter fra gavl til gavl, er ét blandt flere vidnesbyrd om et magtcentrum i Lejre før Gorm den Gamle og hans efterkommere.

Odin fra Lejre udfordrer vores nationale selvfortælling
Isabella No’omi Fuglø inviterer også Cecilie Nielsen med ind på Lejre Museum, hvor man kan opleve sølvfiguren Odin fra Lejre, som blev fundet omkring kongehallen.

Ifølge Fuglø udfordrer tolkningen af denne unikke lille figur den danske selvforståelse som en nation, hvis historie først rigtig begynder ved Harald Blåtands kristning af danerne på Jellingestenen i ca. 965.

For Odin var gudernes konge og kongernes gud – derfor har figuren været meget værdifuld og en konge værdig. Så også dén vidner om en kongemagt i århundrederne, der gik forud for Gorm den Gamles og Harald Blåtands tid, forklarer Isabella No’omi Fuglø.

Hun mener, at der skal være mere plads i vores fælles bevidsthed til fortællingen om de kongemagter, der gik hånd i hånd med asatroen, og som havde deres langvarige storhedstid gennem flere århundreder, inden kristendommens indtog – og en væsentlig del af den historie begynder i Lejre.

Se hele serien ”Gåden om Danmarks første konge” på DRTV eller onsdage kl. 21.00 på DR2 fra 3. november. Afsnittet fra Lejre sendes på DR2 den 1. december.

Bliv klogere på, hvor Lejre er Kongerigets Vugge, og dyk dybere ned i historien om de første konger i udstillingen på Lejre Museum.

Læs mere om museet og se åbningstider og entrepriser.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.


post-49

Arkæologi

ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører og store såvel som små bygherrer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt

post-49

Vores viden

I ROMUs dækningsområde Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommune har vi en lang række enestående spor fra vores fortid af national og international betydning. Eksempelvis kongehaller og skibsætning i Lejre, den underjordiske kirkeruin Skt. Laurentius i Roskilde samt enestående spor og unikke fund fra livet omkring Roskilde Fjord fra oldtid, middelalder og nutid.