ROMU SØGER CHEF FOR FORSKNING OG KULTURARV

Unik stilling hos en af landets markante kulturhistoriske museumsorganisationer

ROMU har ti besøgssteder i tre kommuner omkring Roskilde Fjord, deriblandt RAGNAROCK – museet for pop, rock og ungdomskultur. Foto: ROMU.

UDGANGSPUNKT

Vores dygtige og afholdte afdelingsleder for forskning og kulturarv på ROMU går på pension i første halvdel af 2021. Og derfor opslås nu en meget sjælden, attraktiv og væsentlig lederstilling inden for museumsområdet.

Chefen for forskning og kulturarv indgår med direkte reference til museumsdirektøren i ledelsesgruppen for ROMU, som er en af landets markante kulturhistoriske, statsanerkendte museumsorganisationer.

ROMU har ti besøgssteder i tre kommuner omkring Roskilde Fjord, omfattende samlinger fordelt på to magasiner, tilsyn med fredede fortidsminder i det centrale og vestlige Sjælland samt et væld af samarbejdsflader med uddannelses- og vidensmiljøer, kulturinstitutioner og myndigheder samt oplevelses- og turismeområdet.

Afdelingen for forskning og kulturarv omfatter over 17 årsværk, der dækker alle arkæologiske og historiske hovedperioder fra oldtid til samtid med ansvar for indsamling, registrering, bevaring, forskning samt forvaltning og bygherrefinansieret arkæologi.

MULIGHEDER

Et af de store strategiske projekter i de kommende år, som den nye chef forventes at være en drivende kraft i, handler om etablering af nyt magasin, der lever op til tidens standarder for samlingsvaretagelse.

Chefen for afdelingen har i øvrigt store muligheder for at præge udviklingen, at etablere og udvikle nye, større samarbejder samt bidrage til den offentlige og faglige samtale om museernes rolle som troværdig kilde til viden i et samfund i forandring og digital omstilling.

ROMU lægger vægt på at løse sine opgaver med høj professionel integritet i god dialog med borgere og samarbejdspartnere og i et miljø præget af gensidig respekt mellem mange typer af fagligheder.

KVALIFIKATIONER

På denne baggrund leder ROMU efter en ny afdelingsleder med følgende kvalifikationer:

  • Ambitioner om at styrke forskning og kulturarv, som skaber værdi for borgerne.
  • Tung faglig profil med forskerkompetence inden for et museumsrelevant fag.
  • Dokumenteret erfaring med ledelse af vidensmedarbejdere.
  • Flere års erfaring med musealt arbejde.
  • Evne til strategisk at udvikle og lede projekter med inddragelse af fonde.
  • Indsigt i økonomi, administration og forvaltning efter museumslovens rammer.
  • Evne til at skabe og udvise tillid i samarbejdsrelationer.
  • Evne til at sætte retning i en åben og inddragende stil.

FORMALIA

Ansøgning sendes senest 30. oktober 2020 kl. 12 til romu@romu.dk mærket “Chef for forskning og kulturarv”. Der vedlægges CV samt dokumentation for forskningstyngde i form af publikationsliste, ph.d.-afhandling eller forskerbedømmelse på tilsvarende niveau.

Stillingen er til besættelse fra 1. januar 2021 eller snarest derefter.

Spørgsmål kan rettes til museumsdirektør Morten Thomsen Højsgaard på tlf. 40 17 84 16 eller afdelingsleder Mette Høj på tlf. 29 32 76 73.

Yderligere oplysninger om ROMU kan findes på museumsorganisationens hjemmeside.

Til top
X
post-5385

DR2 JAGTER DEN FØRSTE DANSKE KONGE – OG SPORENE ENDER PÅ LEJRE MUSEUM

BEGIVENHED

DR2 jagter den første danske konge – og sporene ender på Lejre Museum

04.11.2021

Museumsinspektør Isabella No’omi Fuglø (tv) tager imod DR2-vært og historiker Cecilie Nielsen (th) på Lejre Museum, hvor jagten på den første danske konge ender. Foto: Nicki Sørensen/DR.

 

I DR2’s nye historiske serie ”Gåden om Danmarks første konge” rejser historiker Cecilie Nielsen rundt i kongeriget for at blive klogere på, hvorfor kongerækken ser ud, som den gør. Jagten fører hende i sidste afsnit til Lejre Museum, hvor en lille figur udfordrer den nationale selvforståelse – og viser, at der har været en kongemagt i Lejre før kristendommens indtog i Danmark

Lejre er et sted fyldt med sagn og mysterier – men de sidste 40 års arkæologiske udgravninger på egnen taler deres tydelige videnskabelige sprog og viser os, at de vilde historier ikke bare er grebet ud af den blå luft.

Før Gorm den Gamle og før Harald Blåtands kristning af danerne har der været en centraliseret magt i Lejre, og dén del af Danmarkshistorien får nu oprejsning i DR2’s nye serie ”Gåden om Danmarks første konge”. Historiker Cecilie Nielsen rejser land og rige rundt og besøger flere steder, hvor der er spor efter store konger.

Kongehallerne er en magtmanifestation
I sidste afsnit af serien, som lige nu kan ses i sin fulde længde på DRTV, møder Cecilie Nielsen museumsinspektør ved Lejre Museum, Isabella No’omi Fuglø, som hun har sat stævne ved kongehallen i Sagnlandet Lejre.

Kongehallen er en genskabelse af den største hal fra vikingetid, vi kender i Danmark, baseret på blandt andet Lejre Museum og ROMUs udgravninger og forskning. Sporene efter den blev fundet i 2009, og Isabella No’omi Fuglø peger på, hvordan den enorme hal, som måler over 60 meter fra gavl til gavl, er ét blandt flere vidnesbyrd om et magtcentrum i Lejre før Gorm den Gamle og hans efterkommere.

Odin fra Lejre udfordrer vores nationale selvfortælling
Isabella No’omi Fuglø inviterer også Cecilie Nielsen med ind på Lejre Museum, hvor man kan opleve sølvfiguren Odin fra Lejre, som blev fundet omkring kongehallen.

Ifølge Fuglø udfordrer tolkningen af denne unikke lille figur den danske selvforståelse som en nation, hvis historie først rigtig begynder ved Harald Blåtands kristning af danerne på Jellingestenen i ca. 965.

For Odin var gudernes konge og kongernes gud – derfor har figuren været meget værdifuld og en konge værdig. Så også dén vidner om en kongemagt i århundrederne, der gik forud for Gorm den Gamles og Harald Blåtands tid, forklarer Isabella No’omi Fuglø.

Hun mener, at der skal være mere plads i vores fælles bevidsthed til fortællingen om de kongemagter, der gik hånd i hånd med asatroen, og som havde deres langvarige storhedstid gennem flere århundreder, inden kristendommens indtog – og en væsentlig del af den historie begynder i Lejre.

Se hele serien ”Gåden om Danmarks første konge” på DRTV eller onsdage kl. 21.00 på DR2 fra 3. november. Afsnittet fra Lejre sendes på DR2 den 1. december.

Bliv klogere på, hvor Lejre er Kongerigets Vugge, og dyk dybere ned i historien om de første konger i udstillingen på Lejre Museum.

Læs mere om museet og se åbningstider og entrepriser.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.


post-49

Arkæologi

ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører og store såvel som små bygherrer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt

post-49

Vores viden

I ROMUs dækningsområde Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommune har vi en lang række enestående spor fra vores fortid af national og international betydning. Eksempelvis kongehaller og skibsætning i Lejre, den underjordiske kirkeruin Skt. Laurentius i Roskilde samt enestående spor og unikke fund fra livet omkring Roskilde Fjord fra oldtid, middelalder og nutid.