Smil og god stemning præger museerne i 2020, hvor mange borgere benytter de udenlandske rejse-restriktioner til at få sig en oplevelse i Danmark. Som her, hvor der bygges på en model af Roskilde Festival på RAGNAROCK – museet for pop, rock og ungdomskultur – i den kreative bydel Musicon i Roskilde. Foto: Daniel Tarkan Nacak Rasmussen, Museumsorganisationen ROMU

”Vi er så glade for at se brugerne vende tilbage til museerne”, siger formidlingschef fra museumsorganisationen ROMU, der melder om adskillige udsolgte omvisninger, sommerskoler med rekordhøjt antal deltagere og forrygende interesse i sommervejret for museumsfortællinger om festivaler, pop og rock.

COVID-19 har sat en stopper for meget, men de danske familiers lyst til at tage på museum lader sig ikke sådan lige bremse. I hvert fald syder og bobler det af smilende gæster og aktiviteter for familier, børn og voksne på besøgsstederne for museumsorganisationen ROMU her i sommertiden.

På RAGNAROCK – museet for pop, rock og ungdomskultur – har besøgstallet i flere omgange været tæt på sommerrekord og langt over 300 mennesker har lagt vejen forbi dagligt i gennemsnit. Gæsterne bygger blandt andet sig selv i LEGO foran en model af Orange Scene fra Roskilde Festival på museet. Så glade har de besøgende været for at deltage i den aktivitet, at RAGNAROCK har måttet bestille 400 ekstra LEGO-figurer, ligesom den oprindelige modelbygger Morten Øberg har været forbi med råd og dåd om at bygge videre på modellen af Roskilde Festival.

RAGNAROCK har også et plakatværksted, hvor alle kan være med og deltage i konkurrencen om at lave den bedste festivalplakat. Men ellers er det den forlængede særudstilling med det store rockband Gasolin’ og de kendte sange som Langebro, Kvinde Min og Masser af Succes, der trækker publikum i sommervejret. Alle planlagte omvisninger om Gasolin’ er nu udsolgt til godt ind i august.

Mange unge mennesker har måttet savne den rigtige Orange Scene fra Roskilde Festival denne sommer. Men så er det godt, at RAGNAROCK – museet for pop, rock og ungdomskultur – tilbyder en måde at mindes og at mødes på om musik og store oplevelser, bare på en anden måde. Foto: Daniel Tarkan Nacak Rasmussen, Museumorganisationen ROMU

Børnefamilier glade for mindre museer

På Frederikssund Museum, Færgegården deltog et rekordantal på 60 skipperglade børn og voksne i den forgangne uges første skipperskole. Skipperskolen, som gør deltagerne klar til at færdes på sø og hav med viden om Roskilde Fjord – fortalt i præcis i det tempo, som passer til den enkelte familie.

Også på Lejre Museum er der masser af glade børn og voksne. De kommer og deltager især i to aktiviteter for børn: en mysteriejagt for hele familien og myteomvisninger i landskabet.

Mysterie-jagten løser familierne selv – og de er glade og ret stolte, når de kommer tilbage til museumsbutikken for at sige det forløsende kodeord, som udløser en lille præmie. Myte-omvisningerne havde fuldt hus fra første myte-omvisning.

”Stemningen har været fantastisk – børnene har været henrykte over at deltage i de små aktiviteter, der støtter op om fortællingerne om skjoldungerne og de nordiske guder”, siger formidlings- og kommunikationschef Sidsel Risted Staun, som også peger på Lejre Museums nye spotudstilling, der viser fund fra de arkæologiske udgravninger ved Kongehallen i Gl. Lejre.

Borgmester i Roskilde og bestyrelsesformand for ROMU, Tomas Breddam (tv.) er en af de rigtig mange besøgende, der har lagt vejen for RAGNAROCK – museet for pop, rock og ungdomskultur – i sommerferien. Foto: Daniel Tarkan Nacak Rasmussen, Museumsorganisationen ROMU

I skole som i gamle dage i Roskilde

Roskilde Museum har også en række aktiviteter i gang – her kommer både børn og voksne for at gå i skole som i gamle dage, hvor hittet er at skrive med fjer og blæk. Og at gå på stylter i frikvarteret i museumsgården. Andre familier kommer for at gå på byvandring i middelalderens Roskilde. Her prøver de at få historier og steder til at passe på kortet over middelalderens Roskilde. Det er ikke nemt, men giver et fantastisk indblik i, hvor stor Roskilde er blevet siden middelalderen.

Alene i den første uge i juli deltog over 100 børn og deres familier i aktiviteterne på Roskilde Museum.

”Vi er så glade for at se brugerne vende tilbage til museerne efter nedlukningen. Det er jo for borgerne – store som små – vi laver museum og skaber oplevelser. Derfor er det særlig skønt, at alle vores museer kan være et udflugtsmål for alle de familier, som bor eller holder ferie i Roskilde, Lejre og Frederikssund. Her er masser af gode, spændende oplevelser hele sommeren. Det er bare at komme afsted”, siger Sidsel Risted Staun, som har endnu mere at glæde sig over.

Også besøgstallene på museernes hjemmesider stiger, og omkring 1.000 har valgt at skrive sig op som nye, faste modtagere af et af de tre elektroniske nyhedsbreve fra ROMU. Det ene handler om pop og rock. Det andet om fjordens kulturhistorie. Det tredje bringer nyt fra museumsorganisationen i det hele taget på tværs af alle ti besøgssteder fra stenalderen til debatten om kulturarv og mindesmærker fra i går.

Læs mere om sommerens tilbud og aktiviteter fra ROMU på www.romu.dk eller www.museumragnarock.dk.

Museumsorganisationen ROMU består af ti besøgssteder i Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommuner. ROMU beskæftiger knap 60 årsværk og dækker kulturhistorien fra stenalderen til nyeste tid. Museerne ledes af museumsdirektør, ph.d. Morten Thomsen Højsgaard.

Til top
X
post-6038

Magisk vinterferie på Lejre Museum

BEGIVENHED

Magisk vinterferie på Lejre Museum

27.01.2023
Tæppe workshop

Mange familier benytter vinterferien til at være sammen om berigende museumsoplevelser. Det bliver der rig mulighed for på Lejre Museum denne vinterferie, når museet inviterer til et kig ind i ”Vølvens værksted”. Foto: Kristian Grøndahl

Hele familien kan opleve vølvernes forunderlige og magiske verden, når Lejre Museum inviterer til en kombineret rundvisning og kreativt værksted i vinterferien.

Af: Jens-Jørgen Krogh

 

I den nordiske mytologi var vølverne magikere, helbredersker og spåkvinder. Vølverne kunne spå om fremtiden, helbrede de syge og gå en i trance, også kaldet sejd, hvor de kunne rejse mellem forskellige verdner. De besad så mægtige kræfter, at selveste gudernes konge, Odin, gik til vølverne for råd og vejledning.

”Vølven er en interessant mytologisk og historisk figur at studere på Lejre Museum. Der er spændende forbindelser mellem Odin og vølver i de skiftlige kilder, fx i ”Vølvens spådom” fra Ældre Edda, hvor Odin blandt andet får en vølve til at fortælle om fremtiden,” fortæller Maja Kvamm, som er medarbejder på Lejre Museum.

”Den lille og meget spektakulære Odin-figur af sølv, der er fundet i Lejre, er hul indeni. Nogle mener, den kan have siddet for enden af en stav, måske en vølvestav, der blev brugt i forbindelse med sejd og kultiske handlinger”.

I vinterferien kan både børn og voksne lære meget mere om vølven. Både de vølver, der optræder i sagn og digte, og de vølver, der er fundet arkæologiske spor efter. Arrangementet består af en minirundvisning i udstillingen og et efterfølgende kreativt værksted med mulighed for at lave beskyttende vølveamuletter.

Oplevelsen er målrettet børn i alderen mellem 6 og 12 år, men voksne er særdeles velkomne.

TID, PRIS, STED

21., 22. og 23. februar kl. 11.00 og 13.00

Børn gratis. Voksne kr. 60,- (plus billetgebyr, billetter kan købes på Billetto)

Lejre Museum, Orehøjvej 4b, 4320 Lejre

Tæppe workshop

På Lejre Museum kan børn og deres voksne give vinterferien et ordentligt skud magi, når museet inviterer til ”Vølvens værksted”. Foto: ROMU

Episode 1: Kong Skjold driver i land, Kong Roars rædsel og Beowulfs ankomst i Lejre
Episode 2: Beowulfs kamp imod uhyret Grendel
Episode 3: Beowulf må igen slås for danernes land, og den store helts endeligt

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA ROSKILDE MUSEUM

Hvem var… runeristerne?

Hvem var… runeristerne?

Hvem var menneskene der levede, da Lejre var et kongesæde? Sådan spørger Lejre Museum i en foredragsrække, der løber i første halvdel af 2023. Arkæologiske spor, runer, amuletter, grave, våben og meget andet bliver indgangsvinkler til at forstå, hvem menneskene var i yngre jernalder og i vikingetid.
Den internationalt anerkendte runolog og ph.d., Lisbeth Imer fra Nationalmuseet, var første foredragsholder, og hendes arbejde med runeindskrifter skulle give svar på spørgsmålet ”Hvem var runeristerne?”

læs mere
Her er hvad verdensberømt digt kan fortælle om vikingetidens Lejre

Her er hvad verdensberømt digt kan fortælle om vikingetidens Lejre

Det angelsaksiske kvad om helten Beowulfs strabadser er kendt i hele verden. Det inspirerede Tolkien til Ringenes Herre og Hobbitten, og har stået på pensumlisten for mange engelske skolebørn gennem generationer. Herhjemme er det derimod næsten ukendt. Og det er egentlig mærkeligt. For selv om kvadet ikke konkret kan fortælle om livet i vikingetidens Lejre, så knytter det sig tæt til stedet – og rummer nøglen til en forståelse af Lejre som et mystisk og sagnomspundet sted.

læs mere


post-49

Arkæologi

ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører og store såvel som små bygherrer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt

post-49

Vores viden

I ROMUs dækningsområde Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommune har vi en lang række enestående spor fra vores fortid af national og international betydning. Eksempelvis kongehaller og skibsætning i Lejre, den underjordiske kirkeruin Skt. Laurentius i Roskilde samt enestående spor og unikke fund fra livet omkring Roskilde Fjord fra oldtid, middelalder og nutid.