Forhåbentligt bliver der snart igen langet kaffe og frokost over disken i de to museumscafeer på Roskilde Museum og RAGNAROCK. Foto: ROMU

Det er et stærkt og nysgerrigt felt, der har budt sig til som forpagter hos ROMU. Museumsorganisationen er overvældet over den store interesse for at overtage driften af cafeerne på Roskilde Museum og RAGNAROCK – museet for pop, rock og ungdomskultur.

Efter at have stået ganske publikumstomt i næsten tre måneder, slår Roskilde Museum og RAGNAROCK fra 8. juni endelig dørene op igen. Siden marts har museerne fulgt myndighedernes påbud om at holde lukket. Men nu kan gæsterne igen få fyldt kulturdepoterne – på betryggende vis og efter myndighedernes anbefalinger for hygiejne og afstand.

Desværre må gæsterne vente lidt endnu på at kunne fuldende museumsoplevelsen med en god frokost eller en kop kaffe. Museums Caféen Freunde og Café RAGNAROCK, der hidtil har været forpagtet og drevet selvstændigt af Freunde, har nemlig valgt fortsat at holde lukket.

Stor interesse for kultursamarbejde

Men forhåbentligt bliver der snart langet kaffe og frokost over disken i de to museumscafeer igen. ROMU leder nemlig efter en ny forpagter, efter at Freunde i marts opsagde samarbejdet.

Og det har fået mange bejlere på banen med konkrete koncepter og bud på at løse opgaven for museumsorganisationen, der sidste år havde 188.000 mennesker ind og ud af dørene.

”Det er gået over al forventning. Vi har fået rigtig mange interessetilkendegivelser fra dygtige aktører, heraf omkring 10 attraktive og realistiske løsningsforslag frem til fristen, der udløb forleden, i vores udbudsmateriale. Så det er vi naturligvis rigtig glade for”, siger ROMU’s kommercielle chef, Anette Gade Kristensen.

”Jeg synes, vi kan se en stor interesse for at drive café og restaurant på museer. Kultur er et spændende felt, og mange af dem, der har henvendt sig, giver udtryk for, at de rigtig gerne vil samarbejde om museumsoplevelsen”, tilføjer hun.

Forpagter med gode ideer

Netop den interesse glæder Anette Gade Kristensen, for det har været en af hjørnestenene i et godt samarbejde med Freunde.

”Der har været en god dialog hele vejen, og det har været en fornøjelse med en forpagter, der på den måde har været villig til samarbejde. Det glæder jeg mig til, at vi skal have igen med en ny forpagter, som jeg allerede nu kan se vil kunne bringe mange nye muligheder og ideer med sig”, siger hun.

Hvornår museumscafeerne på Roskilde Museum og RAGNAROCK åbner, afhænger af den kommende forpagter. Anette Gade Kristensen regner med at begynde forhandlingerne med den kommende forpagter i juni, og hun håber at kunne byde cafegæsterne velkommen tilbage snarest derefter.

Fakta:

ROMU har besluttet at forlænge særudstillingen ’Så kom med mig – Gasolin’ 1969-78’ med et halvt år. Det betyder, at du forsat kan se udstillingen om Gasolin’ på RAGNAROCK frem til 15. december 2020.

Læs mere om Roskilde Museums nye forpagter her.

Læs mere om RAGNAROCKS nye forpagter her.

Til top
X
post-5385

DR2 JAGTER DEN FØRSTE DANSKE KONGE – OG SPORENE ENDER PÅ LEJRE MUSEUM

BEGIVENHED

DR2 jagter den første danske konge – og sporene ender på Lejre Museum

04.11.2021

Museumsinspektør Isabella No’omi Fuglø (tv) tager imod DR2-vært og historiker Cecilie Nielsen (th) på Lejre Museum, hvor jagten på den første danske konge ender. Foto: Nicki Sørensen/DR.

 

I DR2’s nye historiske serie ”Gåden om Danmarks første konge” rejser historiker Cecilie Nielsen rundt i kongeriget for at blive klogere på, hvorfor kongerækken ser ud, som den gør. Jagten fører hende i sidste afsnit til Lejre Museum, hvor en lille figur udfordrer den nationale selvforståelse – og viser, at der har været en kongemagt i Lejre før kristendommens indtog i Danmark

Lejre er et sted fyldt med sagn og mysterier – men de sidste 40 års arkæologiske udgravninger på egnen taler deres tydelige videnskabelige sprog og viser os, at de vilde historier ikke bare er grebet ud af den blå luft.

Før Gorm den Gamle og før Harald Blåtands kristning af danerne har der været en centraliseret magt i Lejre, og dén del af Danmarkshistorien får nu oprejsning i DR2’s nye serie ”Gåden om Danmarks første konge”. Historiker Cecilie Nielsen rejser land og rige rundt og besøger flere steder, hvor der er spor efter store konger.

Kongehallerne er en magtmanifestation
I sidste afsnit af serien, som lige nu kan ses i sin fulde længde på DRTV, møder Cecilie Nielsen museumsinspektør ved Lejre Museum, Isabella No’omi Fuglø, som hun har sat stævne ved kongehallen i Sagnlandet Lejre.

Kongehallen er en genskabelse af den største hal fra vikingetid, vi kender i Danmark, baseret på blandt andet Lejre Museum og ROMUs udgravninger og forskning. Sporene efter den blev fundet i 2009, og Isabella No’omi Fuglø peger på, hvordan den enorme hal, som måler over 60 meter fra gavl til gavl, er ét blandt flere vidnesbyrd om et magtcentrum i Lejre før Gorm den Gamle og hans efterkommere.

Odin fra Lejre udfordrer vores nationale selvfortælling
Isabella No’omi Fuglø inviterer også Cecilie Nielsen med ind på Lejre Museum, hvor man kan opleve sølvfiguren Odin fra Lejre, som blev fundet omkring kongehallen.

Ifølge Fuglø udfordrer tolkningen af denne unikke lille figur den danske selvforståelse som en nation, hvis historie først rigtig begynder ved Harald Blåtands kristning af danerne på Jellingestenen i ca. 965.

For Odin var gudernes konge og kongernes gud – derfor har figuren været meget værdifuld og en konge værdig. Så også dén vidner om en kongemagt i århundrederne, der gik forud for Gorm den Gamles og Harald Blåtands tid, forklarer Isabella No’omi Fuglø.

Hun mener, at der skal være mere plads i vores fælles bevidsthed til fortællingen om de kongemagter, der gik hånd i hånd med asatroen, og som havde deres langvarige storhedstid gennem flere århundreder, inden kristendommens indtog – og en væsentlig del af den historie begynder i Lejre.

Se hele serien ”Gåden om Danmarks første konge” på DRTV eller onsdage kl. 21.00 på DR2 fra 3. november. Afsnittet fra Lejre sendes på DR2 den 1. december.

Bliv klogere på, hvor Lejre er Kongerigets Vugge, og dyk dybere ned i historien om de første konger i udstillingen på Lejre Museum.

Læs mere om museet og se åbningstider og entrepriser.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.


post-49

Arkæologi

ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører og store såvel som små bygherrer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt

post-49

Vores viden

I ROMUs dækningsområde Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommune har vi en lang række enestående spor fra vores fortid af national og international betydning. Eksempelvis kongehaller og skibsætning i Lejre, den underjordiske kirkeruin Skt. Laurentius i Roskilde samt enestående spor og unikke fund fra livet omkring Roskilde Fjord fra oldtid, middelalder og nutid.