Forhåbentligt bliver der snart igen langet kaffe og frokost over disken i de to museumscafeer på Roskilde Museum og RAGNAROCK. Foto: ROMU

Det er et stærkt og nysgerrigt felt, der har budt sig til som forpagter hos ROMU. Museumsorganisationen er overvældet over den store interesse for at overtage driften af cafeerne på Roskilde Museum og RAGNAROCK – museet for pop, rock og ungdomskultur.

Efter at have stået ganske publikumstomt i næsten tre måneder, slår Roskilde Museum og RAGNAROCK fra 8. juni endelig dørene op igen. Siden marts har museerne fulgt myndighedernes påbud om at holde lukket. Men nu kan gæsterne igen få fyldt kulturdepoterne – på betryggende vis og efter myndighedernes anbefalinger for hygiejne og afstand.

Desværre må gæsterne vente lidt endnu på at kunne fuldende museumsoplevelsen med en god frokost eller en kop kaffe. Museums Caféen Freunde og Café RAGNAROCK, der hidtil har været forpagtet og drevet selvstændigt af Freunde, har nemlig valgt fortsat at holde lukket.

Stor interesse for kultursamarbejde

Men forhåbentligt bliver der snart langet kaffe og frokost over disken i de to museumscafeer igen. ROMU leder nemlig efter en ny forpagter, efter at Freunde i marts opsagde samarbejdet.

Og det har fået mange bejlere på banen med konkrete koncepter og bud på at løse opgaven for museumsorganisationen, der sidste år havde 188.000 mennesker ind og ud af dørene.

”Det er gået over al forventning. Vi har fået rigtig mange interessetilkendegivelser fra dygtige aktører, heraf omkring 10 attraktive og realistiske løsningsforslag frem til fristen, der udløb forleden, i vores udbudsmateriale. Så det er vi naturligvis rigtig glade for”, siger ROMU’s kommercielle chef, Anette Gade Kristensen.

”Jeg synes, vi kan se en stor interesse for at drive café og restaurant på museer. Kultur er et spændende felt, og mange af dem, der har henvendt sig, giver udtryk for, at de rigtig gerne vil samarbejde om museumsoplevelsen”, tilføjer hun.

Forpagter med gode ideer

Netop den interesse glæder Anette Gade Kristensen, for det har været en af hjørnestenene i et godt samarbejde med Freunde.

”Der har været en god dialog hele vejen, og det har været en fornøjelse med en forpagter, der på den måde har været villig til samarbejde. Det glæder jeg mig til, at vi skal have igen med en ny forpagter, som jeg allerede nu kan se vil kunne bringe mange nye muligheder og ideer med sig”, siger hun.

Hvornår museumscafeerne på Roskilde Museum og RAGNAROCK åbner, afhænger af den kommende forpagter. Anette Gade Kristensen regner med at begynde forhandlingerne med den kommende forpagter i juni, og hun håber at kunne byde cafegæsterne velkommen tilbage snarest derefter.

Fakta:

ROMU har besluttet at forlænge særudstillingen ’Så kom med mig – Gasolin’ 1969-78’ med et halvt år. Det betyder, at du forsat kan se udstillingen om Gasolin’ på RAGNAROCK frem til 15. december 2020.

Læs mere om Roskilde Museums nye forpagter her.

Læs mere om RAGNAROCKS nye forpagter her.

Til top
X
post-6038

Magisk vinterferie på Lejre Museum

BEGIVENHED

Magisk vinterferie på Lejre Museum

27.01.2023
Tæppe workshop

Mange familier benytter vinterferien til at være sammen om berigende museumsoplevelser. Det bliver der rig mulighed for på Lejre Museum denne vinterferie, når museet inviterer til et kig ind i ”Vølvens værksted”. Foto: Kristian Grøndahl

Hele familien kan opleve vølvernes forunderlige og magiske verden, når Lejre Museum inviterer til en kombineret rundvisning og kreativt værksted i vinterferien.

Af: Jens-Jørgen Krogh

 

I den nordiske mytologi var vølverne magikere, helbredersker og spåkvinder. Vølverne kunne spå om fremtiden, helbrede de syge og gå en i trance, også kaldet sejd, hvor de kunne rejse mellem forskellige verdner. De besad så mægtige kræfter, at selveste gudernes konge, Odin, gik til vølverne for råd og vejledning.

”Vølven er en interessant mytologisk og historisk figur at studere på Lejre Museum. Der er spændende forbindelser mellem Odin og vølver i de skiftlige kilder, fx i ”Vølvens spådom” fra Ældre Edda, hvor Odin blandt andet får en vølve til at fortælle om fremtiden,” fortæller Maja Kvamm, som er medarbejder på Lejre Museum.

”Den lille og meget spektakulære Odin-figur af sølv, der er fundet i Lejre, er hul indeni. Nogle mener, den kan have siddet for enden af en stav, måske en vølvestav, der blev brugt i forbindelse med sejd og kultiske handlinger”.

I vinterferien kan både børn og voksne lære meget mere om vølven. Både de vølver, der optræder i sagn og digte, og de vølver, der er fundet arkæologiske spor efter. Arrangementet består af en minirundvisning i udstillingen og et efterfølgende kreativt værksted med mulighed for at lave beskyttende vølveamuletter.

Oplevelsen er målrettet børn i alderen mellem 6 og 12 år, men voksne er særdeles velkomne.

TID, PRIS, STED

21., 22. og 23. februar kl. 11.00 og 13.00

Børn gratis. Voksne kr. 60,- (plus billetgebyr, billetter kan købes på Billetto)

Lejre Museum, Orehøjvej 4b, 4320 Lejre

Tæppe workshop

På Lejre Museum kan børn og deres voksne give vinterferien et ordentligt skud magi, når museet inviterer til ”Vølvens værksted”. Foto: ROMU

Episode 1: Kong Skjold driver i land, Kong Roars rædsel og Beowulfs ankomst i Lejre
Episode 2: Beowulfs kamp imod uhyret Grendel
Episode 3: Beowulf må igen slås for danernes land, og den store helts endeligt

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA ROSKILDE MUSEUM

Hvem var… runeristerne?

Hvem var… runeristerne?

Hvem var menneskene der levede, da Lejre var et kongesæde? Sådan spørger Lejre Museum i en foredragsrække, der løber i første halvdel af 2023. Arkæologiske spor, runer, amuletter, grave, våben og meget andet bliver indgangsvinkler til at forstå, hvem menneskene var i yngre jernalder og i vikingetid.
Den internationalt anerkendte runolog og ph.d., Lisbeth Imer fra Nationalmuseet, var første foredragsholder, og hendes arbejde med runeindskrifter skulle give svar på spørgsmålet ”Hvem var runeristerne?”

læs mere
Her er hvad verdensberømt digt kan fortælle om vikingetidens Lejre

Her er hvad verdensberømt digt kan fortælle om vikingetidens Lejre

Det angelsaksiske kvad om helten Beowulfs strabadser er kendt i hele verden. Det inspirerede Tolkien til Ringenes Herre og Hobbitten, og har stået på pensumlisten for mange engelske skolebørn gennem generationer. Herhjemme er det derimod næsten ukendt. Og det er egentlig mærkeligt. For selv om kvadet ikke konkret kan fortælle om livet i vikingetidens Lejre, så knytter det sig tæt til stedet – og rummer nøglen til en forståelse af Lejre som et mystisk og sagnomspundet sted.

læs mere


post-49

Arkæologi

ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører og store såvel som små bygherrer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt

post-49

Vores viden

I ROMUs dækningsområde Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommune har vi en lang række enestående spor fra vores fortid af national og international betydning. Eksempelvis kongehaller og skibsætning i Lejre, den underjordiske kirkeruin Skt. Laurentius i Roskilde samt enestående spor og unikke fund fra livet omkring Roskilde Fjord fra oldtid, middelalder og nutid.