Fra haver til æbleskiver:
ROMU hylder sine frivillige

Ved årets nytårskur blev de frivillige takket for deres store arbejdsindsats. Arbejdet giver mening og mulighed for at udvikle sig, fortæller frivillige.

Vil du også være en del af fællesskabet?

Så meld dig som frivillig ved et af ROMUs besøgssteder i Frederikssund, Lejre eller Roskilde.

Skriv til vores frivillighedskoordinator Isabella No’omi Fuglø på mail: isabellaf@romu.dk

ROMU’s frivillige:

 

  • ROMU har halvanden hundrede frivillige
  • De yder mere end 5.000 arbejdstimer om året
  • De arbejder frivilligt ved besøgsstederne i Roskilde, Lejre og Frederikssund Kommune
  • De frivillige nyder rabatter på entrebilletter og i butikker på besøgsstederne

“Meget af det ROMU leverer til borgerne ville slet ikke være muligt uden jer. I er med til at understøtte museets vision om at bevare, åbne og udbrede kulturarven” takkede museumsdirektør Morten Thomsen Højsgaard fra podiet.

ROMU’s frivillige var inviteret til nytårskur på RAGNAROCK i Roskilde, og dagen bød på nytårstale fra direktøren, oplæg, workshops og diskussion.
Museets godt halvanden hundrede frivillige er organiseret i grupper med tilknytning til besøgsstederne i Roskilde, Lejre og Frederikssund Kommune. Så for mange var nytårskuren også en mulighed for sige hej til kollegaer, som de ikke ser til hverdag:“Det er rigtig fint at møde de andre frivillige. Her finder vi ud af, at vi allesammen er drevet af lysten, og at arbejdet giver mening. Og det er nok det, der er vores fælles udgangspunkt” forklarer Marianne Witzel, som er frivillig ved vandringsholdet på Lejre Museum.
Marianne Witzel er forholdsvis ny på vandringsholdet, men er allerede med til at planlægge nye historiske vandreture i Lejre, som de frivillige udbyder gratis.

Marianne Witzel er frivillig ved vandringsholdet på Lejre Museum, men arbejder til dagligt med kundeservice i København.

Gurli Christensen blev rekrutteret til havelauget efter en gymnastiktime for 6 år siden. Hun er både glad for det sociale i frivilliggruppen og muligheden for at arbejde i det fri.

Mulighed for at lære noget nyt

Frivilliggrupperne udfører en lang række opgaver, som omvisninger, vedligehold, havearbejde, formidling til børn og arbejde i museernes arkiver og samlinger:“Vores frivillige har vidt forskellige kompetencer og laver meget forskellige ting. På hver deres måde spiller de hver især en vigtig rolle, både for museet og for brugerne” fortæller museumsinspektør Isabella No’omi Fuglø, som er frivilligkoordinator og leder af dagens program.

Hun forklarer, at nogle frivillige kommer for at gør brug af viden og kompetencer, som de har opbygget gennem et langt arbejdsliv, mens andre ser muligheden for at lære nyt.

Frivillig Gurli Christensen har altid været haveinteresseret, men i havelauget ved Færgegården, Frederikssund Museum, er der mange slags opgaver: “I de seks år jeg har været en del af havelauget, er jeg ikke kun blevet klogere på at passe mine planter. Jeg er blevet god til at formidle min viden til skolebørn – og at lave pileflet og pynte op til arrangementer. Det er fantastisk, at jeg hele tiden får muligheden for at dygtiggøre mig” fortæller Gurli Christensen.

Stadig behov for flere frivillige

På dagens workshop blev der arbejdet med hvordan der fremover skal rekrutteres til frivilliggrupperne: “Vi får fortsat brug for frivillige på ROMU, så det er vigtigt, at vi forstår de mange forskellige kompetencer og motivationer, der driver vores frivillige, så vi i fremtiden laver flere gode match” forklarer Isabella No’omi Fuglø.

Én af museets frivillige blev rekrutteret ganske kort efter at hun trådte ind af døren på Lützhøfts Købmandsgård i Roskilde: “Kan du lave æbleskiver? Sådan blev jeg spurgt af damen bag disken. Ja, jeg har arbejdet som pædagog hele mit arbejdsliv, så det kan jeg vel, svarede jeg. Og så blev jeg frivillig” fortæller Eva Pedersen.

Hun har nu i to år har været frivillig på Lützhøfts Købmandsgård, hvor hun, blandt andet, laver æbleskiver ved ”Den Store Æblefest” og filt i påsken. Eva Pedersen vil gerne anbefale andre at blive frivillig på ROMU: “Det er smadder hyggeligt. Og så det rart at bruge sig selv og mærke, at man bliver sat pris på” fortæller hun.

Eva Pedersen er frivillig ved Lützhøfts Købmandsgård, og vil anbefale andre, at melde sig som frivillig på ROMU.

Til top
X
post-6038

Magisk vinterferie på Lejre Museum

BEGIVENHED

Magisk vinterferie på Lejre Museum

27.01.2023
Tæppe workshop

Mange familier benytter vinterferien til at være sammen om berigende museumsoplevelser. Det bliver der rig mulighed for på Lejre Museum denne vinterferie, når museet inviterer til et kig ind i ”Vølvens værksted”. Foto: Kristian Grøndahl

Hele familien kan opleve vølvernes forunderlige og magiske verden, når Lejre Museum inviterer til en kombineret rundvisning og kreativt værksted i vinterferien.

Af: Jens-Jørgen Krogh

 

I den nordiske mytologi var vølverne magikere, helbredersker og spåkvinder. Vølverne kunne spå om fremtiden, helbrede de syge og gå en i trance, også kaldet sejd, hvor de kunne rejse mellem forskellige verdner. De besad så mægtige kræfter, at selveste gudernes konge, Odin, gik til vølverne for råd og vejledning.

”Vølven er en interessant mytologisk og historisk figur at studere på Lejre Museum. Der er spændende forbindelser mellem Odin og vølver i de skiftlige kilder, fx i ”Vølvens spådom” fra Ældre Edda, hvor Odin blandt andet får en vølve til at fortælle om fremtiden,” fortæller Maja Kvamm, som er medarbejder på Lejre Museum.

”Den lille og meget spektakulære Odin-figur af sølv, der er fundet i Lejre, er hul indeni. Nogle mener, den kan have siddet for enden af en stav, måske en vølvestav, der blev brugt i forbindelse med sejd og kultiske handlinger”.

I vinterferien kan både børn og voksne lære meget mere om vølven. Både de vølver, der optræder i sagn og digte, og de vølver, der er fundet arkæologiske spor efter. Arrangementet består af en minirundvisning i udstillingen og et efterfølgende kreativt værksted med mulighed for at lave beskyttende vølveamuletter.

Oplevelsen er målrettet børn i alderen mellem 6 og 12 år, men voksne er særdeles velkomne.

TID, PRIS, STED

21., 22. og 23. februar kl. 11.00 og 13.00

Børn gratis. Voksne kr. 60,- (plus billetgebyr, billetter kan købes på Billetto)

Lejre Museum, Orehøjvej 4b, 4320 Lejre

Tæppe workshop

På Lejre Museum kan børn og deres voksne give vinterferien et ordentligt skud magi, når museet inviterer til ”Vølvens værksted”. Foto: ROMU

Episode 1: Kong Skjold driver i land, Kong Roars rædsel og Beowulfs ankomst i Lejre
Episode 2: Beowulfs kamp imod uhyret Grendel
Episode 3: Beowulf må igen slås for danernes land, og den store helts endeligt

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA ROSKILDE MUSEUM

Hvem var… runeristerne?

Hvem var… runeristerne?

Hvem var menneskene der levede, da Lejre var et kongesæde? Sådan spørger Lejre Museum i en foredragsrække, der løber i første halvdel af 2023. Arkæologiske spor, runer, amuletter, grave, våben og meget andet bliver indgangsvinkler til at forstå, hvem menneskene var i yngre jernalder og i vikingetid.
Den internationalt anerkendte runolog og ph.d., Lisbeth Imer fra Nationalmuseet, var første foredragsholder, og hendes arbejde med runeindskrifter skulle give svar på spørgsmålet ”Hvem var runeristerne?”

læs mere
Her er hvad verdensberømt digt kan fortælle om vikingetidens Lejre

Her er hvad verdensberømt digt kan fortælle om vikingetidens Lejre

Det angelsaksiske kvad om helten Beowulfs strabadser er kendt i hele verden. Det inspirerede Tolkien til Ringenes Herre og Hobbitten, og har stået på pensumlisten for mange engelske skolebørn gennem generationer. Herhjemme er det derimod næsten ukendt. Og det er egentlig mærkeligt. For selv om kvadet ikke konkret kan fortælle om livet i vikingetidens Lejre, så knytter det sig tæt til stedet – og rummer nøglen til en forståelse af Lejre som et mystisk og sagnomspundet sted.

læs mere


post-49

Arkæologi

ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører og store såvel som små bygherrer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt

post-49

Vores viden

I ROMUs dækningsområde Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommune har vi en lang række enestående spor fra vores fortid af national og international betydning. Eksempelvis kongehaller og skibsætning i Lejre, den underjordiske kirkeruin Skt. Laurentius i Roskilde samt enestående spor og unikke fund fra livet omkring Roskilde Fjord fra oldtid, middelalder og nutid.