Fra haver til æbleskiver:
ROMU hylder sine frivillige

Ved årets nytårskur blev de frivillige takket for deres store arbejdsindsats. Arbejdet giver mening og mulighed for at udvikle sig, fortæller frivillige.

Vil du også være en del af fællesskabet?

Så meld dig som frivillig ved et af ROMUs besøgssteder i Frederikssund, Lejre eller Roskilde.

Skriv til vores frivillighedskoordinator Isabella No’omi Fuglø på mail: isabellaf@romu.dk

ROMU’s frivillige:

 

  • ROMU har halvanden hundrede frivillige
  • De yder mere end 5.000 arbejdstimer om året
  • De arbejder frivilligt ved besøgsstederne i Roskilde, Lejre og Frederikssund Kommune
  • De frivillige nyder rabatter på entrebilletter og i butikker på besøgsstederne

“Meget af det ROMU leverer til borgerne ville slet ikke være muligt uden jer. I er med til at understøtte museets vision om at bevare, åbne og udbrede kulturarven” takkede museumsdirektør Morten Thomsen Højsgaard fra podiet.

ROMU’s frivillige var inviteret til nytårskur på RAGNAROCK i Roskilde, og dagen bød på nytårstale fra direktøren, oplæg, workshops og diskussion.
Museets godt halvanden hundrede frivillige er organiseret i grupper med tilknytning til besøgsstederne i Roskilde, Lejre og Frederikssund Kommune. Så for mange var nytårskuren også en mulighed for sige hej til kollegaer, som de ikke ser til hverdag:“Det er rigtig fint at møde de andre frivillige. Her finder vi ud af, at vi allesammen er drevet af lysten, og at arbejdet giver mening. Og det er nok det, der er vores fælles udgangspunkt” forklarer Marianne Witzel, som er frivillig ved vandringsholdet på Lejre Museum.
Marianne Witzel er forholdsvis ny på vandringsholdet, men er allerede med til at planlægge nye historiske vandreture i Lejre, som de frivillige udbyder gratis.

Marianne Witzel er frivillig ved vandringsholdet på Lejre Museum, men arbejder til dagligt med kundeservice i København.

Gurli Christensen blev rekrutteret til havelauget efter en gymnastiktime for 6 år siden. Hun er både glad for det sociale i frivilliggruppen og muligheden for at arbejde i det fri.

Mulighed for at lære noget nyt

Frivilliggrupperne udfører en lang række opgaver, som omvisninger, vedligehold, havearbejde, formidling til børn og arbejde i museernes arkiver og samlinger:“Vores frivillige har vidt forskellige kompetencer og laver meget forskellige ting. På hver deres måde spiller de hver især en vigtig rolle, både for museet og for brugerne” fortæller museumsinspektør Isabella No’omi Fuglø, som er frivilligkoordinator og leder af dagens program.

Hun forklarer, at nogle frivillige kommer for at gør brug af viden og kompetencer, som de har opbygget gennem et langt arbejdsliv, mens andre ser muligheden for at lære nyt.

Frivillig Gurli Christensen har altid været haveinteresseret, men i havelauget ved Færgegården, Frederikssund Museum, er der mange slags opgaver: “I de seks år jeg har været en del af havelauget, er jeg ikke kun blevet klogere på at passe mine planter. Jeg er blevet god til at formidle min viden til skolebørn – og at lave pileflet og pynte op til arrangementer. Det er fantastisk, at jeg hele tiden får muligheden for at dygtiggøre mig” fortæller Gurli Christensen.

Stadig behov for flere frivillige

På dagens workshop blev der arbejdet med hvordan der fremover skal rekrutteres til frivilliggrupperne: “Vi får fortsat brug for frivillige på ROMU, så det er vigtigt, at vi forstår de mange forskellige kompetencer og motivationer, der driver vores frivillige, så vi i fremtiden laver flere gode match” forklarer Isabella No’omi Fuglø.

Én af museets frivillige blev rekrutteret ganske kort efter at hun trådte ind af døren på Lützhøfts Købmandsgård i Roskilde: “Kan du lave æbleskiver? Sådan blev jeg spurgt af damen bag disken. Ja, jeg har arbejdet som pædagog hele mit arbejdsliv, så det kan jeg vel, svarede jeg. Og så blev jeg frivillig” fortæller Eva Pedersen.

Hun har nu i to år har været frivillig på Lützhøfts Købmandsgård, hvor hun, blandt andet, laver æbleskiver ved ”Den Store Æblefest” og filt i påsken. Eva Pedersen vil gerne anbefale andre at blive frivillig på ROMU: “Det er smadder hyggeligt. Og så det rart at bruge sig selv og mærke, at man bliver sat pris på” fortæller hun.

Eva Pedersen er frivillig ved Lützhøfts Købmandsgård, og vil anbefale andre, at melde sig som frivillig på ROMU.

Til top
X

post-49

Arkæologi

ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører og store såvel som små bygherrer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt

post-49

Vores viden

I ROMUs dækningsområde Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommune har vi en lang række enestående spor fra vores fortid af national og international betydning. Eksempelvis kongehaller og skibsætning i Lejre, den underjordiske kirkeruin Skt. Laurentius i Roskilde samt enestående spor og unikke fund fra livet omkring Roskilde Fjord fra oldtid, middelalder og nutid.