ROMU søger ny forpagter til museumscaféer

RAGNAROCK, Rabalderstræde 16, 4000 Roskilde

Fra 1. oktober er der mulighed for at overtage forpagtningen af museumscaféerne på de to populære ROMU-museer RAGNAROCK og Roskilde Museum. Her udløber aftalen med tidligere forpagter Freunde. Forpagtningerne udbydes samlet eller hver for sig.

Danmark åbner i disse dage langsomt igen. Og nu åbner museumsorganisationen ROMU også for, at en ny forpagter fra efteråret kan få ansvaret for at drive museumscaféerne på de største besøgssteder i Roskilde. 

I søgningen efter en ny forpagter lægger kommerciel chef Anette Gade Kristensen fra ROMU, især vægt på et tæt samarbejde mellem museum og café.

– Man skal have en interesse for at gå ind i det særlige setup, der er ved at være en café på en kulturinstitution. Det kommer med en række fordele, men der følger også nogle krav om at spille med på det, vi er. Derfor skal det være nogen, der har en stor lyst til at indgå i et tæt samarbejde med museet, siger Anette Gade Kristensen og tilføjer: – Det kunne være spændende, hvis lokale aktører bød ind på opgaven, men vi opfordrer alle interesserede til at søge.

Rammerne i Roskilde som en af Sjællands helt store kultur- og handelsbyer byder på masser af muligheder for caféerne.

RAGNAROCK er pop-, rock- og ungdomskulturmuseet, der af National Geographic er blevet udråbt til et af verdens 15 mest interessante og innovative must-see museer. Over 100.000 besøgende gæster årligt museet, der ligger i den nye og innovative Musicon-bydel i Roskilde. Her er fokus på kultur, musik og udvikling, og der er et naturligt samspil mellem bydelens virksomheder, kulturaktører, studerende og beboere.

Roskilde Museum ligger lige i hjertet af Roskilde på Sankt Ols Stræde, et stenkast fra den ikoniske domkirke og byens gågade. I 90 år har det været byens centrale kulturhistoriske museum. 40.000 besøgende lægger vejen forbi de historiske lokaler årligt, og bymidtens handlende er også oplagte cafégæster. 

Både RAGNAROCK og Roskilde Museum har desuden stemningsfulde gårdmiljøer, der kan bringe caféoplevelsen med udenfor.

– Caféerne kan også leve i kraft af sig selv. Både Musicon og Sankt Ols Stræde er jo to meget attraktive steder at ligge for en café, men også to meget forskellige steder. Så der er virkelig muligheder for at udnytte og udvikle de rammer, man får, siger Anette Gade Kristensen og understreger, at caféerne er vigtige dele af et moderne museum: 

– Museumsgæster i dag forventer at få en helstøbt oplevelse ud af besøget, så forplejningsdelen er enormt vigtig, siger hun.

Forpagtningerne udbydes samlet eller hver for sig, til overtagelse 1. oktober 2020 eller efter aftale. Der er mulighed for at byde ind på forpagtningerne frem til 15. maj 2020.

Roskilde Museum, Sankt Ols Stræde 3

Til top
X
post-6038

Magisk vinterferie på Lejre Museum

BEGIVENHED

Magisk vinterferie på Lejre Museum

27.01.2023
Tæppe workshop

Mange familier benytter vinterferien til at være sammen om berigende museumsoplevelser. Det bliver der rig mulighed for på Lejre Museum denne vinterferie, når museet inviterer til et kig ind i ”Vølvens værksted”. Foto: Kristian Grøndahl

Hele familien kan opleve vølvernes forunderlige og magiske verden, når Lejre Museum inviterer til en kombineret rundvisning og kreativt værksted i vinterferien.

Af: Jens-Jørgen Krogh

 

I den nordiske mytologi var vølverne magikere, helbredersker og spåkvinder. Vølverne kunne spå om fremtiden, helbrede de syge og gå en i trance, også kaldet sejd, hvor de kunne rejse mellem forskellige verdner. De besad så mægtige kræfter, at selveste gudernes konge, Odin, gik til vølverne for råd og vejledning.

”Vølven er en interessant mytologisk og historisk figur at studere på Lejre Museum. Der er spændende forbindelser mellem Odin og vølver i de skiftlige kilder, fx i ”Vølvens spådom” fra Ældre Edda, hvor Odin blandt andet får en vølve til at fortælle om fremtiden,” fortæller Maja Kvamm, som er medarbejder på Lejre Museum.

”Den lille og meget spektakulære Odin-figur af sølv, der er fundet i Lejre, er hul indeni. Nogle mener, den kan have siddet for enden af en stav, måske en vølvestav, der blev brugt i forbindelse med sejd og kultiske handlinger”.

I vinterferien kan både børn og voksne lære meget mere om vølven. Både de vølver, der optræder i sagn og digte, og de vølver, der er fundet arkæologiske spor efter. Arrangementet består af en minirundvisning i udstillingen og et efterfølgende kreativt værksted med mulighed for at lave beskyttende vølveamuletter.

Oplevelsen er målrettet børn i alderen mellem 6 og 12 år, men voksne er særdeles velkomne.

TID, PRIS, STED

21., 22. og 23. februar kl. 11.00 og 13.00

Børn gratis. Voksne kr. 60,- (plus billetgebyr, billetter kan købes på Billetto)

Lejre Museum, Orehøjvej 4b, 4320 Lejre

Tæppe workshop

På Lejre Museum kan børn og deres voksne give vinterferien et ordentligt skud magi, når museet inviterer til ”Vølvens værksted”. Foto: ROMU

Episode 1: Kong Skjold driver i land, Kong Roars rædsel og Beowulfs ankomst i Lejre
Episode 2: Beowulfs kamp imod uhyret Grendel
Episode 3: Beowulf må igen slås for danernes land, og den store helts endeligt

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA ROSKILDE MUSEUM

Hvem var… runeristerne?

Hvem var… runeristerne?

Hvem var menneskene der levede, da Lejre var et kongesæde? Sådan spørger Lejre Museum i en foredragsrække, der løber i første halvdel af 2023. Arkæologiske spor, runer, amuletter, grave, våben og meget andet bliver indgangsvinkler til at forstå, hvem menneskene var i yngre jernalder og i vikingetid.
Den internationalt anerkendte runolog og ph.d., Lisbeth Imer fra Nationalmuseet, var første foredragsholder, og hendes arbejde med runeindskrifter skulle give svar på spørgsmålet ”Hvem var runeristerne?”

læs mere
Her er hvad verdensberømt digt kan fortælle om vikingetidens Lejre

Her er hvad verdensberømt digt kan fortælle om vikingetidens Lejre

Det angelsaksiske kvad om helten Beowulfs strabadser er kendt i hele verden. Det inspirerede Tolkien til Ringenes Herre og Hobbitten, og har stået på pensumlisten for mange engelske skolebørn gennem generationer. Herhjemme er det derimod næsten ukendt. Og det er egentlig mærkeligt. For selv om kvadet ikke konkret kan fortælle om livet i vikingetidens Lejre, så knytter det sig tæt til stedet – og rummer nøglen til en forståelse af Lejre som et mystisk og sagnomspundet sted.

læs mere


post-49

Arkæologi

ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører og store såvel som små bygherrer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt

post-49

Vores viden

I ROMUs dækningsområde Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommune har vi en lang række enestående spor fra vores fortid af national og international betydning. Eksempelvis kongehaller og skibsætning i Lejre, den underjordiske kirkeruin Skt. Laurentius i Roskilde samt enestående spor og unikke fund fra livet omkring Roskilde Fjord fra oldtid, middelalder og nutid.