ROMU søger ny forpagter til museumscaféer

RAGNAROCK, Rabalderstræde 16, 4000 Roskilde

Fra 1. oktober er der mulighed for at overtage forpagtningen af museumscaféerne på de to populære ROMU-museer RAGNAROCK og Roskilde Museum. Her udløber aftalen med tidligere forpagter Freunde. Forpagtningerne udbydes samlet eller hver for sig.

Danmark åbner i disse dage langsomt igen. Og nu åbner museumsorganisationen ROMU også for, at en ny forpagter fra efteråret kan få ansvaret for at drive museumscaféerne på de største besøgssteder i Roskilde. 

I søgningen efter en ny forpagter lægger kommerciel chef Anette Gade Kristensen fra ROMU, især vægt på et tæt samarbejde mellem museum og café.

– Man skal have en interesse for at gå ind i det særlige setup, der er ved at være en café på en kulturinstitution. Det kommer med en række fordele, men der følger også nogle krav om at spille med på det, vi er. Derfor skal det være nogen, der har en stor lyst til at indgå i et tæt samarbejde med museet, siger Anette Gade Kristensen og tilføjer: – Det kunne være spændende, hvis lokale aktører bød ind på opgaven, men vi opfordrer alle interesserede til at søge.

Rammerne i Roskilde som en af Sjællands helt store kultur- og handelsbyer byder på masser af muligheder for caféerne.

RAGNAROCK er pop-, rock- og ungdomskulturmuseet, der af National Geographic er blevet udråbt til et af verdens 15 mest interessante og innovative must-see museer. Over 100.000 besøgende gæster årligt museet, der ligger i den nye og innovative Musicon-bydel i Roskilde. Her er fokus på kultur, musik og udvikling, og der er et naturligt samspil mellem bydelens virksomheder, kulturaktører, studerende og beboere.

Roskilde Museum ligger lige i hjertet af Roskilde på Sankt Ols Stræde, et stenkast fra den ikoniske domkirke og byens gågade. I 90 år har det været byens centrale kulturhistoriske museum. 40.000 besøgende lægger vejen forbi de historiske lokaler årligt, og bymidtens handlende er også oplagte cafégæster. 

Både RAGNAROCK og Roskilde Museum har desuden stemningsfulde gårdmiljøer, der kan bringe caféoplevelsen med udenfor.

– Caféerne kan også leve i kraft af sig selv. Både Musicon og Sankt Ols Stræde er jo to meget attraktive steder at ligge for en café, men også to meget forskellige steder. Så der er virkelig muligheder for at udnytte og udvikle de rammer, man får, siger Anette Gade Kristensen og understreger, at caféerne er vigtige dele af et moderne museum: 

– Museumsgæster i dag forventer at få en helstøbt oplevelse ud af besøget, så forplejningsdelen er enormt vigtig, siger hun.

Forpagtningerne udbydes samlet eller hver for sig, til overtagelse 1. oktober 2020 eller efter aftale. Der er mulighed for at byde ind på forpagtningerne frem til 15. maj 2020.

Roskilde Museum, Sankt Ols Stræde 3

Til top
X
post-5385

DR2 JAGTER DEN FØRSTE DANSKE KONGE – OG SPORENE ENDER PÅ LEJRE MUSEUM

BEGIVENHED

DR2 jagter den første danske konge – og sporene ender på Lejre Museum

04.11.2021

Museumsinspektør Isabella No’omi Fuglø (tv) tager imod DR2-vært og historiker Cecilie Nielsen (th) på Lejre Museum, hvor jagten på den første danske konge ender. Foto: Nicki Sørensen/DR.

 

I DR2’s nye historiske serie ”Gåden om Danmarks første konge” rejser historiker Cecilie Nielsen rundt i kongeriget for at blive klogere på, hvorfor kongerækken ser ud, som den gør. Jagten fører hende i sidste afsnit til Lejre Museum, hvor en lille figur udfordrer den nationale selvforståelse – og viser, at der har været en kongemagt i Lejre før kristendommens indtog i Danmark

Lejre er et sted fyldt med sagn og mysterier – men de sidste 40 års arkæologiske udgravninger på egnen taler deres tydelige videnskabelige sprog og viser os, at de vilde historier ikke bare er grebet ud af den blå luft.

Før Gorm den Gamle og før Harald Blåtands kristning af danerne har der været en centraliseret magt i Lejre, og dén del af Danmarkshistorien får nu oprejsning i DR2’s nye serie ”Gåden om Danmarks første konge”. Historiker Cecilie Nielsen rejser land og rige rundt og besøger flere steder, hvor der er spor efter store konger.

Kongehallerne er en magtmanifestation
I sidste afsnit af serien, som lige nu kan ses i sin fulde længde på DRTV, møder Cecilie Nielsen museumsinspektør ved Lejre Museum, Isabella No’omi Fuglø, som hun har sat stævne ved kongehallen i Sagnlandet Lejre.

Kongehallen er en genskabelse af den største hal fra vikingetid, vi kender i Danmark, baseret på blandt andet Lejre Museum og ROMUs udgravninger og forskning. Sporene efter den blev fundet i 2009, og Isabella No’omi Fuglø peger på, hvordan den enorme hal, som måler over 60 meter fra gavl til gavl, er ét blandt flere vidnesbyrd om et magtcentrum i Lejre før Gorm den Gamle og hans efterkommere.

Odin fra Lejre udfordrer vores nationale selvfortælling
Isabella No’omi Fuglø inviterer også Cecilie Nielsen med ind på Lejre Museum, hvor man kan opleve sølvfiguren Odin fra Lejre, som blev fundet omkring kongehallen.

Ifølge Fuglø udfordrer tolkningen af denne unikke lille figur den danske selvforståelse som en nation, hvis historie først rigtig begynder ved Harald Blåtands kristning af danerne på Jellingestenen i ca. 965.

For Odin var gudernes konge og kongernes gud – derfor har figuren været meget værdifuld og en konge værdig. Så også dén vidner om en kongemagt i århundrederne, der gik forud for Gorm den Gamles og Harald Blåtands tid, forklarer Isabella No’omi Fuglø.

Hun mener, at der skal være mere plads i vores fælles bevidsthed til fortællingen om de kongemagter, der gik hånd i hånd med asatroen, og som havde deres langvarige storhedstid gennem flere århundreder, inden kristendommens indtog – og en væsentlig del af den historie begynder i Lejre.

Se hele serien ”Gåden om Danmarks første konge” på DRTV eller onsdage kl. 21.00 på DR2 fra 3. november. Afsnittet fra Lejre sendes på DR2 den 1. december.

Bliv klogere på, hvor Lejre er Kongerigets Vugge, og dyk dybere ned i historien om de første konger i udstillingen på Lejre Museum.

Læs mere om museet og se åbningstider og entrepriser.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.


post-49

Arkæologi

ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører og store såvel som små bygherrer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt

post-49

Vores viden

I ROMUs dækningsområde Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommune har vi en lang række enestående spor fra vores fortid af national og international betydning. Eksempelvis kongehaller og skibsætning i Lejre, den underjordiske kirkeruin Skt. Laurentius i Roskilde samt enestående spor og unikke fund fra livet omkring Roskilde Fjord fra oldtid, middelalder og nutid.