Flere end 1000 mennesker deltog i Alsang Live på befrielsesaftenen den 4. maj. Nu gentager Roskilde successen med en begivenhed, der skaber nærvær, fællesskab og samhørighed. Store dele af musikbyens kulturliv inviterer igen til at synge sammen hver for sig: Grundlovsdag den 5. juni kl. 15-16 kan alle være med til at fejre demokratiet med virtuel fællessang.

Otte nye og gamle sange får hovedrollen, når store dele af Roskildes kulturliv igen inviterer til fællessang hver for sig, denne gang på Grundlovsdag. Og der er fortsat behov for at samles om fællessang hver for sig:

– Selv om de fleste af os vender gradvist tilbage til et mere udadvendt liv, så er der stadig mange mennesker, som er tvunget til fortsat at være forsigtige og isolere sig. Og det er endnu heller ikke muligt at samle mange mennesker fysisk til de store mærkedage, som vi plejer at samles om i løbet af et år – som for eksempel Grundlovsdag. Derfor er der stadig brug for begivenheder som denne, hvor vi kan synge sammen og opleve samhørigheden, vurderer Camilla Tiedt Frith fra sangfællesskabet KorKor og sanglærer på Roskilde Musiske Skole.

Sammen med Martin Gerup, også fra sangfællesskabet KorKor, står hun for at guide folk musikalsk igennem sangene og synge for.

Tre sange vælges af brugerne

Fælles for de valgte sange er, at de alle på forskellige måder sætter ord på den tid, vi lever i nu, mangfoldighed og historien om at være dansker.

Af de otte sange er de fem valgt af arrangørerne. Det er:

 • ”Når lyset bryder frem” – Sebastian
 • ”Jeg ser de bøgelyse øer” – L.C. Nielsen /Th. Aagaard
 • ”De smukke unge mennesker” – Kim Larsen
 • ”Danmark, nu blunder den lyse nat” – Th. Larsen /O. Ring
 • ”Noget Om Billigrejser” (Jorden drejer om sin akse) – M.J. Nissen / H. Rasmussen

De sidste tre skal vælges ved en afstemning af brugerne på facebook, som kan vælge mellem følgende seks sange:

 • ”Danmark, dit indre ocean” – Gnags
 • ”Sang til foråret” (Det er forår, alting klippes ned) – P. Dissing / B. Andersen
 • ”Han kommer med sommer” – J. Aakjær/ Th. Aagaard
 • ”I Danmark er jeg født” – H.C. Andersen / P. Schierbeck
 • ”Se dig ud en sommerdag” – J. Aakjær / C. Nielsen
 • ”Frit Land” – C. E. Petersen / Ulige Numre

Afstemningen foregår her: https://www.facebook.com/alsang4000/

Dagens gæst er sangeren Lars Grand, som i disse tider er ”gået viralt” fra folks altaner, fordi han forsyner baggårde i både København og Roskilde med sang og harmonikaspil.

Undervejs i programmet kan stemmebåndene få et øjebliks pause, når borgmester Tomas Breddam hylder demokratiet i en kort tale.

Tid:

Grundlovsdag, den 5. juni kl. 15-16

Sted:

Facebook-siden Alsang i Roskilde: https://www.facebook.com/alsang4000/

Vi offentliggør med vilje ikke lokaliteten, da vi passer på hinanden og opfordrer til at synge med hjemmefra – fra haven, fra plejecentrets kaffestue, fra gaden, fra havnen, eller hvor man nu befinder sig på dagen.

Bag arrangementet står KorKor4000, Roskilde Bibliotek, Roskilde Museum, Roskilde Musiske Skole, Roskilde Festival Højskole og INSP! Media. Arrangementet er støttet af Roskilde Kommune – Kultur & Idræt og DMF Roskilde.

Til top
X
post-6038

Magisk vinterferie på Lejre Museum

BEGIVENHED

Magisk vinterferie på Lejre Museum

27.01.2023
Tæppe workshop

Mange familier benytter vinterferien til at være sammen om berigende museumsoplevelser. Det bliver der rig mulighed for på Lejre Museum denne vinterferie, når museet inviterer til et kig ind i ”Vølvens værksted”. Foto: Kristian Grøndahl

Hele familien kan opleve vølvernes forunderlige og magiske verden, når Lejre Museum inviterer til en kombineret rundvisning og kreativt værksted i vinterferien.

Af: Jens-Jørgen Krogh

 

I den nordiske mytologi var vølverne magikere, helbredersker og spåkvinder. Vølverne kunne spå om fremtiden, helbrede de syge og gå en i trance, også kaldet sejd, hvor de kunne rejse mellem forskellige verdner. De besad så mægtige kræfter, at selveste gudernes konge, Odin, gik til vølverne for råd og vejledning.

”Vølven er en interessant mytologisk og historisk figur at studere på Lejre Museum. Der er spændende forbindelser mellem Odin og vølver i de skiftlige kilder, fx i ”Vølvens spådom” fra Ældre Edda, hvor Odin blandt andet får en vølve til at fortælle om fremtiden,” fortæller Maja Kvamm, som er medarbejder på Lejre Museum.

”Den lille og meget spektakulære Odin-figur af sølv, der er fundet i Lejre, er hul indeni. Nogle mener, den kan have siddet for enden af en stav, måske en vølvestav, der blev brugt i forbindelse med sejd og kultiske handlinger”.

I vinterferien kan både børn og voksne lære meget mere om vølven. Både de vølver, der optræder i sagn og digte, og de vølver, der er fundet arkæologiske spor efter. Arrangementet består af en minirundvisning i udstillingen og et efterfølgende kreativt værksted med mulighed for at lave beskyttende vølveamuletter.

Oplevelsen er målrettet børn i alderen mellem 6 og 12 år, men voksne er særdeles velkomne.

TID, PRIS, STED

21., 22. og 23. februar kl. 11.00 og 13.00

Børn gratis. Voksne kr. 60,- (plus billetgebyr, billetter kan købes på Billetto)

Lejre Museum, Orehøjvej 4b, 4320 Lejre

Tæppe workshop

På Lejre Museum kan børn og deres voksne give vinterferien et ordentligt skud magi, når museet inviterer til ”Vølvens værksted”. Foto: ROMU

Episode 1: Kong Skjold driver i land, Kong Roars rædsel og Beowulfs ankomst i Lejre
Episode 2: Beowulfs kamp imod uhyret Grendel
Episode 3: Beowulf må igen slås for danernes land, og den store helts endeligt

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA ROSKILDE MUSEUM

Hvem var… runeristerne?

Hvem var… runeristerne?

Hvem var menneskene der levede, da Lejre var et kongesæde? Sådan spørger Lejre Museum i en foredragsrække, der løber i første halvdel af 2023. Arkæologiske spor, runer, amuletter, grave, våben og meget andet bliver indgangsvinkler til at forstå, hvem menneskene var i yngre jernalder og i vikingetid.
Den internationalt anerkendte runolog og ph.d., Lisbeth Imer fra Nationalmuseet, var første foredragsholder, og hendes arbejde med runeindskrifter skulle give svar på spørgsmålet ”Hvem var runeristerne?”

læs mere
Her er hvad verdensberømt digt kan fortælle om vikingetidens Lejre

Her er hvad verdensberømt digt kan fortælle om vikingetidens Lejre

Det angelsaksiske kvad om helten Beowulfs strabadser er kendt i hele verden. Det inspirerede Tolkien til Ringenes Herre og Hobbitten, og har stået på pensumlisten for mange engelske skolebørn gennem generationer. Herhjemme er det derimod næsten ukendt. Og det er egentlig mærkeligt. For selv om kvadet ikke konkret kan fortælle om livet i vikingetidens Lejre, så knytter det sig tæt til stedet – og rummer nøglen til en forståelse af Lejre som et mystisk og sagnomspundet sted.

læs mere


post-49

Arkæologi

ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører og store såvel som små bygherrer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt

post-49

Vores viden

I ROMUs dækningsområde Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommune har vi en lang række enestående spor fra vores fortid af national og international betydning. Eksempelvis kongehaller og skibsætning i Lejre, den underjordiske kirkeruin Skt. Laurentius i Roskilde samt enestående spor og unikke fund fra livet omkring Roskilde Fjord fra oldtid, middelalder og nutid.