Roskilde hylder demokrati og samfundssind med sang

Befrielsesfest i Folkeparken i Roskilde den 5. maj 1945. Nu bliver der atter mulighed for at hylde sammenhold, frihed og demokrati sammen – men hver for sig – med Alsang den 4. maj 2020. Foto: Nationalmuseet

Store dele af byens kulturliv står bag, når alle inviteres til at samles hver for sig om Alsang mandag den 4. maj, hvor 75-året for Danmarks befrielse mindes landet over. Roskilde Festival Højskole danner rammen, og alle, der har lyst, kan deltage gennem Livestream på Facebook kl. 19-20.

Ligesom mange andre steder i landet skulle sangglade mennesker have samlet sig i Roskilde den 4. maj og sunget Alsang – en tradition, der opstod i Danmark under besættelsen. I Roskilde skulle det have foregået på Stændertorvet, hvor byens borgere samlede sig i befrielsesdagene for 75 år siden.

Nu samles vi og synger hver for sig til Alsang i Roskilde. Martin Gerup og Camilla Tiedt Frith fra sangfællesskabet Korkor spiller og synger for, sammen med Jacob Heide fra Roskilde Synger og Jeanette Højby fra Roskilde Musiske Skole.

På programmet er otte nye og gamle sange, der præsenteres i små videoklip af bl.a. Alberte, Roskilde Domkirkes sognepræst Torben Jeppesen og en elev fra Roskilde Festival Højskole.

Arrangementet præsenteres af Roskilde Museums direktør Morten Thomsen Højsgaard med historiske optagelser fra befrielsen i Roskilde. Det slutter med dette års vinder af Alsang 2020’s sangskriverkonkurrence – Frihedens lysdøgn, med tekst af digter Anne Vad og melodi af Julie Maria og Nikolaj Busk. Det er en sang, der forankrer temaet om at sætte levende lys i vinduerne på denne aften og samtidig lader tankerne flyve ud i det ukendte og uendeligheden.

Bag arrangementet står Roskilde Synger, Roskilde Museum, Roskilde Musiske Skole, Roskilde Kommune -Kultur & Idræt, Roskilde Domkirke, KorKor4000, Di Vers, Roskilde Bibliotek, Roskilde Festival Højskole og INSP! Media.

Arrangementet er støttet af Roskilde Kommune og projektet ALSANG 2020, som Grundtvigsk Forum, Dansk Forfatterforening og Spil Dansk står bag.

TID OG STED

Tid: D. 4. maj kl 19.00 – 20
Sted: Alsang i Roskilde Livestream på Facebook – link: http://kortlink.dk/25py5

 

Britisk panservogn i Roskilde efter befrielsen. Muligvis del af den styrke, der som den første passerede byen d. 8. maj 1945 på vej mod København. Kilde: Nationalmuseet

FRIHEDENS SOL OVER ROSKILDE

FRIHEDENS SOL OVER ROSKILDE

De fleste danskere har et sæt sort-hvide billeder, der dukker frem på nethinden, når talen falder på besættelsestiden. Mange af billederne stammer fra de første besættelsesfilm og ugerevyer, der henover sommeren 1945 løb over lærredet. De første film var mindre lokale produktioner, hvilket Frihedens sol over Roskilde er et eksempel på. Her gik byens sparrekassedirektør Knud Henker rundt og filmede og registrerede den glædesfyldte, men også kaotiske tid, der udspillede sig i Roskilde på befrielsesdagen og ugerne derefter.

TID TIL AT MINDES OG HYLDE FRIHEDEN

TID TIL AT MINDES OG HYLDE FRIHEDEN

Når vi i aften sætter lys i vinduerne, er det for at mindes Befrielsen. Samtidig minder vi med lyset hinanden om, hvor flygtig friheden kan være, og hvor vigtigt det er aldrig at tage den for givet. Den historiske aften markeres med arrangementet Alsang i Roskilde Livestream, hvor vi mindes og synger for friheden sammen hver for sig. Mindebegivenheder som den er sammen med fysiske mindesmærker med til at fastholde vores erindringer om dem, der kæmpede for friheden.

KULTURARV GENOPFINDER SIG SELV PÅ 4. MAJ I KRISETID

KULTURARV GENOPFINDER SIG SELV PÅ 4. MAJ I KRISETID

Roskildes kulturaktører er gået sammen for at holde traditioner for 4. maj lyslevende med virtuel alsang på den mindeværdige aften. Og det er et eksempel på, hvordan hele landet i virkeligheden har brugt krisen til at forstå og tage vare på det, der giver livet værdi, skriver museumsdirektør i en aktuel kommentar

KRISER KALDER PÅ SAMFUNDSSIND OG OPFINDSOMHED

KRISER KALDER PÅ SAMFUNDSSIND OG OPFINDSOMHED

Ordet samfundssind, som vi bruger så meget i disse uger, trækker tråde tilbage til besættelsestidens Danmark. Og selv om der er en verden til forskel på at være midt i en verdenskrig og at bekæmpe en pandemi, så er der også fællestræk. Kriser kræver afsavn i dagligdagen og kalder på samfundssind og opfindsomhed. Men hvor hverdagslivet under besættelsen især bød på materielle afsavn, er det i dag de sociale afsavn vi må leve med.

VÅBNENE KOMMER – HILSNER TIL GRETHE OG JULIANE…

VÅBNENE KOMMER – HILSNER TIL GRETHE OG JULIANE…

’Så sad vi der og ventede på Grethe.’ Og det var det, de gjorde. En modstandsgruppe, Borup-holdet, sad i Bidstrup-skovene nær Roskilde i september 1944 og ventede på Grethe. Grethe var det kodeord, de havde hørt i radioen og navnet på den våbenmodtagelse, som de nu sad og ventede på ved Gyldenløveshøj, Sjællands højeste punkt. Våbennedkastningerne foregik også andre steder på Sjælland. De startede i 1943, og i disse dage for 75 år siden foregik en af de sidste våbenmodtagelser under kodeordet Juliane nær Hove i Nordsjælland.

HER INDLEDTES MODSTANDSKAMPEN

HER INDLEDTES MODSTANDSKAMPEN

Det er i dag 80 år siden d. 9. april 1940, at de første tyske soldater kørte ind på Stændertorvet i Roskilde. Men samme dag indledtes også den danske modstandskamp, hvilket en mindeplade på ydermuren af den nedlagte Roskilde Kaserne fortæller om.

Til top
X

post-49

Arkæologi

ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører og store såvel som små bygherrer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt

post-49

Vores viden

I ROMUs dækningsområde Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommune har vi en lang række enestående spor fra vores fortid af national og international betydning. Eksempelvis kongehaller og skibsætning i Lejre, den underjordiske kirkeruin Skt. Laurentius i Roskilde samt enestående spor og unikke fund fra livet omkring Roskilde Fjord fra oldtid, middelalder og nutid.