Roskilde Museum og Lejre Museum søger studerende til formidling og undervisning

Brænder du for undervisning og formidling, og kan du begejstre og inspirere et nysgerrigt publikum – voksne såvel som børn? Så er det måske lige dig, vi står og mangler.

Roskilde Museum og Lejre Museum er begge kulturhistoriske museer, der arbejder for at bevare, åbne og udbrede kulturarven for stadig flere borgere. På Roskilde Museum beskæftiger vi os særligt med Roskilde bys og omegns historie fra oldtid til nutid på og uden for museet. På Lejre Museum går vi på opdagelse i Danmarks første kongesæde fra jernalder og vikingetid gennem arkæologiske fund, skiftlige kilder og i landskabet.

Som formidler og underviser på begge museer indgår du i et team af engagerede studerende fra forskellige uddannelser. Du får en grundig introduktion til museet, dets arrangementer og udstillinger. Du får oplæring i museets undervisningsforløb, omvisninger og byvandringer, samt løbende supervision og sparring på din formidlingspraksis.

Som formidler og underviser får du rig mulighed for at udvikle dine formidlingskompetencer til både børn, unge og voksne. Ud over museets formidlings- og undervisningstilbud vil der i jobbet indgå andre typer af formidlingsopgaver, da museets året igennem tilbyder en række forskelligartede formidlingsindsatser, som typisk ligger i weekender, ferier og om aftenen. Derudover kan det opstå en række andre ad hoc-opgaver på museet, som du vil blive involveret i.

Vi forventer:

 • du ikke er bange for at bruge dig selv i og fagligt engagere dig i formidlingen. At du kan se dig selv i en type formidling, der arbejder med sanselighed, levendegørelse og rollespil.
 • du kan arbejde mindst 1-2 dage om ugen (fast og helst formiddage) og derudover er interesseret i at deltage i museets formidlingsaktiviteter i weekender, ferier og om aftenen.
 • du har mulighed for og lyst til at blive hos os i en længere periode.
 • du lige er startet på, eller i gang med at tage, en uddannelse inden for undervisning, etnologi, antropologi, arkæologi, historie, kulturformidling, performance design eller tilsvarende.
 • at du evt. har mod på at lave omvisninger på engelsk.

Vi tilbyder:

 • en arbejdsplads med imødekommende og engagerede kollegaer
 • grundig oplæring og løbende supervision
 • sparring og samarbejde med de øvrige studerende samt museets faste personale
 • mulighed for at få kendskab til mange forskellige aspekter af museumsarbejdet
 • erfaring med mange forskellige former for faglig funderet formidling til forskellige målgrupper
 • spændende og afvekslende formidlings- og undervisningsopgaver
 • udvikling af dine evner som formidler og underviser

Løn og ansættelse

Lønnen for studenteransatte er 123,64 kr./time og dertil aften- og weekendtillæg efter gældende overenskomst, dvs. HK-kommunal for studerende på grunduddannelsen og for bachelorer med AC overenskomst.

Museet sørger for lønnet oplæring i de udbudte undervisningsforløb og rundvisninger.

Ansøgning: (max én A4 side) og CV sendes til: louised@romu.dk

Ansøgningsfrist: Vi holder løbende samtaler, så send din ansøgning så snart som muligt.

Ansættelsessamtaler: afholdes snarest muligt med ansættelse gerne fra 1.12.

Kontaktperson for yderligere oplysninger Museumsinspektør (med ansvar for formidling, Roskilde Museum): Dorthe Godsk Larsen: 29 32 74 93

Museumsinspektør (med ansvar for formidling, Lejre Museum): Isabella No’omi Fuglø: 29 32 75 41

Museumsinspektør (med ansvar for undervisning og læring): Louise Dahl Christensen: 29 32 76 31

Læs mere om Roskilde Museum, Lejre Museum, museernes undervisning og ROMU her: www.romu.dk

MERE FRA ROMU

Historien om Veksøhjelmene – et ikonisk oldtidsfund fra Brøns Mose

Historien om Veksøhjelmene – et ikonisk oldtidsfund fra Brøns Mose

På Nationalmuseet i København kan man se to fornemt dekorerede hjelme fra bronzealderen. Et værdifuldt offer til guderne, der for præcis 80 år siden blev fundet i Brøns Mose ved Veksø. Veksøhjelmene fortæller en historie om religion og ritualer i bronzealderens Egedal, og mange årtier efter fundet er de stadig en stor del af identiteten i Veksø.

læs mere
RAGNAROCK og Roskilde Museum giver unge fri adgang en hel uge

RAGNAROCK og Roskilde Museum giver unge fri adgang en hel uge

Er du mellem 18 og 27 år, kan du hele uge 37 besøge Roskilde Museum og RAGNAROCK uden at skulle have penge op af lommen. De to museer er nemlig en del af Golden Days-initiativet K7, som har til formål at give unge over hele landet kulturhistoriske oplevelser – helt gratis.

læs mere
ROMU SØGER ARKÆOLOG

ROMU SØGER ARKÆOLOG

Museumsorganisation søger en alsidig og selvstændig medarbejder med erfaring inden for middelalderarkæologi til to års projektansættelse med base i Roskilde

læs mere
Til top
X
post-5385

DR2 JAGTER DEN FØRSTE DANSKE KONGE – OG SPORENE ENDER PÅ LEJRE MUSEUM

BEGIVENHED

DR2 jagter den første danske konge – og sporene ender på Lejre Museum

04.11.2021

Museumsinspektør Isabella No’omi Fuglø (tv) tager imod DR2-vært og historiker Cecilie Nielsen (th) på Lejre Museum, hvor jagten på den første danske konge ender. Foto: Nicki Sørensen/DR.

 

I DR2’s nye historiske serie ”Gåden om Danmarks første konge” rejser historiker Cecilie Nielsen rundt i kongeriget for at blive klogere på, hvorfor kongerækken ser ud, som den gør. Jagten fører hende i sidste afsnit til Lejre Museum, hvor en lille figur udfordrer den nationale selvforståelse – og viser, at der har været en kongemagt i Lejre før kristendommens indtog i Danmark

Lejre er et sted fyldt med sagn og mysterier – men de sidste 40 års arkæologiske udgravninger på egnen taler deres tydelige videnskabelige sprog og viser os, at de vilde historier ikke bare er grebet ud af den blå luft.

Før Gorm den Gamle og før Harald Blåtands kristning af danerne har der været en centraliseret magt i Lejre, og dén del af Danmarkshistorien får nu oprejsning i DR2’s nye serie ”Gåden om Danmarks første konge”. Historiker Cecilie Nielsen rejser land og rige rundt og besøger flere steder, hvor der er spor efter store konger.

Kongehallerne er en magtmanifestation
I sidste afsnit af serien, som lige nu kan ses i sin fulde længde på DRTV, møder Cecilie Nielsen museumsinspektør ved Lejre Museum, Isabella No’omi Fuglø, som hun har sat stævne ved kongehallen i Sagnlandet Lejre.

Kongehallen er en genskabelse af den største hal fra vikingetid, vi kender i Danmark, baseret på blandt andet Lejre Museum og ROMUs udgravninger og forskning. Sporene efter den blev fundet i 2009, og Isabella No’omi Fuglø peger på, hvordan den enorme hal, som måler over 60 meter fra gavl til gavl, er ét blandt flere vidnesbyrd om et magtcentrum i Lejre før Gorm den Gamle og hans efterkommere.

Odin fra Lejre udfordrer vores nationale selvfortælling
Isabella No’omi Fuglø inviterer også Cecilie Nielsen med ind på Lejre Museum, hvor man kan opleve sølvfiguren Odin fra Lejre, som blev fundet omkring kongehallen.

Ifølge Fuglø udfordrer tolkningen af denne unikke lille figur den danske selvforståelse som en nation, hvis historie først rigtig begynder ved Harald Blåtands kristning af danerne på Jellingestenen i ca. 965.

For Odin var gudernes konge og kongernes gud – derfor har figuren været meget værdifuld og en konge værdig. Så også dén vidner om en kongemagt i århundrederne, der gik forud for Gorm den Gamles og Harald Blåtands tid, forklarer Isabella No’omi Fuglø.

Hun mener, at der skal være mere plads i vores fælles bevidsthed til fortællingen om de kongemagter, der gik hånd i hånd med asatroen, og som havde deres langvarige storhedstid gennem flere århundreder, inden kristendommens indtog – og en væsentlig del af den historie begynder i Lejre.

Se hele serien ”Gåden om Danmarks første konge” på DRTV eller onsdage kl. 21.00 på DR2 fra 3. november. Afsnittet fra Lejre sendes på DR2 den 1. december.

Bliv klogere på, hvor Lejre er Kongerigets Vugge, og dyk dybere ned i historien om de første konger i udstillingen på Lejre Museum.

Læs mere om museet og se åbningstider og entrepriser.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.


post-49

Arkæologi

ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører og store såvel som små bygherrer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt

post-49

Vores viden

I ROMUs dækningsområde Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommune har vi en lang række enestående spor fra vores fortid af national og international betydning. Eksempelvis kongehaller og skibsætning i Lejre, den underjordiske kirkeruin Skt. Laurentius i Roskilde samt enestående spor og unikke fund fra livet omkring Roskilde Fjord fra oldtid, middelalder og nutid.