En forsøgsordning, der har kørt siden efterårsferien, bliver nu gjort permanent, så Roskilde Museum holder åbent for besøgende alle ugens dage.
Derudover kan man få rabat i husets café med gyldig entrebillet – og rabat på museet, hvis man er kunde i Museums Caféen Freunde.

Fremover kommer gæster ikke til at gå forgæves til Roskilde Museum og Museums Caféen Freunde om mandagen. Huset på Sankt Ols Stræde 3 har nemlig besluttet at droppe den ugentlige lukkedag, siger ROMU’s kommercielle chef, Anette Gade Kristensen:

– Roskilde er en levende by med et kulturstrøg, der er åbent alle dage. Det er vigtigt for os at være en del af det. Når der er liv i byen og mennesker på gaden, skal de selvfølgelig også have mulighed for at gå på museum. Vi vil gerne give så meget museum, som det er muligt.

Gæster kan nu besøge museet om mandagen kl. 10-16, som også er åbningstiderne for de øvrige seks ugedage – bortset fra om onsdagen, hvor der fortsat vil være aftenåbent helt til kl. 21. Randi Tang Nielsen, der ejer Café Freunde og siden 1. januar 2019 har forpagtet Museums Caféen Freunde, glæder sig til at følge trop og slå dørene op om mandagen.

– Alt, som kan bidrage til liv på museet, hilser vi velkomment. Det betyder dels flere mennesker, der får del i den gode historie og kultur i udstillingerne, og dels et bedre flow i caféen, siger hun.

Lukkedagen om mandagen har museets fagfolk hidtil brugt til at åbne montrerne for at rette til og skifte ud i udstillingerne. Det arbejde kommer nu til at foregå i åbningstiden, så gæsterne kan være heldige at få et kig i kulissen, når museumsfolkene er i arbejde.

Ny rabatordning skal skabe en helhedsoplevelse

Et andet nyt tiltag er en rabatordning med Museums Caféen Freunde. En indgangsbillet til museet vil udløse en voucher på 10 % rabat på køb i caféen. Som gæst i Museums Caféen Freunde får man 25% på entréen til Roskilde Museum og 10% ved køb i museumsbutikken samme sted.

Rabatordningen skal – udover at gavne gæsterne økonomisk – knytte café og museum tættere sammen.

– Vi gør os umage med, at der er en butik, og at man kan få noget godt at spise og drikke. Det hører med til en museumsoplevelse i dag. Desuden bidrager det til, at der er liv i huset – også selv om man måske ikke skal på udstilling lige den dag, siger Anette Gade Kristensen.

Randi Tang Nielsen tror også, at gæsterne vil få gavn af det tættere samarbejde.

– Det er jo en hel anden oplevelse, når man får aktiveret alle sanser ved sådan et besøg. Jeg tror på, at man kan mærke, at vi vil hinanden – man kan ikke forpagte en café på et museum, hvis man ikke er optaget af museets arbejde. Derfor tror jeg, at vores besøgende kommer til at føle sig som gæster i hele huset.

Rabatordningen er trådt i kraft pr. 6/1 2020

Læs flere artikler her.

Eller besøg Roskilde Museum her.

ROMU udspringer af Roskilde Museum, der blev etableret i 1929. og udgøres i dag af besøgsstederne Roskilde Museum, Frederikssund Museum, Lejre Museum, RAGNAROCK – museet for pop, rock og ungdomskultur, Lützhøfts Købmandsgård, Håndværksmuseet, Sankt Laurentius, Gl. Kongsgård, Tadre Mølle og Domkirkemuseet. ROMU ønsker at være en markant aktør i kulturlivet og ROMU har ambition om at aktualisere viden om kulturarv og at gøre denne relevant og vedkommende.

Til top
X
post-6038

Magisk vinterferie på Lejre Museum

BEGIVENHED

Magisk vinterferie på Lejre Museum

27.01.2023
Tæppe workshop

Mange familier benytter vinterferien til at være sammen om berigende museumsoplevelser. Det bliver der rig mulighed for på Lejre Museum denne vinterferie, når museet inviterer til et kig ind i ”Vølvens værksted”. Foto: Kristian Grøndahl

Hele familien kan opleve vølvernes forunderlige og magiske verden, når Lejre Museum inviterer til en kombineret rundvisning og kreativt værksted i vinterferien.

Af: Jens-Jørgen Krogh

 

I den nordiske mytologi var vølverne magikere, helbredersker og spåkvinder. Vølverne kunne spå om fremtiden, helbrede de syge og gå en i trance, også kaldet sejd, hvor de kunne rejse mellem forskellige verdner. De besad så mægtige kræfter, at selveste gudernes konge, Odin, gik til vølverne for råd og vejledning.

”Vølven er en interessant mytologisk og historisk figur at studere på Lejre Museum. Der er spændende forbindelser mellem Odin og vølver i de skiftlige kilder, fx i ”Vølvens spådom” fra Ældre Edda, hvor Odin blandt andet får en vølve til at fortælle om fremtiden,” fortæller Maja Kvamm, som er medarbejder på Lejre Museum.

”Den lille og meget spektakulære Odin-figur af sølv, der er fundet i Lejre, er hul indeni. Nogle mener, den kan have siddet for enden af en stav, måske en vølvestav, der blev brugt i forbindelse med sejd og kultiske handlinger”.

I vinterferien kan både børn og voksne lære meget mere om vølven. Både de vølver, der optræder i sagn og digte, og de vølver, der er fundet arkæologiske spor efter. Arrangementet består af en minirundvisning i udstillingen og et efterfølgende kreativt værksted med mulighed for at lave beskyttende vølveamuletter.

Oplevelsen er målrettet børn i alderen mellem 6 og 12 år, men voksne er særdeles velkomne.

TID, PRIS, STED

21., 22. og 23. februar kl. 11.00 og 13.00

Børn gratis. Voksne kr. 60,- (plus billetgebyr, billetter kan købes på Billetto)

Lejre Museum, Orehøjvej 4b, 4320 Lejre

Tæppe workshop

På Lejre Museum kan børn og deres voksne give vinterferien et ordentligt skud magi, når museet inviterer til ”Vølvens værksted”. Foto: ROMU

Episode 1: Kong Skjold driver i land, Kong Roars rædsel og Beowulfs ankomst i Lejre
Episode 2: Beowulfs kamp imod uhyret Grendel
Episode 3: Beowulf må igen slås for danernes land, og den store helts endeligt

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA ROSKILDE MUSEUM

Hvem var… runeristerne?

Hvem var… runeristerne?

Hvem var menneskene der levede, da Lejre var et kongesæde? Sådan spørger Lejre Museum i en foredragsrække, der løber i første halvdel af 2023. Arkæologiske spor, runer, amuletter, grave, våben og meget andet bliver indgangsvinkler til at forstå, hvem menneskene var i yngre jernalder og i vikingetid.
Den internationalt anerkendte runolog og ph.d., Lisbeth Imer fra Nationalmuseet, var første foredragsholder, og hendes arbejde med runeindskrifter skulle give svar på spørgsmålet ”Hvem var runeristerne?”

læs mere
Her er hvad verdensberømt digt kan fortælle om vikingetidens Lejre

Her er hvad verdensberømt digt kan fortælle om vikingetidens Lejre

Det angelsaksiske kvad om helten Beowulfs strabadser er kendt i hele verden. Det inspirerede Tolkien til Ringenes Herre og Hobbitten, og har stået på pensumlisten for mange engelske skolebørn gennem generationer. Herhjemme er det derimod næsten ukendt. Og det er egentlig mærkeligt. For selv om kvadet ikke konkret kan fortælle om livet i vikingetidens Lejre, så knytter det sig tæt til stedet – og rummer nøglen til en forståelse af Lejre som et mystisk og sagnomspundet sted.

læs mere


post-49

Arkæologi

ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører og store såvel som små bygherrer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt

post-49

Vores viden

I ROMUs dækningsområde Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommune har vi en lang række enestående spor fra vores fortid af national og international betydning. Eksempelvis kongehaller og skibsætning i Lejre, den underjordiske kirkeruin Skt. Laurentius i Roskilde samt enestående spor og unikke fund fra livet omkring Roskilde Fjord fra oldtid, middelalder og nutid.