Historierne pibler frem fra jord og kirkebænke, når ROMU’s ansatte går på arbejde. Årbogen ROMU 2019 samler en række gode historier fra Roskilde, Frederikssund og Lejre kommuner – og viser en enorm alsidighed i museets mange projekter.

Der var sus i skørterne og fart på metaldetektorerne sidste år. Mens særudstillingen Så kom med mig – Gasolin’ 1969-78 trak folk fra nær og fjern ind i RAGNAROCK, lokkede drømmen om den helt store opdagelse amatørarkæologer ud i al slags vejr. Og begge dele har defineret 2019 i så høj grad, at de optræder i artikler i ROMU 2019 – årbogen med udvalgte nedslag i ROMU’s arbejde sidste år.

Allerede på forsiden af bogen bliver man suget med ind i et univers, der har fejet benene væk under RAGNAROCK’s besøgende i efteråret 2019. Her åbnede særudstillingen Så kom med mig – Gasolin’ 1969-78, der markerede 50-året for det ikoniske bands grundlæggelse. Men hvordan laver man egentlig en udstilling om et af Danmarks største rockbands? Og hvordan fortæller man historien om en band, som de fleste kender og er blevet præget af i deres egen historie? I artiklen En følelse af Gasolin’ kan du komme med behind the scenes på udstillingen.

 

ROMU 2019 er smukt illustreret med billeder fra blandt andet museernes udstillinger og fantastiske fund af danefæ som kobberøkser, mønter og smykker. Og en fotoreportage fra en forladt kommandocentral under Klostermarksskolen i Roskilde tager os med tilbage til civilforsvarets beredskabforberedelser under den kolde krig.

Satanmønten bag kirkebænken

Det er museets egne fagfolk, der står bag artiklerne. Med udgravningsskeen i den ene hånd og pennen i den anden levendegør de historierne i og omkring Roskilde. Bogen tager dig med ned i mulden, hvor arkæologer – både professionelt og på amatørplan – beriger os med gamle fund, der bliver til nye linjer i Danmarkshistorien.

Men spændende fund gøres ikke kun med spade og graveske og behøver ikke have tusindvis af år på bagen. Under en hovedrengøring i Vor Frue Kirke dukkede en satanmønt op bag en træbænk. Mønten, der er præget med en opretstående djævel med trefork og horn, er med sine knap 50 år på bagen årets yngste danefæfund. Den fascinerende historie om okkulte ritualer på Anholt er i bogen levende beskrevet af en museumsinspektør.

ÅRBOGEN ROMU udkommer hvert år med et bredt udvalg af artikler, der viser alsidigheden i museumsarbejdet. ROMU 2019 indeholder 11 artikler, der er skrevet af museets faglige medarbejdere – fra arkæologer til historikere.

Udgivet af: ROMU

Redaktion: Stefanie Høy Brink

Omslag og grafisk tilrettelæggelse: Trine Sejthen

Antal sider: 200

Pris: 149 kr./75 kr. for ROMU klubmedlemmer

ROMU 2019 kan købes på https://shop.museumragnarock.dk/ (i webshoppen sælges årbogen kun til normalpris 149 kr.).
Klub ROMU-medlemmer kan få den til særpris i museumsbutikkerne på RAGNAROCK, Roskilde Museum, Lejre Museum, Frederikssund Museum, Færgegården og Lützhøfts Købmandsgård.

Museerne åbner gradvist og kontrolleret fra den 8. juni.

For yderligere info:
Direktør Morten Thomsen Højsgaard
Tlf: 40 17 84 16
E-mail: mortenth@romu.dk

Til top
X

post-49

Arkæologi

ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører og store såvel som små bygherrer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt

post-49

Vores viden

I ROMUs dækningsområde Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommune har vi en lang række enestående spor fra vores fortid af national og international betydning. Eksempelvis kongehaller og skibsætning i Lejre, den underjordiske kirkeruin Skt. Laurentius i Roskilde samt enestående spor og unikke fund fra livet omkring Roskilde Fjord fra oldtid, middelalder og nutid.