
I mere end 10 år har Hans-Ole brugt sine mange erfaringer i skibslauget, som vedligeholder ‘Sommerflid’ fra 1915 og sørger for dets vinteropbevaring og søsætning. Foto: Daniel Tarkan Narcak Rasmussen
69-årige Hans-Ole er frivillig i ROMU, hvor han arbejder i Skibslauget Sommerflid i Frederikssund. Her trækker han på sin erfaring fra en karriere, der har foregået både til lands, til vands og i luften.
Hans-Ole Bergstrøm er en vaskeægte alt-mulig-mand. I dag arbejder han som it-specialist, falck-redder, hypnoterapeut og frivilig og bestyrelsesmedlem i Skibslauget Sommerflid. Men han har endnu flere jobtitler bag sig:
“Da jeg som dreng blev spurgt, hvad jeg ville være, når jeg blev stor, fremsagde jeg altid en remse. Jeg ville være brandmand om mandagen, postbud om tirsdagen, professor om onsdagen, osv osv. Og det kan man næsten sige, at jeg har opnået,” siger 69-årige Hans-Ole Bergstrøm.
Hans-Ole tog hul på karrieredrømmene straks efter realeksamen:
“Som 16-årig udmønstrede jeg som skibsdreng på et ØK-skib, for jeg skulle ud og se verden. Her kiggede jeg rundt på skibets besætning. Det bedste job havde telegrafisten, fandt jeg hurtigt ud af. Ingen holdt øje med hvad han lavede, og han var den eneste der kunne forlade skibet, når vi var i havn,” siger Hans-Ole.
Efter 6 år som omsejlende turist, påbegyndte Hans-Ole en uddannelse, og inden længe havde han fået job som telegraf- og flyvepladsleder i en nationalpark i nordøstgrønland. Men inden længe, på et kort visit hjemme i Danmark, mødte han en sød pige:
“Jeg blev gift, og jeg slog mig ned herhjemme. Jeg fik job i lufthavnen i Kastrup, men begyndte at kede mig ret hurtigt. Så jeg tog endnu et halvt år i flyveledelsen, denne gang i tårnet i Vagar på Færøerne,” siger Hans-Ole.
Men både familien og karrieredrømme kaldte Hans-Ole tilbage til Danmark. Her læste han videre til ingeniør, og fik derefter arbejde som rådgivende ingeniør med opgaver i Vejdirektoratet, og med kortere ophold i Saudi Arabien og Polen.
Siden flyttede Hans-Ole fra Brøndbyøster til Frederikssund og begyndte endelig at slå rødder. I Frederikssund kunne han nyde roen og nærheden til vandet, og det var nede på havnen, at Hans-Ole lagde han mærke til noget aktivitet omkring en fin, gammel fiskerbåd:
“Det var båden Sommerflid. Jeg faldt i snak med de frivillige i skibslauget, og tænkte, at det ville jeg også være med til,” siger Hans-Ole.
Nu, i mere end 10 år, har Hans-Ole benyttet sig af sine mange evner og erfaringer i Skibslauget Sommerflid, hvor han værdsætter sammenholdet og hyggen med de andre frivillige.
“Hans-Ole og de andre medlemmer af Sommerflid holder en vigtig del af vores lokale kulturhistorie i live. Når de plejer og sejler med båden Sommerflid, bliver den gamle fiskertradition på Roskilde Fjord ikke glemt. Både Hans-Ole og resten lauget er nogle utrolig venlige og glade mennesker, og det er med stor arbejdsomhed, at de tager vare på museets sejlende kulturarv,” siger museumsinspektør Line Jandoria Jørgensen.
Lauget sejler ikke blot dejlige ture på fjorden, men står også for den arbejdskrævende vedligeholdelse af båden, samt dens søsætning i foråret og vinteropbevaring i efteråret.
“Derudover mødes vi til nytårskur og andre sociale arrangementer. Og jeg vil til enhver tid opfordre andre at blive en del af skibslauget,” siger Hans-Ole.

Skibslauget Sommerflid er med til at sikre, at den gamle fisketradition på fjorden ikke bliver glemt. Foto: Skibslauget Sommerflid
Portræt af en frivillig:
- Hans-Ole Bergstrøm
- Født den 6. november 1951
- Bor i Frederikssund
- Har i mere end ti år arbejdet som frivillig i Skibslauget Sommerflid.
Vil du også være en del af fællesskabet?
Meld dig som frivillig ved et af ROMUs besøgssteder i Frederikssund, Lejre eller Roskilde. Skriv til vores frivillighedskoordinator Isabella No’omi Fuglø på mail: isabellaf@romu.dk
TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV OG VIND PRÆMIER
– OG FÅ LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I INDBAKKEN
FLERE ARTIKLER OG NYHEDER
ÉT ÅR EFTER PATIENT NUL: ROMU HAR SIKRET HISTORIERNE OM CORONA-KRISEN FOR EFTERTIDEN
Lige siden corona-epidemien ramte Danmark, har ROMU’s samlingsmedarbejdere arbejdet ihærdigt med at indsamle lokale genstande og fortællinger om krisen. Det har ikke været uden udfordringer.
FONDENE BAG BESØGSCENTER VED ROSKILDE DOMKIRKE ØGER SAMARBEJDET MED ROMU
De to organisationer ser begge frem til samarbejdet, der indebærer, at ROMU fremover skal drive fondenes sekretariat og tage ansvar for projektudvikling af kommende besøgscenter ved domkirken.
ROMU SØGER KONSERVATOR TIL HALVT ÅRS PROJEKTANSÆTTELSE
ROMU søger en kulturhistorisk konservator, uddannet fra Konservatorskolen eller tilsvarende, til en tidsbegrænset projektansættelse.
TINA KAN IKKE VENTE, TIL GÆSTERNE MÅ KOMME IGEN
I museumsbutikken på Roskilde Museum prøver butiksansvarlig Tina Sundling at holde hænderne beskæftiget og humøret oppe, mens museet må holde lukket. Men det er svært, når det vigtigste mangler: Den daglige, livgivende kontakt med museets gæster.
PÅ VEGNE AF FREMTIDEN: MUSEERNES MAGASINER BESKYTTER UVURDERLIGE SKATTE
PERSPEKTIV. Museernes magasiner er vældige skatkamre af viden. Også viden, som først om mange år med fremtidens metoder vil kunne lirkes ud af de bevarede genstande. ROMUs chef for forskning og kulturarv, Lars K. Christensen fortæller om en del af museerne, som de færreste skænker en tanke – men som er hjertet i museernes virke.
ROMU ÅBNER MUSEER FOR UNDERVISNING FOR DE YNGSTE ELEVER
Fra mandag den 8. februar bliver det igen muligt at inddrage et museumsbesøg i undervisningen for 0. – 4. klasse i Lejre, Roskilde og Frederikssund kommuner. ROMU åbner tre af sine besøgssteder for netop denne særlige gruppe af besøgende.
LYSFEST 2021 GAV GÅTUREN ET NYT FORMÅL
Som alt andet var årets Lysfest en anderledes oplevelse. Men når intet er som det plejer, opstår nye muligheder. Lysfest2021 blev en dejlig, lang og meningsfuld fest, som gav et mål for de efterhånden mange gåture.
HISTORIEN FINDER VI PÅ BUNDEN AF ET LATRIN I ROSKILDE
Hvad var der på middagsbordet hos den kirkelige elite i middelalderen? Og hvornår begyndte vi at spise eksotiske varer som agurk og figner her i Danmark? Svarene skal vi ikke lede efter i de skriftlige kilder, men i affaldsbunker og 1000 år gamle latriner.
SE DE FINESTE ØJEBLIKKE FRA LYSFESTEN 2021
Lysfesten 2021 er blevet afviklet under anderledes coronasikrede former – men det har stadig været en fest, og lysene har kastet håb over Roskilde. Se pletskud fra lysfesten her – og husk at du kan nyde lysene i aften med.
SKOV, VAND OG HISTORIE I DET FRI: TADRE MØLLE LOKKER UNDER NEDLUKNINGEN
Det er stadig muligt at få kulturhistoriske oplevelser under nedlukningen. For selv om Tadre Mølles butik og café er lukket, flokkes cyklister, hundeluftere og friluftsmennesker stadig til området omkring den historiske vandmølle.