På maleriet her ses fugleskydningsselskabets stander ved havnen og mænd fra Roskilde Borgervæbning i uniformer. Maleri af C. Gottschalck o. 1850.

Siden 1787 har man skudt til måls efter en fuglefigur på toppen af en stang i Roskilde. Vinderen af konkurrencen, den såkaldt fuglekonge, får lavet en udsmykket skive til året efter. Roskilde og Omegns Fugleskydningsselskab fejrer fødselsdag, og festlighederne begynder på Roskilde Museum, hvor mange af de historiske skiver er udstillet og giver et kig ind i byens historie.

Den 28. august har Roskilde og Omegns Fugleskydningsselskab fødselsdag. Det bliver fejret med den traditionelle fugleskydning, der normalt plejer at foregå den første tirsdag i juli. Grundet coronakrisen er skydningen i år meget passende rykket til fredag den 28. august – 233 årsdagen for selskabets stiftelse.

Men hvad går den ud på, den traditionelle fugleskydning? Mette Høj, der er konstitueret afdelingsleder for Forskning og kulturarv i ROMU, forklarer, at det er en tradition, der har sine rødder i den tidlige middelalder:

“Man mener, at fugleskydningen er opstået i Spanien, hvor det havde et militært formål. Man skød efter skiver i løbet af året, mens det én gang årligt blev gjort mere festligt, hvor en fuglefigur forsynet med spraglede fjer blev placeret på toppen af en stang,” forklarer hun. “Det opstod simpelthen som våbenøvelse blandt borgerne for at beskytte deres by.”

De skyder papegøjen

Det spredte sig til resten af Europa, og i Danmark opstod de første fugleskydningsselskaber i København og Aalborg.

Det handler om at skyde de forskellige dele af fuglen ned, bl.a. den ene klo, så den anden, så halen og til sidst drejer det sig om at ramme brystpladen. Den, der rammer brystpladen, bliver kåret til årets fuglekonge. Med andre ord – den, der skyder papegøjen, vinder.

Årets fuglekonge får fremstillet en personlig fugleskydningsskive med navn, årstal og personligt udvalgt udsmykning. Og som en del af selskabets fødselsdagsfejring i år, vil sidste års fuglekonge afsløre sin fugleskydningsskive.

Fugleskydningsskiver fortæller historier

De fleste af skiverne er bevaret den dag i dag, og mange af dem er udstillet på Roskilde Museum. Her kan alle derfor komme og se skiftende årtiers og århundreders historiefortælling. For det er lige præcis, hvad det er, fortæller Mette Høj:

“Motiverne på skiverne er helt op til fuglekongen at bestemme, og de har selvfølgelig skiftet i tidens løb. I begyndelsen var det meget mytologiske referencer, mens der senere har været referencer til det erhverv, fuglekongen har haft. Der er også mange med motiver fra Roskilde,” siger hun.

I udstillingen kan man eksempelvis se en skive med en seance fra åbningen af den første jernbane i Danmark i 1847, der løb mellem Roskilde og København. Her kører det flagsmykkede tog Odin over en viadukt. Den viadukt går igen i en langt senere skive, hvor den er ombygget til det, vi i dag kender som Røde Port. Der er også illustrationer af, hvordan et apotek eller et bageri så ud i 1800-tallet.

“Vi har fokuseret på at vise bredden med både ældre og nyere skiver, der viser den udvikling, byen har været igennem. Det er nærmest en billedbog, hvor man kan bladre igennem Roskildes historie,” siger Mette Høj.

På maleriet her ses fugleskydningsselskabets stander ved havnen og mænd fra Roskilde Borgervæbning i uniformer. Maleri af C. Gottschalck o. 1850.

Selskabet i Roskilde 

Selskabets begyndelse i Roskilde kan være svært at fastlægge fuldstændig. Den ældste fugleskydeskive er fra 1787, og samme årstal regnes da også for selskabets stiftelsesår. De første vedtægter blev dog først nedskrevet tre år senere i 1790.

Når Roskilde og Omegns Fugleskydningsselskab mødes fredag den 28. august, foregår det efter en helt bestemt procedure. Det hele begynder på Roskilde Museum, herefter går man gennem de historiske gader, forbi rådhuset og ender til sidst i Håndværkerens have, hvor fugleskydningen er foregået siden 1965.

Det er her, der kæmpes om, hvem der bliver årets fuglekonge og vinder retten til at tegne næste blad i billedbogen over Roskilde Museums historie.

Åbningstider og entrépriser kan ses på Roskilde Museum.

Læs flere artikler her.

Vind præmier, læs nyt om arrangementer og få stærke fortællinger fra fortiden.
Tilmeld dig nyhedsbrevet fra Roskilde Museum og ROMUs andre besøgssteder her.

Til top
X
post-6038

Magisk vinterferie på Lejre Museum

BEGIVENHED

Magisk vinterferie på Lejre Museum

27.01.2023
Tæppe workshop

Mange familier benytter vinterferien til at være sammen om berigende museumsoplevelser. Det bliver der rig mulighed for på Lejre Museum denne vinterferie, når museet inviterer til et kig ind i ”Vølvens værksted”. Foto: Kristian Grøndahl

Hele familien kan opleve vølvernes forunderlige og magiske verden, når Lejre Museum inviterer til en kombineret rundvisning og kreativt værksted i vinterferien.

Af: Jens-Jørgen Krogh

 

I den nordiske mytologi var vølverne magikere, helbredersker og spåkvinder. Vølverne kunne spå om fremtiden, helbrede de syge og gå en i trance, også kaldet sejd, hvor de kunne rejse mellem forskellige verdner. De besad så mægtige kræfter, at selveste gudernes konge, Odin, gik til vølverne for råd og vejledning.

”Vølven er en interessant mytologisk og historisk figur at studere på Lejre Museum. Der er spændende forbindelser mellem Odin og vølver i de skiftlige kilder, fx i ”Vølvens spådom” fra Ældre Edda, hvor Odin blandt andet får en vølve til at fortælle om fremtiden,” fortæller Maja Kvamm, som er medarbejder på Lejre Museum.

”Den lille og meget spektakulære Odin-figur af sølv, der er fundet i Lejre, er hul indeni. Nogle mener, den kan have siddet for enden af en stav, måske en vølvestav, der blev brugt i forbindelse med sejd og kultiske handlinger”.

I vinterferien kan både børn og voksne lære meget mere om vølven. Både de vølver, der optræder i sagn og digte, og de vølver, der er fundet arkæologiske spor efter. Arrangementet består af en minirundvisning i udstillingen og et efterfølgende kreativt værksted med mulighed for at lave beskyttende vølveamuletter.

Oplevelsen er målrettet børn i alderen mellem 6 og 12 år, men voksne er særdeles velkomne.

TID, PRIS, STED

21., 22. og 23. februar kl. 11.00 og 13.00

Børn gratis. Voksne kr. 60,- (plus billetgebyr, billetter kan købes på Billetto)

Lejre Museum, Orehøjvej 4b, 4320 Lejre

Tæppe workshop

På Lejre Museum kan børn og deres voksne give vinterferien et ordentligt skud magi, når museet inviterer til ”Vølvens værksted”. Foto: ROMU

Episode 1: Kong Skjold driver i land, Kong Roars rædsel og Beowulfs ankomst i Lejre
Episode 2: Beowulfs kamp imod uhyret Grendel
Episode 3: Beowulf må igen slås for danernes land, og den store helts endeligt

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA ROSKILDE MUSEUM

Hvem var… runeristerne?

Hvem var… runeristerne?

Hvem var menneskene der levede, da Lejre var et kongesæde? Sådan spørger Lejre Museum i en foredragsrække, der løber i første halvdel af 2023. Arkæologiske spor, runer, amuletter, grave, våben og meget andet bliver indgangsvinkler til at forstå, hvem menneskene var i yngre jernalder og i vikingetid.
Den internationalt anerkendte runolog og ph.d., Lisbeth Imer fra Nationalmuseet, var første foredragsholder, og hendes arbejde med runeindskrifter skulle give svar på spørgsmålet ”Hvem var runeristerne?”

læs mere
Her er hvad verdensberømt digt kan fortælle om vikingetidens Lejre

Her er hvad verdensberømt digt kan fortælle om vikingetidens Lejre

Det angelsaksiske kvad om helten Beowulfs strabadser er kendt i hele verden. Det inspirerede Tolkien til Ringenes Herre og Hobbitten, og har stået på pensumlisten for mange engelske skolebørn gennem generationer. Herhjemme er det derimod næsten ukendt. Og det er egentlig mærkeligt. For selv om kvadet ikke konkret kan fortælle om livet i vikingetidens Lejre, så knytter det sig tæt til stedet – og rummer nøglen til en forståelse af Lejre som et mystisk og sagnomspundet sted.

læs mere


post-49

Arkæologi

ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører og store såvel som små bygherrer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt

post-49

Vores viden

I ROMUs dækningsområde Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommune har vi en lang række enestående spor fra vores fortid af national og international betydning. Eksempelvis kongehaller og skibsætning i Lejre, den underjordiske kirkeruin Skt. Laurentius i Roskilde samt enestående spor og unikke fund fra livet omkring Roskilde Fjord fra oldtid, middelalder og nutid.