Spaniere gør oprør med råben og skud i Roskilde!

Af Mette Høj

En spansk soldaterfamilie på rejse. Med til oppakningen hører den uundværlige guitar og parasol. Fra serien om de spanske soldater af Christoph og Cornelius Suhr, Hamburg 1808. Foto: Museet på Koldinghus.

Det dansk-spanske forhold er i nyere tid mest relateret til fodbold og de smertefulde nederlag, som det danske fodboldlandshold måtte lide ved EM-semifinalen i Frankrig i 1984 og VM-kvartfinalerne i Mexico i 1986. Med den aktuelle corona-pandemi er den spanske syge, som hærgede Danmark og resten af verden for godt 100 år siden, i dag blevet en relevant reference for de fleste danskere. En mere ukendt reference til den dansk-spanske relation findes dog her i Roskilde, hvor et spansk oprør brød ud i 1808.

Her kommer fortællingen om dengang en fransk officer blev dræbt, da europæisk stormagtspolitik udspillede sig på Stændertorvet og i Palægården, fordi spanske soldater gjorde oprør mod Napoleon i Roskilde.

Død over Napoleon! Længe leve Fernando den syvende!

Råbene lyder taktfast fra de mange soldater, der er samlet på Rådhustorvet. Samtidig affyres skud op i luften – et signal til at soldaterne uden for byen griber til våben og marcherer mod torvet.

15.000 spanske hjælpesoldater til Danmark

Året er 1808. Den europæiske storpolitik strejfer kortvarigt den fredelige provinsby Roskilde, der involveres i spansk-fransk indenrigspolitik. Det er en urolig tid. Napoleonskrigene raser, og Frankrig og England er i krig. Efter englændernes bombardement af København i 1807 bliver Danmark inddraget som fransk allieret. Det betyder, at Napoleon sender et hjælpekorps på 15.000 spanske soldater til Danmark.

Omkring 4.000 soldater kommer til Sjælland, og sammen med dem følger oppassere, tjenestepiger, koner, børn og ammer. De holder til i og omkring Roskilde. Kaserner fandtes ikke dengang, så halvdelen af de nyankomne spaniere slår lejr ved Bistrupgård (Sankt Hans Hospital), mens de øvrige indkvarteres i de omkringliggende landsbyer, heraf ca. 800 i private hjem i Roskilde. Det sætter selvfølgelig sit præg på en by som Roskilde, der på dette tidspunkt kun har ca. 1800 indbyggere.

Aldrig før havde man oplevet et så massivt møde med mennesker fra en fremmedartet kultur. Spanierne adskiller sig fra roskildenserne på mange måder: deres udseende, deres madvaner, deres guitarspil, deres vane med at uddele kys og kram, deres temperament og ikke mindst deres støjniveau.

Mest dramatisk foregik det i Roskilde, hvor et mytteri brød løs.

 

Snegle, salater og cigaretter

Vilkårene for indkvarteringen var fastlagt i særlige reglementer. Værterne skulle stille bord og seng til rådighed, men også bespise soldaterne. Især maden er et vigtigt krydsfelt, når kulturer mødes, og det gav anledning til både forundring og ubehag. Spanierne spiste helst ikke det sorte brød, dvs. rugbrød. Gule ærter kaldte de svineføde, ligesom øllebrød og grødretter heller ikke var populære. Omvendt undrede de lokale sig over de spanske retter. På en af byens købmandsgårde måtte madam Brønniche med bestyrtelse se til, når den spanske kok bagte hvidt hvedebrød, som ellers kun blev brugt ved højtider, stegte høns i olie og tilberedte salater af løvetand. Og til stor forargelse samlede snegle – stegte og spiste dem!

De kulinariske mærkværdigheder var ikke den eneste nyhed. Dengang kendte man kun til at ryge pibe, men med spanierne kom de første cigaretter til landet – eller i hvert fald blev de først kendt for alvor med deres ophold. Man kaldte dem papircigarer. Det bekymrede lokalbefolkningen, at spanierne kastede cigaretskodder alle vegne, da det kunne få katastrofale følger med de mange letantændelige bindingsværkshuse.

Mytteri

Spaniernes ophold i Roskilde endte brat. I maj 1808 afsatte Napoleon den spanske konge og indsatte sin bror. Det førte til et stort oprør i Madrid – et oprør, der bredte sig til soldaterne i Danmark, udløst af kravet om aflæggelse af troskabsed til den nye konge. Mest dramatisk foregik det i Roskilde, hvor et mytteri brød løs.

De spanske soldater mødte – mod reglerne –  bevæbnede op på Rådhustorvet den 31. juli, det nuværende Stændertorv. Da det her blev meddelt, at edsaflæggelsen skulle finde sted, brød opstanden løs. Soldaterne satte kurs mod Palægården, hvor den franske generalstab opholdt sig. Forklædte som danske soldater lykkedes det franskmændene at flygte i nattens mørke, men en fransk officer blev dræbt, og en anden hårdt såret, inden gemytterne blev dysset ned og faneeden blev aflyst. Soldaterne blev forflyttet til andre byer på Sjælland og sidenhen overdraget til franskmændene. 113 mytterister blev udpeget og anbragt i fangenskab.

De spanske troppers ophold i Danmark er aldrig rigtig blevet en del af den nationale Danmarkshistorie. Men i mange familier og i lokalhistorien har man dyrket minderne om dem. Spanierne satte sig heller ikke mange direkte spor i Roskilde, hvis man da tillader sig at se bort de roskildensere, der mener at kunne føre deres aner tilbage til sommeren 1808!

En officers tjener varmer sig med sin kappe – og en papircigar. Fra serien om de spanske soldater af Christoph og Cornelius Suhr, Hamburg 1808. Foto: Museet på Koldinghus.

Flere kilder til historien

Hvis du vil vide mere om de spanske tropper i Danmark, anbefales det at læse:

Henning Pedersen (red.): Da spaniolerne kom. Krig og kulturmøde 1808. Wormianum 2009.

Mette Høj: Oprøret i Roskilde 31. juli 1808. Årsskrift for Roskilde Museum 2007. Roskilde 2008.

Jacob Kornerup: Roskilde i gamle Dage. Roskilde 1892.

Ib Michael: Den Tolvte Rytter. 1993.

Læs flere artikler her

X
post-8437

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

BEGIVENHED

Roskilde brænder! – ny spotudstilling åbner 18. juni på Roskilde Museum

 

20.03.2024

Branden på Lindenborg kro i 1967. Foto: Gorm Grove

I anledningen af Roskilde Brandvæsens 150 års jubilæum åbner spot-udstillingen ’Roskilde brænder!’ 18. juni i den gamle brandstation, som i dag huser Roskilde Museum.

Glæd dig til, i udstillingen og på sommerens byvandringer, at få indblik i de store by-brande, der hærgede Roskilde i byens ældste historie – og se hvordan brandvæsnet har udviklet sig fra sin oprettelse i 1874 frem til i dag.

Du kan komme tæt på brandmændenes dramatiske historie om indsatser ved store brande, som du måske selv kan huske: branden i Roskilde Domkirke i 1968 og Solum-branden i 2021. Hele sommeren er der aktiviteter for børn og nysgerrige voksne.

På åbningsdagen fortæller beredskabsdirektør Lars Robétjé kl. 19-21 om branden i domkirken i 1968 og giver et indblik i brandvæsnet dengang og i dag. Omkring 250 mand deltog i slukningsarbejdet af branden – hvoraf pensioneret vicebrandinspektør Ebbe Bødker på foredragsaftenen vil dele beretninger og minder fra branden og livet på brandstationen.

Læs mere og køb billet her: Foredrag: Domkirken brænder! v/beredskabsdirektør Lars Robétjé | Billetter | Roskilde | Samfund & Kultur | Billetto — Denmark

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

post-6205

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

BEGIVENHED

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

26.05.2023

Et historisk teaterstykke udspiller sig på gårdspladsen et par gange i løbet af dagen, når Gl. Kongsgård fejrer begyndelsen på en ny sæson. Foto: ROMU

Sommeren begynder med en festlig og historisk sæsonåbning på Gl. Kongsgaard. Søndag den 4. juni fra 11-16 vil gården være fyldt med aktiviteter, håndværk, godt til ganen og hyggeligt samvær.

Gamle håndværk får et særligt fokus ved årets åbning. Her kan gæsterne opleve boder med salg af håndværksvarer og demonstration af b.la. plantefarvning, pilefletning, hørproduktion, båndvævning og produktion af strådyr.

”Der vil også være mulighed for at prøve kræfter med at slå med le og støbe sit eget lys. Så børnene kan få sig en sjov dag med gamle lege, og alle kan prøve lykken i en omgang hønsebingo. Det plejer at være ganske underholdende!” fortæller Maja Kvamm, der arbejder på Lejre Museum.

Gl. Kongsgaard er en fæstegård fra 1700-tallet, der ligger i hjertet af Gl. Lejre. Gårdens frivillige havehold, der hele sommeren holder gården åben med salg af kaffe og kage, vil vise rundt i den gamle gård med de smukke møbler og fortælle om den historiske have, som står med originale planter fra 1800-tallet. Hele dagen akkompagneres af lystig spillemandsmusik og et par gange vil et historisk teaterstykke udspille sig på gårdspladsen.

Lejre Museumsforening står for salg af sandwich, mens Gl. Kongsgårds frivillige sælger lækre kager og kaffe med på-tår.

Tag en dag ud af kalenderen og kom til en hyggelig sommerdag i Gl. Lejre.

”Vi glæder os alle sammen til at tage imod nye som gamle gæster til årets hyggelige sæsonåbning, og vi håber at gæsterne har lyst til at komme igen henover sommeren”, fortæller Else Kristiansen og Vivian Møller, der begge er medlemmer af det frivillige havehold.

Gl. Kongsgaard holder i sommersæsonen åbent torsdage og søndage kl. 13-16 i juni, juli og august med gratis adgang til det smukke stuehus og salg af kaffe og kage.

Tid, pris og sted

4. juni 2023, kl. 11:00-16:00

Gratis

Gl. Kongsgård, Orehøjvej 12, 4320 Lejre

OBS. Vær opmærksom på, at renoveringen af broen over Holbækmotorvejen (dvs. på Orehøjvej ved Gevninge) kan have betydning for din rute til Gl. Kongsgaard.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA LEJRE MUSEUM

Grundlovsdag på Lejre Museum

Grundlovsdag på Lejre Museum

På Grundlovsdag den 5. juni inviterer Roskilde Museum til hyggeligt samvær og fællessang, hvor vi med historiefortællinger og nærværet til Roskilde by omfavner grundloven gennem tale fra ROMUs direktør Morten Thomsen Højsgaard og musik akkompagneret af Line Rosenlund.

læs mere
LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

Ved du, hvor Harald Hildetand eftersigende er begravet? Eller kender du historien om gudinden Nerthus i Herthadalen? Lejreområdets naturskønne landskab er sprængfyldt med fascinerende historier – og hele sommeren kan du høre nogen af dem, når Lejre Museum i samarbejde med Lejre Museumsforening, Lejre Historiske forening og lokale lodsejere inviterer på gratis historiske vandreture i lejreområdet.

læs mere
[{ _i=”0″ _address=”4.0.0.0″ /]


post-49

Arkæologi

ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører og store såvel som små bygherrer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt

post-49

Vores viden

I ROMUs dækningsområde Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommune har vi en lang række enestående spor fra vores fortid af national og international betydning. Eksempelvis kongehaller og skibsætning i Lejre, den underjordiske kirkeruin Skt. Laurentius i Roskilde samt enestående spor og unikke fund fra livet omkring Roskilde Fjord fra oldtid, middelalder og nutid.