Til kamp mod det levende smuds

Af Line Jandoria Jørgensen

Det er ikke første gang renlighed og hygiejne har stået højt på dagsordenen i de danske hjem. Også fortidens husmoder var skolet i at bekæmpe smudsets usynlige fjende.  Foto: Benjamin Lamberth

”Forkølelseslommetørklæder er farlige Smittespredere; de bør skoldes straks og ikke henlægges snavsede til det øvrige Vasketøj; det samme gælder Sengelinned fra smittefarlige Patienter. Spisebestik og lign. fra saadanne Patienter bør holdes for sig og koges eller desinficeres. Ogsaa ved den daglige Rengøring gælder det om at undgaa Spredning af Smitte. Ansamlinger af Støv indeholder altid mere eller mindre skadelige Bakterier og maa derfor aldrig hvirvles op f.eks. ved Fejning, men fjernes bedst muligt med Støvsuger eller fugtig Klud

Det kunne lyde som en COVID-19 rengøringsanvisning fra sundhedsmyndighederne, men det er det ikke. Citatet er fra Dansk Husmoder Leksikon udgivet i 1951-54 og er en anvisning til, hvordan den flittige husmoder med det rette samfundssind forvalter den daglige rengøring.

Husmoderen befinder sig nemlig i en evig krig mod det levende og usynlige smuds, som lurer i selv de mest propre og rene hjem. Fjenden er de bakterier, sygdomsspirer og sygdomskim, der usynligt gemmer sig alle vegne. Særligt støvet rummer den helt store fare. Derfor oplæres hun på husholdningsskoler, gennem diverse håndbøger og via blade i brugen af våde støvklude og i kunsten at støvsuge lampeskærme.

Samfundskroppen oprustes

Den nye hygiejnesans opstår på baggrund af en række nye videnskabelige opdagelser i slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet. Blandt andet opdager man bakterien, og man får viden om specifikke årsager til sygdom, som man ikke kendte før. Det er de videnskabelige landvindingers store tid.

Men med nye opdagelser kommer nye farer. En frygt for et generelt forfald i befolkningskvaliteten og for samfundets velbefindende melder sig; Forudsætningen for en sund og velfungerende samfundskrop er, at det enkelte individs krop er sund og rask.

Der iværksættes derfor et større opdragelsesprojekt med et klart budskab; det usynlige er potentielt farligt og smittespredningen kan lure alle vegne. Ikke helt ulig det ”opdragelsesprojekt” som sundhedsmyndighederne er kastet ud i disse dage, hvor råd og retningslinier i en corona-tid bestandigt ruller over vores TV-skærme og fylder vores radiokanaler.

Lys, luft og renlighed

Det bliver husmoderens moralske forpligtelse at holde sig selv, sine børn og sit hjem i orden og med sin fugtige klud og sin støvsuger transformere hjemmet til en sober verden. Men mestring af den daglige, ugentlige og månedlige rengøring – og hovedrengøringen ikke at forglemme – er det ikke gjort alene. Renligheden er en del af en treenighed, og også lys og luft må der til. I disse corona-tider får vi af vide, at det er vigtigt at lufte ud og lave gennemtræk. Socialt samvær skal om muligt foregå ude i den friske luft, hvor vira smitter mindre effektivt. I begyndelsen af 1900-tallet sagde man, at lyset og luften forhindrede de sygdomsfremkaldende mikroorganismer i at formere sig og trives.

For datidens sundhedsapostle og hygiejnikere, handlede det dog mest om at styrke legemets modstandskraft. De gik ind for en naturlig kamp mod det levende smuds, hvor man i stedet for at bekæmpe sygdomme, aktivt kæmpede for sundheden. Resultatet var en friluftsstrategi, hvor man opfordrede folk til at komme væk fra byerne og ud i naturen. Det kaldes også gymnastiklærerens strategi, da styrkelse af legemet gennem gymnastikken kom til at stå helt centralt og gav den moderne gymnastik sit gennembrud.

Husk at svedrense dit legeme

Sygdom såvel som ubalance i den mentale tilstand (dårlig moral inklusiv) skyldtes efter datidens opfattelse smuds og forrådnelse i kroppen. Den opstod, fordi man havde dårlig fordøjelse, ikke var fysisk aktiv nok eller ikke fik lys og luft nok.

Alle disse dårligdomme kunne man dog komme af med ved at svede dem ud. Som en dam med stillestående vand, der forplumrer, ville det indre smuds også forurene en stillesiddende krop. Sådan forklaredes det i hvert fald i Sundhedsbladet i 1899. De gymnastiske øvelser er den strøm, der renser forplumringen væk. De er et indre bad, en indre renselse.

Flere af tidens store hygiejnikere som fx Kaptajn Jespersen og Sophus Müller formaner danskerne op af sofaen og i gang med legemstugten. Uden de daglige legemsøvelser risikerer man, at det indre smuds sætter sig som sure væsker i muskelfibrene – eller endnu værre; forgifter hjernen og afføder dårlig moral og urene tanker. Den, der ikke holder sit legeme fuldstændig rent, ”kan ej heller vente at have rene ædle tanker”. ”Rent skind er rent sind.” Kun med konsekvente og systematiske legemsøvelser kan man opnå den ønskede sundhed, og kæmpe den uundgåelige kamp mod den usynlige fjende. Gennem 25 år og under parolen ”En sund sjæl i et sundt legeme” guide gymnastikikonet Kaptajn Jespersen (J. P. Jespersen 1883-1963) danskerne igennem morgengymnastikken i deres radio.

Har du husket at svedrense dit legeme i dag? Når du nu alligevel sidder derhjemme hensumpet i Corona-karantæne, kunne du jo lave dine daglige gymnastiske øvelser sammen med Kaptajn Jespersen her: https://www.youtube.com/watch?v=ZzH8KcWLgCA

Til top
X
post-5385

DR2 JAGTER DEN FØRSTE DANSKE KONGE – OG SPORENE ENDER PÅ LEJRE MUSEUM

BEGIVENHED

DR2 jagter den første danske konge – og sporene ender på Lejre Museum

04.11.2021

Museumsinspektør Isabella No’omi Fuglø (tv) tager imod DR2-vært og historiker Cecilie Nielsen (th) på Lejre Museum, hvor jagten på den første danske konge ender. Foto: Nicki Sørensen/DR.

 

I DR2’s nye historiske serie ”Gåden om Danmarks første konge” rejser historiker Cecilie Nielsen rundt i kongeriget for at blive klogere på, hvorfor kongerækken ser ud, som den gør. Jagten fører hende i sidste afsnit til Lejre Museum, hvor en lille figur udfordrer den nationale selvforståelse – og viser, at der har været en kongemagt i Lejre før kristendommens indtog i Danmark

Lejre er et sted fyldt med sagn og mysterier – men de sidste 40 års arkæologiske udgravninger på egnen taler deres tydelige videnskabelige sprog og viser os, at de vilde historier ikke bare er grebet ud af den blå luft.

Før Gorm den Gamle og før Harald Blåtands kristning af danerne har der været en centraliseret magt i Lejre, og dén del af Danmarkshistorien får nu oprejsning i DR2’s nye serie ”Gåden om Danmarks første konge”. Historiker Cecilie Nielsen rejser land og rige rundt og besøger flere steder, hvor der er spor efter store konger.

Kongehallerne er en magtmanifestation
I sidste afsnit af serien, som lige nu kan ses i sin fulde længde på DRTV, møder Cecilie Nielsen museumsinspektør ved Lejre Museum, Isabella No’omi Fuglø, som hun har sat stævne ved kongehallen i Sagnlandet Lejre.

Kongehallen er en genskabelse af den største hal fra vikingetid, vi kender i Danmark, baseret på blandt andet Lejre Museum og ROMUs udgravninger og forskning. Sporene efter den blev fundet i 2009, og Isabella No’omi Fuglø peger på, hvordan den enorme hal, som måler over 60 meter fra gavl til gavl, er ét blandt flere vidnesbyrd om et magtcentrum i Lejre før Gorm den Gamle og hans efterkommere.

Odin fra Lejre udfordrer vores nationale selvfortælling
Isabella No’omi Fuglø inviterer også Cecilie Nielsen med ind på Lejre Museum, hvor man kan opleve sølvfiguren Odin fra Lejre, som blev fundet omkring kongehallen.

Ifølge Fuglø udfordrer tolkningen af denne unikke lille figur den danske selvforståelse som en nation, hvis historie først rigtig begynder ved Harald Blåtands kristning af danerne på Jellingestenen i ca. 965.

For Odin var gudernes konge og kongernes gud – derfor har figuren været meget værdifuld og en konge værdig. Så også dén vidner om en kongemagt i århundrederne, der gik forud for Gorm den Gamles og Harald Blåtands tid, forklarer Isabella No’omi Fuglø.

Hun mener, at der skal være mere plads i vores fælles bevidsthed til fortællingen om de kongemagter, der gik hånd i hånd med asatroen, og som havde deres langvarige storhedstid gennem flere århundreder, inden kristendommens indtog – og en væsentlig del af den historie begynder i Lejre.

Se hele serien ”Gåden om Danmarks første konge” på DRTV eller onsdage kl. 21.00 på DR2 fra 3. november. Afsnittet fra Lejre sendes på DR2 den 1. december.

Bliv klogere på, hvor Lejre er Kongerigets Vugge, og dyk dybere ned i historien om de første konger i udstillingen på Lejre Museum.

Læs mere om museet og se åbningstider og entrepriser.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.


post-49

Arkæologi

ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører og store såvel som små bygherrer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt

post-49

Vores viden

I ROMUs dækningsområde Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommune har vi en lang række enestående spor fra vores fortid af national og international betydning. Eksempelvis kongehaller og skibsætning i Lejre, den underjordiske kirkeruin Skt. Laurentius i Roskilde samt enestående spor og unikke fund fra livet omkring Roskilde Fjord fra oldtid, middelalder og nutid.