Tina kan ikke vente, til gæsterne må komme igen
Af Lene Steinbeck
22.02.21

Tina Sundling har brugt tiden uden gæster fornuftigt. Men nu trænger ønsket om hverdag og kontakt med både nye og tilbagevendende kunder sig efterhånden på, og hun ser frem til den dag, hvor hun igen må byde hjerteligt velkommen på Roskilde Museum. Foto: Lene Steinbeck
I museumsbutikken på Roskilde Museum prøver butiksansvarlig Tina Sundling at holde hænderne beskæftiget og humøret oppe, mens museet må holde lukket. Men det er svært, når det vigtigste mangler: Den daglige, livgivende kontakt med museets gæster.
Der er stille, mørkt og tomt, når Tina Sundling hver morgen låser sig ind i museumsbutikken på Roskilde Museum. Hun tænder lyset, slår alarmen fra og lægger overtøjet. Håndtag og andre berøringspunkter sprittes af. Hun åbner døren ind til udstillingen ’Grethe – en våbenmodtagelse’ og sætter gang i den film, der kører på endevæggen, om en lokal modstandsgruppe under 2. verdenskrig. Som hun plejer, så der er klar til dagens gæster.
Men der kommer ingen gæster i dag. Heller ikke i dag. Siden 9. december har museet på grund af corona-restriktioner været tvunget til at holde lukket. Derfor må Tina Sundling, der er museums-vært og butiksansvarlig, undvære den summen af liv, der plejer at brede sig op ad formiddagen.
”Jeg savner mine gæster! Jeg er vant til at møde så mange mennesker, og jeg bliver helt høj af det. Når de ikke er her, kan jeg virkelig mærke, hvad den del betyder for mig,” siger hun.
Jeg savner mine gæster!
Lidt liv i baggrunden
Det er også grunden til, at hun hver dag åbner ind til ’Grethe – en våbenmodtagelse’. Normalt plejer døren ind til udstillingen at være lukket. Det er ikke fordi, at de medvirkende kan erstatte kundekontakten. Men lyden fra filmen er blevet et soundtrack til Tina Sundlings arbejdsdag.
”Det giver mig et boost. For så føler jeg ikke, at jeg er helt alene her. Det betyder virkelig meget, at jeg kan høre stemmer derindefra. Jeg hører jo ikke alt, hvad de siger. Men bare det, at der er stemmer og noget lyd i baggrunden, gør, at her er lidt liv.”
Det er nu ikke fordi hun keder sig, skynder hun sig at sige.
”Jeg har fået en del kontorarbejde fra hånden, jeg har ryddet op på min computer og på lageret. De der ting, der ikke er så meget tid til i hverdagene. Nu har der faktisk været mulighed for at komme helt i bund,” fortæller Tina Sundling.
Webshop på trapperne
Opgaverne har været ret forskellige – fra de administrative, man altid skubber til ”en anden dag” til rengøring og indkøb af nye, spændende varer. Butikken har fået et løft og står knivskarpt. Derudover har hun brugt tiden på at forberede varer og tekst til museets nye webshop for Lejre, Frederikssund og Roskilde Museer. Den skal efter planen gå i luften til påske. Der er altså også fordele ved at have tid til andre ting.
”Det der med at starte en webshop, det er et kæmpe arbejde. Og vi havde aldrig nogensinde haft den slags tid til det, hvis her ikke var lukket,” lyder det fra Tina Sundling.
Alligevel er hun mere end klar til at vende tilbage til en mere normal hverdag. Og når det sker, kan gæsterne på Roskilde Museum forvente at blive mødt af byens største smil:
”Det bliver så fantastisk!”
Særudstillingen ’Grethe – en våbenmodtagelse’ skulle egentlig være pillet ned 23. december.
Nu er den forlænget frem til sommer.
TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV OG VIND PRÆMIER
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER DIREKTE I DIN INDBAKKE
FLERE ARTIKLER OG NYHEDER
Gæsterne strømmede til ROMU i 2022
På trods af, at coronaens skygger strakte sig ind i begyndelsen af 2022, endte besøgstallet for museumsorganisationen ROMU næsten på niveau med rekordåret 2019. Faktisk er det organisationens tredjebedste år nogensinde, flere besøgssteder har sat publikumsrekord, og initiativer for at nå især de unge og nye målgrupper har båret frugt.
God jul – og 1000 tak for historisk og løfterigt år
2022 blev et mindeværdigt år med markant jubilæum for bispedømmet og byen Roskilde. Gæsterne strømmede til flere nye udstillinger og julemarkeder med hygge og charme. Museumsdirektør for ROMU gør status og sender hilsner til brugere og samarbejdspartnere
Egedals borgmester: ”Vi finder hinanden bedst ved at acceptere, at vi er forskellige”
Man kan sagtens skabe et stærkt fællesskab i en kommune, der består af 17 unikke bysamfund. Det er en kæphest for Egedals borgmester, Vicky Holst Rasmussen, som sætter stor pris på forskelligheden. Det fortæller Vicky Holst Rasmussen i denne artikel, der er en del af ROMU’s lille serie om kulturarv i Egedal, Lejre, Roskilde og Frederikssund.
Nærkontakt på tværs af årtusinder: Moselig dukkede op under udgravning i Egedal
Under en arkæologisk forundersøgelse i Egedal dukkede dele af et skelet op af jorden. Det drejer sig om et menneske, der sandsynligvis blev ofret for tusindvis af år siden.
Julemarkedet er tilbage: Julen synges ind på Skenkelsø Mølle
Skenkelsø Mølle trækker for alvor i juletøjet, når møllens frivillige den 3. december afholder det traditionsrige julemarked. Og i julens ånd er en særlig gruppe inviteret med fribilletter – nemlig kommunens ukrainske flygtninge, der sandsynligvis for første gang skal holde jul i Danmark
Roskilde fejrer Verdensarvsdag med sang, debat og Domkirken som lysende midtpunkt
I Roskilde ligger en kirke med ”enestående værdi for hele menneskeheden”. Det markeres den 16. november, når Roskilde sammen med resten af verden fejrer, at Verdensarvskonventionen fylder 50 år. Både i selve Domkirken, i byrummet udenfor og på Roskilde Museum, hvor borgerne blandt andet kan blive klogere på det kommende Verdensarvscenter.
ROMU søger universitetspraktikanter
Er du vild med historie, kulturarv og formidling? Har du lyst til at lære mere om at gøre seriøs viden tilgængelig for mange mennesker? Læser du på en videregående uddannelse, hvor du skal i praktik? Så er det måske lige dig, museumsorganisationen ROMU søger til praktikforløb i forårssemestret 2023
Arkæolog Emil Winther Struve vil rykke ved vores forståelse af oldtiden
En dag på kontoret byder på alt fra skrivebordsarbejde til en udgravning i al slags vejr for arkæolog Emil Struve Winther, der står i spidsen for arkæologiske undersøgelser i Egedal Kommune. Men uanset hvor dagens kontor er, drives han af lysten til at gøre kulturarven levende og relevant.
Historien om Veksøhjelmene – et ikonisk oldtidsfund fra Brøns Mose
På Nationalmuseet i København kan man se to fornemt dekorerede hjelme fra bronzealderen. Et værdifuldt offer til guderne, der for præcis 80 år siden blev fundet i Brøns Mose ved Veksø. Veksøhjelmene fortæller en historie om religion og ritualer i bronzealderens Egedal, og mange årtier efter fundet er de stadig en stor del af identiteten i Veksø.
RAGNAROCK og Roskilde Museum giver unge fri adgang en hel uge
Er du mellem 18 og 27 år, kan du hele uge 37 besøge Roskilde Museum og RAGNAROCK uden at skulle have penge op af lommen. De to museer er nemlig en del af Golden Days-initiativet K7, som har til formål at give unge over hele landet kulturhistoriske oplevelser – helt gratis.