Tinas boghylder bugner af Roskildes historie – fra stenalderen til i dag
17.03.2022

Tina Sundling har sørget for et bredt udvalg af historiske bøger. Der er både læsestof til dem, der vil nørde arkæologi og til dem, der vil være klogere det moderne Roskilde. Foto: Stine Blegvad /ROMU
Et museum er meget mere end de udstillinger, publikum kan opleve. Hvis man er nysgerrig på alt det, der går forud for udstillingerne, er museets boghylder en guldgrube af viden. I bøgerne kan man kigge arkæologerne over skulderen og blive klogere på byens og egnens historie.
Hvad skete der egentlig, da arkæologer i 2019 stødte på en kælder fra Margrete 1.s tid? Og hvordan kan Kronprinsesse Marys Bro være med til at kaste lys over 7.500 års historie?
I et hjørne af museumsbutikken på Roskilde Museum er der virkelig mulighed for at blive klogere. Her har Tina Sundling, der er butiksansvarlig, samlet et godt udvalg af historiske bøger om alt fra arkitektur til frådsten. En af de nyeste, som sælger rigtig godt, er ’Kronprinsesse Marys Bro og arkæologien’.
”Det er en fantastisk bog. Den er lavet på baggrund af de arkæologiske undersøgelser, der blev lavet i forbindelse med Kronprinsesse Marys Bro. Folk er meget interesseret i området – især dem, som bor lige i nærheden – og der er nogle gode billeder i.”
Den nye broforbindelse over Roskilde Fjord blev indviet i efteråret 2019, og forud for det lå et stort arbejde med at sikre, at fortidsminder ikke gik tabt under arbejdet. I bogen kan man både se billeder fra udgravningerne, læse om de fund, der er gjort, og blive klogere på, hvad arkæologien kan fortælle om området så langt som 7.500 år tilbage.
En kongelig kælder og et Kulturstrøg med kunst
Arkæologernes arbejde er også beskrevet i tidskriftet Gefjon, som udkommer seks gange årligt. Her bliver der ifølge Tina Sundling virkelig nørdet igennem, så er man interesseret i arkæologi, er der kræs for kendere. I det seneste nummer kan man læse om flere udgravninger fra Roskilde, blandt andet i Lille Grønnegade, hvor man i 2019 fandt resterne efter en kælder fra middelalderen. En kælder, som meget vel kan have tilhørt Margrete 1. Også nye undersøgelser af et våbenhus i forbindelse med Domkirken er beskrevet i Gefjon.
Vil man gerne vide lidt mere om det moderne Roskilde, er der flere gode muligheder. Tina Sundling fremhæver blandt andet den helt nye ’Alle tiders kunst’, som er en guide bog til Roskildes Kulturstrøg. Kulturstrøget går på sin vej fra Roskilde Bibliotek til Domkirken forbi byens store kulturinstitutioner – herunder også Roskilde Museum.
”Den her bog er jeg virkelig glad for. Der er et kort forrest, som viser ruten langs Kulturstrøget, med billeder af de værker, der er beskrevet i bogen. Så kan man stoppe ved alle kunstværkerne og læse om dem. Den er virkelig god. Dem, der bor i byen, kender jo værkerne, og med den her bog kan man blive klogere på dem,” fortæller Tina Sundling.
Bogen er lavet med støtte fra Roskilde Kommune. Derfor er prisen kun 50 kroner, og Tina Sundling oplever mange, der bruger den som en oplagt og lidt anderledes værtinde-gave.
Arkitektoniske perler og jernbanehistorie
Lidt i samme boldgade finder Tina Sundling den lille ’Arkitekturoplevelser i Roskilde’. Den guider læseren på en tur rundt blandt byens bygninger og arkitektoniske historie.
”Bogen er lille og lavet til at tage med rundt. Den går helt fra Sankt Hans til Østervangscentret og har alle de flotteste bygninger med. Der er også et afsnit om museet, som jo både har været sukkerhus og brandstation. Super spændende og masser af historie.”
Har man en 20’er, som brænder i lommen, kan man i museumsbutikken veksle den til ’Roskilde Station’. Gamle fotografier, tværsnit og plantegninger fortæller historien om Danmarks ældste stationsbygning, der udgjorde den ene ende af den første jernbanestrækning i kongeriget Danmark. Den løb mellem Roskilde og København, og det første afgangsfløjt blev blæst i 1847.
Udvalget i butikken er bredt, og om man vil blive klogere på Roskilde Syd, frådsten fra Elverdamsdalen til Roskilde eller årets gang i ROMU, så er der noget for enhver smag. Både i butikken i Sankt Ols Stræde og på webshoppen.
I museumsbutikken på Roskilde Museum kan du købe cirka 50 forskellige bøger. Her er et udpluk:
‘Arkitekturoplevelser i Roskilde’: 90 kr.
‘Roskilde Station’: 20 kr.
‘Frådsten’: 100 kr.
‘Gefjon’: 250 kr.
‘Syd for Banen’: 100 kr.
‘Alle tiders kunst’: 50 kr.
‘Kronprinsesse Marys Bro og arkæologien’: 250 kr.
‘ROMU Årbog’: 149 kr.
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER DIREKTE I DIN INDBAKKE
FLERE ARTIKLER OG NYHEDER
Gæsterne strømmede til ROMU i 2022
På trods af, at coronaens skygger strakte sig ind i begyndelsen af 2022, endte besøgstallet for museumsorganisationen ROMU næsten på niveau med rekordåret 2019. Faktisk er det organisationens tredjebedste år nogensinde, flere besøgssteder har sat publikumsrekord, og initiativer for at nå især de unge og nye målgrupper har båret frugt.
God jul – og 1000 tak for historisk og løfterigt år
2022 blev et mindeværdigt år med markant jubilæum for bispedømmet og byen Roskilde. Gæsterne strømmede til flere nye udstillinger og julemarkeder med hygge og charme. Museumsdirektør for ROMU gør status og sender hilsner til brugere og samarbejdspartnere
Egedals borgmester: ”Vi finder hinanden bedst ved at acceptere, at vi er forskellige”
Man kan sagtens skabe et stærkt fællesskab i en kommune, der består af 17 unikke bysamfund. Det er en kæphest for Egedals borgmester, Vicky Holst Rasmussen, som sætter stor pris på forskelligheden. Det fortæller Vicky Holst Rasmussen i denne artikel, der er en del af ROMU’s lille serie om kulturarv i Egedal, Lejre, Roskilde og Frederikssund.
Nærkontakt på tværs af årtusinder: Moselig dukkede op under udgravning i Egedal
Under en arkæologisk forundersøgelse i Egedal dukkede dele af et skelet op af jorden. Det drejer sig om et menneske, der sandsynligvis blev ofret for tusindvis af år siden.
Julemarkedet er tilbage: Julen synges ind på Skenkelsø Mølle
Skenkelsø Mølle trækker for alvor i juletøjet, når møllens frivillige den 3. december afholder det traditionsrige julemarked. Og i julens ånd er en særlig gruppe inviteret med fribilletter – nemlig kommunens ukrainske flygtninge, der sandsynligvis for første gang skal holde jul i Danmark
Roskilde fejrer Verdensarvsdag med sang, debat og Domkirken som lysende midtpunkt
I Roskilde ligger en kirke med ”enestående værdi for hele menneskeheden”. Det markeres den 16. november, når Roskilde sammen med resten af verden fejrer, at Verdensarvskonventionen fylder 50 år. Både i selve Domkirken, i byrummet udenfor og på Roskilde Museum, hvor borgerne blandt andet kan blive klogere på det kommende Verdensarvscenter.
ROMU søger universitetspraktikanter
Er du vild med historie, kulturarv og formidling? Har du lyst til at lære mere om at gøre seriøs viden tilgængelig for mange mennesker? Læser du på en videregående uddannelse, hvor du skal i praktik? Så er det måske lige dig, museumsorganisationen ROMU søger til praktikforløb i forårssemestret 2023
Arkæolog Emil Winther Struve vil rykke ved vores forståelse af oldtiden
En dag på kontoret byder på alt fra skrivebordsarbejde til en udgravning i al slags vejr for arkæolog Emil Struve Winther, der står i spidsen for arkæologiske undersøgelser i Egedal Kommune. Men uanset hvor dagens kontor er, drives han af lysten til at gøre kulturarven levende og relevant.
Historien om Veksøhjelmene – et ikonisk oldtidsfund fra Brøns Mose
På Nationalmuseet i København kan man se to fornemt dekorerede hjelme fra bronzealderen. Et værdifuldt offer til guderne, der for præcis 80 år siden blev fundet i Brøns Mose ved Veksø. Veksøhjelmene fortæller en historie om religion og ritualer i bronzealderens Egedal, og mange årtier efter fundet er de stadig en stor del af identiteten i Veksø.
RAGNAROCK og Roskilde Museum giver unge fri adgang en hel uge
Er du mellem 18 og 27 år, kan du hele uge 37 besøge Roskilde Museum og RAGNAROCK uden at skulle have penge op af lommen. De to museer er nemlig en del af Golden Days-initiativet K7, som har til formål at give unge over hele landet kulturhistoriske oplevelser – helt gratis.