Toiletpapiret, der skrev sig ind i historien

Af formidler Maja Lindholm Kvamm

Historien om toiletpapiret er historien om, at helt almindelige hverdagsting kan træde frem i historien og blive symbol på historiske forandringer. Foto: ROMU

Kan du huske, da vi alle sammen talte om hamstring af toiletpapir i krisens første dage? Det føles måske allerede som længe siden nu, men historien om toiletpapiret er historien om, at helt almindelige hverdagsting kan ”træde i karakter” og være med til at forme vores oplevelse af historiens udvikling – i dag såvel som for hundrede år siden.

Toiletpapirsrullerne fik danskere i hobetal til at trodse sund fornuft og regeringens anbefalinger for at flokkes til supermarkederne efter det historiske pressemøde, hvor Mette Frederiksen lukkede Danmark ned, onsdag d. 11. marts.

Scenerne i supermarkederne med danskere, der kastede sig over toiletpapirspakker, blev startskuddet til en glødende debat om dansk samfundssind. Det skabte harme blandt mange, der mente, at hamstringen af toiletpapir var egoistisk. Som en fortvivlet dansker formulerede i kommentarsporet på Facebook: Det er helt til grin – der er jo nok til alle!

Type 00 gjorde en stor forskel på datidens toiletbesøg i begyndelsen af 1920’erne. Foto: ROMU

Toiletpapirsrullerne er for tiden meget mere end en værdsat hjælpende hånd på det lille hus – de er blevet en materialisering af krisetid og samfundssind og et genkendeligt symbol på den forandrede hverdag, vi alle lever med under coronakrisen.

Og det er ikke første gang, rullerne træder frem i historien om forandringer og udvikling i Danmark.

Luksus i hyldemeter

Ligesom under coronakrisens toiletpapirshysteri blev de praktiske ruller nemlig genstand for opmærksomhed, da de for første gang kom på hylderne i Danmarks købmandsbutikker i starten af 1920’erne.

Hvis man bevæger sig om bag disken i Lützhøfts Købmandsgård på Ringstedgade 6-8, kan man se dem stå sirligt på række: Type 00, som de første fabriksproducerede ruller i dansk historie hed. Papiret var brunt, åleglat, papirstyndt og fuldstændig hårdt – det krævede en ihærdig indsats at nulre papiret blødt og brugbart til formålet.

Ikke desto mindre var der tale om et enormt løft i hele ”toiletoplevelsen”. Da Type 00 kom på hylderne, forandrede rullen almindelige danskeres praksis på latrinet for eftertiden. Tidligere havde det været almindeligt at bruge avispapir, svampe eller uldne klude, som efterfølgende skulle vaskes.

Toiletpapiret var i 1920’erne ikke blot med til at ændre danskeres toiletvaner. Det var en del af et større sundheds- og hygiejneboom. Toiletpapiret, der nu var strømlinet og fabriksproduceret, var med til at forme en ny opmærksomhed og interesse i den enkeltes sundhed og hygiejne.

Toiletpapir i hundrede år

Toiletpapiret har været en del af danskernes hverdag i hundrede år. Og selvom man ikke skulle tro det, har rullerne spillet en aktiv rolle i flere samfundsmæssige fænomener gennem tiden.

Type 00 revolutionerede den personlige hygiejne for hundrede år siden, og i nutidens krisetilstand er rullen en daglig påmindelse om at huske at finde samfundssindet frem.

Hvis du vil mærke kvaliteten af Type 00-papiret med dine egne hænder, kan du besøge Lützhøfts Købmandsgård, når vi åbner igen efter myndighedernes anvisninger. Foruden toiletpapiret er Købmandsgården fyldt med spændende ”trivielle” hverdagsting, der træder frem af historien og har været med til at forme det Danmark, vi kender.

Flere kilder til historien

 

Til top
X
post-6038

Magisk vinterferie på Lejre Museum

BEGIVENHED

Magisk vinterferie på Lejre Museum

27.01.2023
Tæppe workshop

Mange familier benytter vinterferien til at være sammen om berigende museumsoplevelser. Det bliver der rig mulighed for på Lejre Museum denne vinterferie, når museet inviterer til et kig ind i ”Vølvens værksted”. Foto: Kristian Grøndahl

Hele familien kan opleve vølvernes forunderlige og magiske verden, når Lejre Museum inviterer til en kombineret rundvisning og kreativt værksted i vinterferien.

Af: Jens-Jørgen Krogh

 

I den nordiske mytologi var vølverne magikere, helbredersker og spåkvinder. Vølverne kunne spå om fremtiden, helbrede de syge og gå en i trance, også kaldet sejd, hvor de kunne rejse mellem forskellige verdner. De besad så mægtige kræfter, at selveste gudernes konge, Odin, gik til vølverne for råd og vejledning.

”Vølven er en interessant mytologisk og historisk figur at studere på Lejre Museum. Der er spændende forbindelser mellem Odin og vølver i de skiftlige kilder, fx i ”Vølvens spådom” fra Ældre Edda, hvor Odin blandt andet får en vølve til at fortælle om fremtiden,” fortæller Maja Kvamm, som er medarbejder på Lejre Museum.

”Den lille og meget spektakulære Odin-figur af sølv, der er fundet i Lejre, er hul indeni. Nogle mener, den kan have siddet for enden af en stav, måske en vølvestav, der blev brugt i forbindelse med sejd og kultiske handlinger”.

I vinterferien kan både børn og voksne lære meget mere om vølven. Både de vølver, der optræder i sagn og digte, og de vølver, der er fundet arkæologiske spor efter. Arrangementet består af en minirundvisning i udstillingen og et efterfølgende kreativt værksted med mulighed for at lave beskyttende vølveamuletter.

Oplevelsen er målrettet børn i alderen mellem 6 og 12 år, men voksne er særdeles velkomne.

TID, PRIS, STED

21., 22. og 23. februar kl. 11.00 og 13.00

Børn gratis. Voksne kr. 60,- (plus billetgebyr, billetter kan købes på Billetto)

Lejre Museum, Orehøjvej 4b, 4320 Lejre

Tæppe workshop

På Lejre Museum kan børn og deres voksne give vinterferien et ordentligt skud magi, når museet inviterer til ”Vølvens værksted”. Foto: ROMU

Episode 1: Kong Skjold driver i land, Kong Roars rædsel og Beowulfs ankomst i Lejre
Episode 2: Beowulfs kamp imod uhyret Grendel
Episode 3: Beowulf må igen slås for danernes land, og den store helts endeligt

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA ROSKILDE MUSEUM

Hvem var… runeristerne?

Hvem var… runeristerne?

Hvem var menneskene der levede, da Lejre var et kongesæde? Sådan spørger Lejre Museum i en foredragsrække, der løber i første halvdel af 2023. Arkæologiske spor, runer, amuletter, grave, våben og meget andet bliver indgangsvinkler til at forstå, hvem menneskene var i yngre jernalder og i vikingetid.
Den internationalt anerkendte runolog og ph.d., Lisbeth Imer fra Nationalmuseet, var første foredragsholder, og hendes arbejde med runeindskrifter skulle give svar på spørgsmålet ”Hvem var runeristerne?”

læs mere
Her er hvad verdensberømt digt kan fortælle om vikingetidens Lejre

Her er hvad verdensberømt digt kan fortælle om vikingetidens Lejre

Det angelsaksiske kvad om helten Beowulfs strabadser er kendt i hele verden. Det inspirerede Tolkien til Ringenes Herre og Hobbitten, og har stået på pensumlisten for mange engelske skolebørn gennem generationer. Herhjemme er det derimod næsten ukendt. Og det er egentlig mærkeligt. For selv om kvadet ikke konkret kan fortælle om livet i vikingetidens Lejre, så knytter det sig tæt til stedet – og rummer nøglen til en forståelse af Lejre som et mystisk og sagnomspundet sted.

læs mere


post-49

Arkæologi

ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører og store såvel som små bygherrer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt

post-49

Vores viden

I ROMUs dækningsområde Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommune har vi en lang række enestående spor fra vores fortid af national og international betydning. Eksempelvis kongehaller og skibsætning i Lejre, den underjordiske kirkeruin Skt. Laurentius i Roskilde samt enestående spor og unikke fund fra livet omkring Roskilde Fjord fra oldtid, middelalder og nutid.