Velkommen! Lyset er sat til nye store oplevelser
21.04.2021

ROMU-direktør og ph.d. Morten Thomsen Højsgaard og alle andre i ROMU-organisationen glæder sig til at byde brugerne “velkommen tilbage!”
Af Morten Thomsen Højsgaard
ROMU slår fra onsdag den 21. april dørene op til et væld af spændende muligheder for at opleve og opdage kulturarv. Fra nutidens magiske festivalkultur til oldtidens mytologi og magt. Få overblikket her
Så er det nu!
Lyset er tændt i de rigtige farver. Montrerne er pudset spejlblanke. Kaffen i museumscafeen er sat over. Og særudstillingerne står klar.
Efter mere end fire måneders tvangslukning, er det endelig blevet tid til, at museer og kulturinstitutioner landet over kan slå dørene op igen på vid gab og byde nysgerrige borgere, unge som ældre, varmt velkommen indenfor.
På ROMU har medarbejderne tålmodigt og engageret brugt ventetiden på at forberede en stribe af nyskabelser, der vil møde publikum nu og i den kommende tid på de ti forskellige besøgssteder i Roskilde, Frederikssund og Lejre kommuner.
En spritny og ambitiøs særudstilling står for eksempel klar på RAGNAROCK – museet for pop, rock og ungdomskultur. ”Smattens magi: 50 års aftryk af Roskilde Festival” er titlen på satsningen, der i skyggen af al usikkerheden fra pandemien kaster lys over betydningen af et stykke dansk kulturhistorie, forankret i festival, frivillighed, fællesskab, frihed.
Asetro kommer frem i lyset
På Færgegården ved Frederikssund udstilles fra 21. april et enestående detektorfund, som viser den mytologiske kamp mellem Tyr og Fenrisulven fra dengang, asatroen var den fremherskende i sen jernalder og vikingetid.
På Lejre Museum kan publikum fordybe sig i gådefulde fund og fascinerende fortællinger, som knytter sig til områdets kongehaller og magtudfoldelse fra før Danmark blev et samlet og kristent rige. Museet har udvidet den gådefulde spotudstilling ”Skelettet i Kongehallen” med flere nye digitale tiltag, og bud på vandreture ad offentlige stier i det historiske landskab.
1000 års historie
I Roskilde Domkirke kan turister og kulturhistoriske gæster igen besøge domkirkemuseet og se de prægtige kongelige gravmonumenter. 5. juni åbner kirkeruinen og bytårnet Sankt Laurentius efter mere end to et halvt års nedlukning. Her kan gæsterne bogstaveligt talt komme i nærkontakt med middelalderen og henved 1000 års historie om og fra Roskilde.
Museets butikker har frem til genåbningen fået opdateret varelageret. Caféerne, som drives af en forpagter, har fået mulighed for at åbne tidligere end planlagt. Og myndighederne har leveret retningslinjer for hele området, som gør det muligt at færdes sikkert i udstillingerne.
Fra bekymring til glæde
Usikkert, bekymrende og ensomt har det ellers været for museets ansatte og frivillige at stå uden publikum i en periode, som ingen kendte længden af. Men nu er ventetiden forbi.
Ensomhed kan afløses af nyt fællesskab. Bekymringer kan erstattes af glæde over igen at kunne dele store museumsoplevelser. Usikkerheden i hele samfundet er godt i gang med at blive forvandlet til mere tryghed, og et gensyn med en stadig mere normal hverdag.
Den, der venter på noget godt, venter aldrig for længe, siges det. Og det, satser vi nu fra ROMU på, bliver tilfældet.
Hvad enten man så foretrækker at blive klogere på oldtidens mytologi og magt, den nyere tids modstandskampe eller magiske festivalkultur – ja, så er det er godt for samfundet at kende, at huske og at dele sin historie. Det er godt at kunne opleve kulturarv som noget, der er ægte, virkeligt, konkret. Det er godt at kunne tage afsted til et besøgssted sammen med andre – for at få noget nyt med saft og kraft i at tale om.
Fra onsdag den 21. april er det ikke bare en drøm, et håb eller en forventning, at kunne få del i alt dette. Det er virkeligheden.
Så benyt chancen og tag på museumsbesøg sammen med en, du holder af.
Vi har glædet os så ufattelig meget til at se jer på museerne.
Sådan åbner besøgssteder under ROMU
Den 21. april åbner RAGNAROCK – museet for pop, rock og ungdomskultur i Roskilde, Roskilde Museum, Frederikssund Museum, Færgegården, Lejre Museum og Domkirkemuseet i Roskilde Domkirke.
Den 22. april åbner Lützhøfts Købmandsgård og Håndværksmuseet i Roskilde.
Den 1. maj er der sæsonstart på Tadre Mølle ved Hvalsø.
Den 5. juni åbner Sankt Laurentius på Stændertorvet i Roskilde efter 2½ års nedlukning.
Den 3. juni er der sæsonåbning på Gl. Kongsgård i Gl. Lejre.
Alle stederne følger myndighedernes corona-anbefalinger. Find mere information om åbningstider, udstillinger, omvisninger mv. her.
Derfor er museer en god idé!
Museumsdirektør Morten Thomsen Højsgaard har samlet 10 gode grunde til at tage på museum. Se listen her.
TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV OG VIND PRÆMIER
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER DIREKTE I DIN INDBAKKE
FLERE ARTIKLER OG NYHEDER
Gæsterne strømmede til ROMU i 2022
På trods af, at coronaens skygger strakte sig ind i begyndelsen af 2022, endte besøgstallet for museumsorganisationen ROMU næsten på niveau med rekordåret 2019. Faktisk er det organisationens tredjebedste år nogensinde, flere besøgssteder har sat publikumsrekord, og initiativer for at nå især de unge og nye målgrupper har båret frugt.
God jul – og 1000 tak for historisk og løfterigt år
2022 blev et mindeværdigt år med markant jubilæum for bispedømmet og byen Roskilde. Gæsterne strømmede til flere nye udstillinger og julemarkeder med hygge og charme. Museumsdirektør for ROMU gør status og sender hilsner til brugere og samarbejdspartnere
Egedals borgmester: ”Vi finder hinanden bedst ved at acceptere, at vi er forskellige”
Man kan sagtens skabe et stærkt fællesskab i en kommune, der består af 17 unikke bysamfund. Det er en kæphest for Egedals borgmester, Vicky Holst Rasmussen, som sætter stor pris på forskelligheden. Det fortæller Vicky Holst Rasmussen i denne artikel, der er en del af ROMU’s lille serie om kulturarv i Egedal, Lejre, Roskilde og Frederikssund.
Nærkontakt på tværs af årtusinder: Moselig dukkede op under udgravning i Egedal
Under en arkæologisk forundersøgelse i Egedal dukkede dele af et skelet op af jorden. Det drejer sig om et menneske, der sandsynligvis blev ofret for tusindvis af år siden.
Julemarkedet er tilbage: Julen synges ind på Skenkelsø Mølle
Skenkelsø Mølle trækker for alvor i juletøjet, når møllens frivillige den 3. december afholder det traditionsrige julemarked. Og i julens ånd er en særlig gruppe inviteret med fribilletter – nemlig kommunens ukrainske flygtninge, der sandsynligvis for første gang skal holde jul i Danmark
Roskilde fejrer Verdensarvsdag med sang, debat og Domkirken som lysende midtpunkt
I Roskilde ligger en kirke med ”enestående værdi for hele menneskeheden”. Det markeres den 16. november, når Roskilde sammen med resten af verden fejrer, at Verdensarvskonventionen fylder 50 år. Både i selve Domkirken, i byrummet udenfor og på Roskilde Museum, hvor borgerne blandt andet kan blive klogere på det kommende Verdensarvscenter.
ROMU søger universitetspraktikanter
Er du vild med historie, kulturarv og formidling? Har du lyst til at lære mere om at gøre seriøs viden tilgængelig for mange mennesker? Læser du på en videregående uddannelse, hvor du skal i praktik? Så er det måske lige dig, museumsorganisationen ROMU søger til praktikforløb i forårssemestret 2023
Arkæolog Emil Winther Struve vil rykke ved vores forståelse af oldtiden
En dag på kontoret byder på alt fra skrivebordsarbejde til en udgravning i al slags vejr for arkæolog Emil Struve Winther, der står i spidsen for arkæologiske undersøgelser i Egedal Kommune. Men uanset hvor dagens kontor er, drives han af lysten til at gøre kulturarven levende og relevant.
Historien om Veksøhjelmene – et ikonisk oldtidsfund fra Brøns Mose
På Nationalmuseet i København kan man se to fornemt dekorerede hjelme fra bronzealderen. Et værdifuldt offer til guderne, der for præcis 80 år siden blev fundet i Brøns Mose ved Veksø. Veksøhjelmene fortæller en historie om religion og ritualer i bronzealderens Egedal, og mange årtier efter fundet er de stadig en stor del af identiteten i Veksø.
RAGNAROCK og Roskilde Museum giver unge fri adgang en hel uge
Er du mellem 18 og 27 år, kan du hele uge 37 besøge Roskilde Museum og RAGNAROCK uden at skulle have penge op af lommen. De to museer er nemlig en del af Golden Days-initiativet K7, som har til formål at give unge over hele landet kulturhistoriske oplevelser – helt gratis.