Færgegården i dvale forbereder sig på at springe ud 

ROMU’s direktør Morten Thomsen Højsgaard løfter lidt af sløret for kommende planer for Frederikssund Museum, Færgegården. Foto: ROMU.

Mens COVID-19 raser som en usynlig storm derude i verden, ligger Færgegården i dvale og venter på, at krisen er drevet over og nye initiativer kan gro og sætte nye skud på gamle stammer.

Myndighederne har bedt alle kulturinstitutioner i landet om at holde lukket, så det gør også Frederikssund Museum, Færgegården indtil videre.

Men bag facaden er der masser af spirende aktivitet og forberedelser til den dag, dørene igen kan slås op til de smukke museumsrum, de historiske bygninger ned til fjorden og ikke mindst den vidunderlige have.

Vi forbereder på museet at gøre en ekstra indsats ud af Færgegården. Vi har en ny pop up-udstilling om arkæologiske fund fra området på vej. Der er så meget, de dygtige arkæologer har fundet igennem de senere år, vi næsten ikke kan vente med at begynde at vise frem. 

Vi planlægger også forbedret og udvidet skiltning, så de rigtig mange, der under normale omstændigheder kører lige forbi, opdager, at der er guld og grønne skove på den anden side. Og at alle er så velkomne til at bruge museumshaven – også uden for museets åbningstid.

Derudover, så begynder vi allerede nu at gøre mere ud af den digitale kommunikation til, fra og om Færgegården.

Som et nyt tiltag vil ROMU for eksempel fremover udsende et nyhedsbrev mindst en gang om måneden, om tiltag og ting, der rører sig med kulturhistorien i Frederikssund Kommune og på Færgegården. Denne introduktion er bare første skridt på vejen til en større og mere omfattende indsats med at gøre museet og samspillet mellem fjorden, naturen og kulturen endnu mere tilgængelig digitalt. 

Farvel til Stefanie, goddag til Line

Stefanie Høy Brink har siden foråret 2019 sat sit helt eget gode præg på arbejdet på museet. Hun har valgt at sige ja til et tilbud om at blive inspektør på Københavns Bymuseum på nedsat tid og med et ansvarsområde, som præcis matcher hendes speciale. Det forstår vi og respekterer på ROMU – og ønsker Stefanie og hendes familie ALT det bedste fremover.

I stedet for Stefanie har vi ansat en anden stor kapacitet, etnolog Line Jandoria Jørgensen, der har adskillige års erfaring fra danske museer, blandt andet som formidlingsinspektør med ansvar for frivillige i Andelslandsbyen Nyvang ved Holbæk. Line er også ekstern lektor på Københavns Universitet, hvor hun blandt andet underviser i god museumsformidling og museumsforståelse. Med Stefanies ord, så er Line ”enormt dygtig” og ”hun og Færgegården vil være et fantastisk match”.

Det er Line, der fremover vil stå for nyhedsbrevene, ligesom hun vil varetage opgaverne med at arrangere foredrag og udvikle aktiviteterne på Færgegården – med arbejdssted og base netop på Færgegården, så snart det er muligt i henhold til myndighedernes anbefalinger. Line kommer til museet med et væld af gode ideer, så det bliver meget spændende at følge den nye udvikling. 

Ny inspektør på Frederikssund Museum, Færgegården, etnolog Line Jandoria Jørgensen.

Tag godt imod Line – og tag godt imod det nye nyhedsbrev.

Tip også gerne venner og bekendte med interesse for historien omkring Roskilde Fjord og i Frederikssund Kommune om muligheden for på denne måde at få nyt at vide. Man tilmelder sig let og enkelt via denne side:

https://frederikssundmuseum.dk/nyhedsbrev/

Indtil det igen er muligt at ses ansigt til ansigt på Færgegården, så står vi sammen – ved at holde afstand. Lad os blot håbe, at museet også kan og får lov til at springe ud igen, når naturen senere på foråret også folder sig ud i al sin pragt i lyse og grønne nuancer.

De allerbedste hilsner,

Morten Thomsen Højsgaard
Museumsdirektør

Til top
X
post-5385

DR2 JAGTER DEN FØRSTE DANSKE KONGE – OG SPORENE ENDER PÅ LEJRE MUSEUM

BEGIVENHED

DR2 jagter den første danske konge – og sporene ender på Lejre Museum

04.11.2021

Museumsinspektør Isabella No’omi Fuglø (tv) tager imod DR2-vært og historiker Cecilie Nielsen (th) på Lejre Museum, hvor jagten på den første danske konge ender. Foto: Nicki Sørensen/DR.

 

I DR2’s nye historiske serie ”Gåden om Danmarks første konge” rejser historiker Cecilie Nielsen rundt i kongeriget for at blive klogere på, hvorfor kongerækken ser ud, som den gør. Jagten fører hende i sidste afsnit til Lejre Museum, hvor en lille figur udfordrer den nationale selvforståelse – og viser, at der har været en kongemagt i Lejre før kristendommens indtog i Danmark

Lejre er et sted fyldt med sagn og mysterier – men de sidste 40 års arkæologiske udgravninger på egnen taler deres tydelige videnskabelige sprog og viser os, at de vilde historier ikke bare er grebet ud af den blå luft.

Før Gorm den Gamle og før Harald Blåtands kristning af danerne har der været en centraliseret magt i Lejre, og dén del af Danmarkshistorien får nu oprejsning i DR2’s nye serie ”Gåden om Danmarks første konge”. Historiker Cecilie Nielsen rejser land og rige rundt og besøger flere steder, hvor der er spor efter store konger.

Kongehallerne er en magtmanifestation
I sidste afsnit af serien, som lige nu kan ses i sin fulde længde på DRTV, møder Cecilie Nielsen museumsinspektør ved Lejre Museum, Isabella No’omi Fuglø, som hun har sat stævne ved kongehallen i Sagnlandet Lejre.

Kongehallen er en genskabelse af den største hal fra vikingetid, vi kender i Danmark, baseret på blandt andet Lejre Museum og ROMUs udgravninger og forskning. Sporene efter den blev fundet i 2009, og Isabella No’omi Fuglø peger på, hvordan den enorme hal, som måler over 60 meter fra gavl til gavl, er ét blandt flere vidnesbyrd om et magtcentrum i Lejre før Gorm den Gamle og hans efterkommere.

Odin fra Lejre udfordrer vores nationale selvfortælling
Isabella No’omi Fuglø inviterer også Cecilie Nielsen med ind på Lejre Museum, hvor man kan opleve sølvfiguren Odin fra Lejre, som blev fundet omkring kongehallen.

Ifølge Fuglø udfordrer tolkningen af denne unikke lille figur den danske selvforståelse som en nation, hvis historie først rigtig begynder ved Harald Blåtands kristning af danerne på Jellingestenen i ca. 965.

For Odin var gudernes konge og kongernes gud – derfor har figuren været meget værdifuld og en konge værdig. Så også dén vidner om en kongemagt i århundrederne, der gik forud for Gorm den Gamles og Harald Blåtands tid, forklarer Isabella No’omi Fuglø.

Hun mener, at der skal være mere plads i vores fælles bevidsthed til fortællingen om de kongemagter, der gik hånd i hånd med asatroen, og som havde deres langvarige storhedstid gennem flere århundreder, inden kristendommens indtog – og en væsentlig del af den historie begynder i Lejre.

Se hele serien ”Gåden om Danmarks første konge” på DRTV eller onsdage kl. 21.00 på DR2 fra 3. november. Afsnittet fra Lejre sendes på DR2 den 1. december.

Bliv klogere på, hvor Lejre er Kongerigets Vugge, og dyk dybere ned i historien om de første konger i udstillingen på Lejre Museum.

Læs mere om museet og se åbningstider og entrepriser.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.


post-49

Arkæologi

ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører og store såvel som små bygherrer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt

post-49

Vores viden

I ROMUs dækningsområde Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommune har vi en lang række enestående spor fra vores fortid af national og international betydning. Eksempelvis kongehaller og skibsætning i Lejre, den underjordiske kirkeruin Skt. Laurentius i Roskilde samt enestående spor og unikke fund fra livet omkring Roskilde Fjord fra oldtid, middelalder og nutid.