Færgegården i dvale forbereder sig på at springe ud 

ROMU’s direktør Morten Thomsen Højsgaard løfter lidt af sløret for kommende planer for Frederikssund Museum, Færgegården. Foto: ROMU.

Mens COVID-19 raser som en usynlig storm derude i verden, ligger Færgegården i dvale og venter på, at krisen er drevet over og nye initiativer kan gro og sætte nye skud på gamle stammer.

Myndighederne har bedt alle kulturinstitutioner i landet om at holde lukket, så det gør også Frederikssund Museum, Færgegården indtil videre.

Men bag facaden er der masser af spirende aktivitet og forberedelser til den dag, dørene igen kan slås op til de smukke museumsrum, de historiske bygninger ned til fjorden og ikke mindst den vidunderlige have.

Vi forbereder på museet at gøre en ekstra indsats ud af Færgegården. Vi har en ny pop up-udstilling om arkæologiske fund fra området på vej. Der er så meget, de dygtige arkæologer har fundet igennem de senere år, vi næsten ikke kan vente med at begynde at vise frem. 

Vi planlægger også forbedret og udvidet skiltning, så de rigtig mange, der under normale omstændigheder kører lige forbi, opdager, at der er guld og grønne skove på den anden side. Og at alle er så velkomne til at bruge museumshaven – også uden for museets åbningstid.

Derudover, så begynder vi allerede nu at gøre mere ud af den digitale kommunikation til, fra og om Færgegården.

Som et nyt tiltag vil ROMU for eksempel fremover udsende et nyhedsbrev mindst en gang om måneden, om tiltag og ting, der rører sig med kulturhistorien i Frederikssund Kommune og på Færgegården. Denne introduktion er bare første skridt på vejen til en større og mere omfattende indsats med at gøre museet og samspillet mellem fjorden, naturen og kulturen endnu mere tilgængelig digitalt. 

Farvel til Stefanie, goddag til Line

Stefanie Høy Brink har siden foråret 2019 sat sit helt eget gode præg på arbejdet på museet. Hun har valgt at sige ja til et tilbud om at blive inspektør på Københavns Bymuseum på nedsat tid og med et ansvarsområde, som præcis matcher hendes speciale. Det forstår vi og respekterer på ROMU – og ønsker Stefanie og hendes familie ALT det bedste fremover.

I stedet for Stefanie har vi ansat en anden stor kapacitet, etnolog Line Jandoria Jørgensen, der har adskillige års erfaring fra danske museer, blandt andet som formidlingsinspektør med ansvar for frivillige i Andelslandsbyen Nyvang ved Holbæk. Line er også ekstern lektor på Københavns Universitet, hvor hun blandt andet underviser i god museumsformidling og museumsforståelse. Med Stefanies ord, så er Line ”enormt dygtig” og ”hun og Færgegården vil være et fantastisk match”.

Det er Line, der fremover vil stå for nyhedsbrevene, ligesom hun vil varetage opgaverne med at arrangere foredrag og udvikle aktiviteterne på Færgegården – med arbejdssted og base netop på Færgegården, så snart det er muligt i henhold til myndighedernes anbefalinger. Line kommer til museet med et væld af gode ideer, så det bliver meget spændende at følge den nye udvikling. 

Ny inspektør på Frederikssund Museum, Færgegården, etnolog Line Jandoria Jørgensen.

Tag godt imod Line – og tag godt imod det nye nyhedsbrev.

Tip også gerne venner og bekendte med interesse for historien omkring Roskilde Fjord og i Frederikssund Kommune om muligheden for på denne måde at få nyt at vide. Man tilmelder sig let og enkelt via denne side:

https://frederikssundmuseum.dk/nyhedsbrev/

Indtil det igen er muligt at ses ansigt til ansigt på Færgegården, så står vi sammen – ved at holde afstand. Lad os blot håbe, at museet også kan og får lov til at springe ud igen, når naturen senere på foråret også folder sig ud i al sin pragt i lyse og grønne nuancer.

De allerbedste hilsner,

Morten Thomsen Højsgaard
Museumsdirektør

Til top
X
post-6038

Magisk vinterferie på Lejre Museum

BEGIVENHED

Magisk vinterferie på Lejre Museum

27.01.2023
Tæppe workshop

Mange familier benytter vinterferien til at være sammen om berigende museumsoplevelser. Det bliver der rig mulighed for på Lejre Museum denne vinterferie, når museet inviterer til et kig ind i ”Vølvens værksted”. Foto: Kristian Grøndahl

Hele familien kan opleve vølvernes forunderlige og magiske verden, når Lejre Museum inviterer til en kombineret rundvisning og kreativt værksted i vinterferien.

Af: Jens-Jørgen Krogh

 

I den nordiske mytologi var vølverne magikere, helbredersker og spåkvinder. Vølverne kunne spå om fremtiden, helbrede de syge og gå en i trance, også kaldet sejd, hvor de kunne rejse mellem forskellige verdner. De besad så mægtige kræfter, at selveste gudernes konge, Odin, gik til vølverne for råd og vejledning.

”Vølven er en interessant mytologisk og historisk figur at studere på Lejre Museum. Der er spændende forbindelser mellem Odin og vølver i de skiftlige kilder, fx i ”Vølvens spådom” fra Ældre Edda, hvor Odin blandt andet får en vølve til at fortælle om fremtiden,” fortæller Maja Kvamm, som er medarbejder på Lejre Museum.

”Den lille og meget spektakulære Odin-figur af sølv, der er fundet i Lejre, er hul indeni. Nogle mener, den kan have siddet for enden af en stav, måske en vølvestav, der blev brugt i forbindelse med sejd og kultiske handlinger”.

I vinterferien kan både børn og voksne lære meget mere om vølven. Både de vølver, der optræder i sagn og digte, og de vølver, der er fundet arkæologiske spor efter. Arrangementet består af en minirundvisning i udstillingen og et efterfølgende kreativt værksted med mulighed for at lave beskyttende vølveamuletter.

Oplevelsen er målrettet børn i alderen mellem 6 og 12 år, men voksne er særdeles velkomne.

TID, PRIS, STED

21., 22. og 23. februar kl. 11.00 og 13.00

Børn gratis. Voksne kr. 60,- (plus billetgebyr, billetter kan købes på Billetto)

Lejre Museum, Orehøjvej 4b, 4320 Lejre

Tæppe workshop

På Lejre Museum kan børn og deres voksne give vinterferien et ordentligt skud magi, når museet inviterer til ”Vølvens værksted”. Foto: ROMU

Episode 1: Kong Skjold driver i land, Kong Roars rædsel og Beowulfs ankomst i Lejre
Episode 2: Beowulfs kamp imod uhyret Grendel
Episode 3: Beowulf må igen slås for danernes land, og den store helts endeligt

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA ROSKILDE MUSEUM

Hvem var… runeristerne?

Hvem var… runeristerne?

Hvem var menneskene der levede, da Lejre var et kongesæde? Sådan spørger Lejre Museum i en foredragsrække, der løber i første halvdel af 2023. Arkæologiske spor, runer, amuletter, grave, våben og meget andet bliver indgangsvinkler til at forstå, hvem menneskene var i yngre jernalder og i vikingetid.
Den internationalt anerkendte runolog og ph.d., Lisbeth Imer fra Nationalmuseet, var første foredragsholder, og hendes arbejde med runeindskrifter skulle give svar på spørgsmålet ”Hvem var runeristerne?”

læs mere
Her er hvad verdensberømt digt kan fortælle om vikingetidens Lejre

Her er hvad verdensberømt digt kan fortælle om vikingetidens Lejre

Det angelsaksiske kvad om helten Beowulfs strabadser er kendt i hele verden. Det inspirerede Tolkien til Ringenes Herre og Hobbitten, og har stået på pensumlisten for mange engelske skolebørn gennem generationer. Herhjemme er det derimod næsten ukendt. Og det er egentlig mærkeligt. For selv om kvadet ikke konkret kan fortælle om livet i vikingetidens Lejre, så knytter det sig tæt til stedet – og rummer nøglen til en forståelse af Lejre som et mystisk og sagnomspundet sted.

læs mere


post-49

Arkæologi

ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører og store såvel som små bygherrer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt

post-49

Vores viden

I ROMUs dækningsområde Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommune har vi en lang række enestående spor fra vores fortid af national og international betydning. Eksempelvis kongehaller og skibsætning i Lejre, den underjordiske kirkeruin Skt. Laurentius i Roskilde samt enestående spor og unikke fund fra livet omkring Roskilde Fjord fra oldtid, middelalder og nutid.