Historiske informationstavler fortæller spændende historier fra Egedals fortid
22.09.2023
Af Søren Møgelvang Nielsen

Foto: Rolf Kjær Hansen
Spredt i landskabet på udvalgte steder i Egedal kan du møde informationstavler, der fortæller en flig af Egedals historie. Inga Nielsen og Rolf Kjær-Hansen er nogle af kræfterne bag skiltene, og de vil gerne give dig en ekstra lille oplevelse med på vejen, når du går eller cykler i Egedals landskaber.
25 tavler fordelt ud over Egedal formidler områdets spændende historie, netop hvor den udspillede sig.
Det er Egedals tre historiske foreninger – Ledøje-Smørum Historiske Forening, Stenløse Historiske Forening og Ølstykke Historiske Forening – samt Egedal Arkiver og Museum, som sammen med kommunen har opstillet de historiske informationstavler.
Inga Nielsen fra Ledøje-Smørum historiske forening har været en del af arbejdsgruppen, der har udviklet de historiske tavler.
”Vi har haft et rigtigt godt samarbejde omkring at udvælge steder og lave historiske beskrivelser til tavlerne, som fortæller baggrunden for de steder de er sat op,” siger Inga Nielsen og fortsætter:
”Et godt eksempel er den historiske tavle vi har opsat ved Svenskestenen i Smørum. Mange kender godt til stenens eksistens, men kender ikke nødvendigvis den bagvedliggende historie om, hvordan lokale bønder i afmagt slog 10 svenske soldater ihjel i 1600-tallet. Tavlerne giver historisk indsigt på steder, hvor det ikke altid er nemt at se den historiske betydning med det blotte øje,” siger hun.
Historisk viden er drivkraft
Og netop den historiske indsigt er noget af det, der har været en stor drivkraft i arbejdet hos Inga Nielsen.
”Vi skal lære af historien, og jeg synes det er vigtigt, at mennesker har et nuanceret billede af, hvordan folk har levet i gamle dage, og hvad der skulle til for at overleve. Historisk indsigt er i min optik med til at sikre, at der træffes bedre beslutninger i nutiden. Vi skal vide, hvad vi er rundet af,” siger hun med begejstring i stemmen.
Der er i alt opsat 25 tavler på tværs af Egedal Kommune. De fortæller om oldtidsstier, jættestuer, bautasten, gravhøje og meget mere.
Fortæller om runestenens forgænger
Ved Dyvelåsen med udsigt ud over Værebro Ådal er der ligeledes opsat en tavle ved siden af fire markante bautasten, fortæller Rolf Kjær-Hansen, der er leder af Egedal Arkiver og Museum samt projektleder på arbejdet med de historiske tavler. Bautastenene blev fundet under udgravningen af det, der skulle vise sig at være Sjællands største gravplads fra yngre germansk jernalder og vikingetid (550 – 1.050. e.Kr.).
”I dag ligger Råbroparken og Søagerbakken på gravpladsen, som bestod af i alt 125 grave. Bautastenene er bevarede, og de har fungeret som gravmarkering og mindesten og er dermed en slags forløber for runesten, men uden indskrift. De bevarede bautasten står på deres oprindelige plads, og på den historiske tavle fortæller vi både om bautastenene og de spændende fund, der er gjort ved udgravninger,” siger han og fortsætter:
”Vores håb med de historiske informationstavler er at gøre for eksempel gåturen endnu mere interessant og give borgere og besøgende i Egedal et dybere indblik i de spændende historier, som Egedal rummer. Det skaber viden og interesse for vores fælles historie,” siger han.
Flere tavler på vej
Ifølge Rolf Kjær-Hansen og Inga Nielsen er det planen, at der skal opsættes endnu flere historiske informationstavler i Egedal. Det er noget, der løbende bliver arbejdet på. Og hvis tavlerne giver blod på tanden i forhold til få endnu mere historisk viden, er der, ifølge Inga Nielsen, råd for det.
”Egedal Leksikon, som ligger på Egedal Kommunes hjemmeside, er et rigtig godt opslagsværk til at give indblik i Egedals historie og finde supplerende info til det, der står på tavlerne. Derudover er man altid velkommen til at kontakte sin lokale historiske forening og høre om mulighed for at få arrangeret en historisk vandring,” siger hun.
Find en oversigt over de historiske informationstavler i Egedal her: historiske-tavler.pdf (egedalkommune.dk)
TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV OG VIND PRÆMIER
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER DIREKTE I DIN INDBAKKE
FLERE ARTIKLER OG NYHEDER
Sommersuccesen gentages: Tag med til middelalderens magtfulde Roskilde
I begyndelsen af august bliver tiden skruet tilbage på Roskildes centrale Stændertorv, når ROMU for andet år i træk afholder Roskilde Middelalderdage. Der vil være aktiviteter, musik og et væld af gode historier for hele familien, når Roskildes rolle som stor og magtfuld middelalderby sættes i fokus.
Reportage fra en mørklagt og besat aften i Smørum Gamle Skole
Den 9. april var det 85 år siden, tyskerne besatte Danmark. I den anledning satte Ledøje-Smørum Historisk Forening ved et arrangement fokus på den almindelige danskers liv under krigen. For selv om faldende bomber ikke var hverdagskost, var der mange udfordringer og store usikkerheder forbundet med at være et besat land.
Mød påskens dunede superstjerner på Lützhøfts Købmandsgård
Kom i påskestemning hos Lützhøft: Nus de nyfødte kyllinger, tril eller farv æg og gå på jagt efter påskeharens skatte i købmandsgårdens krinkelkroge.
Udstillingsleder til Verdensarvscentret ved Roskilde Domkirke
Er du klar til at tage føringen i udviklingen af udstillinger i verdensklasse om arkitektur og kongelige grave?
Tadre Mølle lokker med påskeaktiviteter og smuk natur
Udfordr familien i æggerafting, mærk vandmøllen bruse, og mal æg i krea-værkstedet: Med vilde og stille aktiviteter i naturskønne omgivelser er Tadre Mølle et oplagt sted til påskens familieudflugt.
Lützhøfts Købmandsgaard indtager Historiske Dage med smagsprøver og høflig betjening
Roskildes gamle købmandsgård rykker for en weekend ind på festivalen Historiske Dage i København, hvor et nyt publikum kan opleve butikkens autentiske ånd.
Bronzealderens Egedal-elite var ualmindeligt velstående
For omkring 3000 år siden var området omkring Værebro Ådal præget af rigdom og magt. Et lille paradis med optimal landbrugsjord og gode transportveje ud i verden medførte velstand og høj status gennem godt et årtusinde. Arkæolog Emil Winther Struve tegner et billede af de mennesker, der boede i Egedal-området i bronzealderen.
Arkæologiske forundersøgelser ved nyt Vikingeskibsmuseum går i gang
Arkæologer fra ROMU er klar til at begynde forundersøgelser af det område, hvor den nye udstillingsbygning til Vikingeskibsmuseet skal opføres. Vikingeskibe, stenalderfund, havneanlæg og affald fra vikingetidens beboere i havneområdet kan være blandt mulige fund.
Foredrag: Restaureringen af Øm Jættestue kom omkring en blød hat, slumrende firben og arkæologiske dilemmaer
Arbejdet med at restaurere Øm Jættestue er i fuld gang. Det er for arkæologerne en både spændende og udfordrende opgave, der blandt andet har budt på (fir)benspænd og ny viden. Ved et foredrag på Lejre Museum fortalte arkæolog Emil Winther Struve om arbejdet med at restaurere den gamle gravhøj.
Rockmuseum opfylder kvindes sidste opsigtsvækkende ønske
For nylig modtog Danmarks Rockmuseum, RAGNAROCK en privat donation fra en afdød kvinde, som fik museets inspektør til at tabe kæben. Til april kan museets gæster forhåbentlig få samme oplevelse, når udstillingen ‘Birthe & Beatles’ giver et direkte indblik i en almindelig dansk piges ualmindelige oplevelser med verdens største gruppe, The Beatles.