Lejre uden for palisaden – forsøg med georadar
30.01.2025
Af Ole Thirup Kastholm, Julie Nielsen & Arne Anderson Stamnes

Fig. 1. Ved en forskningsudgravning i 2019 blev porten i kongesædets
palisade fundet. Foto: Ole Malling.

Fig. 2. Detektorfund omkring Lejre. Illustration: Julie Nielsen, ROMU. Baggrundskort: © SDFI.

Fig. 3. Eksempel på georadarprofiler, hvor støttestolper fra halbygning XLI og XLII kan ses. Illustration: Arne Anderson Stamnes.

Fig. 4. Oversigt over alle tolkede mulige anlæg, som er synlige i georadardataene fra Mysselhøjgård. Illustration: Arne Anderson Stamnes.

Fig. 5. Dybdeskive ved ca. 0,55 m dybde, som viser væggrøft til en mulig bygning stik øst for palisadegrøften. Illustration: Arne Anderson Stamnes.

Fig. 6. Sammenligning mellem georadardata (A) og tidligere påviste anlæg fundet ved arkæologiske undersøgelser (B). Her kan grøftens videre løb påvises i georadardataene, som dermed komplementerer de tidligere udgravningsresultater. Illustration: Arne Anderson Stamnes.

Fig. 7. Dybdeskive og arkæologisk tolkning af georadardataene fra undersøgelsesområdet ved Grydehøj og skibssætningen. Dybdeskiven er fra ca. 0,8 m dybde. Illustration: Arne Anderson Stamnes.
“En anden interessant observation fra georadaren er sporene efter en tilsyneladende velbevaret bygning på østsiden af den nord-syd-gående palisadegrøft vest for de berømte halbygninger.”

Fig. 8. Dataeksempel af georadarrespons fra en tidligere undersøgt grav ved Grydehøj. Bemærk, at kraftige refleksioner her er vist med hvid farve. Der er enkelte af de undersøgte grave, som har absorberende frem for reflekterende egenskaber. De er altså fyldt med et finere, homogent, og ofte mere lerrigt, materiale. Illustration: Arne Anderson Stamnes.
“Desuden skal metoderne – eller mere specifikt fortolkningerne af de data, der kan udledes – anvendes med en vis forsigtighed.”
“Lejre er et landskab, som vi må behandle med varsomhed – også når vi udforsker det videnskabeligt.”

Fig. 9. ATV med påmonteret georadar ved kongehallerne i forbindelse med pilotprojektet ved kongehallerne i 2021. Foto: Ole Kastholm, ROMU.
Følg artikelserien fra ROMUs Årbog 2023
Danmarks statsanerkendte museer bidrager løbende til ny viden. I denne artikelserie vil artiklerne, der indgår i ROMUs Årbog 2023, løbende blive udgivet ca. hver 4. uge.
Følg med her
TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV OG VIND PRÆMIER
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER DIREKTE I DIN INDBAKKE
FLERE ARTIKLER OG NYHEDER
Verdensarvscenter vælger erfaren bygherrerådgiver
For at indfri ambitionen om at skabe et unikt og visionært besøgscenter ved Roskilde Domkirke har Anlægsfonden Kulturarv Roskilde Domkirke valgt erfarne Bauherr som bygherrerådgiver på projektet.
Tag med på feriesjov i forfædrenes fodspor
Ferie er tid til fordybelse – og måske at tilegne sig nye kundskaber…? Der er nok at give sig til for både børn og voksne i Egedal, når sommerferien lige om lidt melder sin ankomst. Feriesjov byder på oplevelser for hele familien, og der er ingen undskyldning for ikke at prøve kræfter med noget nyt – eller noget gammelt.
Kom til middag hos borgmesteren i middelalderbyen
Når man normalt bevæger sig i Roskilde bymidte, er de historiske bygninger og ikke mindst domkirken en kulisse for det moderne liv, der leves i byen. Nu har du mulighed for at komme tættere på byens liv for 700 år siden, når Roskilde Middelalderdage inviterer til middag i den gamle byrådssal den 3. august.
Museumspraktik i dansk pop- og rockhistorie
Er du vild med musik, kulturarv og formidling? Har du lyst til at lære mere om at gøre seriøs viden om musik tilgængelig for mange mennesker? Læser du på en videregående uddannelse, hvor du skal i praktik? Så er det måske lige dig, museumsorganisationen ROMU søger til praktikforløb i efterårssemesteret 2025
Endnu mere sjov for børn til dette års traditionsrige kildemarked ved Tadre Mølle
Når ROMU og Tadre Mølles Venner igen i år inviterer til kildemarked ved Tadre Mølle, vil traditioner blive suppleret med fornyelser, særligt for de yngste besøgende. Oplev kildemarkedet den 22. juni.
ROMU’s årsskrift 2024 afrunder et stærkt år med milepæle og rekorder
Publikumsrekorder, fantastiske fund, store nyheder og stærke udstillinger. Traditionen tro samler ROMU trådene i et årsskrift, der giver en overflyvning over 2024. Et år, der på mange parametre peger på en museumsorganisation med vind i sejlene.
Enestående stenalder-fund kan ses i Frederikssund
For nylig modtog arkæologer på Frederikssund Museum en vildsvinekæbe fundet af en privatperson. Kæben stammer helt fra stenalderen og afslører spor efter et 6.500 år gammelt ritual, som kan ses fra den 13. juni i museets nye spotudstilling ’Vildsvinekæben på pælen’.
Oplev cykeldysten mellem Bøffen og Bananen
Hvem kommer først – kødspiseren eller vegetaren? Det spørgsmål runger igen i Roskildes gader denne sommer, hvor Lützhøfts Købmandsgaard og Slagtermuseet vækker cykeldysten mellem Bøffen og Bananen til live på Stændertorvet i Roskilde.
Verdensarvscenter henter udstillingsleder fra BARK
Fondsorganisationen Kulturarv Roskilde Domkirke har ansat Caroline Lørup som udstillingsleder til det kommende verdensarvscenter for Roskilde Domkirke. Lørup skal de næste tre år stå i spidsen for at etablere udstillinger om domkirkens 1000-årige historie i Det Kongelige Palæs historiske bygninger midt i Roskilde.
Danmarks første motorsportsbane racer igen
I juni 1955 lykkedes det at omdanne en forladt grusgrav til intet mindre end Skandinaviens første motorsportsbane, Roskilde Ring. Nu åbner billetlugerne igen til bilræs, når Roskilde Museum vækker byens hurtigste kapitel til live i særudstillingen ROSKILDE RACER