Rockmuseum opfylder kvindes sidste opsigtsvækkende ønske
Af: Karina Edlund Jensen
06.03.2025

Birthe Skrydstrup mødte allerede på sin første tur til Paul McCartneys adresse i London sit store idol. Hun blev en del af inderkredsen af fans, der holdt til omkring The Beatles i slutningen af tresserne, og hendes historie kan opleves i udstillingen ‘Birthe & Beatles’ fra den 11. april på Danmarks Rockmuseum, RAGNAROCK. Privatfoto
For nylig modtog Danmarks Rockmuseum, RAGNAROCK en privat donation fra en afdød kvinde, som fik museets inspektør til at tabe kæben. Til april kan museets gæster forhåbentlig få samme oplevelse, når udstillingen ‘Birthe & Beatles’ giver et direkte indblik i en almindelig dansk piges ualmindelige oplevelser med verdens største gruppe, The Beatles.
Beatlemania var ikke blot stort i Liverpool og omegn i 1960’erne. Danmark var også faldet pladask for The Beatles, og særligt for én dansk teenager kom det til at betyde et nyt kapitel i hendes liv. For hos den 17- årige Birthe Skrydstrup fra Rødding bankede teenagehjertet så højt, at hun i 1968 forlod Sønderjylland til fordel for et au pair-år i London for at komme så tæt som muligt på Paul McCartney.
Og den unge dansker kom helt tæt på. Det viser de mange fotografier, breve, dagbøger, autografer og private genstande, som Birthe beholdt hele livet.
Birthe Skrydstrup gik desværre bort i januar 2024. Forinden fik hun dog ægtemanden Per til at love at hjælpe hende med sit sidste store ønske, nemlig at donere sin elskede kuffert med minder til rockmuseet i Roskilde.
Per har holdt sit ord til Birthe, og derfor kan Danmarks Rockmuseum, RAGNAROCK, fra den 11. april vække Birthes usædvanlige tid med The Beatles til live i udstillingen ‘Birthe & Beatles’.
Beatlemania som fænomen
Udstillingen tager udgangspunkt i Birthes private genstande, og det er første gang, rockmuseet baserer en udstilling udelukkende på baggrund af en privat donation:
“Der er mange gode grunde til at gøre det denne gang, for jeg tabte ærligt talt kæben, da det gik op for mig, hvad Birthe havde efterladt til os,” forklarer museumsinspektør på Danmarks Rockmuseum, RAGNAROCK, Rasmus Rosenørn.
Han har forsket i den omfattende fankultur, der opstod omkring Paul McCartney, John Lennon, George Harrison og Ringo Starr, og Rasmus Rosenørn udgav på den baggrund i 2018 bogen ‘Beatlemania – 1964’.
Da museumsinspektøren første gang ser Birthe Skrydstrups samling, bliver han derfor meget overrasket over indholdet.
“Det bliver hurtigt tydeligt, at det her er langt ud over de sædvanlige memorabilia-samlinger, jeg har set. Der er en LP af John Lennon, som Lennon selv har skrevet på og dedikeret til Paul og Linda McCartney. Der er fantastiske fotografier, og der blev bare ved med at dukke ting frem, som jeg aldrig har set før,” fortæller Rasmus Rosenørn.
En del af inderkredsen
I perioden var der grupper af dedikerede The Beatles-fans, som permanent slog lejr ude foran Paul McCartneys hjem i London på Cavendish Avenue – en adresse, der stadigvæk tilhører Sir Paul – og det begynder at gå op for museumsinspektøren, at Birthe må være kommet ind i inderkredsen hos dem under sit ophold som au pair i 1968-1969. En teori, han får bekræftet af ægtemanden Per.
“Det viser sig, at Birthe allerede på sit første besøg på Paul McCartneys adresse bliver veninder med en flok og ligefrem møder McCartney. Han bemærker, at der er et nyt ansigt i gruppen og kommer selv hen til Birthe for at spørge, om hun ikke skal have en autograf?” siger Rasmus Rosenørn.
Birthe har kun sit kort over London, som hun har brugt til at finde vej til Cavendish Avenue få timer tidligere, og hér får hun nu McCartneys autograf på. Det første overvældende møde i vente af mange for den unge dansker.
Skattejagt i skraldespanden
Rockmuseet er nu i gang med at endevende samtlige genstande i arbejdet frem mod den kommende udstilling. Ved hjælp af Birthes dagbøger og den private brevkorrespondance, kan man blandt andet konkludere, at hun og de andre fans i gruppen også fik invitationer til at besøge The Beatles’ pladeselskab Apple Records. Både på kontoret og ved privaten så de unge fans ofte deres snit til at rode skraldespandene igennem på jagt efter souvenirs.
Holdet på rockmuseet har derfor flere gange gjort store øjne over at se, hvad Birthe har fået fingrene i, fortæller Rasmus Rosenørn:
“Der er et stykke papir med tegninger af en masse opstillede mennesker på. Vi kan gennem researchen se, at det er sådan, Paul McCartney arbejder, og pludselig går det op for os, at det må være en af hans tidlige skitser til Sgt. Pepper-albummet. Det er hans vision, vi direkte ser komme til live her,“ siger Rasmus Rosenørn.
Præcis hvordan tegningen er endt hos Birthe, vides ikke. Udstillingen kommer derfor også til at sætte fokus på, hvilke grænser, Beatlemania eventuelt fik de unge fans til at overskride, og hvordan det kan overføres til den moderne idoldyrkelse i dag. Tilsammen giver udstillingen et omfattende og ærligt indblik i fankultur gennem tiderne, forklarer Rasmus Rosenørn og tilføjer:
“Samtidig skal man huske, at det var en spændende tid for de danske fans, for det var første gang, vi så en hel ungdomsgeneration reagere så stærkt og gøre oprør mod deres forældres generation gennem musikken, som de gjorde med The Beatles,” siger Rasmus Rosenørn.
Første udstilling med privat baggrund
Når ‘Birthe & Beatles’ åbner den 11. april, bliver det første gang, at rockmuseet i Roskilde baserer en udstilling udelukkende på en enkelt privat donation. Men det behøver absolut ikke at være den sidste gang.
“Som kulturhistorisk museum får vi jævnligt henvendelser med tilbud om at modtage genstande fra private givere til vores samling. Det er en tillid, vi er enormt stolte over. Det er ikke alt, der i sig selv kan fylde en hel særudstilling som i dette tilfælde, men vi er meget glade for at modtage henvendelserne, da vi som museum altid er nysgerrige efter at høre, hvad der gemmer sig af fortællinger oppe på lofterne rundt om i Danmark,“ understreger publikums- og samlingschef i ROMU, Isabella No’omi Fuglø.
“Birthe & Beatles” åbner den 11. april på Danmarks Rockmuseum, RAGNAROCK i Roskilde. Der vil desuden komme et eventprogram på rockmuseet relateret til udstillingen, som offentliggøres løbende.
TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV OG VIND PRÆMIER
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER DIREKTE I DIN INDBAKKE
FLERE ARTIKLER OG NYHEDER
Lützhøfts Købmandsgaard indtager Historiske Dage med smagsprøver og høflig betjening
Lützhøfts Købmandsgaard indtager Historiske Dage med smagsprøver og høflig betjening19.03.2025Af Christine Christiansen ”Har du fået glosuppe til middag?” - ”Næh, men jeg fik en smagsprøve hos Lützhøfts Købmandsgaard på Historiske Dage.” Sådan kunne replikskiftet...
Bronzealderens Egedal-elite var ualmindeligt velstående
Bronzealderens Egedal-elite var ualmindeligt velstående20.03.2025 Af Lene SteinbeckFra sin særdeles synlige plads i bakkerne omkring Værebro Ådal signalerede gravhøjen Maglehøj, at her boede magtfulde mennesker. Foto Maria Lizette Jacobsen, Kroppedal Museum For...
Arkæologiske forundersøgelser ved nyt Vikingeskibsmuseum går i gang
Arkæologerne fra ROMU er klar til at begynde forundersøgelser af det område, hvor den nye udstillingsbygning til Vikingeskibsmuseet skal opføres. Vikingeskibe, stenalderfund, havneanlæg og affald fra vikingetidens beboere i havneområdet kan være blandt mulige fund.
Foredrag: Restaureringen af Øm Jættestue kom omkring en blød hat, slumrende firben og arkæologiske dilemmaer
Arbejdet med at restaurere Øm Jættestue er i fuld gang. Det er for arkæologerne en både spændende og udfordrende opgave, der blandt andet har budt på (fir)benspænd og ny viden. Ved et foredrag på Lejre Museum fortalte arkæolog Emil Winther Struve om arbejdet med at restaurere den gamle gravhøj.
Let your fingers do the walking: Rockmuseum søger markedsføringsmedarbejder
Er du skarp på tasterne, så dine ord skaber genlyd? Kan du omsætte datadrevet marketing til flere besøgende? Har du stærke kompetencer inden for digital markedsføring? Og har du lyst til at arbejde kreativt med rock- og pophistorie på hele Danmarks Rockmuseum i Roskilde? Så er drømmejobbet for dig her.
Fotoserie om ligestilling får status som kulturarv
Fotoprojektet ‘50/50’, der sætter fokus på manglende ligestilling i den danske musikbranche, har fået status som officiel del af den danske kulturarv, og billederne indgår nu i Danmarks Rockmuseum, RAGNAROCKs permanente samling. Optagelsen sker i samme uge, hvor Kvindernes Kampdag finder sted.
Chef-arkæolog vender stenene i Lejres skibssætninger: ”Anlæggene har en mytisk karakter”
ROMUs arkæologiske chef, Julie Nielsen, har forsket i Lejres skibssætninger – formationen af store sten, der menes at symbolisere de afdødes sejltur til dødsriget. Hun ser de monumentale skibssætninger tale ind storheden, der kendetegner områdets kongehaller. Læs det andet af tre nedslag i den alsidige forskning, der fylder ’Viking Dynasties’ – et tværnordisk projekt, der nu er ude som bog.
Arkæolog kortlægger kongernes sejlrute mellem Lejre og Uppsala i stort forskningsværk
Arkæolog kortlægger kongernes sejlrute mellem Lejre og Uppsala i stort forskningsværk05.02.2025Af Christine ChristiansenOle Kastholm har forsket i fortidens søvej mellem søsterdynastierne i Lejre og Uppsala. Her ses han ved et mere symbolsk skib, nemlig ved på den...
Vandreguitar genstarets med kvindeballade på rockmuseum 8. marts
På kvindernes internationale kampdag fylder Danmarks rockmuseum eventscenen med kvindelige artister til et arrangement med musik, fortællinger og en helt særlig guitar. Det er Vandreguitaren, der efter en lang pause igen skal på tur.
Valkyrien fra Kirke Hyllinge
Valkyrien fra Kirke Hyllinge13.02.2025Af Cille KrauseFig. 1. Foto af for- og bagside af valkyrien fra Kirke Hyllinge. Foto: Cille Krause, ROMU. I foråret 2023 afsøgte Kaare Bøgh-Jensen et område ved Kirke Hyllinge med sin metaldetektor, og det viste sig at blive en af...