SOMMERFERIE MED ROMU

På ROMUs besøgssteder er der masser af sjove, kreative og hyggelige måder at holde sommerferie på. Få overblikket her.

Sankt Laurentius: 900 års fejring hele sommeren

Sankt Laurentius Kirkeruin og det gamle rådhustårn er åbnet for sommersæsonen, og i år er helt særlig. Kirkeruinen har nemlig 900 års fødselsdag! I den anledning vil der hver hele time i åbningstiden være mulighed for at få 10 minutters introduktion til Sankt Laurentius. Her kan I få nogle af de vigtigste fortællinger, før I bevæger jer ned under jorden og op i tårnet.

Læs mere på Sankt Laurentius hjemmeside

Lejre Museum: Sommeromvisning for børn og deres voksne

Kan du lide vikinger og guder? Og er du vild med gode historier? Så skal du helt sikkert med på en af Lejre Museums sommerferieomvisninger for børn og deres voksne og høre om Lejres vilde sagnkonger! Deres historier indeholder nemlig det hele og mere til…

Læs mere på Lejre Museums hjemmeside

Lejre Museum: Arkæologisk vendespil for de mindste

Lejre Museum inviterer denne sommer dig, dine søskende og voksne til en vaskeægte omgang arkæologisk vendespil! Her skal der graves, findes og sammenlignes oldgamle genstande – både i museets hemmelige baggård og i udstillingen.

Læs mere på Lejre Museums hjemmeside

Roskilde Museum: Arkæologi for familier

Hvad finder arkæologerne i jorden i Roskilde? Kom med på åben udgravning og grav selv videre på Roskilde Museum bagefter. Turen starter i middelalderudstillingen på Roskilde Museum. Så går vi ned til udgravningen på Sortebrødre Plads og snakker med arkæologerne, der leder efter historien lige nu. På museet kan du bagefter selv grave løs og finde historien i museets arkæologiværksted.

Læs mere på Roskilde Museums hjemmeside

Tøjklemmen fra roskilde erobrer verden

Har du prøvet at hænge tøj til tørre i blæsevejr? Så ved du, hvorfor vi har brug for den lille brugsgenstand – tøjklemmen. Tøjklemmen erobrede hele verden fra Roskilde! Kom og få eventyret om Carl og tøjklemmerne. Leg og vær kreativ med den lille ting, der holder dine rene sokker, kjole eller bukser i munden, så de ikke løses af vinden og flyver bort.

Læs mere på Roskilde Museums hjemmeside

Den Sorte Bogs hemmeligheder – Trylleremse-jagt i Færgegårdens museumshave

Løs den sorte bogs opgaver og find den magiske trylleremse. Alle sanserne skal i brug, når hele familien inviteres til at opleve naturens magi i Færgegårdens Museumshave hele sommerferien.

Læs mere på Færgegårdens hjemmeside

Mød dyrene i fjorden

Rør, prøv, lugt, se og smag jer igennem fjordens maritime historie i sommerferien.

Lige siden jægerstenalderen har nærheden til fjorden og dens dyreliv formet den måde, mennesker har levet, tænkt, talt, troet og spist på. I sommerferien inviterer Færgegården til hyggelige og sanselige aktiviteter i museumshaven, hvor I har rig mulighed for at udforske fjordens historie og myldrende dyreliv.

Læs mere på Færgegårdens hjemmeside

Sommersøndage på Tadre Mølle

Hver søndag i sommerferien, vil der blive afholdt særlige familiearrangementer på Tadre Mølle, der er beliggende i den smukke og idylliske Elverdamsdal. Arrangementerne dækker over alt fra naturkreaværksted til bagedag, og møllemuseet og caféen vil natuligvis også være åbne. 

Læs mere på Tadre Mølles hjemmeside

Opklar mysteriet på den gamle købmandsgård

Gå på jagt i sommerens store mysterium i den gamle købmandsgårds kringlekroge og find den hemmelige kode, der kan låse Thovald Træskomagers værktøjskasse op igen. Måske kan du også gætte hvem den skyldige er?

Læs mere på Lützhøfts Købmandsgaards hjemmeside

RAGNAROCK:
ROck og rollinger og merchværksted

RAGNAROCK summer hele juli af feriesjov og aktiviteter for hele familien. Dyk ned i mysteriet om hvorvidt Rocken mon er død, og tag med på familieomvisningen ‘Rock og Rollinger’Efter I har danset, quizzet og leget jer igennem udstillingen, kan I gå i kreaværkstedet og designe jeres eget fanmerchandise.

Læs mere på RAGNAROCKs hjemmeside

Til top
X
post-6205

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

BEGIVENHED

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

26.05.2023

Et historisk teaterstykke udspiller sig på gårdspladsen et par gange i løbet af dagen, når Gl. Kongsgård fejrer begyndelsen på en ny sæson. Foto: ROMU

Sommeren begynder med en festlig og historisk sæsonåbning på Gl. Kongsgaard. Søndag den 4. juni fra 11-16 vil gården være fyldt med aktiviteter, håndværk, godt til ganen og hyggeligt samvær.

Gamle håndværk får et særligt fokus ved årets åbning. Her kan gæsterne opleve boder med salg af håndværksvarer og demonstration af b.la. plantefarvning, pilefletning, hørproduktion, båndvævning og produktion af strådyr.

”Der vil også være mulighed for at prøve kræfter med at slå med le og støbe sit eget lys. Så børnene kan få sig en sjov dag med gamle lege, og alle kan prøve lykken i en omgang hønsebingo. Det plejer at være ganske underholdende!” fortæller Maja Kvamm, der arbejder på Lejre Museum.

Gl. Kongsgaard er en fæstegård fra 1700-tallet, der ligger i hjertet af Gl. Lejre. Gårdens frivillige havehold, der hele sommeren holder gården åben med salg af kaffe og kage, vil vise rundt i den gamle gård med de smukke møbler og fortælle om den historiske have, som står med originale planter fra 1800-tallet. Hele dagen akkompagneres af lystig spillemandsmusik og et par gange vil et historisk teaterstykke udspille sig på gårdspladsen.

Lejre Museumsforening står for salg af sandwich, mens Gl. Kongsgårds frivillige sælger lækre kager og kaffe med på-tår.

Tag en dag ud af kalenderen og kom til en hyggelig sommerdag i Gl. Lejre.

”Vi glæder os alle sammen til at tage imod nye som gamle gæster til årets hyggelige sæsonåbning, og vi håber at gæsterne har lyst til at komme igen henover sommeren”, fortæller Else Kristiansen og Vivian Møller, der begge er medlemmer af det frivillige havehold.

Gl. Kongsgaard holder i sommersæsonen åbent torsdage og søndage kl. 13-16 i juni, juli og august med gratis adgang til det smukke stuehus og salg af kaffe og kage.

Tid, pris og sted

4. juni 2023, kl. 11:00-16:00

Gratis

Gl. Kongsgård, Orehøjvej 12, 4320 Lejre

OBS. Vær opmærksom på, at renoveringen af broen over Holbækmotorvejen (dvs. på Orehøjvej ved Gevninge) kan have betydning for din rute til Gl. Kongsgaard.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA LEJRE MUSEUM

Grundlovsdag på Lejre Museum

Grundlovsdag på Lejre Museum

På Grundlovsdag den 5. juni inviterer Roskilde Museum til hyggeligt samvær og fællessang, hvor vi med historiefortællinger og nærværet til Roskilde by omfavner grundloven gennem tale fra ROMUs direktør Morten Thomsen Højsgaard og musik akkompagneret af Line Rosenlund.

læs mere
LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

Ved du, hvor Harald Hildetand eftersigende er begravet? Eller kender du historien om gudinden Nerthus i Herthadalen? Lejreområdets naturskønne landskab er sprængfyldt med fascinerende historier – og hele sommeren kan du høre nogen af dem, når Lejre Museum i samarbejde med Lejre Museumsforening, Lejre Historiske forening og lokale lodsejere inviterer på gratis historiske vandreture i lejreområdet.

læs mere
[{ _i=”0″ _address=”4.0.0.0″ /]


post-49

Arkæologi

ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører og store såvel som små bygherrer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt

post-49

Vores viden

I ROMUs dækningsområde Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommune har vi en lang række enestående spor fra vores fortid af national og international betydning. Eksempelvis kongehaller og skibsætning i Lejre, den underjordiske kirkeruin Skt. Laurentius i Roskilde samt enestående spor og unikke fund fra livet omkring Roskilde Fjord fra oldtid, middelalder og nutid.