Tril dem, farv dem, find dem, spis dem!
30/03/2022

Æg var en del af karlenes og tjenestepigernes aflønning tilbage i tiden, men blev også brugt til leg og morskab. Og naturligvis er de også en del af påsken i Lützhøfts Købmandsgård. Foto: ROMU
Lützhøfts Købmandsgård slår porten op til dage, hvor små og store sammen kan lege sig gennem gamle påsketraditioner i omgivelser, der emmer af historie. Det sker i de tre hverdage op til påske. I påskeugen har Købmandsgården desuden åbent for almindelige besøg alle dage fra mandag den 11. til og med lørdag den 16. april.
”Overhovedet er der ingen højtid, hvor Folk keder sig saa meget som i Paasken.”
Emma Gad var ikke ligefrem begejstret for påskens traditioner i 1903. Måske var det, fordi hun boede i byen, for på landet var forårets fridage ret så festlige. Her havde hun oplevet en helt anden tradition med påskeæg.
”Man kan ligefrem tale om, at der var en hel kultur omkring det at lege med påskeæg,” siger museumsinspektør ved Lützhøfts Købmandsgård Jakob Caspersen.
”Mange af de gamle påsketraditioner var lyslevende i begyndelsen af 1900-tallet. Derfor er de også en vigtig del af påsken her på købmandsgården i dag.”
Æg som løn
Førhen var påskeæggene en del af lønnen for de utallige karle og tjenestepiger på de danske gårde. Ud over at være et supplement til kosten, blev æggene også brugt til mange forskellige lege.
”Først blev æggene farvet med fx løgskaller eller rødbeder. Bagefter dekorerede man dem med sirlige mønstre og kunstfærdige detaljer med en nål eller et søm.”
Så skulle man tro, at der blev passet godt på de små kunstværker – men det var ikke tilfældet, fortæller Jakob Caspersen:
”Ned ad bakker eller improviserede slidsker strøg det nu afsted med påskeæg. Med forskellige konkurrencer gjaldt det nu om at ramme modstandernes æg eller simpelthen bare komme længst, når man trillede – eller trallede æggene, som udtalen lød på midtsjællandsk.”
Det perfekte, u-perfekte påskeæg
I begyndelsen af 1900-tallet dukker der nye typer påskeæg op. Sirligt dekorerede pap-æg, eller endnu finere: chokoladeæg.
”Vi er stolte over at samarbejde med Roskilde Chokoladefabrik, der leverer håndlavede påskeæg til købmandsgården. Afstøbningen er ikke lige så perfekt som i de moderne forme, og det passer fortrinligt til vores mål om at komme så tæt som muligt på de historiske chokoladeæg.”
Sammen med de gamle lege er der masser af sjov på den gamle købmandsgård i påsken. Mon ikke selv Emma Gad ville havde moret sig, hvis hun kiggede forbi?
Købmandsgården har åbent for påskelege 11.-13. april, kl. 12-16. Prøv kræfter med de gamle traditioner, smag på chokoladen og hils på æggenes virkelige superstjerner: hønsene.
Gratis adgang. Materialepriser fra 5 kr.
Også åbent for almindelige besøg
Du kan naturligvis også besøge den gamle købmandsbutik på almindelig vis. I anledning af påskeferien er der ekstraordinært åbent mandag inden påske. Så de samlede åbningstider i forbindelse med påsken er:
Mandag d. 11/4. – fredag d. 15/4: 12:00-16:00
Lørdag d. 17/4: 10:00-14:00
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER DIREKTE I DIN INDBAKKE
FLERE ARTIKLER OG NYHEDER
Verdensarvscenter vælger erfaren bygherrerådgiver
For at indfri ambitionen om at skabe et unikt og visionært besøgscenter ved Roskilde Domkirke har Anlægsfonden Kulturarv Roskilde Domkirke valgt erfarne Bauherr som bygherrerådgiver på projektet.
Tag med på feriesjov i forfædrenes fodspor
Ferie er tid til fordybelse – og måske at tilegne sig nye kundskaber…? Der er nok at give sig til for både børn og voksne i Egedal, når sommerferien lige om lidt melder sin ankomst. Feriesjov byder på oplevelser for hele familien, og der er ingen undskyldning for ikke at prøve kræfter med noget nyt – eller noget gammelt.
Kom til middag hos borgmesteren i middelalderbyen
Når man normalt bevæger sig i Roskilde bymidte, er de historiske bygninger og ikke mindst domkirken en kulisse for det moderne liv, der leves i byen. Nu har du mulighed for at komme tættere på byens liv for 700 år siden, når Roskilde Middelalderdage inviterer til middag i den gamle byrådssal den 3. august.
Museumspraktik i dansk pop- og rockhistorie
Er du vild med musik, kulturarv og formidling? Har du lyst til at lære mere om at gøre seriøs viden om musik tilgængelig for mange mennesker? Læser du på en videregående uddannelse, hvor du skal i praktik? Så er det måske lige dig, museumsorganisationen ROMU søger til praktikforløb i efterårssemesteret 2025
Endnu mere sjov for børn til dette års traditionsrige kildemarked ved Tadre Mølle
Når ROMU og Tadre Mølles Venner igen i år inviterer til kildemarked ved Tadre Mølle, vil traditioner blive suppleret med fornyelser, særligt for de yngste besøgende. Oplev kildemarkedet den 22. juni.
ROMU’s årsskrift 2024 afrunder et stærkt år med milepæle og rekorder
Publikumsrekorder, fantastiske fund, store nyheder og stærke udstillinger. Traditionen tro samler ROMU trådene i et årsskrift, der giver en overflyvning over 2024. Et år, der på mange parametre peger på en museumsorganisation med vind i sejlene.
Enestående stenalder-fund kan ses i Frederikssund
For nylig modtog arkæologer på Frederikssund Museum en vildsvinekæbe fundet af en privatperson. Kæben stammer helt fra stenalderen og afslører spor efter et 6.500 år gammelt ritual, som kan ses fra den 13. juni i museets nye spotudstilling ’Vildsvinekæben på pælen’.
Oplev cykeldysten mellem Bøffen og Bananen
Hvem kommer først – kødspiseren eller vegetaren? Det spørgsmål runger igen i Roskildes gader denne sommer, hvor Lützhøfts Købmandsgaard og Slagtermuseet vækker cykeldysten mellem Bøffen og Bananen til live på Stændertorvet i Roskilde.
Verdensarvscenter henter udstillingsleder fra BARK
Fondsorganisationen Kulturarv Roskilde Domkirke har ansat Caroline Lørup som udstillingsleder til det kommende verdensarvscenter for Roskilde Domkirke. Lørup skal de næste tre år stå i spidsen for at etablere udstillinger om domkirkens 1000-årige historie i Det Kongelige Palæs historiske bygninger midt i Roskilde.
Danmarks første motorsportsbane racer igen
I juni 1955 lykkedes det at omdanne en forladt grusgrav til intet mindre end Skandinaviens første motorsportsbane, Roskilde Ring. Nu åbner billetlugerne igen til bilræs, når Roskilde Museum vækker byens hurtigste kapitel til live i særudstillingen ROSKILDE RACER