Vandreguitar genstartes med kvindeballade på rockmuseum 8. marts
Af: Lene Steinbeck
14.02.2025

Mathilde Falch vil sammen med flere andre kvindelige artister skrive deres navne på den historiske Vandreguitar, når Danmarks Rockmuseum i Roskilde indbyder til fejring af kvindernes internationale kampdag den 8. marts. Foto: Simon Staun
På kvindernes internationale kampdag fylder Danmarks rockmuseum eventscenen med kvindelige artister til et arrangement med musik, fortællinger og en helt særlig guitar. Det er Vandreguitaren, der efter en lang pause igen skal på tur.
Turen til mere ligestilling på den danske musikscene begynder i år på Danmarks Rockmuseum, RAGNAROCK, i Roskilde. Rockmuseet afholder på kampdagen et ”kick off”-arrangement, hvor køn og populærmusik kobles sammen med en guitar, der har en helt særlig historie.
Et stort antal markante danske rock- og popmusikere har skrevet deres navne på den såkaldte Vandreguitar, som i år fylder 10 år. Det skarpe hjørne markeres den 8. marts på rockmuseet ved et arrangement, der samtidig byder på en rent kvindelig set liste – og endnu flere kvindelige signaturer, som føjes til Vandreguitaren.
”På rockmuseet vil vi meget gerne være med til at råbe op om den skæve kønsbalance, der er i musikbranchen, og det har vi de seneste år gjort med arrangementer og talks på kvindernes internationale kampdag. I år går vi lidt mere aktivt til værks,” fortæller Tine Moberg, der er projektleder på rockmuseet og står for arrangementet.
Her kan man blandt andet opleve Mathilde Falch og Julie Maria, der begge giver et par numre på Vandreguitaren og signerer den. På den måde tapper de kvindelige artister ind i et projekt, der i 2015 blev født ud af en ide om at bruge musikken til at skabe noget, der havde værdi for andre.
Helt konkret sendte de to musikere Thomas Bang og Rasmus Morrison en akustisk guitar på tour blandt kendte, danske artister, som spillede på og signerede guitaren. Blandt andre finder man Tim Christensens og Steffen Brandts navne på guitaren. Efterfølgende kom Vandreguitaren på auktion i forbindelse med Danmarks Indsamling i 2016, og den indbragte 50.000 kroner, som blev doneret til velgørenhed. Tuborgfondet som købte Vandreguitaren, donerede den efterfølgende til Danmarks Rockmuseum, hvor den siden har boet.
Vandreguitaren på tur igen
I anledningen af guitarens ti års fødselsdag kontaktede Thomas Bang og Rasmus Morrison museet for at vække Vandreguitaren fra sin slummer.
”Vi blev enige med Rasmus og Thomas om, at det ville være super fint med et kick off her hos os, hvor Vandreguitaren har boet i efterhånden mange år,” fortæller Tine Moberg, som samtidig var i tænkeboks omkring årets markering af kvindernes internationale kampdag.
”Da snakken faldt på, hvilke artister, der har spillet på guitaren, så var det pludselig klart, at her var en skævvridning. Derfor var det oplagt at koble Vandreguitaren på 8. marts, få kvindelige artister til at spille på guitaren og signere den. På den måde bliver vores arrangement et springbræt til ikke bare at italesætte ubalancen, men også at gøre noget aktivt og konkret for at ændre det,” fortæller Tine Moberg.
Til arrangementet den 8. marts kan man ud over de kvindelige artister også høre Thomas Bang og Rasmus Morrison fortælle om Vandreguitaren og om, hvorfor den starter sin næste rejse på kvindernes internationale kampdag. For i de ti år, der er gået, er der sket noget med måden, vi snakker om køn. Også i musikbranchen.
”Vi var dengang meget ivrige efter at få Tina Dickow og Anne Linnet med på Vandreguitaren. Ikke fordi de var kvinder, men fordi de er stjernedygtige musikere. Det, der er sket i den mellemliggende periode gør, at det er noget, vi kommer til at tænke mere over – og det er på sin plads. Vandreguitaren er ikke et politisk instrument, men det er klart, at vi skal være bevidste om, at vi i hvert fald ikke skal medvirke til den skævvridning, der er, men i stedet være med til at ændre på balancen ved at tænke en lille smule anderledes. Det er heldigvis ikke en udfordring, for der findes masser af dygtige, kvindelige artister,” siger Rasmus Morrison.
Vært på dagen er Anya Mathilde Poulsen, der er forfatter til bogen ’Vilde kvinder, mørke toner’.
Danmarks Rockmuseum, der er en del af museumsorganisationen ROMU, åbnede i 2016 og har siden haft mere end 75.000 årlige besøgende. På kvindernes internationale kampdag er det gratis adgang, dog med tilmelding, fra kl. 10 – 13.
Tid: Lørdag den 8. marts kl. 11-12.30
Sted: Danmarks rockmuseum, RAGNAROCK, Rabalderstræde 16, 4000 Roskilde
Billet og pris: Arrangementet er gratis, men der skal reserveres billetter på billetto.dk
TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV OG VIND PRÆMIER
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER DIREKTE I DIN INDBAKKE
FLERE ARTIKLER OG NYHEDER
Lützhøfts Købmandsgaard indtager Historiske Dage med smagsprøver og høflig betjening
Lützhøfts Købmandsgaard indtager Historiske Dage med smagsprøver og høflig betjening19.03.2025Af Christine Christiansen ”Har du fået glosuppe til middag?” - ”Næh, men jeg fik en smagsprøve hos Lützhøfts Købmandsgaard på Historiske Dage.” Sådan kunne replikskiftet...
Bronzealderens Egedal-elite var ualmindeligt velstående
Bronzealderens Egedal-elite var ualmindeligt velstående20.03.2025 Af Lene SteinbeckFra sin særdeles synlige plads i bakkerne omkring Værebro Ådal signalerede gravhøjen Maglehøj, at her boede magtfulde mennesker. Foto Maria Lizette Jacobsen, Kroppedal Museum For...
Arkæologiske forundersøgelser ved nyt Vikingeskibsmuseum går i gang
Arkæologerne fra ROMU er klar til at begynde forundersøgelser af det område, hvor den nye udstillingsbygning til Vikingeskibsmuseet skal opføres. Vikingeskibe, stenalderfund, havneanlæg og affald fra vikingetidens beboere i havneområdet kan være blandt mulige fund.
Foredrag: Restaureringen af Øm Jættestue kom omkring en blød hat, slumrende firben og arkæologiske dilemmaer
Arbejdet med at restaurere Øm Jættestue er i fuld gang. Det er for arkæologerne en både spændende og udfordrende opgave, der blandt andet har budt på (fir)benspænd og ny viden. Ved et foredrag på Lejre Museum fortalte arkæolog Emil Winther Struve om arbejdet med at restaurere den gamle gravhøj.
Rockmuseum opfylder kvindes sidste opsigtsvækkende ønske
For nylig modtog Danmarks Rockmuseum, RAGNAROCK en privat donation fra en afdød kvinde, som fik museets inspektør til at tabe kæben. Til april kan museets gæster forhåbentlig få samme oplevelse, når udstillingen ‘Birthe & Beatles’ giver et direkte indblik i en almindelig dansk piges ualmindelige oplevelser med verdens største gruppe, The Beatles.
Let your fingers do the walking: Rockmuseum søger markedsføringsmedarbejder
Er du skarp på tasterne, så dine ord skaber genlyd? Kan du omsætte datadrevet marketing til flere besøgende? Har du stærke kompetencer inden for digital markedsføring? Og har du lyst til at arbejde kreativt med rock- og pophistorie på hele Danmarks Rockmuseum i Roskilde? Så er drømmejobbet for dig her.
Fotoserie om ligestilling får status som kulturarv
Fotoprojektet ‘50/50’, der sætter fokus på manglende ligestilling i den danske musikbranche, har fået status som officiel del af den danske kulturarv, og billederne indgår nu i Danmarks Rockmuseum, RAGNAROCKs permanente samling. Optagelsen sker i samme uge, hvor Kvindernes Kampdag finder sted.
Chef-arkæolog vender stenene i Lejres skibssætninger: ”Anlæggene har en mytisk karakter”
ROMUs arkæologiske chef, Julie Nielsen, har forsket i Lejres skibssætninger – formationen af store sten, der menes at symbolisere de afdødes sejltur til dødsriget. Hun ser de monumentale skibssætninger tale ind storheden, der kendetegner områdets kongehaller. Læs det andet af tre nedslag i den alsidige forskning, der fylder ’Viking Dynasties’ – et tværnordisk projekt, der nu er ude som bog.
Arkæolog kortlægger kongernes sejlrute mellem Lejre og Uppsala i stort forskningsværk
Arkæolog kortlægger kongernes sejlrute mellem Lejre og Uppsala i stort forskningsværk05.02.2025Af Christine ChristiansenOle Kastholm har forsket i fortidens søvej mellem søsterdynastierne i Lejre og Uppsala. Her ses han ved et mere symbolsk skib, nemlig ved på den...
Valkyrien fra Kirke Hyllinge
Valkyrien fra Kirke Hyllinge13.02.2025Af Cille KrauseFig. 1. Foto af for- og bagside af valkyrien fra Kirke Hyllinge. Foto: Cille Krause, ROMU. I foråret 2023 afsøgte Kaare Bøgh-Jensen et område ved Kirke Hyllinge med sin metaldetektor, og det viste sig at blive en af...