RAGNAROCK

Gå på opdagelse i særudstillingen om Roskilde Festivals farverige, festlige og smattede historie igennem 50 år. Og oplev en autentisk bid af festivalens energi og vildskab i særudstillingens nyeste skud på stammen – installationen UNIFY med musik, lyd og billeder skabt under RF22.

Træd ind i TV2’s lydstudie, hør sjove anekdoter fra forsanger Steffen Brandt, og prøv selv at mixe et udvalg af TV2’s sange!

RAGNAROCK har åbent alle dage i uge 7 og 8.

Foto: Trine Sejthen /ROMU

Roskilde Museum

Uforsk ”Mig og min by” – en særudstilling lavet af børnehavebørn til børn. Udstillingen er en fantasifuld legeby, som der selvfølgelig må – og skal – leges i!

Oplev også spotudstillingen, der markerer 50-året for Frederik 9.’s død.

Og se den anerkendte Roskilde-kunstner Lars Rasmussens flotte portrætmaleri af Lise Nørgaard.

Lejre Museum

Se og hør historien om Lejres sagnkonger, og bliv klogere på, hvad arkæologerne faktisk ved om de magtfulde konger, der havde til huse netop her i yngre jernalder og vikingetid.

Kom helt tæt på den unikke sølvfigur ‘Odin fra Lejre’, gå på opdagelse i den gådefulde fortælling om ‘Skelettet i kongehallen’ og tag en tur ud i det mageløse landskab, hvor fortiden er så nærværende.

Frederikssund Museum, Færgegården

Oplev Færgegården – det smukke, skæve og knirkende tidligere hjem for ”færgemanden”, der stod for at fragte passagerer og gods over fjorden.
Dyk også ned i museets udstilling, hvor du kan lære om, hvordan mennesker siden stenalderen har levet ved og med fjorden. Og kom helt tæt på det spektaktulære ULFBERT sværd og de mystiske håndtegnssten, som stadig giver grublerynker hos arkæologerne.

Lützhøfts Købmandsgaard

Kom ind i den gamle købmandsbutik og se, smag og rør ved de mange varer fra dengang oldemor var barn. 

Kommisen står klar bag disken til at vride kræmmerhuse og fylde dem op med bolcher, og bagefter kan I gå på opdagelse i købmandens kontor og i den imponerende værktøjssamling på Håndværksmuseet.

Begge steder har gratis entré, og der er åbent hele uge 8.

Tag på museum i vinterferien…

Vinterferie er museumstid. Og på ROMUs besøgssteder finder du et væld af muligheder for at gå ombord i spændende og lærerige museumsoplevelser.

Klik dig gennem billedmøllen ovenfor, og find den udstilling, der passer netop dig.

… og vær med i sjove aktiviteter for hele familien

Er du på jagt efter noget, der kan give museumsoplevelsen et ekstra løft, så tjek de mange fede familieaktiviteter, som ROMU byder på. Der er nok at vælge imellem i både Lejre, Frederikssund og Roskilde.

Få overblikket herunder …

Fastelavnsløjer på Færgegården 

– Lækre boller, gakkede lege og onde katte!

Tag med på fastelavnsoptog i Færgegårdens have og vær med til at lege, dyste og smage dig gennem fastelavnens mange skægge traditioner!

Til fastelavnsløjer på Færgegården kan hele familien fejre fastelavn som man gjorde i 1800-tallets Danmark og lære historierne bag nogle af fastelavnens pudsige traditioner.

Vi opfordrer alle til at komme i jeres mest festlige fastelavnskostume!

Arrangementet finder sted 13., 14. og 15. februar 2023

Billetter købes via billetto.dk

Læs mere her

Vølvens værksted

– Magisk vinterferie for hele familien

Hele familien kan opleve vølvernes magiske verden, når vi inviterer til rundvisning og kreativt værksted i vinterferien på Lejre Museum, hvor du kan lære mere om vølverne og træde i deres fodspor.

Så kom forbi Lejre til en hyggelig, kreativ og magisk vinterferie for hele familien!

Arrangementet finder sted 21., 22. og 23. februar 2023.

Billetter købes via billetto.dk

Læs mere her her

LIVETEGNING & MUSIK MED RASMUS BREGNHØI

– Vinterferie for børn

Kom og oplev tegner Rasmus Bregnhøi tegne live – lige nu og her foran dig på Roskilde Museum, mens Thomas Agergaard spiller på saxofon og Simon Toldam på klaver. Koncertens musik og tegning skabes på dagen og ender med at ligne og lyde som en hel historie – en historie, vi slet ikke kender endnu.  Arrangementet er velegnet for børn fra 6 år.

Arrangementet er støttet af SJOV FERIE/Roskilde Kommune.

Arrangementet finder sted 23. februar

GRATIS – men tilmelding nødvendig på billetto.dk

Læs mere her

Design din egen borgmesterkæde

– Vinterferie for børn

Kreativt hus for børn kommer på besøg på Roskilde Museum og inviterer dig til at designe og udstille din egen borgmesterkæde, så den bliver en del af børneudstillingen MIG & MIN BY på museet.

Arrangementet er en del af SJOV FERIE/Roskilde Kommune.

Arrangementet finder sted d. 22. & 25. februar

Det er gratis og kræver ingen tilmelding. Dog maks. 2 voksne pr. barn.

Læs mere her

Lav din egen rockstjerne-maske på RAGNAROCK

Er du til rocktøs- eller popdrenge looket, eller elsker du bare at smadre tønder iført nogle Elton John-agtige solbriller? Så kan du blive rockstjerne-parat til fastelavn på RAGNAROCK hvor vi i uge 7 har maske værksted.

Vi står klar med maling, glimmer, stempler, bunkevis af inspiration og meget mere, så du kan gå hjem med lige præcis den fastelavnsmaske du drømmer om.

Arrangementet finder sted 15, 16 og 17 februar

Aktiviteten er gratis og kræver ingen tilmelding

Læs mere her

DESIGN DIN HELT EGEN FAN T-SHIRT PÅ RAGNAROCK

– Kreaværksted for børn

Kom og mal en T-shirt med dit yndlingsband, den sejeste rockguitar eller lige hvad du har lyst til. Vi står klar på RAGNAROCK med maling, glimmer, stempler, bunkevis af inspiration og meget mere, så du kan gå hjem med lige præcis den fan t-shirt du drømmer om.

Arrangementet finder sted d. 22., 23. og 24. februar

Aktiviteten koster 50 kr

Læs mere her

OPLEVELSESJAGTEN ”PÅ SPORET AF ROCK”

Hjælp RAGNAROCK med at løse mysteriet om rockens eksistens i oplevelsesjagten ”På sporet af Rock”.

Aktiviteten foregår i museets faste udstilling, hvor familier bliver sendt på opdagelse og gennem bl.a. lyd, lys og dans skal løse mysteriet.

Arrangementet finder sted mandag-søndag i uge 7 og uge 8

Aktiviteten er gratis, når entre til museet er betalt

Læs mere her

BYG VIDERE PÅ ROSKILDE FESTIVAL I LEGO

Vi genoptager LEGO-succesen fra sidste år, når modellen af Orange Scene igen står klar i museets foyer. Kom forbi og byg dig selv i LEGO og placer din figur foran Orange Scene, eller byg din helt egen festlige LEGO-camp, og giv LEGO-figurerne en uforglemmelig oplevelse i smatten.

Mandag-søndag i uge 7 og 9

Aktiviteten er gratis

Læs mere her

Familieomvisning i vinterferien

Tag med på en sjov rejse gennem pop og rock fra 1950’erne og frem. På turen rundt i udstillingen kan du både danse, slå dig ned på den roterende, gigantiske LP, slå dig løs som lysmester og høre mere om, hvorfor verdensmesteren i rock‘n’roll-dans 1957, Jørn Blach blev kaldt Gummi-Jørn.

Rundvisningen starter kl. 10.30 d. 15, 16 og 17 februar i uge 7 og igen d. 22, 23 og 24 februar i uge 8. Den tager ca. én time.

Billetter købes her: Uge 7, uge 8

Til top
X
post-6038

Magisk vinterferie på Lejre Museum

BEGIVENHED

Magisk vinterferie på Lejre Museum

27.01.2023
Tæppe workshop

Mange familier benytter vinterferien til at være sammen om berigende museumsoplevelser. Det bliver der rig mulighed for på Lejre Museum denne vinterferie, når museet inviterer til et kig ind i ”Vølvens værksted”. Foto: Kristian Grøndahl

Hele familien kan opleve vølvernes forunderlige og magiske verden, når Lejre Museum inviterer til en kombineret rundvisning og kreativt værksted i vinterferien.

Af: Jens-Jørgen Krogh

 

I den nordiske mytologi var vølverne magikere, helbredersker og spåkvinder. Vølverne kunne spå om fremtiden, helbrede de syge og gå en i trance, også kaldet sejd, hvor de kunne rejse mellem forskellige verdner. De besad så mægtige kræfter, at selveste gudernes konge, Odin, gik til vølverne for råd og vejledning.

”Vølven er en interessant mytologisk og historisk figur at studere på Lejre Museum. Der er spændende forbindelser mellem Odin og vølver i de skiftlige kilder, fx i ”Vølvens spådom” fra Ældre Edda, hvor Odin blandt andet får en vølve til at fortælle om fremtiden,” fortæller Maja Kvamm, som er medarbejder på Lejre Museum.

”Den lille og meget spektakulære Odin-figur af sølv, der er fundet i Lejre, er hul indeni. Nogle mener, den kan have siddet for enden af en stav, måske en vølvestav, der blev brugt i forbindelse med sejd og kultiske handlinger”.

I vinterferien kan både børn og voksne lære meget mere om vølven. Både de vølver, der optræder i sagn og digte, og de vølver, der er fundet arkæologiske spor efter. Arrangementet består af en minirundvisning i udstillingen og et efterfølgende kreativt værksted med mulighed for at lave beskyttende vølveamuletter.

Oplevelsen er målrettet børn i alderen mellem 6 og 12 år, men voksne er særdeles velkomne.

TID, PRIS, STED

21., 22. og 23. februar kl. 11.00 og 13.00

Børn gratis. Voksne kr. 60,- (plus billetgebyr, billetter kan købes på Billetto)

Lejre Museum, Orehøjvej 4b, 4320 Lejre

Tæppe workshop

På Lejre Museum kan børn og deres voksne give vinterferien et ordentligt skud magi, når museet inviterer til ”Vølvens værksted”. Foto: ROMU

Episode 1: Kong Skjold driver i land, Kong Roars rædsel og Beowulfs ankomst i Lejre
Episode 2: Beowulfs kamp imod uhyret Grendel
Episode 3: Beowulf må igen slås for danernes land, og den store helts endeligt

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA ROSKILDE MUSEUM

Hvem var… runeristerne?

Hvem var… runeristerne?

Hvem var menneskene der levede, da Lejre var et kongesæde? Sådan spørger Lejre Museum i en foredragsrække, der løber i første halvdel af 2023. Arkæologiske spor, runer, amuletter, grave, våben og meget andet bliver indgangsvinkler til at forstå, hvem menneskene var i yngre jernalder og i vikingetid.
Den internationalt anerkendte runolog og ph.d., Lisbeth Imer fra Nationalmuseet, var første foredragsholder, og hendes arbejde med runeindskrifter skulle give svar på spørgsmålet ”Hvem var runeristerne?”

læs mere
Her er hvad verdensberømt digt kan fortælle om vikingetidens Lejre

Her er hvad verdensberømt digt kan fortælle om vikingetidens Lejre

Det angelsaksiske kvad om helten Beowulfs strabadser er kendt i hele verden. Det inspirerede Tolkien til Ringenes Herre og Hobbitten, og har stået på pensumlisten for mange engelske skolebørn gennem generationer. Herhjemme er det derimod næsten ukendt. Og det er egentlig mærkeligt. For selv om kvadet ikke konkret kan fortælle om livet i vikingetidens Lejre, så knytter det sig tæt til stedet – og rummer nøglen til en forståelse af Lejre som et mystisk og sagnomspundet sted.

læs mere


post-49

Arkæologi

ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører og store såvel som små bygherrer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt

post-49

Vores viden

I ROMUs dækningsområde Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommune har vi en lang række enestående spor fra vores fortid af national og international betydning. Eksempelvis kongehaller og skibsætning i Lejre, den underjordiske kirkeruin Skt. Laurentius i Roskilde samt enestående spor og unikke fund fra livet omkring Roskilde Fjord fra oldtid, middelalder og nutid.