Turen til dig, der vil opleve mindesmærker

Hop på cyklen og oplev mindesmærkerne i byen rejst for mennesker, der kæmpede for din frihed.

 

I landsbyer og byer står der mindesten, men der findes også mindesmærker i skove, i vejkanter, på kirkegårde, på offentlige pladser og mindetavler på bygninger. Der er altså rig mulighed for en gå eller cykeltur til et historisk mindesmærke i nærheden af, hvor du bor. Du kan finde yderligere oplysninger om en befrielsessten i nærheden af dig på http://ambirk.eu/befrielsesstene/

Roskilde:
Kildegården-Stændertorvet-Himmelev Kirke

”Indledte her den danske modstandskamp” – mindetavle for oberst Helge Bennike, Kildegården (tidligere Roskilde Kaserne).

Det var først i årene efter den tyske besættelse, at fortællingen om oberst Helge Bennike handlinger om morgenen den 9. april 1940 kom frem. Oberst Bennike var leder af 4. regiment på Roskilde Kaserne og fik som de øvrige militære chefer ordre til at overgive sig. Bennike valgte at se bort fra ordren og førte sine soldater til Sverige, da han var overbevist om, at Sverige ligesom Danmark og Norge også var blevet angrebet. Tyskland havde ikke besat Sverige, og oberst Bennike og 4. regiment kunne i løbet af sommeren 1940 vende tilbage til Roskilde. Han genindtrådte som regimentchef, men gik samtidig i gang med forberedelserne af modstandskampen ved at stikke våben til side til hemmelige depoter. Mindepladen på den gamle kasernebygning blev indviet i 1993.

Mindestenen på Stændertorvet. Foto: ROMU, T. Sejthen

Som undtagelsen, der bekræfter reglen er mindestenen på Stændertorvet udført af kunstneren Knud Nellemose. Mindestenen, der blev afsløret den 4. maj 1955, er et minde om Danmarks besættelse under 2. verdenskrig. På stenen er påført navnene på elleve lokale modstandsfolk, der mistede livet og tragisk, at det i flere tilfælde var efter, at frihedsbudskabet havde lydt den 4. maj 1945. En blev dræbt ved en vådeskudsulykke og tre ved den tragiske begivenhed i Sorø, hvor fire modstandsfolk blev forvekslet med en bil med Hipofolk og dræbt af danske modstandsfolk.

”Fordi de var danske…” – mindetavle ved Himmelev Kirke. Foto: ROMU, Louise Dahl Christensen

På kirkegårdsmuren ved Himmelev Kirke sidder en mindeplade for ægteparret Bryning og Sigurd Bernskov. Den 23. februar 1945 om aftenen havde de besøg af syv mænd, der udgav sig for at være frihedskæmpere. Mændene ledte efter en ”illegal” bil og havde fået oplyst, at der stod en i Himmelev. Elise og Knud Bryning var en del af modstandsbevægelsen og udleverede bilen til de syv. Sigurd Bernskov var leder af politiets illegale grupper og opholdt sig også i villaen. Gruppen kørte tilbage til København og tog bilen med. Her modtog de nyheden om, at tre nazister var blevet likvideret. Det viste sig, at mændene var en del af Schalburgkorpset, hvis vigtigste opgave var at bekæmpe modstandsbevægelsen. Likvideringen af de tre nazister skulle hævnes med et clearingmord på tre danskere. Gruppen kørte tilbage til Himmelev, hvor de dømte de tre beboere i villaen til døden. Kort tid efter krigen blev der igangsat en indsamling i Himmelev til en mindeplade for Elise og Knud Bryning og Sigurd Bernskov.

Mens vi venter på, at vi kan åbne særudstillingen Grethe – en våbenmodtagelse på Roskilde Museum for at markere 75-året for befrielsen, dykker vi i en række artikler ned i fortællinger fra besættelsestiden. Selve Befrielsen markerer vi den 4. maj om aftenen med et alsangsarrangement, hvor vi sammen med alle, der har lyst, både vil mindes og fejre friheden.

 

Læs mere om og syng med til Alsang i Roskilde Livestream hér

Til top
X
post-6038

Magisk vinterferie på Lejre Museum

BEGIVENHED

Magisk vinterferie på Lejre Museum

27.01.2023
Tæppe workshop

Mange familier benytter vinterferien til at være sammen om berigende museumsoplevelser. Det bliver der rig mulighed for på Lejre Museum denne vinterferie, når museet inviterer til et kig ind i ”Vølvens værksted”. Foto: Kristian Grøndahl

Hele familien kan opleve vølvernes forunderlige og magiske verden, når Lejre Museum inviterer til en kombineret rundvisning og kreativt værksted i vinterferien.

Af: Jens-Jørgen Krogh

 

I den nordiske mytologi var vølverne magikere, helbredersker og spåkvinder. Vølverne kunne spå om fremtiden, helbrede de syge og gå en i trance, også kaldet sejd, hvor de kunne rejse mellem forskellige verdner. De besad så mægtige kræfter, at selveste gudernes konge, Odin, gik til vølverne for råd og vejledning.

”Vølven er en interessant mytologisk og historisk figur at studere på Lejre Museum. Der er spændende forbindelser mellem Odin og vølver i de skiftlige kilder, fx i ”Vølvens spådom” fra Ældre Edda, hvor Odin blandt andet får en vølve til at fortælle om fremtiden,” fortæller Maja Kvamm, som er medarbejder på Lejre Museum.

”Den lille og meget spektakulære Odin-figur af sølv, der er fundet i Lejre, er hul indeni. Nogle mener, den kan have siddet for enden af en stav, måske en vølvestav, der blev brugt i forbindelse med sejd og kultiske handlinger”.

I vinterferien kan både børn og voksne lære meget mere om vølven. Både de vølver, der optræder i sagn og digte, og de vølver, der er fundet arkæologiske spor efter. Arrangementet består af en minirundvisning i udstillingen og et efterfølgende kreativt værksted med mulighed for at lave beskyttende vølveamuletter.

Oplevelsen er målrettet børn i alderen mellem 6 og 12 år, men voksne er særdeles velkomne.

TID, PRIS, STED

21., 22. og 23. februar kl. 11.00 og 13.00

Børn gratis. Voksne kr. 60,- (plus billetgebyr, billetter kan købes på Billetto)

Lejre Museum, Orehøjvej 4b, 4320 Lejre

Tæppe workshop

På Lejre Museum kan børn og deres voksne give vinterferien et ordentligt skud magi, når museet inviterer til ”Vølvens værksted”. Foto: ROMU

Episode 1: Kong Skjold driver i land, Kong Roars rædsel og Beowulfs ankomst i Lejre
Episode 2: Beowulfs kamp imod uhyret Grendel
Episode 3: Beowulf må igen slås for danernes land, og den store helts endeligt

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA ROSKILDE MUSEUM

Hvem var… runeristerne?

Hvem var… runeristerne?

Hvem var menneskene der levede, da Lejre var et kongesæde? Sådan spørger Lejre Museum i en foredragsrække, der løber i første halvdel af 2023. Arkæologiske spor, runer, amuletter, grave, våben og meget andet bliver indgangsvinkler til at forstå, hvem menneskene var i yngre jernalder og i vikingetid.
Den internationalt anerkendte runolog og ph.d., Lisbeth Imer fra Nationalmuseet, var første foredragsholder, og hendes arbejde med runeindskrifter skulle give svar på spørgsmålet ”Hvem var runeristerne?”

læs mere
Her er hvad verdensberømt digt kan fortælle om vikingetidens Lejre

Her er hvad verdensberømt digt kan fortælle om vikingetidens Lejre

Det angelsaksiske kvad om helten Beowulfs strabadser er kendt i hele verden. Det inspirerede Tolkien til Ringenes Herre og Hobbitten, og har stået på pensumlisten for mange engelske skolebørn gennem generationer. Herhjemme er det derimod næsten ukendt. Og det er egentlig mærkeligt. For selv om kvadet ikke konkret kan fortælle om livet i vikingetidens Lejre, så knytter det sig tæt til stedet – og rummer nøglen til en forståelse af Lejre som et mystisk og sagnomspundet sted.

læs mere


post-49

Arkæologi

ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører og store såvel som små bygherrer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt

post-49

Vores viden

I ROMUs dækningsområde Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommune har vi en lang række enestående spor fra vores fortid af national og international betydning. Eksempelvis kongehaller og skibsætning i Lejre, den underjordiske kirkeruin Skt. Laurentius i Roskilde samt enestående spor og unikke fund fra livet omkring Roskilde Fjord fra oldtid, middelalder og nutid.