Kom tæt på din historie

UNDERVISNING

KONTAKT SKOLETJENESTEN

Man-fre: 09:00 – 15:00.
+45 51 70 70 71
booking@romu.dk 

OM UNDERVISNING

Et undervisningsforløb på ROMUs museer bygger på historiske viden som museet har opbygget, og handler om menneskets liv fra oldtid til nutid. Det er en viden, vi deler med dig gennem dialogbaserede og aktivt inddragende undervisningsforløb.

Vores undervisere tager afsæt i elevernes egen dagligdag og i deres tanker og refleksioner om fortid, nutid og fremtid.

Vi tilbyder at:

  • eleverne bliver klogere på fortiden og på det liv, de lever i dag.
  • indholdet i vores undervisningsforløb matcher De nye Fælles Mål.
  • vi matcher læringsmål ved at indarbejde kompetenceområder og fagkanon i vores forløb.
  • vi forholde os til, at der findes mange måder at lære på.
  • arbejde bevidst med forskellige pædagogiske metoder.
  • formidle viden om, hvad ting betyder. Museet har originale genstande fra alle tider og forskningsbaseret viden om dem
  • læringsrum, hvor du kan være fælles med eleverne på en anden måde end i hverdagen

Foto: Kristian Grøndahl, ROMU

Info vedr. aftale om gratis undervisning i Roskilde, Lejre og Frederikssund

I henhold til aftale mellem Roskilde Kommune og ROMU tilbydes folkeskoler i Roskilde Kommune gratis undervisning mandag til fredag i tidsrummet kl. 10-15 på ROMUs besøgssteder, Roskilde Museum, Domkirkemuseet (Roskilde Domkirke), Lützhøfts Købmandsgård og Sankt Laurentius Kirkeruin.
På RAGNAROCK kan undervisning bookes tirsdag til fredag kl. 10-15.
På Lejre Museum er det muligt at booke undervisning mandag til fredag kl. 10-15 fra 1. april til 1. november.

I henhold til aftale mellem Lejre Kommune og ROMU tilbydes folkeskoler i Lejre Kommune gratis undervisning mandag til fredag i tidsrummet kl. 10-15 på ROMUs besøgssteder. På RAGNAROCK kan undervisning bookes tirsdag til fredag kl. 10-15. På Lejre Museum er det muligt at booke undervisning mandag til fredag kl. 10-15 fra 1. april til 1. november. På Færgegården er det muligt at booke undervisning mandag til fredag kl. 9-14 fra uge 11 – uge 41.  

I henhold til aftale mellem Frederikssund Kommune og ROMU tilbydes folkeskoler i Frederikssund Kommune gratis undervisning mandag til fredag i tidsrummet kl. 10-15 på ROMUs besøgssteder. På RAGNAROCK kan undervisning bookes tirsdag til fredag kl. 10-15. På Færgegården er det muligt at booke undervisning mandag til fredag kl. 9-14 fra uge 11 – uge 41. På Lejre Museum er det muligt at booke undervisning mandag til fredag kl. 10-15 fra 1. april til 1. november.  

INFORMATION VEDR. UNDERVISNING FOR HJEMMESKOLER

Vi ønsker at tilgodese hjemmeskolede børn, så de også får muligheden for at deltage i forløb på et af ROMUs besøgssteder. Derfor tilrettelægges der 4 gange årligt skoleforløb målrettet hjemmeskolede børn og deres forælder/hjemmeunderviser.

Der kræves bevis for hjemmeskoleordning. Der opkræves en deltagerbetaling på 70 kr. pr. deltager, både elev og forælder/ hjemmeunderviser. Der kan ved særlige skoleforløb tillægges en materialepris.

Forløbet bookes gennem booking-afdelingen booking@romu.dk

Ønsker hjemmeskoler at booke skoleforløb eller omvisninger uden for disse 4 årlige forløb, kontakt da ROMUs bookingafdeling for muligheder og priser. Nye forløb tilføjes løbende.

I skoleåret 2022/2023 tilbydes:

14.12.22 kl. 12-13 Sikken voldsom trængsel 0.-2. kl. Læs mere her Lützhøftskøbmandsgård.dk

1.3.23 kl. 9.30-11.30 Byvandring i Middelalderens fodspor 3.-6. kl. Læs mere her Roskildemuseum.dk

TIlbud

UNDERVISNING PÅ MUSEERNE

ROSKILDE MUSEUM OG SANKT LAURENTIUS

Roskilde Museum fortæller den spændende historie om en af Danmarks vigtigste middelalderbyer og om omegnens historie helt tilbage fra oldtiden og frem til igår. Et besøg i Sankt Laurentius er en enestående mulighed for at komme helt tæt på den tidlige middelalders kirkebyggeri i Danmark. Museet består af et kirketårn samt en underjordisk kirkeruin skjult 2 meter under Stændertorvet – midt i Roskilde centrum.

Se undervisningsforløb her

LEJRE MUSEUM

Lejre Museum fortæller historien områdets  store betydning i jernalderens og vikingetiden omkring år 500-1000. Museets undervisningsforløb tager alle udgangspunkt i denne historie samt i det arkæologiske arbejde der ligger til grund for den viden vi har om områdets historie.

Se undervisningsforløb her

RAGNAROCK

RAGNAROCK fortæller historien om den første ungdomsgeneration, der selvbevidst og visionært skaber en ny ungdomskultur. En ungdomskultur der sætter dagsordenen, og som kommunikerer globalt på tværs af geografiske og sociale grænser gennem rockmusikken.

Se undervisningsforløb her

FREDERIKSSUND MUSEUM, FÆRGEGÅRDEN

Museet fortæller byen, omegnens og Roskilde Fjords historie fra oldtid og frem til i dag.

Med moderne udstillinger og et smukt naturområde er museet det perfekte sted for dig, der vil lærer områdets og særlig fjordens spændende historie at kende. 

Se undervisningsforløb her

LÜTZHØFTS KØBMANDSGÅRD OG HÅNDVÆRKSMUSEUM

Købmandsgårdens Brdr. Lützhøfts Eftf. blev grundlagt i 1892 og drevet frem til 1979 som privatejet købmandsbutik. Siden 1982 har købmandsgården fungeret som museum for købmandshandel og købmandsliv, og fremstår i dag som butikken så ud i 1920´erne.

Se undervisningsforløb her

ROSKILDE DOMKIRKE

Et besøg i Roskilde Domkirke er en fortælling om de sidste 1000 år. Fra den første trækirke på stedet til den store UNESCO-beskyttede middelalderkatedral, vi alle kender i dag. 

Se undervisningsforløb her

Har du spørgsmål?

Vedr. ROMUs skoletjenestes arbejde og undervisningstilbud?

Så er du velkommen til at kontakte museets skoletjenesteansvarlig:

Museumsinspektør Louise Dahl Christensen
+29 32 76 31
louised@romu.dk

HISTORIEN UD TIL DIG

Tips til undervisningen – både hjemme og på skolen.

Selvom det ikke er alle, der kan komme på museum skal du og dine elever ikke gå glip af alle vores yndlingshistorier.

Kom tæt på din historie og inddrag lokalhistorien i undervisningen. Med museets digitale undervisningsaktiviteter kan du lade eleverne arbejde med museets fortællinger både hjemme og på sigt i klasselokalet.

Museet rummer utrolige fortællinger, originale genstande og lærerige og sjove aktiviteter, som vi gerne vil stille til rådighed for dig og dine elever.

Eleverne kan arbejde med historierne og opgaverne hjemme og i skolen. Aktiviteterne kan indgå i undervisningen i dansk, historie, kristendomskundskab og billedkunst, ligesom de kan bruges som en del af forberedelse før et museumsbesøg.

Museets digitale undervisningsaktiviteter bygger på den historiske viden, som museet har opbygget og handler om menneskets liv fra oldtid til nutid. Det er en viden vi deler med dig.

Vi tilbyder at:

  • Eleverne bliver klogere på fortiden og på det liv de lever i dag.
  • Eleverne får mulighed for faglig fordybelse.
  • Eleverne får mulighed for at deltage som medundersøgere af museets genstande og fortællinger.

Aktiviteterne understøtter fælles mål.

BARNDOM FØR OG NU

Målgruppe: 0.-5. klasse
Fælles mål: Aktiviteten understøtter fælles mål for Børnehaveklassen, historie og idræt.

OM AKTIVITETEN

Arbejder I med barndom før og nu eller sætter I fokus på gamle lege, så inddrag historien om den kendte børneleg ”Tampen brænder” i undervisningen.

I materialet giver vi bud på, hvordan I kan arbejde med historien. I kan naturligvis lege ”Tampen brænder”, men der er også forslag til, at eleverne kan undersøge, hvordan det var at være barn tidligere fx ved hjælp af interview.

MUSEUMSMYSTERIET

Målgruppe: 3.-6. klasse
Fælles mål: Aktiviteten understøttet fælles mål i historie.

OM UNDERVISNINGSAKTIVITETEN

Prøv en sjov, lærerig og anderledes byvandring.
Arbejder I med Middelalderen er der her rig lejlighed til at komme ud af klasselokalet og undersøge Roskildes historie på en sjov og spændende måde.

Spillet findes på app’en Useeum, som er gratis. Se vejledning i, hvordan du henter spillet her.

Husk at skattejægere og detektiver også skal følge myndighedernes anvisninger om at holde afstand til hinanden.

ER LEJRE KONGERIGETS VUGGE?

Målgruppe: 3.-6. klasse
Fag: Historie
Varighed: 2-6 lektioner

OM UNDERVISNINGSAKTIVITETEN

I samarbejde med Clio har ROMU udviklet et nyt læringsmateriale om Lejres sagnkonger og deres plads i Danmarkshistorien. I rollen som historiedetektiver skal eleverne undersøge, hvorfor sagnkongerne er blevet skrevet ind og ud af historien.

Undervisningsforløbet ligger på Clios historieportal og kan frit benyttes af alle skoler. Følg linket og fortsæt uden log ind.

RAP: KREATIV MED ORD

ONLINE FORLØB

Målgruppe: 7.-10. klasse
Varighed: 6-10 lektioner
Fælles mål: Aktiviteten understøtter fælles mål for Børnehaveklassen, historie og idræt.

OM AKTIVITETEN

RAP: KREATIV MED ORD
ONLINE

…er et forløb, der vil sætte det danskfaglige i nye rammer og inspirere til, at det som kan virke tørt og kedeligt faktisk kan være en leg, underholdende og brugbart. Igennem fem øvelser med tilhørende videoer vil RAGNAROCKs helt egen MC Caffe inspirere eleverne til at rappe og skrive deres egen rapsang.

EN FARLIG FORTÆLLING – HISTORIEN OM SANKT LUCIUS OG HAVTROLDEN

Målgruppe: 2.-4. klasse
Fag: Dansk, Kristendomskundskab og historie
Varighed: 1-2 lektioner

Brug denne spændende og lidt farlige historie om en fantastisk rejse, hvor Sankt Lucius må kæmpe imod et havudyr. De lidt ældre elever kan selv læse historien og ellers så lad eleverne læne sig godt tilbage og nyd den gode og lidt farlige fortælling.

KYNDELMISSE D. 2. FEBRUAR

Klassetrin: 0.-5. klasse
Fag: Børnehaveklassen, kristendomskundskab, historie og dansk.
Varighed: 1-2 lektioner

Tidligere blev det sagt, at ved Kyndelmisse eller Kjørmes Knud den 2. februar var man halvejs igennem vinterhalvåret. Bonden skulle på dette tidspunkt helst have halvdelen af vinterforrådet tilbage så han, familien og dyrene kunne klare sig frem til 1. maj. Få historien om Kyndelmisse og marker den ved at lave jeres eget kyndelmisselys af bivoks eller måske en snelygte, hvis det sner.

FRISK LUFT OG FORTIDSMINDER

Klassetrin: 3.-9. klasse
Fag: Historie
Varighed: 1-2 lektioner (inkl. gå eller cykeltur)

Vi har skrevet en guide til en god tur ud i det fri med masser af historisk indhold. I guiden er der forslag til en tur ud til tre fortidsminder. Hvis disse fortidsminder ikke ligger i nærheden af din skole eller hvor du bor vil vi opfordre til at man bruger app’en ”§ 3 – natur”, hvor man let kan finde det fortidsminde, der ligger en gåtur eller cykeltur væk fra dig.

VORES ARV TIL VERDEN – VERDENS ARV TIL DIG

Klassetrin: 5.-9. klasse
Fag: Historie og dansk
Varighed: 10.-12. lektioner

Roskilde Domkirke har siden 1995 været på UNESCOS verdensarvsliste og er dermed udpeget som en arv, der er værd at bevare for hele verden. I dette materiale kan I fordybe jer i Roskilde Domkirkes historie, arkitektur og betydning som kongelig gravkirke. I arbejdet med egen identitet, bygninger og områders særlige kendetegn får eleverne et indblik i hvad der ligger til grund for at bygninger, steder og monumenter har en særlig betydning for hele verden.

FRISK LUFT OG ERINDRINGSSTEDER

Klassetrin: 5.-9. klasse
Fag: Historie
Varighed: 1-2 lektioner (inkl. gå eller cykeltur)

Inddrag områdets erindringssteder og mindesten i undervisningen, når I arbejder med Genforeningen eller Besættelsen/Befrielsen.

Du får her en kort artikel og en guide til en tur rundt til fem mindesteder for Genforeningen.

Her finder du en guide til tre mindesten for modstandskampen.

PÅSKEN – GÆKKEBREVET

Klassetrin: 0.-5. klasse
Fag: Børnehaveklassen, historie, dansk og billedkunst.
Varighed: 1-2 lektioner

Har du tænkt på, hvorfor det hedder en ”vintergæk” eller et ”gækkebrev”? Skal I arbejde med påskens traditioner og klippe gækkebreve, så kan I inddrage museets aktivitetsark om gækkebreve. Heri afdækker vi gækkebrevets historie – kort fortalt.

I materialet giver vi bud på, hvordan I kan arbejde med udtrykket ”drive gæk”. I skal naturligvis klippe gækkebreve og enten selv skrive et gækkevers eller finde et på Internettet.

Følg med i ROMU’s tiltag på undervisningsområdet ved at tilmelde dig nyhedsbrevet herunder.

Blog

NYHEDER

X
post-8365

Hop ombord i ny spotudstilling om Danmarks første jernbane

BEGIVENHED

Hop ombord i ny spotudstilling om Danmarks første jernbane

Af: Christine Christiansen

02.02.2024

Roskildes stationsbygning er landets ældste og står der endnu. Hele foråret kan den også opleves som del af en model på Roskilde Museum. Spotudstillingen om det nuværende Danmarks første togtur kan opleves fra den 17. februar. Foto: Kristian Grøndahl

Jernbanens indtog herhjemme revolutionerede folks opfattelse af tid, tempo og afstand. I Roskilde Museums nye spotudstilling mærker du suset fra lokomotivet Odins jomfrutur på den første jernbanestrækning i det nuværende Danmark. Christian 8. indviede strækningen mellem København og Roskilde i 1847.

En banebrydende begivenhed. Sådan karakteriserer museumsinspektør ved Roskilde Museum, Dorthe Godsk Larsen jomfruturen med lokomotivet Odin på den første jernbanestrækning i det nuværende Danmark, mellem København og Roskilde. I den nye spotudstilling, der kan opleves på Roskilde Museum fra den 17. februar, kommer gæsterne med tilbage til den første togtur i 1847.

”Den nye måde at transportere sig på ændrede totalt folks opfattelse af afstand, fart og tid. Pludselig kunne man rejse længere i et højere tempo,” betoner Dorthe Godsk Larsen.

Kongen havde skepsis i maven

Den 26. juni 1847 indviede Christian 8. banen ved at køre med toget fra København til Roskilde.

”Begivenheden blev fejret med festivitas,” gengiver Dorthe Godsk Larsen og føjer en spøjs krølle til historien:

”En karet ventede på kongen i Roskilde og kørte ham retur til København. Det siger en del om den skepsis, han og mange andre mødte toget med.”

Jernbanen præger alt

Inspiration til udstillingen har Dorthe Godsk Larsen fået fra bogen ’Danmark set fra en togkupe’, som professor i litteraturvidenskab og moderne kultur ved Københavns Universitet, Martin Zerlang, udgav i 2023.

”Han skildrer hvordan jernbanen har sat sit præg på alt: økonomi, politik, kunst, litteratur, musik og sprog i det moderne Danmark. Det interessante er, at oplevelsen på mange måder var den samme i 1800-tallet som i dag: Du løser en billet. Du sidder i en vogn tæt på andre passagerer. Du kigger ud ad vinduet og kan føle, du ser en film, når landskaberne flyver forbi,” beskriver museumsinspektøren.

Toget knytter os sammen

Samtidig er toget et transportmiddel, vi alle kan relatere til:

”Små børn lærer at sige ’futtog’ som noget af det første, og voksne kan sidde på gulvet i timevis og bygge avancerede modeljernbaner. Alle har prøvet at køre med et tog; alle har en erindring om den rejseform. Netop det oplevede perspektiv formidler vi i udstillingen,” siger Dorthe Godsk Larsen.

Se H.C. Andersens kuffert

I sine dagbøger har digteren H.C. Andersen sat maleriske ord på sine togrejser i ind- og udland. Lokomotivet kaldte han for en ’dampdrage’. På én gang følte forfatteren fryd og nervøsitet, ja nærmest en form for kontroltab, når han satte sig ind i et tog.

”Den fornemmelse, H.C. Andersen udtrykker, er et vigtigt tidsbillede,” siger Dorthe Godsk Larsen og fremhæver en særlig genstand på spotudstillingen:

”Det er en kuffert, som efter sigende har været med H.C. Andersen ude at rejse.”

Roskildes stationsbygning spiller med

Roskildes stationsbygning spiller en væsentlig rolle på spotudstillingen.

”Den er landets ældste og står her stadigvæk. Så hele fortællingen om det nuværende Danmarks første jernbane er en vigtig del af Roskildes historie,” pointerer Dorthe Godsk Larsen.

 

Arrangementer for børn og voksne i forbindelse med spotudstillingen

Foredrag danner optakt

Som optakt til åbningen af spotudstillingen ’Da toget kom til Roskilde’ holder professor i litteraturvidenskab og moderne kultur ved Københavns Universitet, Martin Zerlang, tirsdag den 6. februar kl. 19.00 – 21.00 foredraget ’Danmark set fra en togkupe’ – baseret på sin bog af samme titel. Foredraget finder sted på Roskilde Museum.

Billetter kan købes her.

Vinterferieaktiviteter for børn i togets tegn

I skolernes vinterferie i uge 8 krydres spotudstillingen på Roskilde Museum med toglege og -aktiviteter for børn.

Tirsdag, onsdag og torsdag i uge 8 er der fortællinger om Danmarks første tog og andre toghistorier. Det sker kl. 12 og kl. 13 (hver session varer ca. 30 minutter).

Børn gratis/ voksne 60 kr.

Spotudstillingen er for hele familien, mens aktiviteterne henvender sig primært til børn i alderen 6-10 år og deres voksne.

Læs mere her.

 

 

Derfor siger vi ”første jernbanestrækning i det nuværende Danmark”

Allerede få år før jernbanestrækningen mellem København og Roskilde blev indviet, åbnede i 1844 en jernbanestrækning mellem Altona og Kiel. Denne sydlige strækning indgik dengang som en del af det danske rige.

 

Spotudstilling løber frem til forsommeren

Spotudstillingen om det nuværende Danmarks første togstrækning, der løb fra København til Roskilde, kan ses på Roskilde Museum fra 17. februar frem til juni 2024.

 

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

post-6205

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

BEGIVENHED

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

26.05.2023

Et historisk teaterstykke udspiller sig på gårdspladsen et par gange i løbet af dagen, når Gl. Kongsgård fejrer begyndelsen på en ny sæson. Foto: ROMU

Sommeren begynder med en festlig og historisk sæsonåbning på Gl. Kongsgaard. Søndag den 4. juni fra 11-16 vil gården være fyldt med aktiviteter, håndværk, godt til ganen og hyggeligt samvær.

Gamle håndværk får et særligt fokus ved årets åbning. Her kan gæsterne opleve boder med salg af håndværksvarer og demonstration af b.la. plantefarvning, pilefletning, hørproduktion, båndvævning og produktion af strådyr.

”Der vil også være mulighed for at prøve kræfter med at slå med le og støbe sit eget lys. Så børnene kan få sig en sjov dag med gamle lege, og alle kan prøve lykken i en omgang hønsebingo. Det plejer at være ganske underholdende!” fortæller Maja Kvamm, der arbejder på Lejre Museum.

Gl. Kongsgaard er en fæstegård fra 1700-tallet, der ligger i hjertet af Gl. Lejre. Gårdens frivillige havehold, der hele sommeren holder gården åben med salg af kaffe og kage, vil vise rundt i den gamle gård med de smukke møbler og fortælle om den historiske have, som står med originale planter fra 1800-tallet. Hele dagen akkompagneres af lystig spillemandsmusik og et par gange vil et historisk teaterstykke udspille sig på gårdspladsen.

Lejre Museumsforening står for salg af sandwich, mens Gl. Kongsgårds frivillige sælger lækre kager og kaffe med på-tår.

Tag en dag ud af kalenderen og kom til en hyggelig sommerdag i Gl. Lejre.

”Vi glæder os alle sammen til at tage imod nye som gamle gæster til årets hyggelige sæsonåbning, og vi håber at gæsterne har lyst til at komme igen henover sommeren”, fortæller Else Kristiansen og Vivian Møller, der begge er medlemmer af det frivillige havehold.

Gl. Kongsgaard holder i sommersæsonen åbent torsdage og søndage kl. 13-16 i juni, juli og august med gratis adgang til det smukke stuehus og salg af kaffe og kage.

Tid, pris og sted

4. juni 2023, kl. 11:00-16:00

Gratis

Gl. Kongsgård, Orehøjvej 12, 4320 Lejre

OBS. Vær opmærksom på, at renoveringen af broen over Holbækmotorvejen (dvs. på Orehøjvej ved Gevninge) kan have betydning for din rute til Gl. Kongsgaard.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA LEJRE MUSEUM

Grundlovsdag på Lejre Museum

Grundlovsdag på Lejre Museum

På Grundlovsdag den 5. juni inviterer Roskilde Museum til hyggeligt samvær og fællessang, hvor vi med historiefortællinger og nærværet til Roskilde by omfavner grundloven gennem tale fra ROMUs direktør Morten Thomsen Højsgaard og musik akkompagneret af Line Rosenlund.

læs mere
LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

Ved du, hvor Harald Hildetand eftersigende er begravet? Eller kender du historien om gudinden Nerthus i Herthadalen? Lejreområdets naturskønne landskab er sprængfyldt med fascinerende historier – og hele sommeren kan du høre nogen af dem, når Lejre Museum i samarbejde med Lejre Museumsforening, Lejre Historiske forening og lokale lodsejere inviterer på gratis historiske vandreture i lejreområdet.

læs mere
[{ _i=”0″ _address=”4.0.0.0″ /]


post-49

Arkæologi

ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører og store såvel som små bygherrer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt

post-49

Vores viden

I ROMUs dækningsområde Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommune har vi en lang række enestående spor fra vores fortid af national og international betydning. Eksempelvis kongehaller og skibsætning i Lejre, den underjordiske kirkeruin Skt. Laurentius i Roskilde samt enestående spor og unikke fund fra livet omkring Roskilde Fjord fra oldtid, middelalder og nutid.