Kom tæt på din historie

UNDERVISNING

KONTAKT SKOLETJENESTEN

Man-fre: 09:00 – 15:00.
+45 51 70 70 71
booking@romu.dk 

OM UNDERVISNING

Et undervisningsforløb på ROMUs museer bygger på historiske viden som museet har opbygget, og handler om menneskets liv fra oldtid til nutid. Det er en viden, vi deler med dig gennem dialogbaserede og aktivt inddragende undervisningsforløb.

Vores undervisere tager afsæt i elevernes egen dagligdag og i deres tanker og refleksioner om fortid, nutid og fremtid.

Vi tilbyder at:

  • eleverne bliver klogere på fortiden og på det liv, de lever i dag.
  • indholdet i vores undervisningsforløb matcher De nye Fælles Mål.
  • vi matcher læringsmål ved at indarbejde kompetenceområder og fagkanon i vores forløb.
  • vi forholde os til, at der findes mange måder at lære på.
  • arbejde bevidst med forskellige pædagogiske metoder.
  • formidle viden om, hvad ting betyder. Museet har originale genstande fra alle tider og forskningsbaseret viden om dem
  • læringsrum, hvor du kan være fælles med eleverne på en anden måde end i hverdagen

Foto: Daniel Tarkan Nacak Rasmussen, ROMU

Info vedr. aftale om gratis undervisning i Roskilde, Lejre og Frederikssund

I henhold til aftale mellem Roskilde Kommune og ROMU tilbydes folkeskoler i Roskilde Kommune gratis undervisning tirsdag til torsdag i tidsrummet kl. 09:00 -14:00 på ROMUs besøgssteder; Roskilde Museum, RAGNAROCK, Domkirkemuseet, Sankt Laurentius, Lützhøfts Købmandsgård samt Lejre Museum.

Endvidere tilbydes folkeskoler i Roskilde Kommune gratis undervisning på Tadre Mølle tirsdage og onsdage i sæsonen. 

I henhold til aftale mellem Lejre Kommune og ROMU tilbydes folkeskoler i Lejre Kommune gratis undervisning tirsdag til torsdag i tidsrummet kl. 09:00 – 14:00, på ROMUs besøgssteder; Roskilde Museum, Lejre Museum, Frederikssund Museum, RAGNAROCK, Domkirkemuseet, Sankt Laurentius samt Lützhøfts Købmandsgård.

Endvidere tilbydes folkeskoler i Lejre Kommune gratis undervisning på Tadre Mølle tirsdage og onsdage i sæsonen.

I henhold til aftale mellem Frederikssund Kommune og ROMU tilbydes folkeskoler i Frederikssund Kommune gratis undervisning mandag til torsdag i tidsrummet kl.09:00 -14:00, på ROMUs besøgssteder; Roskilde Museum, Lejre Museum, Frederikssund Museum, RAGNAROCK, Sankt Laurentius, Domkirkemuseet samt Lützhøfts Købmandsgård. 

Endvidere tilbydes folkeskoler i Frederikssund Kommune gratis undervisning på Tadre Mølle tirsdage og onsdage i sæsonen.

INFORMATION VEDR. UNDERVISNING FOR HJEMMESKOLER

Vi ønsker at tilgodese hjemmeskolede børn, så de også får muligheden for at deltage i forløb på et af ROMUs besøgssteder. Derfor tilrettelægges der 4 gange årligt skoleforløb målrettet hjemmeskolede børn og deres forælder/hjemmeunderviser.

Der kræves bevis for hjemmeskoleordning. Der opkræves en deltagerbetaling på 70 kr. pr. deltager, både elev og forælder/ hjemmeunderviser. Der kan ved særlige skoleforløb tillægges en materialepris.

Forløbet bookes gennem booking-afdelingen booking@romu.dk

Ønsker hjemmeskoler at booke skoleforløb eller omvisninger uden for disse 4 årlige forløb, kontakt da ROMUs bookingafdeling for muligheder og priser. Nye forløb tilføjes løbende.

I skoleåret 2022/2023 tilbydes:

14.12.22 kl. 12-13 Sikken voldsom trængsel 0.-2. kl. Læs mere her Lützhøftskøbmandsgård.dk

1.3.23 kl. 9.30-11.30 Byvandring i Middelalderens fodspor 3.-6. kl. Læs mere her Roskildemuseum.dk

TIlbud

UNDERVISNING PÅ MUSEERNE

ROSKILDE MUSEUM OG SANKT LAURENTIUS

Roskilde Museum fortæller den spændende historie om en af Danmarks vigtigste middelalderbyer og om omegnens historie helt tilbage fra oldtiden og frem til igår. Et besøg i Sankt Laurentius er en enestående mulighed for at komme helt tæt på den tidlige middelalders kirkebyggeri i Danmark. Museet består af et kirketårn samt en underjordisk kirkeruin skjult 2 meter under Stændertorvet – midt i Roskilde centrum.

Se undervisningsforløb her

LEJRE MUSEUM

Lejre Museum fortæller historien områdets  store betydning i jernalderens og vikingetiden omkring år 500-1000. Museets undervisningsforløb tager alle udgangspunkt i denne historie samt i det arkæologiske arbejde der ligger til grund for den viden vi har om områdets historie.

Se undervisningsforløb her

RAGNAROCK

RAGNAROCK fortæller historien om den første ungdomsgeneration, der selvbevidst og visionært skaber en ny ungdomskultur. En ungdomskultur der sætter dagsordenen, og som kommunikerer globalt på tværs af geografiske og sociale grænser gennem rockmusikken.

Se undervisningsforløb her

FREDERIKSSUND MUSEUM, FÆRGEGÅRDEN

Museet fortæller byen, omegnens og Roskilde Fjords historie fra oldtid og frem til i dag.

Med moderne udstillinger og et smukt naturområde er museet det perfekte sted for dig, der vil lærer områdets og særlig fjordens spændende historie at kende. 

Se undervisningsforløb her

LÜTZHØFTS KØBMANDSGÅRD OG HÅNDVÆRKSMUSEUM

Købmandsgårdens Brdr. Lützhøfts Eftf. blev grundlagt i 1892 og drevet frem til 1979 som privatejet købmandsbutik. Siden 1982 har købmandsgården fungeret som museum for købmandshandel og købmandsliv, og fremstår i dag som butikken så ud i 1920´erne.

Se undervisningsforløb her

ROSKILDE DOMKIRKE

Et besøg i Roskilde Domkirke er en fortælling om de sidste 1000 år. Fra den første trækirke på stedet til den store UNESCO-beskyttede middelalderkatedral, vi alle kender i dag. 

Se undervisningsforløb her

Har du spørgsmål?

Vedr. ROMUs skoletjenestes arbejde og undervisningstilbud?

Så er du velkommen til at kontakte museets skoletjenesteansvarlig:

Museumsinspektør Louise Dahl Christensen
+29 32 76 31
louised@romu.dk

HISTORIEN UD TIL DIG

Tips til undervisningen – både hjemme og på skolen.

Selvom det ikke er alle, der kan komme på museum skal du og dine elever ikke gå glip af alle vores yndlingshistorier.

Kom tæt på din historie og inddrag lokalhistorien i undervisningen. Med museets digitale undervisningsaktiviteter kan du lade eleverne arbejde med museets fortællinger både hjemme og på sigt i klasselokalet.

Museet rummer utrolige fortællinger, originale genstande og lærerige og sjove aktiviteter, som vi gerne vil stille til rådighed for dig og dine elever.

Eleverne kan arbejde med historierne og opgaverne hjemme og i skolen. Aktiviteterne kan indgå i undervisningen i dansk, historie, kristendomskundskab og billedkunst, ligesom de kan bruges som en del af forberedelse før et museumsbesøg.

Museets digitale undervisningsaktiviteter bygger på den historiske viden, som museet har opbygget og handler om menneskets liv fra oldtid til nutid. Det er en viden vi deler med dig.

Vi tilbyder at:

  • Eleverne bliver klogere på fortiden og på det liv de lever i dag.
  • Eleverne får mulighed for faglig fordybelse.
  • Eleverne får mulighed for at deltage som medundersøgere af museets genstande og fortællinger.

Aktiviteterne understøtter fælles mål.

BARNDOM FØR OG NU

Målgruppe: 0.-5. klasse
Fælles mål: Aktiviteten understøtter fælles mål for Børnehaveklassen, historie og idræt.

OM AKTIVITETEN

Arbejder I med barndom før og nu eller sætter I fokus på gamle lege, så inddrag historien om den kendte børneleg ”Tampen brænder” i undervisningen.

I materialet giver vi bud på, hvordan I kan arbejde med historien. I kan naturligvis lege ”Tampen brænder”, men der er også forslag til, at eleverne kan undersøge, hvordan det var at være barn tidligere fx ved hjælp af interview.

MUSEUMSMYSTERIET

Målgruppe: 3.-6. klasse
Fælles mål: Aktiviteten understøttet fælles mål i historie.

OM UNDERVISNINGSAKTIVITETEN

Prøv en sjov, lærerig og anderledes byvandring.
Arbejder I med Middelalderen er der her rig lejlighed til at komme ud af klasselokalet og undersøge Roskildes historie på en sjov og spændende måde.

Spillet findes på app’en Useeum, som er gratis. Se vejledning i, hvordan du henter spillet her.

Husk at skattejægere og detektiver også skal følge myndighedernes anvisninger om at holde afstand til hinanden.

ER LEJRE KONGERIGETS VUGGE?

Målgruppe: 3.-6. klasse
Fag: Historie
Varighed: 2-6 lektioner

OM UNDERVISNINGSAKTIVITETEN

I samarbejde med Clio har ROMU udviklet et nyt læringsmateriale om Lejres sagnkonger og deres plads i Danmarkshistorien. I rollen som historiedetektiver skal eleverne undersøge, hvorfor sagnkongerne er blevet skrevet ind og ud af historien.

Undervisningsforløbet ligger på Clios historieportal og kan frit benyttes af alle skoler. Følg linket og fortsæt uden log ind.

RAP: KREATIV MED ORD

ONLINE FORLØB

Målgruppe: 7.-10. klasse
Varighed: 6-10 lektioner
Fælles mål: Aktiviteten understøtter fælles mål for Børnehaveklassen, historie og idræt.

OM AKTIVITETEN

RAP: KREATIV MED ORD
ONLINE

…er et forløb, der vil sætte det danskfaglige i nye rammer og inspirere til, at det som kan virke tørt og kedeligt faktisk kan være en leg, underholdende og brugbart. Igennem fem øvelser med tilhørende videoer vil RAGNAROCKs helt egen MC Caffe inspirere eleverne til at rappe og skrive deres egen rapsang.

EN FARLIG FORTÆLLING – HISTORIEN OM SANKT LUCIUS OG HAVTROLDEN

Målgruppe: 2.-4. klasse
Fag: Dansk, Kristendomskundskab og historie
Varighed: 1-2 lektioner

Brug denne spændende og lidt farlige historie om en fantastisk rejse, hvor Sankt Lucius må kæmpe imod et havudyr. De lidt ældre elever kan selv læse historien og ellers så lad eleverne læne sig godt tilbage og nyd den gode og lidt farlige fortælling.

KYNDELMISSE D. 2. FEBRUAR

Klassetrin: 0.-5. klasse
Fag: Børnehaveklassen, kristendomskundskab, historie og dansk.
Varighed: 1-2 lektioner

Tidligere blev det sagt, at ved Kyndelmisse eller Kjørmes Knud den 2. februar var man halvejs igennem vinterhalvåret. Bonden skulle på dette tidspunkt helst have halvdelen af vinterforrådet tilbage så han, familien og dyrene kunne klare sig frem til 1. maj. Få historien om Kyndelmisse og marker den ved at lave jeres eget kyndelmisselys af bivoks eller måske en snelygte, hvis det sner.

FRISK LUFT OG FORTIDSMINDER

Klassetrin: 3.-9. klasse
Fag: Historie
Varighed: 1-2 lektioner (inkl. gå eller cykeltur)

Vi har skrevet en guide til en god tur ud i det fri med masser af historisk indhold. I guiden er der forslag til en tur ud til tre fortidsminder. Hvis disse fortidsminder ikke ligger i nærheden af din skole eller hvor du bor vil vi opfordre til at man bruger app’en ”§ 3 – natur”, hvor man let kan finde det fortidsminde, der ligger en gåtur eller cykeltur væk fra dig.

VORES ARV TIL VERDEN – VERDENS ARV TIL DIG

Klassetrin: 5.-9. klasse
Fag: Historie og dansk
Varighed: 10.-12. lektioner

Roskilde Domkirke har siden 1995 været på UNESCOS verdensarvsliste og er dermed udpeget som en arv, der er værd at bevare for hele verden. I dette materiale kan I fordybe jer i Roskilde Domkirkes historie, arkitektur og betydning som kongelig gravkirke. I arbejdet med egen identitet, bygninger og områders særlige kendetegn får eleverne et indblik i hvad der ligger til grund for at bygninger, steder og monumenter har en særlig betydning for hele verden.

FRISK LUFT OG ERINDRINGSSTEDER

Klassetrin: 5.-9. klasse
Fag: Historie
Varighed: 1-2 lektioner (inkl. gå eller cykeltur)

Inddrag områdets erindringssteder og mindesten i undervisningen, når I arbejder med Genforeningen eller Besættelsen/Befrielsen.

Du får her en kort artikel og en guide til en tur rundt til fem mindesteder for Genforeningen.

Her finder du en guide til tre mindesten for modstandskampen.

PÅSKEN – GÆKKEBREVET

Klassetrin: 0.-5. klasse
Fag: Børnehaveklassen, historie, dansk og billedkunst.
Varighed: 1-2 lektioner

Har du tænkt på, hvorfor det hedder en ”vintergæk” eller et ”gækkebrev”? Skal I arbejde med påskens traditioner og klippe gækkebreve, så kan I inddrage museets aktivitetsark om gækkebreve. Heri afdækker vi gækkebrevets historie – kort fortalt.

I materialet giver vi bud på, hvordan I kan arbejde med udtrykket ”drive gæk”. I skal naturligvis klippe gækkebreve og enten selv skrive et gækkevers eller finde et på Internettet.

Følg med i ROMU’s tiltag på undervisningsområdet ved at tilmelde dig nyhedsbrevet herunder.

Blog

NYHEDER

Gæsterne strømmede til ROMU i 2022

Gæsterne strømmede til ROMU i 2022

På trods af, at coronaens skygger strakte sig ind i begyndelsen af 2022, endte besøgstallet for museumsorganisationen ROMU næsten på niveau med rekordåret 2019. Faktisk er det organisationens tredjebedste år nogensinde, flere besøgssteder har sat publikumsrekord, og initiativer for at nå især de unge og nye målgrupper har båret frugt.

læs mere
ROMU søger universitetspraktikanter

ROMU søger universitetspraktikanter

Er du vild med historie, kulturarv og formidling? Har du lyst til at lære mere om at gøre seriøs viden tilgængelig for mange mennesker? Læser du på en videregående uddannelse, hvor du skal i praktik? Så er det måske lige dig, museumsorganisationen ROMU søger til praktikforløb i forårssemestret 2023

læs mere
Til top
X
post-6038

Magisk vinterferie på Lejre Museum

BEGIVENHED

Magisk vinterferie på Lejre Museum

27.01.2023
Tæppe workshop

Mange familier benytter vinterferien til at være sammen om berigende museumsoplevelser. Det bliver der rig mulighed for på Lejre Museum denne vinterferie, når museet inviterer til et kig ind i ”Vølvens værksted”. Foto: Kristian Grøndahl

Hele familien kan opleve vølvernes forunderlige og magiske verden, når Lejre Museum inviterer til en kombineret rundvisning og kreativt værksted i vinterferien.

Af: Jens-Jørgen Krogh

 

I den nordiske mytologi var vølverne magikere, helbredersker og spåkvinder. Vølverne kunne spå om fremtiden, helbrede de syge og gå en i trance, også kaldet sejd, hvor de kunne rejse mellem forskellige verdner. De besad så mægtige kræfter, at selveste gudernes konge, Odin, gik til vølverne for råd og vejledning.

”Vølven er en interessant mytologisk og historisk figur at studere på Lejre Museum. Der er spændende forbindelser mellem Odin og vølver i de skiftlige kilder, fx i ”Vølvens spådom” fra Ældre Edda, hvor Odin blandt andet får en vølve til at fortælle om fremtiden,” fortæller Maja Kvamm, som er medarbejder på Lejre Museum.

”Den lille og meget spektakulære Odin-figur af sølv, der er fundet i Lejre, er hul indeni. Nogle mener, den kan have siddet for enden af en stav, måske en vølvestav, der blev brugt i forbindelse med sejd og kultiske handlinger”.

I vinterferien kan både børn og voksne lære meget mere om vølven. Både de vølver, der optræder i sagn og digte, og de vølver, der er fundet arkæologiske spor efter. Arrangementet består af en minirundvisning i udstillingen og et efterfølgende kreativt værksted med mulighed for at lave beskyttende vølveamuletter.

Oplevelsen er målrettet børn i alderen mellem 6 og 12 år, men voksne er særdeles velkomne.

TID, PRIS, STED

21., 22. og 23. februar kl. 11.00 og 13.00

Børn gratis. Voksne kr. 60,- (plus billetgebyr, billetter kan købes på Billetto)

Lejre Museum, Orehøjvej 4b, 4320 Lejre

Tæppe workshop

På Lejre Museum kan børn og deres voksne give vinterferien et ordentligt skud magi, når museet inviterer til ”Vølvens værksted”. Foto: ROMU

Episode 1: Kong Skjold driver i land, Kong Roars rædsel og Beowulfs ankomst i Lejre
Episode 2: Beowulfs kamp imod uhyret Grendel
Episode 3: Beowulf må igen slås for danernes land, og den store helts endeligt

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA ROSKILDE MUSEUM

Hvem var… runeristerne?

Hvem var… runeristerne?

Hvem var menneskene der levede, da Lejre var et kongesæde? Sådan spørger Lejre Museum i en foredragsrække, der løber i første halvdel af 2023. Arkæologiske spor, runer, amuletter, grave, våben og meget andet bliver indgangsvinkler til at forstå, hvem menneskene var i yngre jernalder og i vikingetid.
Den internationalt anerkendte runolog og ph.d., Lisbeth Imer fra Nationalmuseet, var første foredragsholder, og hendes arbejde med runeindskrifter skulle give svar på spørgsmålet ”Hvem var runeristerne?”

læs mere
Her er hvad verdensberømt digt kan fortælle om vikingetidens Lejre

Her er hvad verdensberømt digt kan fortælle om vikingetidens Lejre

Det angelsaksiske kvad om helten Beowulfs strabadser er kendt i hele verden. Det inspirerede Tolkien til Ringenes Herre og Hobbitten, og har stået på pensumlisten for mange engelske skolebørn gennem generationer. Herhjemme er det derimod næsten ukendt. Og det er egentlig mærkeligt. For selv om kvadet ikke konkret kan fortælle om livet i vikingetidens Lejre, så knytter det sig tæt til stedet – og rummer nøglen til en forståelse af Lejre som et mystisk og sagnomspundet sted.

læs mere


post-49

Arkæologi

ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører og store såvel som små bygherrer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt

post-49

Vores viden

I ROMUs dækningsområde Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommune har vi en lang række enestående spor fra vores fortid af national og international betydning. Eksempelvis kongehaller og skibsætning i Lejre, den underjordiske kirkeruin Skt. Laurentius i Roskilde samt enestående spor og unikke fund fra livet omkring Roskilde Fjord fra oldtid, middelalder og nutid.