HISTORIEN ER DIN

ROMU

OM ROMU

Historien er din – Museet er vi fælles om

Museumsorganisationen ROMU udspringer af Roskilde Museum, der blev etableret i 1929. I dag har ROMU 10 museer i Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. ROMU har som statsanerkendt museum det kulturhistoriske ansvar for de tre kommuner, samt for Egedal kommune. ROMU ønsker at være en markant aktør i kulturlivet og har ambition om at aktualisere viden om kulturarv og at gøre denne relevant og vedkommende.

ROMU er et af 10 museer, der på landsplan er udpeget af Slots- og Kulturstyrelsen til at varetage tilsynet med landets fredede fortidsminder. Museet forestår tilsynet i det centrale og vestlige Sjælland.

VÆRDIGRUNDLAG

Et museum er ingen ufejlbarlig facitliste til kulturarven, ej heller altforklarende leksikon over fortidens hændelser. Et museum rummer et udsnit af den kollektive hukommelse og har derfor hukommelsens karakter. Museets samlinger er en blanding af nedarvet erindring, genfunden viden – og tilfældigheder. Den tilbyder ingen absolut sandhed, men udtrykker stadier i vores søgen efter det glemte og vores fortolkning af det genfundne. Et museum spejler derfor både fortiden og sin egen samtid og giver, på sine bedste dage, bidrag til at forstå hvorfor de, der kom før os, traf de valg de gjorde.

Museet er et produkt af demokratiet og civilsamfundet og ROMU er optagede af at bidrage til samfundet gennem vidensproduktion og formidling, der kan styrke borgernes muligheder for at navigere i egne liv. Det skal ske ved at kombinere vores kulturhistoriske udgangspunkt, vores samlinger og vores ansvarsområdes righoldige kulturarv med de emner og dagsordner, borgerne selv oplever har relevans i deres liv.

Inden for ROMUs ansvarsområde dokumentere museet den stedfundne og den stedfindende samfundsudvikling uden hensyn til de eventuelle moralske vinkler, nogen måtte lægge på denne udvikling og uden hensyn til en flygtig tidsånd.

ROMU efterlever ICOMs (International Council of Museums) museumsetiske regler og den til enhver tid gældende lovgivning – og i det hele taget være sig et samfundsansvar bevidst.

ROMU BESTYRELSE

Udpeget af Roskilde Byråd

Formand
Tomas Breddam, Borgmester, Roskilde Kommune

Tina Boel
Trine Borre

Udpeget af Lejre Kommunalbestyrelse

Næstformand
Tina Mandrup, Borgmester Lejre Kommune

Carsten Rasmussen

Udpeget af Frederikssund Kommunalbestyrelse

Næstformand
Tina Tving Stauning, Borgmester, Frederikssund Kommune

Jesper Wittenburg

Udpeget af Rektoratet, RUC

Peter Lauritzen, Universitetsdirektør, RUC

Udpeget af Bestyrelsen

Trine Bille, Professor, CBS
Carsten Fode, Advokat, Kromann Reumert

Valgt af Museumsforeningerne

Keld Fuhr, Færgegårdens Venner

Medarbejderrepræsentant

Rasmus Rosenørn

 

MUSEUMSFORENINGER

ROMUs besøgssteder har tilknyttet venneforeninger som museet samarbejder med. Foreningerne har tilsammen mere end 1000 medlemmer, der på forskellig vis støtter op om vores museers arbejde og drift.

Tryk på billederne herunder og find mere information om din lokale museumsforening.

Historien skabes i fællesskab

SAMARBEJDER

ROMU indgår i en lang række samarbejder, hvoraf mange er formaliserede. Derudover samarbejder museet med en bred vifte af både lokale, regionale og nationale aktører, både inden for museumsverdenen, kommuner og øvrige institutioner. Ligeledes samarbejder museet med de lokale støtteforeninger.

Herunder ses et udsnit af de mange samarbejdsrelationer ROMU indgår i.

KULTURSTRØGET

Kulturstrøget snor sig ad kringlede hyggelige stier og gader midt i Roskilde by og rummer både historiske perler, grønne oaser, moderne kunst og indgår gennem ovenstående kulturaktørers mange aktiviteter og events, som er en stor og aktiv del i livet i Roskilde bymidte.

Kulturstrøget er udviklet og drevet i samarbejde mellem ROMU, Roskilde Biblliotek, Roskilde Kloster, Museet for Samtidskunst, Kunsthuset Palæfløjen, Byens Hus samt Roskilde Domkirke.

Læs mere

BIMUS

BIMUS er et tæt samarbejde mellem ROMU og Roskilde Bibliotekerne, hvis formål det er at skabe nye kvalificerede kulturtilbud til borgerne i Roskilde.

ROMU og Roskilde Bibliotekerne rummer tilsammen mange forskellige fagligheder og begge institutioner har formidling tilfælles. Det giver en helt unik mulighed for gensidig læring og fælles projektudvikling.

Med BIMUS står Roskilde Bibliotekerne og ROMU som en stærk medspiller i udviklingen af lokalsamfundet.

INTERNATIONALE

European Network of Rock and Pop Museums.
Rockheim (N)
Swedish Music Hall of Fame (S)
Icelandic Museum of Rock ’n’ Roll (IS)
Cité de la Musique (F) og
Victoria & Albert Museum (UK)
Forskningsnetværket Baltic and North Atlantic Pottery Research Group.

NATIONALE

VisitRoskilde
VisitLejre
VisitFrederikssund
VisitDenmark
Wonderful Copenhagen
Vikingebuen.
Københavns universitet
Århus universitet

REGIONALE

Museum Sydøstdanmark, Tidsskriftet Gefjon
Nationalpark Skjoldungernes Land
RUCMUS
Kulturmetropolen

LOKALE

Roskilde Domkirke, Fonden til formidling af kulturarven Roskilde Domkirke
Vikingeskibsmuseet, Sagnlandet Lejre,
De historiske foreninger i Frederikssund kommune, Bådelaugene “Sommerflid” og “Arne og Jørgen – jollen”, J.F. Willumsens Museum,
Naturværkstedet Fasangården,
Frederikssund Bibliotekerne, Frederikssund Musikskole, Jægerspris Slot, Selsø Slot m.fl…

LEDIGE STILLINGER

Aktuelle ledige stillinger vil normalt blive offentliggjort på forsiden af romu.dk samt på museets sociale medier og jobsider på nettet.

Uopfordrede ansøgninger vedr. studiepraktik og løntilskud romu@romu.dk mærket ”Uopfordret ansøgning” med kopi til den afdeling, man ønsker at ansøge. Se kontaktoplysninger for de relevante afdelinger her

Til top
X
post-6038

Magisk vinterferie på Lejre Museum

BEGIVENHED

Magisk vinterferie på Lejre Museum

27.01.2023
Tæppe workshop

Mange familier benytter vinterferien til at være sammen om berigende museumsoplevelser. Det bliver der rig mulighed for på Lejre Museum denne vinterferie, når museet inviterer til et kig ind i ”Vølvens værksted”. Foto: Kristian Grøndahl

Hele familien kan opleve vølvernes forunderlige og magiske verden, når Lejre Museum inviterer til en kombineret rundvisning og kreativt værksted i vinterferien.

Af: Jens-Jørgen Krogh

 

I den nordiske mytologi var vølverne magikere, helbredersker og spåkvinder. Vølverne kunne spå om fremtiden, helbrede de syge og gå en i trance, også kaldet sejd, hvor de kunne rejse mellem forskellige verdner. De besad så mægtige kræfter, at selveste gudernes konge, Odin, gik til vølverne for råd og vejledning.

”Vølven er en interessant mytologisk og historisk figur at studere på Lejre Museum. Der er spændende forbindelser mellem Odin og vølver i de skiftlige kilder, fx i ”Vølvens spådom” fra Ældre Edda, hvor Odin blandt andet får en vølve til at fortælle om fremtiden,” fortæller Maja Kvamm, som er medarbejder på Lejre Museum.

”Den lille og meget spektakulære Odin-figur af sølv, der er fundet i Lejre, er hul indeni. Nogle mener, den kan have siddet for enden af en stav, måske en vølvestav, der blev brugt i forbindelse med sejd og kultiske handlinger”.

I vinterferien kan både børn og voksne lære meget mere om vølven. Både de vølver, der optræder i sagn og digte, og de vølver, der er fundet arkæologiske spor efter. Arrangementet består af en minirundvisning i udstillingen og et efterfølgende kreativt værksted med mulighed for at lave beskyttende vølveamuletter.

Oplevelsen er målrettet børn i alderen mellem 6 og 12 år, men voksne er særdeles velkomne.

TID, PRIS, STED

21., 22. og 23. februar kl. 11.00 og 13.00

Børn gratis. Voksne kr. 60,- (plus billetgebyr, billetter kan købes på Billetto)

Lejre Museum, Orehøjvej 4b, 4320 Lejre

Tæppe workshop

På Lejre Museum kan børn og deres voksne give vinterferien et ordentligt skud magi, når museet inviterer til ”Vølvens værksted”. Foto: ROMU

Episode 1: Kong Skjold driver i land, Kong Roars rædsel og Beowulfs ankomst i Lejre
Episode 2: Beowulfs kamp imod uhyret Grendel
Episode 3: Beowulf må igen slås for danernes land, og den store helts endeligt

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA ROSKILDE MUSEUM

Hvem var… runeristerne?

Hvem var… runeristerne?

Hvem var menneskene der levede, da Lejre var et kongesæde? Sådan spørger Lejre Museum i en foredragsrække, der løber i første halvdel af 2023. Arkæologiske spor, runer, amuletter, grave, våben og meget andet bliver indgangsvinkler til at forstå, hvem menneskene var i yngre jernalder og i vikingetid.
Den internationalt anerkendte runolog og ph.d., Lisbeth Imer fra Nationalmuseet, var første foredragsholder, og hendes arbejde med runeindskrifter skulle give svar på spørgsmålet ”Hvem var runeristerne?”

læs mere
Her er hvad verdensberømt digt kan fortælle om vikingetidens Lejre

Her er hvad verdensberømt digt kan fortælle om vikingetidens Lejre

Det angelsaksiske kvad om helten Beowulfs strabadser er kendt i hele verden. Det inspirerede Tolkien til Ringenes Herre og Hobbitten, og har stået på pensumlisten for mange engelske skolebørn gennem generationer. Herhjemme er det derimod næsten ukendt. Og det er egentlig mærkeligt. For selv om kvadet ikke konkret kan fortælle om livet i vikingetidens Lejre, så knytter det sig tæt til stedet – og rummer nøglen til en forståelse af Lejre som et mystisk og sagnomspundet sted.

læs mere


post-49

Arkæologi

ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører og store såvel som små bygherrer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt

post-49

Vores viden

I ROMUs dækningsområde Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommune har vi en lang række enestående spor fra vores fortid af national og international betydning. Eksempelvis kongehaller og skibsætning i Lejre, den underjordiske kirkeruin Skt. Laurentius i Roskilde samt enestående spor og unikke fund fra livet omkring Roskilde Fjord fra oldtid, middelalder og nutid.