HISTORIEN ER DIN

ROMU

OM ROMU

Historien er din – Museet er vi fælles om

Museumsorganisationen ROMU udspringer af Roskilde Museum, der blev etableret i 1929. I dag har ROMU 10 museer i Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. ROMU har som statsanerkendt museum det kulturhistoriske ansvar for de tre kommuner, samt for Egedal kommune. ROMU ønsker at være en markant aktør i kulturlivet og har ambition om at aktualisere viden om kulturarv og at gøre denne relevant og vedkommende.

ROMU er et af 10 museer, der på landsplan er udpeget af Slots- og Kulturstyrelsen til at varetage tilsynet med landets fredede fortidsminder. Museet forestår tilsynet i det centrale og vestlige Sjælland.

VÆRDIGRUNDLAG

Et museum er ingen ufejlbarlig facitliste til kulturarven, ej heller altforklarende leksikon over fortidens hændelser. Et museum rummer et udsnit af den kollektive hukommelse og har derfor hukommelsens karakter. Museets samlinger er en blanding af nedarvet erindring, genfunden viden – og tilfældigheder. Den tilbyder ingen absolut sandhed, men udtrykker stadier i vores søgen efter det glemte og vores fortolkning af det genfundne. Et museum spejler derfor både fortiden og sin egen samtid og giver, på sine bedste dage, bidrag til at forstå hvorfor de, der kom før os, traf de valg de gjorde.

Museet er et produkt af demokratiet og civilsamfundet og ROMU er optagede af at bidrage til samfundet gennem vidensproduktion og formidling, der kan styrke borgernes muligheder for at navigere i egne liv. Det skal ske ved at kombinere vores kulturhistoriske udgangspunkt, vores samlinger og vores ansvarsområdes righoldige kulturarv med de emner og dagsordner, borgerne selv oplever har relevans i deres liv.

Inden for ROMUs ansvarsområde dokumentere museet den stedfundne og den stedfindende samfundsudvikling uden hensyn til de eventuelle moralske vinkler, nogen måtte lægge på denne udvikling og uden hensyn til en flygtig tidsånd.

ROMU efterlever ICOMs (International Council of Museums) museumsetiske regler og den til enhver tid gældende lovgivning – og i det hele taget være sig et samfundsansvar bevidst.

ROMU BESTYRELSE

Udpeget af Roskilde Byråd

Formand
Tomas Breddam, Borgmester, Roskilde Kommune

Tina Boel
Trine Borre

Udpeget af Lejre Kommunalbestyrelse

Næstformand
Tina Mandrup, Borgmester Lejre Kommune

Carsten Rasmussen

Udpeget af Frederikssund Kommunalbestyrelse

Næstformand
Tina Tving Stauning, Borgmester, Frederikssund Kommune

Jesper Wittenburg

Udpeget af Rektoratet, RUC

Peter Lauritzen, Universitetsdirektør, RUC

Udpeget af Bestyrelsen

Trine Bille, Professor, CBS
Carsten Fode, Advokat, Kromann Reumert

Valgt af Museumsforeningerne

Keld Fuhr, Færgegårdens Venner

Medarbejderrepræsentant

Rasmus Rosenørn

 

MUSEUMSFORENINGER

ROMUs besøgssteder har tilknyttet venneforeninger som museet samarbejder med. Foreningerne har tilsammen mere end 1000 medlemmer, der på forskellig vis støtter op om vores museers arbejde og drift.

Tryk på billederne herunder og find mere information om din lokale museumsforening.

Historien skabes i fællesskab

SAMARBEJDER

ROMU indgår i en lang række samarbejder, hvoraf mange er formaliserede. Derudover samarbejder museet med en bred vifte af både lokale, regionale og nationale aktører, både inden for museumsverdenen, kommuner og øvrige institutioner. Ligeledes samarbejder museet med de lokale støtteforeninger.

Herunder ses et udsnit af de mange samarbejdsrelationer ROMU indgår i.

KULTURSTRØGET

Kulturstrøget snor sig ad kringlede hyggelige stier og gader midt i Roskilde by og rummer både historiske perler, grønne oaser, moderne kunst og indgår gennem ovenstående kulturaktørers mange aktiviteter og events, som er en stor og aktiv del i livet i Roskilde bymidte.

Kulturstrøget er udviklet og drevet i samarbejde mellem ROMU, Roskilde Biblliotek, Roskilde Kloster, Museet for Samtidskunst, Kunsthuset Palæfløjen, Byens Hus samt Roskilde Domkirke.

Læs mere

BIMUS

BIMUS er et tæt samarbejde mellem ROMU og Roskilde Bibliotekerne, hvis formål det er at skabe nye kvalificerede kulturtilbud til borgerne i Roskilde.

ROMU og Roskilde Bibliotekerne rummer tilsammen mange forskellige fagligheder og begge institutioner har formidling tilfælles. Det giver en helt unik mulighed for gensidig læring og fælles projektudvikling.

Med BIMUS står Roskilde Bibliotekerne og ROMU som en stærk medspiller i udviklingen af lokalsamfundet.

INTERNATIONALE

European Network of Rock and Pop Museums.
Rockheim (N)
Swedish Music Hall of Fame (S)
Icelandic Museum of Rock ’n’ Roll (IS)
Cité de la Musique (F) og
Victoria & Albert Museum (UK)
Forskningsnetværket Baltic and North Atlantic Pottery Research Group.

NATIONALE

VisitRoskilde
VisitLejre
VisitFrederikssund
VisitDenmark
Wonderful Copenhagen
Vikingebuen.
Københavns universitet
Århus universitet

REGIONALE

Museum Sydøstdanmark, Tidsskriftet Gefjon
Nationalpark Skjoldungernes Land
RUCMUS
Kulturmetropolen

LOKALE

Roskilde Domkirke, Fonden til formidling af kulturarven Roskilde Domkirke
Vikingeskibsmuseet, Sagnlandet Lejre,
De historiske foreninger i Frederikssund kommune, Bådelaugene “Sommerflid” og “Arne og Jørgen – jollen”, J.F. Willumsens Museum,
Naturværkstedet Fasangården,
Frederikssund Bibliotekerne, Frederikssund Musikskole, Jægerspris Slot, Selsø Slot m.fl…

LEDIGE STILLINGER

Aktuelle ledige stillinger vil normalt blive offentliggjort på forsiden af romu.dk samt på museets sociale medier og jobsider på nettet.

Uopfordrede ansøgninger vedr. studiepraktik og løntilskud romu@romu.dk mærket ”Uopfordret ansøgning” med kopi til den afdeling, man ønsker at ansøge. Se kontaktoplysninger for de relevante afdelinger her

X
post-8365

Hop ombord i ny spotudstilling om Danmarks første jernbane

BEGIVENHED

Hop ombord i ny spotudstilling om Danmarks første jernbane

Af: Christine Christiansen

02.02.2024

Roskildes stationsbygning er landets ældste og står der endnu. Hele foråret kan den også opleves som del af en model på Roskilde Museum. Spotudstillingen om det nuværende Danmarks første togtur kan opleves fra den 17. februar. Foto: Kristian Grøndahl

Jernbanens indtog herhjemme revolutionerede folks opfattelse af tid, tempo og afstand. I Roskilde Museums nye spotudstilling mærker du suset fra lokomotivet Odins jomfrutur på den første jernbanestrækning i det nuværende Danmark. Christian 8. indviede strækningen mellem København og Roskilde i 1847.

En banebrydende begivenhed. Sådan karakteriserer museumsinspektør ved Roskilde Museum, Dorthe Godsk Larsen jomfruturen med lokomotivet Odin på den første jernbanestrækning i det nuværende Danmark, mellem København og Roskilde. I den nye spotudstilling, der kan opleves på Roskilde Museum fra den 17. februar, kommer gæsterne med tilbage til den første togtur i 1847.

”Den nye måde at transportere sig på ændrede totalt folks opfattelse af afstand, fart og tid. Pludselig kunne man rejse længere i et højere tempo,” betoner Dorthe Godsk Larsen.

Kongen havde skepsis i maven

Den 26. juni 1847 indviede Christian 8. banen ved at køre med toget fra København til Roskilde.

”Begivenheden blev fejret med festivitas,” gengiver Dorthe Godsk Larsen og føjer en spøjs krølle til historien:

”En karet ventede på kongen i Roskilde og kørte ham retur til København. Det siger en del om den skepsis, han og mange andre mødte toget med.”

Jernbanen præger alt

Inspiration til udstillingen har Dorthe Godsk Larsen fået fra bogen ’Danmark set fra en togkupe’, som professor i litteraturvidenskab og moderne kultur ved Københavns Universitet, Martin Zerlang, udgav i 2023.

”Han skildrer hvordan jernbanen har sat sit præg på alt: økonomi, politik, kunst, litteratur, musik og sprog i det moderne Danmark. Det interessante er, at oplevelsen på mange måder var den samme i 1800-tallet som i dag: Du løser en billet. Du sidder i en vogn tæt på andre passagerer. Du kigger ud ad vinduet og kan føle, du ser en film, når landskaberne flyver forbi,” beskriver museumsinspektøren.

Toget knytter os sammen

Samtidig er toget et transportmiddel, vi alle kan relatere til:

”Små børn lærer at sige ’futtog’ som noget af det første, og voksne kan sidde på gulvet i timevis og bygge avancerede modeljernbaner. Alle har prøvet at køre med et tog; alle har en erindring om den rejseform. Netop det oplevede perspektiv formidler vi i udstillingen,” siger Dorthe Godsk Larsen.

Se H.C. Andersens kuffert

I sine dagbøger har digteren H.C. Andersen sat maleriske ord på sine togrejser i ind- og udland. Lokomotivet kaldte han for en ’dampdrage’. På én gang følte forfatteren fryd og nervøsitet, ja nærmest en form for kontroltab, når han satte sig ind i et tog.

”Den fornemmelse, H.C. Andersen udtrykker, er et vigtigt tidsbillede,” siger Dorthe Godsk Larsen og fremhæver en særlig genstand på spotudstillingen:

”Det er en kuffert, som efter sigende har været med H.C. Andersen ude at rejse.”

Roskildes stationsbygning spiller med

Roskildes stationsbygning spiller en væsentlig rolle på spotudstillingen.

”Den er landets ældste og står her stadigvæk. Så hele fortællingen om det nuværende Danmarks første jernbane er en vigtig del af Roskildes historie,” pointerer Dorthe Godsk Larsen.

 

Arrangementer for børn og voksne i forbindelse med spotudstillingen

Foredrag danner optakt

Som optakt til åbningen af spotudstillingen ’Da toget kom til Roskilde’ holder professor i litteraturvidenskab og moderne kultur ved Københavns Universitet, Martin Zerlang, tirsdag den 6. februar kl. 19.00 – 21.00 foredraget ’Danmark set fra en togkupe’ – baseret på sin bog af samme titel. Foredraget finder sted på Roskilde Museum.

Billetter kan købes her.

Vinterferieaktiviteter for børn i togets tegn

I skolernes vinterferie i uge 8 krydres spotudstillingen på Roskilde Museum med toglege og -aktiviteter for børn.

Tirsdag, onsdag og torsdag i uge 8 er der fortællinger om Danmarks første tog og andre toghistorier. Det sker kl. 12 og kl. 13 (hver session varer ca. 30 minutter).

Børn gratis/ voksne 60 kr.

Spotudstillingen er for hele familien, mens aktiviteterne henvender sig primært til børn i alderen 6-10 år og deres voksne.

Læs mere her.

 

 

Derfor siger vi ”første jernbanestrækning i det nuværende Danmark”

Allerede få år før jernbanestrækningen mellem København og Roskilde blev indviet, åbnede i 1844 en jernbanestrækning mellem Altona og Kiel. Denne sydlige strækning indgik dengang som en del af det danske rige.

 

Spotudstilling løber frem til forsommeren

Spotudstillingen om det nuværende Danmarks første togstrækning, der løb fra København til Roskilde, kan ses på Roskilde Museum fra 17. februar frem til juni 2024.

 

TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV 
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE

post-6205

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

BEGIVENHED

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

26.05.2023

Et historisk teaterstykke udspiller sig på gårdspladsen et par gange i løbet af dagen, når Gl. Kongsgård fejrer begyndelsen på en ny sæson. Foto: ROMU

Sommeren begynder med en festlig og historisk sæsonåbning på Gl. Kongsgaard. Søndag den 4. juni fra 11-16 vil gården være fyldt med aktiviteter, håndværk, godt til ganen og hyggeligt samvær.

Gamle håndværk får et særligt fokus ved årets åbning. Her kan gæsterne opleve boder med salg af håndværksvarer og demonstration af b.la. plantefarvning, pilefletning, hørproduktion, båndvævning og produktion af strådyr.

”Der vil også være mulighed for at prøve kræfter med at slå med le og støbe sit eget lys. Så børnene kan få sig en sjov dag med gamle lege, og alle kan prøve lykken i en omgang hønsebingo. Det plejer at være ganske underholdende!” fortæller Maja Kvamm, der arbejder på Lejre Museum.

Gl. Kongsgaard er en fæstegård fra 1700-tallet, der ligger i hjertet af Gl. Lejre. Gårdens frivillige havehold, der hele sommeren holder gården åben med salg af kaffe og kage, vil vise rundt i den gamle gård med de smukke møbler og fortælle om den historiske have, som står med originale planter fra 1800-tallet. Hele dagen akkompagneres af lystig spillemandsmusik og et par gange vil et historisk teaterstykke udspille sig på gårdspladsen.

Lejre Museumsforening står for salg af sandwich, mens Gl. Kongsgårds frivillige sælger lækre kager og kaffe med på-tår.

Tag en dag ud af kalenderen og kom til en hyggelig sommerdag i Gl. Lejre.

”Vi glæder os alle sammen til at tage imod nye som gamle gæster til årets hyggelige sæsonåbning, og vi håber at gæsterne har lyst til at komme igen henover sommeren”, fortæller Else Kristiansen og Vivian Møller, der begge er medlemmer af det frivillige havehold.

Gl. Kongsgaard holder i sommersæsonen åbent torsdage og søndage kl. 13-16 i juni, juli og august med gratis adgang til det smukke stuehus og salg af kaffe og kage.

Tid, pris og sted

4. juni 2023, kl. 11:00-16:00

Gratis

Gl. Kongsgård, Orehøjvej 12, 4320 Lejre

OBS. Vær opmærksom på, at renoveringen af broen over Holbækmotorvejen (dvs. på Orehøjvej ved Gevninge) kan have betydning for din rute til Gl. Kongsgaard.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA LEJRE MUSEUM

Grundlovsdag på Lejre Museum

Grundlovsdag på Lejre Museum

På Grundlovsdag den 5. juni inviterer Roskilde Museum til hyggeligt samvær og fællessang, hvor vi med historiefortællinger og nærværet til Roskilde by omfavner grundloven gennem tale fra ROMUs direktør Morten Thomsen Højsgaard og musik akkompagneret af Line Rosenlund.

læs mere
LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

Ved du, hvor Harald Hildetand eftersigende er begravet? Eller kender du historien om gudinden Nerthus i Herthadalen? Lejreområdets naturskønne landskab er sprængfyldt med fascinerende historier – og hele sommeren kan du høre nogen af dem, når Lejre Museum i samarbejde med Lejre Museumsforening, Lejre Historiske forening og lokale lodsejere inviterer på gratis historiske vandreture i lejreområdet.

læs mere
[{ _i=”0″ _address=”4.0.0.0″ /]


post-49

Arkæologi

ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører og store såvel som små bygherrer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt

post-49

Vores viden

I ROMUs dækningsområde Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommune har vi en lang række enestående spor fra vores fortid af national og international betydning. Eksempelvis kongehaller og skibsætning i Lejre, den underjordiske kirkeruin Skt. Laurentius i Roskilde samt enestående spor og unikke fund fra livet omkring Roskilde Fjord fra oldtid, middelalder og nutid.