ERROR: Please select a event archive page in eventON Settings > Events Paging > Select Events Page

X
post-6205

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

BEGIVENHED

Gl. Kongsgaard slår dørene op for sommeren

26.05.2023

Et historisk teaterstykke udspiller sig på gårdspladsen et par gange i løbet af dagen, når Gl. Kongsgård fejrer begyndelsen på en ny sæson. Foto: ROMU

Sommeren begynder med en festlig og historisk sæsonåbning på Gl. Kongsgaard. Søndag den 4. juni fra 11-16 vil gården være fyldt med aktiviteter, håndværk, godt til ganen og hyggeligt samvær.

Gamle håndværk får et særligt fokus ved årets åbning. Her kan gæsterne opleve boder med salg af håndværksvarer og demonstration af b.la. plantefarvning, pilefletning, hørproduktion, båndvævning og produktion af strådyr.

”Der vil også være mulighed for at prøve kræfter med at slå med le og støbe sit eget lys. Så børnene kan få sig en sjov dag med gamle lege, og alle kan prøve lykken i en omgang hønsebingo. Det plejer at være ganske underholdende!” fortæller Maja Kvamm, der arbejder på Lejre Museum.

Gl. Kongsgaard er en fæstegård fra 1700-tallet, der ligger i hjertet af Gl. Lejre. Gårdens frivillige havehold, der hele sommeren holder gården åben med salg af kaffe og kage, vil vise rundt i den gamle gård med de smukke møbler og fortælle om den historiske have, som står med originale planter fra 1800-tallet. Hele dagen akkompagneres af lystig spillemandsmusik og et par gange vil et historisk teaterstykke udspille sig på gårdspladsen.

Lejre Museumsforening står for salg af sandwich, mens Gl. Kongsgårds frivillige sælger lækre kager og kaffe med på-tår.

Tag en dag ud af kalenderen og kom til en hyggelig sommerdag i Gl. Lejre.

”Vi glæder os alle sammen til at tage imod nye som gamle gæster til årets hyggelige sæsonåbning, og vi håber at gæsterne har lyst til at komme igen henover sommeren”, fortæller Else Kristiansen og Vivian Møller, der begge er medlemmer af det frivillige havehold.

Gl. Kongsgaard holder i sommersæsonen åbent torsdage og søndage kl. 13-16 i juni, juli og august med gratis adgang til det smukke stuehus og salg af kaffe og kage.

Tid, pris og sted

4. juni 2023, kl. 11:00-16:00

Gratis

Gl. Kongsgård, Orehøjvej 12, 4320 Lejre

OBS. Vær opmærksom på, at renoveringen af broen over Holbækmotorvejen (dvs. på Orehøjvej ved Gevninge) kan have betydning for din rute til Gl. Kongsgaard.

Vild med sagnkonger, vikinger og jernalderarkæologi? Skal du være med til at få Lejre tilbage i danmarkshistorien?
Så skal du tilmelde dig Lejre Museums nyhedsbrev, hvor du månedligt vil modtage artikler, nyheder og spændende historier.

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER FRA LEJRE MUSEUM

Grundlovsdag på Lejre Museum

Grundlovsdag på Lejre Museum

På Grundlovsdag den 5. juni inviterer Roskilde Museum til hyggeligt samvær og fællessang, hvor vi med historiefortællinger og nærværet til Roskilde by omfavner grundloven gennem tale fra ROMUs direktør Morten Thomsen Højsgaard og musik akkompagneret af Line Rosenlund.

læs mere
LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

LÆR LEJRE AT KENDE PÅ HISTORISKE SOMMERVANDRETURE

Ved du, hvor Harald Hildetand eftersigende er begravet? Eller kender du historien om gudinden Nerthus i Herthadalen? Lejreområdets naturskønne landskab er sprængfyldt med fascinerende historier – og hele sommeren kan du høre nogen af dem, når Lejre Museum i samarbejde med Lejre Museumsforening, Lejre Historiske forening og lokale lodsejere inviterer på gratis historiske vandreture i lejreområdet.

læs mere
[{ _i=”0″ _address=”4.0.0.0″ /]

post-17044

ALLEHELGEN PÅ FÆRGEGÅRDEN – EN EFTERÅRSFERIE FYLDT MED GYS, GENGANGERE OG GRUMME VÆSENER

BEGIVENHED

Ved du, hvordan man forhindrer en død i at gå igen?
Eller hvordan man beskytter sig mod bjergfolket i skoven?
NEJ?? Så må du hellere komme til Allehelgen på Færgegården i efterårsferien! (Hvis du altså tør..)

Når det bliver halloween (Alle helgen), er alle de overnaturlige væsener, gespenster og gengangere ude efter dig. Åmanden venter utålmodigt i vandet på et drukneoffer, Ellefolket vil holde dig fanget i den dybe mørke skov, heksen vil ødelægge alle dine ting, og de døde stiger op fra deres grav….

Heldigvis er der meget, man kan gøre for at beskytte sig mod de onde kræfter. Så kom til Allehelgen på Færgegården, hvor vi gennem en række udfordringer og opgaver finder ud af, om vi med fortidens tips og tricks kan vinde kampen mod de onde væsener og uhyggelige genfærd.

Hver time begynder en tur rundt i museumshaven, hvor en gys-og-gru-ekspert vil tage jer med ud på en mission for at afværge det onde. Turen tager ca. 1-1,5 time.


Hvorfor fejrer Færgegården halloween?
Folkelige traditioner har det med at vandre over grænser og være foranderlige. Fx er de fleste af vores juletraditioner indvandret fra Tyskland. Det er også fra Tyskland, vi har fået traditionen med at sætte en heks på bålet til Sankt Hans. Men i århundreder fejrede danskerne Sankt Hans uden heks, bål og midsommervise.

I 2000’erne er det ikke længere så meget Tyskland, vores nye traditioner kommer fra. Nu er det USA. Halloween er en af dem. Vores danske forfædre fejrede ikke halloween. Til gengæld skulle de ikke kun værge sig mod gys, gengangere og grumme væsener én aften om året. For dem, var det en del af hverdagen. Naturen var befolket af overnaturlige væsener, som man hele skulle værge sig imod.

På Færgegården udforsker vi de folkelige traditioner og deres foranderlighed – derfor fejrer vi Halloween-Allehelgen i efterårsferien, hvor fortid, nutid og fremtid smelter sammen.


Alle hverdage i efterårsferien (uge 42) kl. 11.00-14.30

Gratis 0-18 år, 50 kr. for voksne (+billetgebyr)

Billetter købes via billetto.dk

Frederikssund Museum Færgegården, Færgelundsvej 1, 3630 Jægerspris

post-17042

TV-2 – JAGTEN PÅ DEN FEDE LYD

BEGIVENHED

Træd indenfor i TV-2s lydstudie. Studiet der op gennem 90’erne og starten af 00’erne, var base og kreativt værksted for bandet TV-2. Lige her er nogle af dansk popmusiks allerstørste hits blevet til, og nu får du mulighed for at komme helt tæt på.

Du kommer også med på en rejse gennem lydindspilningens historie, i jagten på den fede lyd. Fra de rå og knitrende optagelser på toiletter og i garager, til den finpudsede lyd i de helt store pladestudier.

 

Tid, pris, sted:

Mandag-fredag i uge 42. kl. 14.00

160 kr. (+billetgebyrer) Billetten giver også adgang til den øvrige udstilling. Billetter købes på billetto.dk

RAGNAROCK, Rabalderstræde 16, 4000 Roskilde

post-16942

Efterårsferie: Rååårk råååårk – ravnene kommer!

BEGIVENHED

Prøv kræfter som Odins trofaste følgesvende i efterårsferien, når Lejre Museum inviterer hele familien på besøg i Hugin og Munins verden d. 18., 19. og 20. oktober.

Odin fra Lejre sidder på højsædet Lidskjalv med Hugin og Munin ved sin side. I den nordiske mytologi var Hugin og Munin Odins flyvende efterretningstjeneste: ved daggry fløj de to ravne ud til alle verdens afkroge for at indsamle efterretninger. Vel hjemme igen satte de sig på Odins skulder og fortalte ham alt, hvad de havde set og hørt.

Hele familien kan opleve udstillingen ”Sagnkongernes Lejre” fra fugleperspektiv, når vi i efterårsferien omdanner den til Hugin og Munins verden. I vil blive sendt afsted på mission blandt Lejres vikinger af selveste Odin! Vores ravneekspert står klar mellem kl. 11 og 14 til at klæde jer på, fortælle vilde historier og introducere jer for gudernes konge.

Obs: det kræver en smartphone, der kan læse QR-koder, at deltage i aktiviteten.

Efteråret på Lejre Museum står i Odin, Hugin og Munins tegn. D. 29. september byder vi velkommen til sagaforsker Annette Lassen og foredraget ”Odins mange ansigter” og efterårsferien står på ravne-aktiviteter for hele familien og særrundvisningen ”Odin, Hugin og Munin”.

Tid, pris og sted
18., 19. og 20. oktober kl 11-14. Missionen tager 30-45 minutter at gennemføre.
Pris: voksne: 60 kr. Børn under 18: gratis. Tilmelding på forhånd er ikke nødvendig.
Sted: Orehøjvej 4B, 4320 Lejre

post-16940

EFTERÅRSFERIE PÅ TADRE MØLLE

BEGIVENHED

Gå ikke glip af en oplevelsesrig efterårsferie, når Tadre Mølle hver dag i hele ferien holder den gamle mølle åben for både store og små! 

Hver dag i efterårsferien har familien den perfekte anledning til at tage turen til Tadre Mølle i den eventyrlige og naturskønne Elverdamsdal. I et samarbejde mellem ROMU og Tadre Mølles Venner inviterer vi til aktiviteter, hygge og sjov for hele familien alle ni dage i ferien.

Gå på opdagelse i naturen, prøv kræfter med bagning af møllens eget mel og lav kreationer med brug af naturens skattekammer. Most æbler, gå i træværkstedet og tag familien med en tur langs trampestien.

Der er nok at tage sig til ved Tadre Mølle og hver dag kan I opleve det store møllehjul bruse for fulde drøm og omdanne vandets kræfter til nymalet mel. I kan også opleve udstillingen i laden om møllehistorien og Elverdamsdalens natur samt nyde lækre fornøjelser i Café Maries Minde.

Program

Lørdag 15/10: krea-naturværksted
Søndag 16/10: krea-naturværksted
Mandag 17/10: træværksted
Tirsdag 18/10: træværksted
Onsdag 19/10: æblemostning, medbring selv flasker og æbler (5 kg)
Torsdag 20/10: æblemostning, medbring selv flasker og æbler (5 kg)
Fredag 21/10: bagedag
Lørdag 22/10: bagedag
Søndag 23/10: bål-hyggedag med skumfiduser


Tid, pris og sted

15.-23. oktober, kl. 12-16
Alm. entré. 35 kr. for voksne. Børn og unge under 18 år: Gratis.
Tadre Mølle, Tadre Møllevej 23, 4330 Hvalsø

Det er muligt at betale med kontanter og MobilePay.


post-49

Arkæologi

ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører og store såvel som små bygherrer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt

post-49

Vores viden

I ROMUs dækningsområde Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommune har vi en lang række enestående spor fra vores fortid af national og international betydning. Eksempelvis kongehaller og skibsætning i Lejre, den underjordiske kirkeruin Skt. Laurentius i Roskilde samt enestående spor og unikke fund fra livet omkring Roskilde Fjord fra oldtid, middelalder og nutid.