Jakob skal skabe liv i Roskildes historiske købmandsgård
3.6.2021
Jakob Caspersen er ny museumsinspektør på Lützhøfts Købmandsgård midt i Roskilde. Foto: Daniel T. N. Rasmussen/ROMU
Af Niels Hein
Museumsorganisationen ROMU vil tiltrække flere besøgende til Lützhøfts Købmandsgård og sikre, at den historiske gård fortsat er ét af roskildensernes mest elskede besøgssteder. Det sker med udvidede åbningstider og ansættelsen af en ny museumsinspektør.
Midt i Roskilde ligger den historiske Lützhøfts Købmandsgård, der åbnede i 1892, og som i dag fungerer som et levende købmandsmuseum. Der er salg af bolcher og kandis i håndfoldede kræmmerhuse samt hundredevis af andre traditionelle varer.
”Her kan man opleve et lille stykke af Roskilde, som det tog sig ud for ca. 100 år siden. Det er fortællingen om handel med både lokale varer og eksotiske produkter fra den anden side af kloden. Sammen med vores naboer i Slagtermuseet og på Håndværksmuseet er det også historien om de mange små virksomheder, der fik hjulene til at dreje rundt og om livet i købmandsgården. Om hårdt slid og søde minder fra bolchekrukken,” siger Jakob Caspersen, som netop er ansat som museumsinspektør på Lützhøfts Købmandsgård, en del af ROMU.
Historikeren var ansat på ét af ROMU’s andre besøgssteder, RAGNAROCK, men da han så muligheden for at blive museumsinspektør på en historisk perle, sprang han til:
“Det er helt unikke ved købmandsgården er, at den er så velbevaret. Ikke alene er bygningerne stort set uforandrede, det meste af inventaret er også stadig det originale. Det er lidt ligesom at gå ind i en museumsmontre hver dag, når man går på arbejde. Det bliver man aldrig træt af.” siger Jakob Caspersen.
Købmandsgården lukkede i 1979, hvorefter den blev indrettet som levende museum, og forretningen blev ført tilbage, som den kunne have set ud i 1920’erne.
Det er museumsinspektør Jakob Caspersen selv der kommer til at betjene kunderne i butikken. Foto: Daniel T. N. Rasmussen/ROMU
“I 1920’erne var købmandshandlen under forandring. Mærkevarer indpakket i farvestrålende emballage fra fabrik vandt frem på bekostning af de varer, som købmanden selv stod og vejede af på disken. I købmandsgården kan man opleve begge dele,” forklarer Jakob Caspersen.
I ønsket, om at flere skal opleve den historiske købmandsgård, har besøgsstedet valgt at udvide åbningstiderne. Fra 1. juni er åbningstiderne 12-16 tirsdag – fredag, og 10-14 om lørdagen.
“På den måde gør vi det nemmere for folk at planlægge deres besøg eller kigge forbi, når de alligevel er ude at handle i Algade,” siger museumsinspektøren, der lige så stille begynder at lægge planer for, hvordan købmandsgårdens historie skal formidles til især de yngre generationer:
”Da Lützhøfts gik fra at være en købmandsforretning til at være et museum i 1982, var 1920’erne stadig i mands minde. Her kunne bedsteforældre vise deres barndom frem til børnebørnene. Knap 40 år senere er der brug for, at vi gentænker dele af formidlingen, så generationer, der kun er vokset op med supermarkeder og onlineshopping, også kan relatere sig til historien.” siger han.
I gården bag købmandsforretningen ligger de gamle korn- og varemagasiner fra 1700- og 1800-tallet, hvor besøgende kan opleve atmosfæren fra en tid, hvor Roskildes byliv stadig var præget af brostensbelagte gader, hestevogne og fritgående høns.
Den stemningsfulde gård bag købmandsforretningen skal snart bebos af fritgående høns. Foto: Daniel T. N. Rasmussen/ROMU
“Besøgsstedet er allerede elsket af mange roskildensere, men vi skal skabe endnu mere liv og fortælle endnu mere historie i Lützhøfts Købmandsgård,” siger museumsinspektøren, som selv kommer til at stå bag disken, når besøgende træder ind i forretningen.
”Med ansættelsen af Jakob Caspersen sikrer vi, at der kommer fuldt fokus på Lützhøfts Købmandsgård som et åbent og inviterende besøgssted midt i den aktive bymidte. Det vil roskildenserne stille og roligt komme til at mærke mere til over de kommende år,” siger formidlingschef Sidsel Risted Staun.
Jakob Caspersen:
- Født og opvokset i Sønderjylland.
- Student fra Tønder Gymnasium i 2006.
- Uddannet historiker fra Københavns Universitet i 2014.
- Har tidligere arbejdet som museumsinspektør på bl.a på Sønderborg Slot, Københavns Museum, Danmarks Tekniske Museum og Ragnarock.
Lützhøfts Købmandsgård:
- Lützhøfts Købmandsgård er et levende museum i Ringstedgade 6-8 i Roskilde
- Den oprindelige købmandsgård blev grundlagt i 1892 og fungerede som købmandsbutik indtil 1979.
- Siden 1982 har Roskilde Museum, senere ROMU, stået for den daglige drift og ført den tilbage til sit udseende, som den så ud omkring 1920.
- Foruden salg af købmandsvarer er gården hvert år omdrejningspunkt for en lang række formidlingsaktiviteter og undervisning.
TILMELD DIG ROMU’S NYHEDSBREV OG VIND PRÆMIER
– OG MODTAG LIGNENDE ARTIKLER DIREKTE I DIN INDBAKKE
FLERE ARTIKLER OG NYHEDER
Kom i julestemning på hele Danmarks rockmuseum
Kom i julestemning på hele Danmarks rockmuseum08.11.2024Rockmuseets juleudstilling kan allerede opleves nu og frem til d. 22. december. Foto Kristian Grøndahl /ROMU. Igen i år bliver der skruet kraftigt op for julen på Danmarks rockmuseum, RAGNAROCK. Hele november og...
Årets Lysfest sætter mørket på pause og lyser på kulturens forbindelser
Årets Lysfest sætter mørket på pause og lyser på kulturens forbindelser04.11.2024Traditionen tro vil et festligt optog bevæge sig langs Kulturstrøget. I år får det lysende optog selskab af Roskilde Garden. Foto: Simon Fogh Karlshøj/ Havblaa Media Den sidste fredag i...
Oplev Poul Krebs helt tæt på
Oplev Poul Krebs helt tæt på 21.10.2024 Poul Krebs gæster Danmarks rockmuseum, RAGNAROCK i novembermørket til en særlig artist talk, hvor den erfarne sanger og sangskriver vil se tilbage og i den grad også frem på et nyt års komme En aften med Poul Krebs er altid...
Hyldest-arrangement for Peder Bundgaard – farvel til en ener
Hyldest-arrangement for Peder Bundgaard - farvel til en ener 14.10.2024 Peder Bundgaard var blandt meget andet manden bag Gasolin's visuelle univers, her cover-fotoet til Gas' 6. I forbindelse med rockmuseets Gasolin'-udstilling i 2019 fortalte Bundgaard, at det var...
Mød Andreas Mogensen på Lejre Museum, når Odin-figur vender tilbage fra rummet
Mød Andreas Mogensen på Lejre Museum, når Odin-figur vender tilbage fra rummet02.10.2024Andreas Mogensen havde under hele sin rummission selskab af en kopi af den ikoniske Odin fra Lejre-figur. Den 29. oktober vender Astronaut-Odin tilbage til Lejre Museum og bliver...
Egedals beskedne historiefortæller runder et skarpt hjørne
Egedals beskedne historiefortæller runder et skarpt hjørne 13.09.2024 Rolf Kjær-Hansen kender kulturhistorien i alle hjørner af Egedal Kommune, og han videregiver den med stor indlevelse til en relativt fast skare af begejstrede tilhørere. Den 12. september kan han...
Svensk forsker sætter mytiske kongeslægter under lup på Lejre Museum
Svensk forsker sætter mytiske kongeslægter under lup på Lejre Museum 11.09.2024 Kongesædet i Gamla Uppsala blev grundlagt på samme tid som kongesædet i Lejre, eksisterede i mange hundrede år og efterlod både sagnfortællinger og fantastiske fund til eftertiden -...
Kom til foredrag om fortidens Egedal – bronzealderens rige magtcentrum
Kom til foredrag om fortidens Egedal – bronzealderens rige magtcentrum 11.09.2024 I regn og slud må arkæologerne ud… Hen over vinteren og foråret blev området nord for Egedal Rådhus udgravet, ikke altid under de mest optimale forhold. Men de gav gode resultater, og...
Foredragsrække præsenterer ny viden om vikingedynastierne i Lejre og Uppsala
Nye opdagelser, nye tolkninger og spektakulære fund er på programmet, når Lejre Museum i efterårets foredragsrække varmer op til storværk fra forskningsprojektet ”Viking Dynasties”. Gennem syv år har forskere fra Uppsala Universitet, Nationalmuseet og ROMU undersøgt sammenhænge mellem de to vikingemagtcentre. I fire foredrag på Lejre Museum giver projektets nøgleforskere et kig ind i nogle af resultaterne.
Vicevært søges til museer i Roskilde og omegn
Har du fingrene rigtigt skruet på? Har du håndværksmæssige erfaringer med at vedligeholde bevaringsværdige bygninger? Sætter du en ære i at udføre et godt stykke arbejde i samarbejde med andre? Så er du måske lige den vicevært, som museumsorganisationen ROMU søger